Home » Miksi en ole vegaani?

Miksi en ole vegaani?

by Iida Åfeldt

9LPjPRA.jpg

Aloitin tammikuun innokkaana vegaanina. Lähdin mukaan somessa kiertävään haasteeseen vegaanisesta tammikuusta. Vegaanina olo ei ollut uutta, sillä olen joitakin vuosia sitten ollut vegaani ja palannut sekasyöjäksi. Tammikuun aikana huomasin taas ne asiat, minkä vuoksi en pysty olemaan kokonaan vegaani.

Minulla on todella herkkä vatsa ja kärsin vatsavaivoista. Vegaanina vastsavaivat ovat päivittäin läsnä. Vatsalleni ei käy ollenkaan palkokasvit, pavut, linssit, kaalit, parsat ja  kukkakaalit. Pahimpina ovat mustapavut ja kesällä tuoreet herneet sekä soijapavut. Uudet vegaaniset einekset ovat usein myös palkokasveista valmistettuja ja nekään ei minulle sovi.

Vatsani kestää yhden annoksen palkokasveja satunnaisesti. Ruuansulatus entsyymi-kapseleiden kanssa vaivoja on vähemmän. Muutoin joudun suunnittelemaan ruokailut niin, että vessa on mahdollisimman lähellä.

dP168hw.jpg

Vatsan toimintani on siis syy sille, etten pysty olemaan kokonaan vegaani. Vatsani saa paljon apua FODMAD -ruokavaliosta ja voi paremmin, kun olen sekasyöjä. Koen myös todella vaikeaksi tehdä mitään vegaanista ruokaa, josta saisin riittävästi proteiinia, kun lähes kaikki vegaanien käyttämät proteiinin lähteet on kohdallani poissuljettu.

Muutama vuosi takaperin ehdin kokeilla vegaanina olemista, mutta vatsani oireilu lisääntyi niin voimakkaasti, että palasin sekasyöjäksi. Tammikuussa kävi samoin ja muistin taas, miksi en pysty olemaan vegaani. Vegaanina tulee syötyä enemmän kasviksia, vihanneksia ja hedelmiä sekä marjoja. Olo on usein kevyempi ja energisempi. Kyllä lihansyönti on raskasta ja väsyttävää, sillä se sulaa huonosti. Koen myös punaisen lihan aiheuttavan jopa närästystä.

z87ymLM.jpg

Tällä hetkellä syön mitä mieleni tekee. En voi olla vegaani, mutta arvostan vegaanista elämäntapaa. Pyrin syömään niin paljon kasvisruokaa kuin mahdollista. Päivittäin käytän kasviksia ja vihanneksia, hedelmiä ja marjoja ja pidän niitä perustana ruokavaliolleni. En juuri käytä maitotuotteita vaan muita vastaavia tuotteita kasvivalmisteina. Se on ollut helppo tapa lisä kasviperäisiä tuotteita ruokavalioon. Mutta viikottain minulla on käytössä kananmuna, kala ja kana. Punaista lihaa syön harvoin, sillä en tarvitse sitä ja tiedän sen ympäristökuormituksen. Lisäksi koen sen omalle koholleni myös kuormittavaksi. Mutta aika usein ulkona syödessä syön pihvin. Edelleen kuitenkin pidän lihan mausta ja varsinkin hyvästä lihasta, joka on hyvin valmistettu. En halua poistaa sitä ruokavaliostani ja rajata ruokavaliotani liian tiukkaan.

Lähtökohtaisesti haluan ruuan olevan helppoa, enkä tehdä siitä itselleni liian vaikeeta. Haluan syödä ruokaa, jolla koen kehoni ja mieleni voivan hyvin. Lisäksi halauan syödä juuri niitä asioita ja juuri silloin mitä tekee mieli. Vatsani hyvinvointi on tärkeää ja menee edelle vegaanisten arvojen kanssa.

-Iida

Kuvat Tiia Nyholm

9 kommenttia

Roosis 25.2.2018 - 09:05

Pystyn hyvin samaistumaan tilanteeseesi. Mulla on keliakia, jonka vuoksi ruoan pitää olla luontaisesti gluteenitonta. Tämän lisäksi vatsa ei tykkää monista ruoka-aineista, jotka vegaaneille ovat tavanomaisimpia. Oon muutamaan otteeseen yrittänyt, mutta todennut, että vegaanius aiheuttaa aika paljon päänvaivaa omalla kohdalla ja paljon urheilevana oikeanlaisen ruokavalion koostaminen on tottakai mahdollista, mutta kovan työn ja totuttelun takana.

Roosa

Vastaa
Saranda 4.3.2018 - 21:40

Kuulostaa siltä että oot ainakin todella yrittänyt ja että sulla on kultainen keskitie -suhtautuminen asiaan. 🙂 Ihanan tervettä!

