Home » Minun kannattaisi laihduttaa, jos haluaisin parisuhteen

Minun kannattaisi laihduttaa, jos haluaisin parisuhteen

by Iida Åfeldt

Sanomattakin selvää, että ulkonäöllä on väliä pariutumisessa. Toisen ulkonäön pitää sytyttää ja miellyttää omaa silmää ja toisin päin. Minun kohdallani selvästi laihduttamista pidetään etuna pariutumiselle. Se on käynyt selväksi saamieni viestien ja kommenttien perusteella blogihistoriani aikana. Voit lukea lisää saamiani kommentteja mm. näistä postauksista:

Enkö kelpaa parisuhteeseen?

Miksi on niin kamalaa olla sinkku?

Muistan aina ystäväni kommentin lukioajoilta: ”Jos olisit laihempi, voisin esitellä sut kaikille kivoille miehille”.  Muistan monet kerrat näyttäneeni tapailemani miehen kuvaa kavereille ja kuulleeni yllättyneenä sanotun lauseen: “Oho toihan on hyvännäköinen”. Saan usein Instagramissa viestejä, että olenko miettinyt ulkomaalaista miestä, he usein tykkäävät pyöreämmistä naisista. Tinderissä miehet ilmoittavat profiilissaan etsivänsä urheilullisia naisia. Blogissa anonyymit kommentoivat minun olevan pullukka, mutta minusta saisi kauniin. Viesteissä kerrotaan, että miehen saaminen on taattu, jos pudotan painoa ja sen voisi vielä tehdä nopeastikin.

Tällä logiikalla kauneus liitetään painoon. Hyvännäköinen ihminen on normaalipainoinen ja yhtä kuin kaunis, terve ja haluttu. Usein kuulee ihmisten myös ihmettelevän ääneen, jos ylipainoinen seurustelee normaalipainoisen kanssa, “miten se on saanut noin hyvännäköisen kumppanin?”. Mutta myös monen ylipainoisen ajattelevan, ettei normaalipainoinen voisi kiinnostua hänestä tai miettivän, ettei kehtaisi seurustella normaalipainoisen kanssa. Oletetaan, ettei lihava ja normaalipainoinen voi kiinnostua toisistaan. Tai jos näin on, on lihava huijannut normaalipainoisen itselleen, saanut hänet jollain keinolla, joka ulkopuolisille on mysteeri. Oletamme jo, että ulkonäkö on luonnetta tärkeämpää ja menee parinvalinnassa edelle.

Kelly Osbourne pudotti merkittävästi painoaan, kuten Adele. Sosiaalinen media on ollut ihastuksissaan. Heidän saamansa kommentit ovat olleet kiteytetysti tälläisiä: “mieletöntä, näytät upealta, nyt olet kaunis, arvostan sinua”. Sosiaalinen media ihannoi laihduttamista. Kaikkien ylipainoisten tulisi myös haluta laihduttaa. Laihdutusta jopa tuputetaan joka suunnasta. Se ei ole ylipainoisen henkilökohtainen asia, vaan se onkin koko yhteiskunnan yhteinen asia, jota ihmiset saavat vapaasti kommentoida kaupan kassalla, kadulla ja somessa. Ihmiset saavat moralisoiden tuijotella pullan syöntiä ja sipsejä ostoskorissa. Ihmisen painosta tehdään ennakkoluuloja ja oletuksia, jotka vaikuttavat hänen kohteluunsa. 

Minusta on surullista ajatella, että laihduttaminen tekisi minusta kerralla paremman ihmisen ja arvoni nousisi. Yhtäkkiä olisikin kaunis, haluttu ja arvokas. Yhtäkkiä kehoni viestittäisi, että hallitsen itseni ja elämääni, sillä lihavasta oletetaan, ettei hän hallitse, vaan syö poskettomasti pitämättä terveyttä tärkeänä. Saisin varmasti Adelen ja Kellyn tavoin ihastuneita kommentteja ja kehuja. Tämä on saanut minut miettimään onko ulkonäön kommentointi oikeastaan ollenkaan tarpeellista. Missä on kehorauha?

Todella hoikka ystäväni saa usein kuulla, olevansa ruma, koska on niin laiha ja ihmiset kyselevät onko hänellä kenties anoreksia.  Laihuutta ja lihavuutta voidaan vapaasti kommentoida ja kaikkien pitäisi mahtua yhteen ihanteeseen ollakseen hyväksyttyjä. Kehojen kommentointi ajaa tietyn “normaalin ihannointiin” ja se on vaikuttava asia syömishäiriön laukaisijana. Mitä kommentointi antaa? Saako minun painoani arvostelevat henkilöt siitä jotain mielihyvää? Kehon kommentointi tuskin vie ketään eteenpäin, se tuskin muuttaa lihavaa laihaksi tai auttaa laihaa tuntemaan itsensä kauniiksi kehossaan. Todennäköisesti tilanne vain pahenee.

