Aloitin tammikuun innokkaana vegaanina. Lähdin mukaan somessa kiertävään haasteeseen vegaanisesta tammikuusta. Vegaanina olo ei ollut uutta, sillä olen joitakin vuosia sitten ollut vegaani ja palannut sekasyöjäksi. Tammikuun aikana huomasin taas ne asiat, minkä vuoksi en pysty olemaan kokonaan vegaani.
Minulla on todella herkkä vatsa ja kärsin vatsavaivoista. Vegaanina vastsavaivat ovat päivittäin läsnä. Vatsalleni ei käy ollenkaan palkokasvit, pavut, linssit, kaalit, parsat ja kukkakaalit. Pahimpina ovat mustapavut ja kesällä tuoreet herneet sekä soijapavut. Uudet vegaaniset einekset ovat usein myös palkokasveista valmistettuja ja nekään ei minulle sovi.
Vatsani kestää yhden annoksen palkokasveja satunnaisesti. Ruuansulatus entsyymi-kapseleiden kanssa vaivoja on vähemmän. Muutoin joudun suunnittelemaan ruokailut niin, että vessa on mahdollisimman lähellä.
Vatsan toimintani on siis syy sille, etten pysty olemaan kokonaan vegaani. Vatsani saa paljon apua FODMAD -ruokavaliosta ja voi paremmin, kun olen sekasyöjä. Koen myös todella vaikeaksi tehdä mitään vegaanista ruokaa, josta saisin riittävästi proteiinia, kun lähes kaikki vegaanien käyttämät proteiinin lähteet on kohdallani poissuljettu.
Muutama vuosi takaperin ehdin kokeilla vegaanina olemista, mutta vatsani oireilu lisääntyi niin voimakkaasti, että palasin sekasyöjäksi. Tammikuussa kävi samoin ja muistin taas, miksi en pysty olemaan vegaani. Vegaanina tulee syötyä enemmän kasviksia, vihanneksia ja hedelmiä sekä marjoja. Olo on usein kevyempi ja energisempi. Kyllä lihansyönti on raskasta ja väsyttävää, sillä se sulaa huonosti. Koen myös punaisen lihan aiheuttavan jopa närästystä.
Tällä hetkellä syön mitä mieleni tekee. En voi olla vegaani, mutta arvostan vegaanista elämäntapaa. Pyrin syömään niin paljon kasvisruokaa kuin mahdollista. Päivittäin käytän kasviksia ja vihanneksia, hedelmiä ja marjoja ja pidän niitä perustana ruokavaliolleni. En juuri käytä maitotuotteita vaan muita vastaavia tuotteita kasvivalmisteina. Se on ollut helppo tapa lisä kasviperäisiä tuotteita ruokavalioon. Mutta viikottain minulla on käytössä kananmuna, kala ja kana. Punaista lihaa syön harvoin, sillä en tarvitse sitä ja tiedän sen ympäristökuormituksen. Lisäksi koen sen omalle koholleni myös kuormittavaksi. Mutta aika usein ulkona syödessä syön pihvin. Edelleen kuitenkin pidän lihan mausta ja varsinkin hyvästä lihasta, joka on hyvin valmistettu. En halua poistaa sitä ruokavaliostani ja rajata ruokavaliotani liian tiukkaan.
Lähtökohtaisesti haluan ruuan olevan helppoa, enkä tehdä siitä itselleni liian vaikeeta. Haluan syödä ruokaa, jolla koen kehoni ja mieleni voivan hyvin. Lisäksi halauan syödä juuri niitä asioita ja juuri silloin mitä tekee mieli. Vatsani hyvinvointi on tärkeää ja menee edelle vegaanisten arvojen kanssa.
-Iida
Kuvat Tiia Nyholm
9 kommenttia
Yritetty ollaan ja kannatan vegaanista aina kuin voin ja se hyvältä vatsasta tuntuu :)
No aivan sama tilanne! Tykkään sipulista ja mun ikuinen suosikki on ollut sipulikeitto! Sitä onneksi on niin vähän, että vähän kestää. Mutta todella rajoittunuthan tämä ruokavalio on. Tsemppiä!
Kiitos Anna, kun laitoin kommenttia ja sun ruokataustasta. Itseäkin kyllä edelleen vegaaninen elämä kiinnostaa. Upeeta, että sä oot todennut sulla toimivaksi ja saanut suolen kuntoon. Ja helpottaa kyllä varmasti arkea, että ootte molemmat vegaaneja :)
Kiitos, olipa kiva kuulla sun kokemus vegaani ruokavaliosta! Eli sitkeys palkitaan, upeeta, että olet jaksanut olla sinnikäs.
Ja tosi kiva, jos blogista on ollut iloa ja olet saanut reseptejä ja hyötynyt niistä! Lisääkin varmasti tulossa kevään aikana!