Vastaa
Iidaafel 5.3.2018 - 19:08

Yritetty ollaan ja kannatan vegaanista aina kuin voin ja se hyvältä vatsasta tuntuu 🙂

Vastaa
Jenniiii 5.3.2018 - 11:43

Täällä kärsitään samasta vaivasta. Koen jo tämän ruokavalion noudattamisen aika hankalana ja lipsun siitä jonkun verran. Esim. miten voi vältellä sipulia?! Kaiken lisäksi rakastan sipulia. Mutta kaalit ja palkokasvit on ehdoton ei.

Vastaa
Iidaafel 5.3.2018 - 19:09

No aivan sama tilanne! Tykkään sipulista ja mun ikuinen suosikki on ollut sipulikeitto! Sitä onneksi on niin vähän, että vähän kestää. Mutta todella rajoittunuthan tämä ruokavalio on. Tsemppiä!

Vastaa
Anna Oo 5.3.2018 - 13:13

Mielenkintoinen postaus. Ja samaistun vatsavaivoihin. Olen kärsinyt niistä noin 10 vuotta ja viitisen vuotta sitten minulle määrättiin testiin FODMAP-ruokavalio. Olin silloin jo kasvissyöjä (eettisistä syistä) ja proteiinien saaminen tuotti fodmapin kanssa vaikeuksia… Sain kuitenkin refluksitaudin ja ärtyvän suolen oireyhtymän hallintaan alle vuodessa ja olen nyt ollut vegaani pari vuotta. Ja gluteeniton myös. Kun sain aikoinaan ruokavalion puhdistuksella ja lääkekuurilla suolistoni kuntoon, olen pystynyt nykyisin syömään kaalia, palkokasveja, sipulia, paprikaa ym. Kun vatsan tulehdustila on poissa. Olen satunnaisesti kokeillut juustoja ja gluteenia sisältäviä tuotteita ja vatsaongelmat palasivat (ja iho-oireet). Avopuolisoni aloitti vegaaniruokavalion kaksi vuotta sitten testatakseen kuinka paljon urheilevalle se ruokavalio sopii (nykyisin kannattaa myös eettisistä syistä). Hänellä kesti noin 5-6 kk “tottua” uuteen ruokavalioon (tuli ilmavaivoja aluksi ym), mutta sittemmin on voinut paremmin kuin koskaan. Hän teki myös testit ennen ruokavaliota ja puolen vuoden jälkeen ja hänen rasvaprosenttinsa oli laskenut ja lihasmassa kasvanut merkittävästi puolessa vuodessa. Uusi ruokavalio vaatii aluksi työtä niin kropalta kuin päältäkin! Hyvä että olet löytänyt itsellesi sopivan

Vastaa
Iidaafel 5.3.2018 - 19:17

Kiitos Anna, kun laitoin kommenttia ja sun ruokataustasta. Itseäkin kyllä edelleen vegaaninen elämä kiinnostaa. Upeeta, että sä oot todennut sulla toimivaksi ja saanut suolen kuntoon. Ja helpottaa kyllä varmasti arkea, että ootte molemmat vegaaneja 🙂

Vastaa
Gluteeniton fodmap vegaani 30.3.2018 - 16:00

Moikka. Kiitos blokistasi. Olen saanut paljon hyviä reseptejä. 😀
Olen keltanokka vegaani. Vegaai elämää on takaa vasta 2,5 vuotta. Minullakin oli vatsa kanssa auksi samanlaisia ongelmia. Itseasiassa niin paljon ongelmia etten niitä halua ja kehtaa edes tässä ruotia. Mä olin sen verran sitkee, että en ole antanut periksi. Ja noin vuosi un oli mennyt, niin vatsa alkoi rauhoittumaan…ei lähellekkään kokonaan. Noh, nyt olen elänyt noin 2kk vatsan kanssa joka on MELKEIN normaali! Kauan se on kestänyt, mutta on kannattanut! Minulle suo niin suurta tyydytystä se ettei minun vuokseni ole eäin kuollut tai menettänyt emoaan/lastaan.
Proteiinin lähteitä kyllä löytää jos haluaa…. Eikä kaikkien vatsa tarvii kaikkeen tottuakkaan. Harva ihminen tai eläin pystyy syömään kaikkea. 🙂

Kiitos Hyvistä resepteistä!!! 😀
p.s. Nyt on pannarikin uunissa. (Siinä on kauramaitoa ja kaurajauhoja joten tänään pieni palanen ja sit tarvii pitää 2-3pvä väliä. Muuten on masu pipi.) 😉

Vastaa
Iidaafel 31.3.2018 - 18:41

Kiitos, olipa kiva kuulla sun kokemus vegaani ruokavaliosta! Eli sitkeys palkitaan, upeeta, että olet jaksanut olla sinnikäs.

Ja tosi kiva, jos blogista on ollut iloa ja olet saanut reseptejä ja hyötynyt niistä! Lisääkin varmasti tulossa kevään aikana! 

Vastaa

kommentoi postausta