Olen monta kertaa miettinyt mielessäni, että on tämäkin, kun ei saa edes rauhassa olla lihava. Painoindekstin mukaan olen ylipainoinen. Olen myös hyvin pehmeä ja omaan selluliittia sekä raskausarpien venyttämää ihoa. Terveys ja hyvinvointi on minulle tärkeitä asioita. Tiedän myös, että ylipaino on terveysriski. Haaveilen mahtuvani lempivaatteisiini, jotka olen jemmannut varastoon. Tiedän, että se vaatisi minulta aikaa ja panostusta oman hyvinvointini huolehtimiselle alkaen yöunista. Minä tiedän tämän kaiken. Harva ylipainoinen on täysin tietämätön sen vaikutuksista terveyteen ja tietämätön siitä mitä tulisi tehdä laihtuakseen. Usein lihavuuden takana on monia syitä, jotka ovat tuoneet siihen ja se usein unohtuu. Se ei ole vain mielen heikkoutta ja kurinalaisuuden puutetta.

Ylipainoisena saa ola onnellinen ja olettaa saavansa samaa kohtelua kuin muut. Ylipainoisena saa pitää itsestään ja nauttia omasta kehostaan. Saa haluata olla laihduttamatta tai haluata laihduttaa. Minä pidän itseäni painostani huolimatta arvokkaana ja koen ansaitsevani esimerkiksi parisuhteen ja kaikkea muutakin ihanaa ja hyvää elämääni. Minusta on todella surullista ajatella, että painoni on yhtä arvokkuuteni kanssa ja ainoa asia mikä minusta nähdään. Aivan varmasti se ulkonäkö vaikuttaa parinvalinnassa, mutta olen oikeasti mielummin sinkkuna, kun nyt alan laihduttamaan sen takia, että “saisin” miehen. Jos en kelpaa näin, en halua kelvata laihanakaan. Minun ideaalimaailmassani tietysti mies rakastuisi minuun ihmisenä ja mielummin nyt näin, eikä joskus, jos keho näyttää toiselta. Jos näyttää.

Mitä, jos annettaisiin kehorauha jokaiselle ja jätetään kehojen kommentointi kokonaan? Minkään ulkonäöllisen asian ei pitäisi vaikuttaa ihmisen arvoon ihmisenä, vaan kaikkia tulisi kohdella tasa-arvoisesti. Mutta tämähän ei valitettavasti toteudu. Vamma, sairaus, ihonväri, etninen ulkonäkö ja tausta, seksuaalinen suuntaus, kaikki mikä ei istu normaalin ihanteeseen kokevat varmasti ulkoisten asioiden vaikuttavan asenteisiin, ennakkoluuloihin ja arvostukseen. Itse en halua ruokkia laihdutuskulttuuria. Haluan osoittaa, että minkä kokoisena vain elämä voi olla hyvää. Olen ollut monen kokoinen elämäni aikana. Olen blogissani kyllä puhunut laihduttamisesta ja kertonut numeroin painostani, mutta en ole enää pitkään aikaan ihan tietoisestikkaan sitä tehnyt ja jatkan samalla linjalla.

Mitä ajatuksia sinussa heräsi?

-Iida

KUVAT // Pinja Mitrovitch

60 kommenttia

Soh 14.8.2020 - 22:54

Löysin ihanan miehen, ihan ainutlaatuisen, Tinderistä. Hän tykkää pehmeydestäni ja kertoo minulle jatkuvasti miten kaunis ja seksikäs olen. En tarvinnut laihduttaa “saadakseni” hänet, vaan hän rakastaa ihan tällaisena. Se on oikeaa ja aitoa, sekä kestävää, koska jos ainoastaan paino merkitsee mitään, sehän on vaihtelevaa. Kauneus on myös katsojan silmissä ja viehätymme eri ihmisistä. Mutta ihmistä, joka haluaa vain ulkonäön takia suhdetta, ei ole sen arvoinen. Ja minä olen arvokas, ja rakkauden arvoinen.

Vastaa
iidaafel 16.8.2020 - 13:16

Aivan ihanaa! Todellakin, samaa mieltä <3

Vastaa
Rene 14.8.2020 - 23:16

Ihan kamalia kommentteja oot saanu! Ei ketään ihmistä kuulu arvottaa painon mukaan. Ihan hullua mihin tää maailma on menossa. Minusta jatkuva laihuuden ja dieettien/treenaamisen ihannointi tuntuu ihan järjettömältä. Eikö elämästä kuuluisi nauttia ja miettiä mikä itsestä tuntuu hyvältä. Surullista ja niin pinnallista. Minusta sinä olet todella kaunis, inspiroiva ja hyvä esimerkki terveestä naisesta, jolla on kaunis mieli ja arvot. Se on tärkeämpää kuin koskaan mikään vaakalukema.

Vastaa
iidaafel 16.8.2020 - 13:17

Kiitos todella paljon kommentistasi <3

Vastaa
BT 14.8.2020 - 23:20

Ensinnäkin sinä olet aivan normaalin näköinen ja erittäin kaunis, kuvauksellinenkin.

Ja toisekseen, hoikkien ihmisten suhteet menee ihan yhtälailla perseelleen tässä elämässä. Laihduttaminen ei takaa yhtään mitään. On täysin sattumanvaraista satummeko tapaamaan jonkun jonka kanssa parisuhde sujuu.

Kolmannekseen, miksi kukaanhaluaisi minkäänlaiseen suhteeseen ihmisen kanssa, joka kiinnostuisi meistä vain jos muutumme ensin hieman?! Koko lähtökohta on täysin sairas.

Vastaa
iidaafel 16.8.2020 - 13:18

Niin hyvin sanottu!!

