Pitkään mieleni on tehnyt leipää aamupalalla. Sellaista oikeaa hiivaleipää, eikä gluteenittomia pakasteleipiä, jotka on täynnä kaikkea ylimääräistä. Usein gluteenia sisältävien viljatuotteiden poisjättäminen koetaan haastavaksi, koska aamuleivän tilalle pitää keksiä jotain muuta. Tässäpä nyt ohje gluteenittomaan leipävaihtoehtoon! Olin melko riemuissani kun leipä oli pehmeää, maukasta, helposti leikattavaa ja hyvää myös paahdettuna. Ja ulkomuoto, siis ihan kun oikea leipä! Leivän päälle voi laittaa perinteisen kinkun ja juuston sijaan avocadoa, pähkinävoita, tuorejuustoa, hedelmiä ja marjoja. Näin leipään saa näyttävyyttä ja se toimii vaikka jälkiruokana! Leipään voi käyttää valmiita gluteenittomia jauhoja tai tehdä oman sekoituksen. Hyviä gluteenittomia jauhoja ovat täysjyväriisi-, tattari-, maissi-, manteli- tai kookosjauhot. Usein valmiissa jauhopusseissa on yllätyksekseni ollut sokeria!
Gluteeniton vuokaleipä
(vegaaninen)
5 dl gluteenittomia jauhoja
25 g hiivaa
1/2 dl oliiviöljyä
4 dl vettä
1 tl suolaa
1/2 dl maustamatonta soija-/kaurajugurttia
Lisäksi vaihtelua saat, jos laitat joukkoon siemeniä, bataattimuussia, porkkanaraastetta tai yrttimausteita.
Laita uuni päälle 200 asteeseen. Voitele leipävuoka öljyllä tai päällystä vuoka leivinpaperilla. Sekoita hiiva kädenlämpöiseen veteen ja lisää joukkoon suola. Lisää jauhot ja sekoita voimakkaasti. Vaivaa taikinaa kädellä. Lisää joukkoo öljy ja jugurtti ja jatka vaivaanista, kunnes taikina on kunnolla sekoittunut. Kaada se leipävuokaan ja anna turvota 30 minuuttia. Paista leipää uunissa 30-40 minuuttia. Leivästä tulee melko korkea. Voit hammatikulla tarkistaa leivän kypsyyden. Anna valmiin leivän jäähtyä hetki, jonka jälkeen voit leikata viipaleita ja syödä herkkuleipää valitsemillasi täytteillä. Ja tuoreenahan tämä on parasta!
-Iida
6 kommenttia