Gluteenittomat ja maidottomat vappumunkit

Vappu on pian täällä! Siis ehdottomasti kevään paras juhla, munkit, sima ja tippaleivät. Aina ne on parhaita mummon tekemänä. Mummon munkki-ohje pääsi uuteen valoon, kun muokkasin sitä omaan ruokavalioon sopivaksi. Munkit voi sokerin sijaan kuorruttaa koivusokerilla eli xylitolilla tai raakasuklaalla, jolloin niistä saa sopivia moneen ruokavalioon.

Odotan vappua siis muutenkin ihan hirveästi, olen nimittäin viikonloppu mukaan lukien yhteensä neljä päivää vapaalla. Saan ihanan ystävän vieraaksi viikonloppuna ja sukulaisille on myös luvassa tuparit täällä uudessa kodissani. Ehkä pian myös teille kuvia kodistani. 

Nämä kuvat on ottanut Nanna Talvitie Hymyilevä aamu -tapahtumassa, jossa teimme munkkeja yhdessä. Onko Hymyilevä aamu sinulle jo tuttu? Kurkkaa Hymyilevän aamun Instgram ja ilmottaudu seuraavaan tapahtumaan, joka on lauantaina 12.5. 

Vappumunkit

(gluteeniton, maidoton, ei valkoista sokeria)

n. 20 munkkia

 

2,5 dl mantelijuomaa/muuta kasvimaitoa

25g tuorehiivaa

2 tl psylliumia

3/4 dl kookossokeria

1/2 tl suolaa

1 tl kardemummaa

1/2 tl vaniljajauhetta

2,5 dl riisijauhoa

2,5 dl teff-jauhoja

3-4 dl perunajauhoja

(tai 8-9 dl valmista gluteenitonta vaalea jauhoseosta)

1 dl kookosöljyä sulana

1 kananmuna

 

paistamiseen 1 litra rypsiöljyä/auringonkukkaöljyä yms.

kuorruttamiseen koivusokeria

Lämmitä mantelijuoma kädenlämpöiseksi. Lisää joukkoon hiiva ja psyllium. Anna turvota 5 minuuttia. Tämän jälkeen sekoita nesteen joukkoon suola, sokeri, kardemumma ja vaniljajauhe.

Lisää puolet jauhoista käsin vaivaten. Lisää sula kookosöljy ja kananmuna sekä loput jauhot. Vaivaa taikinaa käsin. Taikinan tulee olla pehmeää, muttei tarttua käsiin. Ripottele pöydälle jauhoja ja kumoa taikina siihen. Jaa se noin 20 osaan ja pyörittele palat pulliksi tai muuhun haluamaasi muotoon. Jätä kohoamaan liinan alle 30 minuutiksi. Tee munkkeihin reikä keskelle ennen paistoa.

Kuumenna rapsiöljy 180 asteiseksi. Kokeile pienellä taikinapalalla, onko öljy riittävän kuumaa. Paista munkit öljyssä ja kierittele heti paiston jälkeen sokerissa, jotta sokeri tarttuu. Yksi hyvä vaihtoehto on myös paistaa munkit uunissa, jos ei halua uppopaistaa munkkeja rasvassa. Sokeri ei tuolloin tartu, mutta munkit voi kuorruttaa suklaalla. 

Tehdäänkö teillä vappuna munkkeja?

-Iida

Related posts

Herkullinen vadelmabrownie

Suolainen pannukakku

Ihana juhlaviikonloppu