Vastaa
Anneliini 16.8.2020 - 15:47

Olen tästä niin samaa mieltä!!! Ensinnäkin Iida olet valtavan kaunis! Toisekseen ihmisen keho ja terveys muuttuu läpi elämän – en itse ainakaan haluaisi olla suhteessa, joka isolta osin perustuu kehoni tämänhetkiseen fyysiseen muotoon. Entä jos sairastun? Laihdun? Lihon? Synnytän? Loukkaannun onnettomuudessa? Toki moni suhde alkaa fyysisellä vetovoimalla, mutta sekään harvoin johtuu vain jostain tietystä ominaisuudesta vaan on nimenomaan sitä “kemiaa” joka voi varsin hyvin syttyä ihmisen kanssa, josta aiemmin olisi todennut ettei lainkaan ole fyysisesti minun tyyppiäni.
Kehorauhaa ♥️

Vastaa
Lelfpsön 14.8.2020 - 23:39

Hyvä Iida! Tällaiset postaukset on omiaan puuttumaan laihdutukulttuuriin ja valistamaan ihmisiä. Myös noita käytöstavattomia tyyppejä, joita oot valitettavasti joutunut kohtaamaan. Kiitos!

Vastaa
iidaafel 16.8.2020 - 13:16

Hei kiitos kovasti sanoistasi!

Vastaa
Ilsen 15.8.2020 - 00:04

Tosi tärkeä kirjoitus! Toivoisin itsekin, että kehorauhasta puhuttaisiin enemmän. Itse olen 180cm pitkä nainen, ja olen koko elämäni saanut kuulla pituudestani kommentteja. Ymmärrän, että kommentti pituudesta saattaa lipsahtaa helposti – erotunhan massasta hyvin usein. Tahtoisin kuitenkin sanoa kaikille pituutta kommentoiville, että älkää tehkö niin. Aina en jaksaisi olla huomion keskipisteenä pituuteni takia. En esimerkiksi käytä korkokenkiä, koska niiden myötä joutuisin varmuudella vastaamaan pituuteni taivasteluihin.

Jatkuva kommentointi on vaikuttanut minuun niinkin syvästi, että välillä samaan tapaan kuin mitä kirjoitit ajattelen, että ehkä en olisi sinkku, jos näyttäisin erilaiselta. Jos olisin lyhyempi, normaalimpi.

Järjellä kuitenkin tiedän, että kehoni on yhtä hyvä kuin minkä kokoinen tai pituinen muukin keho. Pituuteni ei olisi minulle ongelma, jos vaan kommentoijatkin voisivat antaa sille rauhan.

Vastaa
iidaafel 16.8.2020 - 13:19

Todella tärkeä huomio, niinpä en ole osannut “lyhyenä ajatellakaan tuota! Mutta kaikenlaiset ulkoiset tekijät keräävät herkästi kommentteja ja ne todella jättää jäljen. Siksi tosiaan kehorauha <3

Vastaa
Iida K 15.8.2020 - 00:08

Silmät kyynelistä luin tätä. Elän juuri tätä itse. En koskaan sano ääneen, että olen sinkku ylipainoni vuoksi vaikka niin ajattelen. Kuvittelen, että pysymällä hiljaa muut eivät huomaa vikaani. Kiitos, että kirjoitit asiasta ja nostit sen esiin. Jatkan oman itseni hyväksymistä ja kumppaneita haaveilemista.

Ps. Oot tosi upea nainen!

Vastaa
iidaafel 16.8.2020 - 13:28

Voi ei! Niin on kuule itsellänikin aina välillä sama tunne. Voimia <3

Vastaa
Karsu 15.8.2020 - 01:25

Pitäisi ymmärtää, ettö paino on yksilöllistä eikä ns.ylipainoa tai normipainoa ole olemassakaan . Painoindeksin keksi rotuhygieniaa tutkinut matemaatikko, eikä sen antamilla numeroilla ole mitään tekemistä terveyden kanssa. Miten hassua ajatella, että kaikkien saman pituisten pitäisi painaa saman verran! Välittämättä mistään muista tekijöistä. Hoitomaailmassa meitä pyörittää medikaalinen läskiviha, somessa terveys ja sali-intoilu, kaikkialla muualla pakonomainen laihdutuskulttuuri ja lihavien pilkka. Meidän kehomme pyrkivät juuri siihen painoon, mikä on meille hyvä. Monelle meistä se on täysin eri, kuin mitä maailmalla sillä hetkellä toitottaa olevan paras, tervein, kaunein ja ennen kaikkea “normaali.”

Vastaa
iidaafel 16.8.2020 - 13:31

Kiitos kommentistasi!

Vastaa
Ee 15.8.2020 - 07:39

Täyttä paskaa tuo laihuuden ihannointi. Terveydenhuolto johtaa tätä ihannointi, sitten tulee kansa. Menin plastiikkakirurgilla, että pääsisin rintojen pienennysleikkaukseen terveys edellä: liian korkea bmi, laihduta, sitten leikataan. Aamen.

Vastaa
iidaafel 16.8.2020 - 13:32

Voi ei, onpa kurjaa! Koska rintojen pienennys olisi varmasti tärkeää, jotta voisi liikkua, mikäli se tuo paljon fyysisiä vaivoja!

