Home » 2. Rintojen korjausleikkaus

2. Rintojen korjausleikkaus

by Iida Åfeldt

Tasan vuosi sitten tapasin plastiikkakirurgin, joka totesi minulla rintojen kehityshäiriön ja laittoi minut leikkausjonoon. Ensimmäinen rasvansiirto tapahtui tänä keväänä. Kesällä sovittiin seuraavasta leikkauksesta ja se oli sitten eilen. Mukavasti ympyrä sulkeutui. Vuosi sitten prosessi lähti liikkeella ja nyt se on todennäköisimmin saatettu päätökseen. Lähtokohtana oli, että en tarvitsisi enää kolmatta rasvansiirtoa, vaan tämä toinen olisi viimeinen. Kirurgin mielestä rasvaa oli säilynyt hyvin rinnoissa ensimmäisen leikkauksen jälkeen ja uskoi, että toisessa leikkuksessa sitä jää vielä enemmän, koska ensimmäinen leikkaus antaa aina hyvän pohjan seuraavalle. Lopputulos on näkyvillä vasta 2-4 kuukauden jälkeen. Tapaan taas kirurgini tammikuussa, jolloin katsotaan jatkon tarve.

IMG_5275.JPG

Menin eilen aamulla 8.45 Jorvin sairaalan päiväkirurgiaan ja ilmottauduin leikkaukseen. Pian pääsin vaihtamaan päälle sairaalavaatteet ja laittamaan omat tavarani pukukaappiin. Sen jälkeen tapasin kirurgini Susanna Kauhasen, jonka kanssa kävimme tulevaa leikkausta läpi. Hän sanoi, että leikkaukseen varataan oikea reisi ja vatsa uudelleen. Vatsasta ei viimeksi saatu rasvaa ja hän sanoi silloin sen olevan käyttökelvotonta rintoihin.  Ihmettelin asiaa ja toivoin, ettei vatsasta otettaisi nyt mitään. Hän sanoi, että jätetään se vatsa sitten rauhaan, mikä oli todella hyvä juttu! Mielellään ei turhia haavoja ja mustelmia vatsaan, koska senkin toipuminen olisi sitten vienyt aikaa ja vatsan tukivyö olisi ollut hirveä. Päädyimme varustamaan oikean reiden ulko- ja sisäsyrjän leikkaukseen, kun vatsa jäi pois. Susanna katseli rintojani ja sanoi, ettei voi edes nähdä edellisen leikkuksen haavoja ja ihasteli ihoni mieletöntä paranemiskykyä. Sanoin, etten itsekään näe niitä, ellei todella tuijottele läheltä ja tietoisesti. Siinä Susanna sitten innostui ja kysyi mitä olisin mieltä, jos pienentäisimme nännini, kun ihoni näyttää paranevan niin hyvin ja tämä olisi mahdollisesti viimeinen leikkaus. Näin rintoihin tulisi normaalia muotoa ja ryhtiä. Suostuin tottakai. Susanna piirsi leikkaus viivat rintakehään, rintoihin ja rasvanottokohtiin.

Tapasin vielä sairaanhoitajan, jonka kanssa kävimme läpi vielä tulevan leikkauksen, katsoimme verikoiden tulokset ja kävimme läpi kaikki mahdolliset sairaudet, allergiat, jotka voisi jotenkin vaikuttaa leikkaukseen. Sairaanhoitaja varmistaa moneen kertaan samoja asioita turvallisuus syistä. Sitten minua lähdettiin viemään leikkaussaliin, työntekijät leikkaussalissa esittäytyivät ja pääsin makaamaan leikkauspöydälle. Ja jälleen kyseltiin kaikki samat turvallisuuskysymykset ja laitettiin antureita, katetri käteen… Sain päälle lämpimät peitot, hiuksiin myssyn, sänkyyn laitettiin vyöt kiinni, jotta pysyisin paikallani. Leikkaus tehtäisiin selällään, mutta tarvittaessa minua pitäisi myös nostaa istuma-asentoon. Katsoimme asentoa hyväksi, sillä käteni pitäisi olla reilusta sivulla, jotta kirurgi mahtuisi kainoloväliin. Anestasiahoitaja tuli laittamaan nukutuslääkkeen suoneen ja samalla sain hengittää rauhoittavia. Siinä sitten nukahdin vain, ehdin sanoa hoitajille, että huomenna on syntymäpäiväni ja sammuin. Kello oli tuolloin 10.00.

Leikkaus oli kestänyt 2 tuntia 20 minuuttia, joka on reilusti pidempään kuin viimeksi. Nännipihojen pienennys tietty vei aikaa tässä leikkauksessa. Oikeasta reidesta imettiin 400 ml rasvaa, joista vasempaan rintaan saatiin 170 ml ja oikeaan 180 ml. Rasvaa saatiin mahtumaan nyt enemmän, sillä iho oli venynyt ja kudos antoi periksi taas lisää. Rintojen epäsymmetriä korjautui tässä leikkauksessa huomattavasti. Rinnat saivat ryhdikkyyttä nännien pinennyksestä.

Heräämöön minut oli viety noin yhden aikaan. Heräsin muutaman tunnin jälkeen. Herättyä tapasin kirurgin, joka tarkasti rintojen haavat ja rasvanottoalueen. Hän oli todella tyytyväinen tulokseen ja sovimme jatkosta. Ennen lähtöä kotiin piti käydä hotihoito-ohjeet läpi, katsoa, että ruoka pysyy sisällä ja tehdä ensimmäinen vessakäynti. Minulla oli mahtava sairaanhoitaja, joka piti mahtavasti huolta. Kiittelin häntä moneen kertaan, harvoin saa näin hyvää hoitoa! Kuuden aikaan pääsin lähtemään kotiin.

IMG_5278.JPG

Nyt leikkauksesta on kulunut vuorokausi ja pääsen suihkuun. Tällä kertaa kipua on paljon ennemmän kuin viimeksi. Osin tilanne johtuu isoista haavoista nännien ympärillä, joiden vuoksi pitää ensi viikolla mennä Jorviin ompeleiden poistoon. Muut haavat on muutaman millin kokoisia ja tikit sulavat itsekseen kahdessa viikossa. Myös reiteni on todella kipeä ja hurjilla mustelmilla. Vimeksi mustelmia ei juuri ollut. Näin ne toimenpiteet vaan eroaa ja keho reagoi eritavoin. Viimeksi pääsin kipujen osalta vähällä, vaikka odotin kovempia kipuja. Nyt vähän enemmän tarvitaan tsemppiä toipumiseen, mutta muutaman päivän jälkeen ehkä helpottaa ja pystyn kertomaan blogissa kuulumisia tarkemmin ja vertaamaan leikkauksia.

-Iida

2 kommenttia

JanikaHaHa 27.10.2016 - 18:30

Kiitos kun jaat sun leikkauskokemuksia. Helpottaa vähän omaa jännitystä mahdollista tulevaa leikkausta silmällä pitäen.

Vastaa
Iidaafel 27.10.2016 - 19:22

Kiitos! Mahtavaa kuulla, että näistä on hyötyä! Tsemppiä tulevaan sulle! 

Vastaa

kommentoi postausta