Vastaa
Mäpee 15.8.2020 - 07:55

Miehet pelkää älykkäitä naisia. Olet älykäs ja vieläpä kaunis. Koko on tekosyy, heitä kovasti kiinnostaisi varmasti kainaloosi kaivautua, mutta eivät uskalla. Siksi on helpompi heittää ilmoille jokin solvaus. Älä ikinä laihduta toisten mieliksi, älä mielummin ollenkaan! Onneksi sulla vaikuttaa olevan sen verran hyvä itsetunto, ettet tee niin. Mitään terveydellistä syytä sille ei näytä olevan, olet normaalin kokoinen kaunis nainen.

Vastaa
iidaafel 16.8.2020 - 13:33

Voi kiitos <3

Vastaa
Jasmin1 15.8.2020 - 08:12

Terveydenhuollon ammattilaisena täytyy sanani sanoa lähinnä aiemmille kommentoijille, sillä Iidan postauksessa ei otettu tähän terveyspuoleen kantaa, vaikka keskustelussa päästiinkin nopeasti siihen.

Pidän työkseni elintapaohjauksia, mutta ne perustuu aina vapaaehtoisuuteen. Kysyn, mitä mieltä asiakas on kehostaan ja haluaako, että keskitytään siihen. Keski-iässä maltillinen painonpudotus on hyödyllistä, koska se on tehokas keino alentaa verenpainetta ja lisäksi se parantaa hengityselinten toimintakykyä. Tuki- ja liikuntaelinsairaudet ovat todella yleisiä jo keski-iässä, ja niihin merkittävällä ylipainolla on myös suuri merkitys. Täten painon lasku voi auttaa nivelkivuista kärsiviä.

Leikkaukseen joutuessa/päästessä merkittävä ylipaino vaikeuttaa hengityksen turvaamista ja lisää myös leikkauksen jälkeisen infektion mahdollisuutta, koska runsaassa rasvakudoksessa happi kiertää heikommin kuin vähemmässä rasvakudoksessa. Näin tiivistetysti: ylipaino on riski kirurgiselle operaatiolle ja siksi painon pudotusta voidaan suositella. Se, miten asia ilmaistaan, riippuu aina ihmisen henkilökohtaisista ominaisuuksista; puhetaidosta ja kyvystä osoittaa empatiaa toiselle.

Terveydenhuollossa painoon suhtaudutaan terveys edellä. (Ja tietysti raha vaikuttaa: leikkaushaavan tulehduksen hoito on TODELLA kallista.) Siksi joskus asiakkaan toivotaan pudottavan painoa, mutta 5 – 10 % painonpudotus riittää useimmin.

Silti toisten painon kommentointi on törkeää, oli se sitten yli- tai alipainon vuoksi. Kenelläkään ei ole oikeutta määrittää toisen elämän onnellisuutta tai onnettomuutta painon perusteella, vaikka paino näytteleekin ihan liian suuressa roolissa jokaisen meidän pään sisällä. On tietoinen valinta hyväksyä itsensä sellaisena kuin on, koska meidät on opetettu häpeämään poikkeavuutta. On opetettu, että toista saa arvostella. On opetettu, että koska minun tunteeni, kehoni ja mielipiteeni eivät ole merkittäviä, ei sitä ole kenenkään muunkaan tunteet, keho tai mielipiteet.

Syyttely ei sekään auta. Olisi helppo syytellä vanhempia, somea, yhteiskuntaa, eri virtauksia sieltä ja täältä. Mutta loppujen lopuksi me olemme yhteiskunta, me hyväksymme mitä vaikutteita otamme vastaan ja mitä hylkäämme. Meillä on valta vaikuttaa toisiimme ja oikeus olla hyväksyttyjä ja rakastettuja juuri sellaisina kuin olemme.

Lämpöä sinun päivääsi!

Ja Iida, kiitos että annat kaikille vapauden lähestyä tätä aihetta henkilökohtaisen kokemuksesi kautta. Tämä keskustelu on tärkeä ja toivottavasti vie meitä kohti hyväksyvämpää tulevaisuutta.

Vastaa
iidaafel 16.8.2020 - 13:38

Kiitos kommentistasi! Ja itse todella ymmärrän terveydenhuollon puolen tästä. Koska ylipainolla on paljon terveysvaikutuksia ja monet tulevat sitä kautta tosi kalliiksi yhteiskunnalle. Kuten tosi hyvin toitkin kommentissasi esiin. Eli kyseessä ei ole mikään pikkujuttu ja onhan maailamanlaajuisesti ylipaino iso “ongelma”.

Mutta tosiaan törkeä kommentointi ja syyttely eivät auta ongelmaan, eivätkä vie eteenpäin!

Vastaa
Jn 15.8.2020 - 08:42

Minua surettaa, että joku kokee oikeudekseen tai jopa ajattelee, että kertonpa tämän hyväntahtoisen kommentin, että voisit laihduttaa, että saisit miehen. Ja vielä nainen naiselle. Enemmm miettisin, että jokainen jolle tämä ajatus herää mihin se perustuu? Omaan kokemukseen? Johonkin ajatukseen mitä miehet haluaa? Kun jos nyt rehellisesti suomessa katsoo ympärilleen, aika paljon ylipainoisia ihmisiä täällä on. Mutta onko se niin, että vasta parisuhteessa saa lihoa? Mielestäni olet kaunis, pehmeä ja naisellinen nainen, en näe mitään merkittävää ylipainoa, joka estäisi normaalia miestä sinuun ihastumasta❤️

Vastaa
iidaafel 16.8.2020 - 13:40

Hyviä ajatuksia! Niin mielenkiintoista ja oikeastaan tuntuukin olevan, että tärkeää on se miltä näyttää tutustumisen hetkellä, suhteessa sitten ns. ymmärretään, jos paino muuttuu. Ihmeellistä!

Vastaa
Rosyanne 15.8.2020 - 08:44

Näytät terveeltä, hyvinvoivalta ja hehkuvalta!

Vastaa
iidaafel 16.8.2020 - 13:42

Voi kiitos <3

Vastaa
Nimettömänä 15.8.2020 - 08:45

Olen ennenkin kommentoinut että olet hyvin kaunis. Jopa pientä kateutta tuntenut🤭. Itse olen kokenut ylipainon ja alipainon ja oman kehon aloin hyväksyä vasta lasten saannin jälkeen kunnes uudessa suhteessa on tullut uudet paineet. Uusi epävarmuus. Nuoret ja laihat tulevat viemään mieheni. Järjetöntä.
Ja sitten sosiaalisessa mediassa laihat julkkikset harmittelevat muutamaa kesäkiloaan. Eli todennäköisesti yhtä kriittinen olisi laihanakin.
Ymmärrän terveyssyyt. Mutta itse en edes haluaisi seurustella miehen kanssa joka ei kilojani hyväksy. Enemmän on kyse muista asioista. Olemme puhuneetkin että ei ne kilot vaan se mitä tekee. Liikkuu, syö hyvin, tekee asioita joista tulee onnelliseksi.
Itselläni menee hermot juuri tuon sos.median kanssa ja mitä se syöttää. Yritän lopettaa käyttöä mutta onhan täällä tätä hyvääkin🤗
Pysy tuollaisena❤

Vastaa
iidaafel 16.8.2020 - 13:46

Voi kiitos todella paljon <3 Ja niinpä, itsekin ymmärrän terveyssyyt, mutta en ikävää kommentointia ja sellaista jatkuvaa laihuuden ihannointia, jota sosiaalinen media tarjoaa. Kyllähän se saa helposti tuntemaan itsensä huonommaksi ja tekee kriittiseksi, tyytymättömäksi.

Vastaa
sannasinikka 15.8.2020 - 08:50

Minä uskon, että sinä voit löytää elämäsi rakkauden juuri sellaisena kuin nyt olet! 🙂

Vastaa
iidaafel 16.8.2020 - 13:42

Kiitos <3

Vastaa
Sale 15.8.2020 - 09:40

On käsittämätöntä että kauniille ihmiselle, joka on täysin normaalin kokoinen, annetaan noita kommentteja mitä toit esiin.
Yhden tarkan kauneusihanteen muottiin mahtumattomia ihmisiä on paljon, aina jotain on liikaa tai liian vähän.
Tämä oli hyvä teksti ja kovasti samaistuttava myös.

Vastaa
iidaafel 16.8.2020 - 13:46

Kiitos kovasti!

Vastaa
iidaafel 19.8.2020 - 12:08

Kiitos paljon <3

Vastaa
SKK 15.8.2020 - 10:01

Tämä oli tosi hyvä kirjoitus Iida ja tosi kauniita kuvia sinusta!
Itse olen koko nuoruuteni miettinyt ulkonäköäni ja painoani. Mielestäni olin aina vähän liian iso, vaikka näin jälkikäteen ajateltuna se oli tosi rajoittavaa ja ahdistavaa, vaikka normaalipainoinen olin. Hieman ennen 25 niin sanotusti luovutin painoni suhteen ja äkkiä sitä kertoikin kymmenen kiloa lisää ja edelleen silloin pohdin, etten sinkkuna löydä ketään itselle sopivaa tai juurikin niin kuin kirjoitit, että en ainakaan sitä hyvän näköistä miestä, koska ei hän kukaan ihastuisi minuun ylipainoisena. Kuinkas kävikään, juuri silloin elämäni mies tuli kuvioihin! Aluksi oli toki omat kipuilut juuri ulkonäön suhteen ja siitäkin että pystyin miehelleni vakuuttamaan, että minusta on urheilemaan ja liikkumaan.Lopulta kun olin sinut itseni kanssa ja luotin, että mieheni pitää minusta, alkoi myös paino pudota ja urheilusta tuli viimein yhtä mukavaa, kuin lapsena ja nuorena.Tärkeintä mielestäni on siis saada omalle mielelle rauha, painon pudotus ajatukset voi rajoittaa mieltä kovastikin!

Vastaa
OnnellinenMatkaaja 15.8.2020 - 11:30

Hmmm. Mä olen 162 cm pitkä ja painan 85 kg. Vientiä on riittänyt. Niin nyt kuin silloin, kun painoin 57 kg. Tiedä, mistä sitten johtuu. Ehkä siitä, etyei minusta ole koskaan huokunut pariutumishalu. Olen käynyt naimisissa useammin kuin kerran, ottanut erot. Seurustellut seurustelemasta päästyäni. Nyt olen päättänyt olla sinkku. Olen sinkkuna onnellisin, matkailen maailmalla mieluiten yksin ja tutustun uusiin ihmisiin, harrastan lyhyt-/etäsuhteita kenen kanssa huvittaa, mutten enää sitoudu mihinkään, keneenkään. Tämä, etten halua sitoutua, ja teen sen otollisissa tilanteissa selväksi, tuntuu olevan kuin jokin haaste joillekin miehille sekin. Mulle ei ole koskaan painostani kukaan maininnut, ihme kyllä. En usko, että rakkaus on painosta kiinni. Se on siitä kiinni, miten itse ajattelee, keitä ja millaisia ihmisiä tapaa ja noteeraa.

Vastaa
EKJ 15.8.2020 - 13:14

Tosi hyvä kirjoitus!

Itse olen ylipainoinen, ollut aina. Miehiä, sitoutumishaluisiakin, on riittänyt. Minulla on hyvä itsetunto ja koen itseni ihanaksi,älykkääksi ja arvokkaaksi. Jos en kelpaa jollekin, niin se on ok ja prempi meille molemmille ettei mene aikaa hukkaan.

Lisäksi olen aina asunut suurten kaupunkien ulkopuolella. Täällä on enemmän miehiä kuin naisia. Useampi ystäväni pääkapunkiseudulla kertoo, ettei löydä miestä koska “miehillä on liian paljon valinnanvaraa”, “naisilta odotetaan todella paljon ulkonäön suhteen” jne.Tai no kolme ystävääni on näin sanonut, täällä susirajalla ei kukaan ystävistäni.

Vastaa
Ennia 15.8.2020 - 14:34

Nuo saamasi kommentit ovat täysin asiattomia, loukkaavia ja törkeitä! Olet todella kaunis, ja olen täysin varma että syy sinkkuuteen ei ole painossasi.

Olen itsekin ylipainoinen, tällä hetkellä painavimmillani mitä koskaan. Olen kuitenkin käynyt niin rankkoja juttuja läpi viime vuosina (mm.läheisen saattohoitaminen alle kolmekymppisenä) etten kerta kaikkiaan jaksa stressata painosta. Kun pyörittelee ihan kirjaimellisesti elämän ja kuoleman kysymyksiä, tuntuu käsittämättömältä että joku jaksaa miettiä TOISEN ihmisen painoa – kyllä on asiat siinä vaiheessa aika hyvin reilassa ja toden totta toivoisi että näiden ihmisten elämään saisi ujutettua hieman merkityksellisyyttä.

Uskon, että olisin sinkkuvuosina ehkä ”päässyt” useammille treffeille jos olisin ollut hoikempi. Ehkä pari hieman epätoivoista tapailukuviota olisi muuttunut seurusteluksi jos olisin ollut ulkoisesti näyttävämpi. Mutta olen aina kuitenkin pitänyt itseäni ihan mukavannäköisenä (ja ennen kaikkea kivana tyyppinä!) ja ajatellut, että en halua tutustua ihmisiin joille painoni on ongelma. Millaista olisi olla suhteessa jossa oma paino olisi koko ajan kynnyskysymys tai ehto yhdessäololle? Eihän sitä jaksaisi, ja näiden tyyppien onkin varmasti parempi löytää muunlaista seuraa.

Kuten arvelinkin, löysin lopulta oman ihanan poikaystäväni, jonka mielestä olin ja olen täydellinen paketti. Jos sillä on merkitystä, poikaystävä oli tapaamisen aikaan normaalipainoinen. Nyt hänkin on lihonut, eikä se ole – tietenkään – vaikuttanut suhteeseemme muuten kuin siten että yritämme molemmat tsempata toisiamme kohti terveellisempiä elämäntapoja. Välillä se onnistuu, välillä ei 🙂

Vastaa
Mie kans... 15.8.2020 - 15:09

hyvä Ida! Hyvä kirjoitus ja ihan asiatakin. Kyllä ulkonäkö vaikuttaa paljonkin ihmissuhteissa, varsinkin tutustumisvaiheessa, paino on silti pienemmässä osassa. Kun löytää toisen ulkonäöstä jotain mikä herättää kiinnostuksen, yhteenkäyvää luonnetta ja sisäistä kauneutta, silloin ainakaan itseäni ei vaakalukemat kiinnosta. Pelkät ulkoiset avut eivät kanna juuri kuherruskuukautta pidemmälle.

Julkaisit viime vuodenvaihteessa parhaimpia kuviasi vuosien varrelta, hyvin kauniita luonnollisia kuvia aikuisesta naisesta. Kuvia missä minun silmidsäni ei ollut hävettävää. Kun löydät miehen niin sinä todella olet rakastettu et edestusvaimo etkä näyttelyesine , vaan aidosti rakastettu. Todellinen kauneus tulee sisältäpäin ja onhan se ilo jos on saanut ulkoistakin kauneutta jonka näkyminen on kiinni katsojan silmistä. Näkee ken haluaa. Aina joku kuitenkin haluaa sanoa sen pahan sanan toisesta, onko hän sitten niin todella kaunis tai komea niin ulkoisesti kuin henkisesti , että toisten haukkuminen ja arvostelu on hänelle oikeutettua? 🤔

Vastaa
Katariina R 15.8.2020 - 15:16

Tärkeä kannanotto. Eikä koske ainoastaan ”liikakiloja”. Minulla itselläni on ollut viimeisen puolen vuoden aikana todella rankka elämäntilanne, jonka seurauksena olen laihtunut paljon. Ihmiset kommentoivat jatkuvasti vartaloani nokkavalla äänensävyllä: ”Nyt tuo laihuutesi on mennyt liian pitkälle”. Kuin olisin itse valinnut tämän tilanteen, ja laihduttanut huvikseni tai näyttääkseni mallilta…

Vastaa
Anonymous 15.8.2020 - 15:43

Surullista ja omituista, että ihmiset kommentoivat noin. Onhan se toki helppoa nimettömänä heitellä kaikenlaista kommenttia ihmiselle, joka esiintyy omalla kasvoillaan ja nimellään. Kröhöm, kumpi vaatii enemmän pokkaa? (Heh, itsekin tässä anonyyminä kommentoijana… 😉)

Itse nautin kauneudesta eri muodoissaan, myös ulkoisesta kauneudesta. Mutta mielestäni sisäinen kauneus ja teot ratkaisee, ulkoinen olemus voi tehdä vaikutuksen, mutta jos ihminen alkaakin tuntua ilkeältä/pinnalliselta/epäluotettavalta/ luonnonvarojen tuhlaajalta/ mahdottoman itsekeskeiseltä tms., niin eipähän hän näytäkään enää niin kauniilta.

Ja olen myös sitä mieltä, että ihmiset näkevät eri asioita, joitain ei puhuttele lainkaan koko. Minäkään en edes tullut ajatelleksi mieheni pituutta, sillä ei ollut minulle mitään merkitystä, tai itseasiassa tuntui kätevältä että olemme aika samankokoisia. Kului vuosia ennen kuin tulin edes ajatelleeksi faktaa että hän on alle miesten keskipituuden. Eikä sillä edellenkään ole minulle väliä. Toisille taas pituus on eka asia miehessä, mihin kiinnittävät huomiota. Tämä vain esimerkkinä siitä että ihmisten prioriteetit vaihtelevat.

Kiitos tärkeästä kirjoituksesta ja ihanaa loppukesää/syksyn jatkoa! On ilo lukea erinomaisia blogikirjoituksiasi!

Vastaa
Ainopaa 15.8.2020 - 16:18

Samaistuin tosi paljon tähän aiheeseen. Laihduin itse viime vuonna 15 kiloa terveysongelman takia ja on ollut surullista huomata, kuinka aloin painon putoamisen jälkeen saamaan ihastelevia kommentteja hoikasta olemuksestani. Olin ennenkin normaalipainoinen, painoindeksin mukaan lähellä lievän ylipainon rajaa mutta normaalin puolella kuitenkin. Tuntuu tosi kurjalta, että kelpaan paremmin 15 kg kevyempänä. Itse pidin itseäni yhtä arvokkaana niiden kilojen kanssakin. Nykyään kiinnitän itse paljon huomiota siihen, etten enää ikinä kehu kenenkään ulkomuotoa, vaan esim. Energistä ja hyvinvoivan näköistä olemusta. Tai vaikka henkisiä piirteitä.

Vastaa
Mmar 15.8.2020 - 21:46

Ihan puhtaasta mielenkiinnosta. Kiinnitätkö itse huomiota miesten ulkonäköön/painoon kun käyt Tinder-profiileja läpi? Vaikuttaako arvioosi negatiivisesti jos miehellä on selkeästi”manboobsit” tai hän on muuten selvästi ylipainoinen?

Tämä ei ollut mikään arvosteluviesti. Olet todella kaunis ja sympaattinen nainen. Kysyin asiaa puhtaasti vain siitä syystä että kiinnostaa tietää miten koet vastapuolen painon.

Vastaa
Mmar 15.8.2020 - 22:17

Ainiin unohdin mainita että Ylen sivuilla oli tänään mielenkiintoinen juttu siitä että laihduttaminen usein johtaa lihomiseen eli ihan muuten vaan ei kannata laihduttaa. Varsinkin jos on normaali painoinen.

Vastaa
Tinde76 15.8.2020 - 22:23

Se että olet julkisuudessa, antaa joillekin oikeuden arvostella kroppaasi. Uskon jotta paljon liittyy siihen. Toki itse 20 vuoden parisuhteen jälkeen yllätyin sinkkuna miten pinnallista parinhaku on..sain enemmän kolauksia kuin koko aiemman elämäni aikana, kun en ole normaalipainoinen. Juuri kun olin jälleen kerran yhden miehen sanomisten mukaan liian sitä ja liian tätä, niin tapahtui jotain niin uskomatonta, jotta satuin kirjoittelemaan yhdelle miehelle fb:n sinkkusivustolla ja hänelle naisen paino oli yhdentekevä asia, sisin oli tärkein. Jatkoimme tutustumista ja nyt olemme parisuhteessa. Hän on normaalipainoinen ja minä vähän yli normaalin. Joten kyllä se oikea ihminen tulee kohdalle, jolle juuri sinä olet täydellinen juuri sellaisena kuin olet, usko pois ❤

Vastaa
Carlos 16.8.2020 - 10:30

Oot upea!

Vastaa
iidaafel 16.8.2020 - 13:16

Kiitos <3

Vastaa
U 16.8.2020 - 14:41

Nuo lihavaksi haukkumiset satuttaa myös läpi elämän, vaikka olisikin laihtunut. Itse olin teininä hieman pulleampi (lapsenpyöreys) ja poikaystäväni haukkui minua 18-vuotiaana lihavaksi, ihan muidenkin kuullen. 20-vuotiaana muutuin ja hoikistuin kuin itsestään. Sen jälkeen olen aina ollut normaalipainoinen. Nuo sanat nuoruudessa kaikuu kuitenkin edelleen päässäni ja mietin usein peilin edessä, olenko läski. Harmi kun monet ihmiset eivät sitä ymmärrä, että ulkonäön negatiivinen kommentointi voi olla pahempaa kuin fyysinen väkivalta.

Vastaa
Kertrud 16.8.2020 - 20:55

Mielestäni olet kauneimpia bloggaajia, joita seuraan. Lisäksi persoonallinen ja aidonoloinen, toivon kovin, että yrittäjyytesi lähtee lentoon!

Sain hiljattain esikoiseni, ja olet myös äiti-idolini! <3

Vastaa
HooHoo 16.8.2020 - 21:34

Ihan paras blogi teksti taas. Kiitos Ihana Iida❤

Vastaa
Ellariina 17.8.2020 - 00:23

Siis kaikkein jäätävin kommentti mitä itse oon saanut oli “et tule koskaan saamaan miestä ellet laihduta, sekä opettele pyykkäämään, tiskaamaan ja siivoamaan niinkuin naisen kuuluu”. Että terve! Ihan on mainio elämä ja kumppani löytynyt, vaikken mitään näistä laihdutellut tai opetellut.

Vastaa
Epsu 17.8.2020 - 11:10

Tuli tämä aihe puheeksi miehen kanssa juuri pari päivää sitten kun huomautin miten häiritsevää on hänen kommentointinsa muiden ihmisten kehon koosta. Varsinkin kun meillä on 2v taapero niin en halua hänen oppivan että muiden ihmisten kommentominen negatiiviseen sävyyn olisi ok millään tavalla. Kehorauha! nimenomaan.
Miten ihana onkaan pienten lasten näkökulma kun kukaan ei ole ”väärän” kokoinen tai lihava. Kaikki on erilaisia ja ei he siinä mitään väärää näe tai koe <3

Vastaa
Anonymous 17.8.2020 - 18:06

Ihana että puhut (tästäkin)!
Itsekin ylipainoisena yh:na joutunut tämän kokemaan. Itsellä vielä ikää 10 vuotta sinua enemmän ja tunnen olevani pohjasakkaa ”miesmarkkinoilla”. Monesti myös joutunut kokemaan ihmetystä tai arvostelua siitä että koen itse olevani oikeutettu parisuhteeseen ja etten kuitenkaan kelpuuta ketä vaan elämääni. Ikäänkuin minun tulisi tyytyä kehen vain joka minusta voisi kiinnostua, koska olen lihava.

Lapsettomia ja normaalipainoisia sinkkuja lohdutellaan sanomalla, että kyllä se oikea joskus tulee vastaan. Minulle sanotaan, että onhan sulla jo paljon mistä olla kiitollinen.

Vastaa
Nipa3 17.8.2020 - 20:31

Kirjoitus on hyvä muistutus myös minulle. Saan haluta kiinteämmän kropan ja sporttisen vartalon, mutta ei pidä sekoittaa parisuhdemarkkinoita siihen. Haluan paremman kunnon ja kiinteämmän kropan, jotta minulla on parempi olo.

Ja vitsit, niin monesti olen miettinyt sun kuvista, että sä hehkut ja olet kaunis just tuollaisena kun olet!

Vastaa
Meri123 19.8.2020 - 00:23

Toivottavasti ei tule yllätyksenä kenellekään, että jos ollaan vuosikymmeniä yhdessä on ulkonäkö aika mitätön juttu. Siitä ei ole mitään apua ruuhkavuosissa, kun koti on hyrskynmyrskyn ja lapsille pitää saada ruokaa pöytään asap. Jos haluaa koristeen vähäksi aikaa kylkeen, on se tietty ok, ainahan tinderistä saa uusia. Arvostan ensimmäistä vaihtoehtoa, joten kumppanin ulkonäökö ei ole ollut tärkeä. Onnellisesti olemme olleet yhdessä jo 16 vuotta, ilman ulkonäköpaineita.

Vastaa
Elena_ 19.8.2020 - 11:34

Siis tää tuntuu ihan absurdilta. Ensin haluan vaan sanoa, että KENENKÄÄN koon kommentointi ei ole ok, ja ajatus siitä, että isompana ei voisi “saada” parisuhdetta on hölmö. Mut siis tässä tapauksessa kun ethän sä nyt noin kuvien perusteella edes ole mitenkään erityisen isokokoinen? Mä en tiedä miten ihmisille tulee edes mieleen heittää tollasia kommentteja. Ainakin näin kuvien perusteella välittyy vaan kaunis ja itsestään huolta pitävä ihminen 🙂

Vastaa
iidaafel 19.8.2020 - 12:07

Kiitos <3

Vastaa
lila 20.8.2020 - 07:12

Tämä: “Kehojen kommentointi ajaa tietyn ”normaalin ihannointiin” ja se on vaikuttava asia syömishäiriön laukaisijana.”

Olen samaa mieltä että ulkonäköä ei tarvitsisi ulkopuolisten (tai edes tuttujen) kommentoida ollenkaan.
En ole ikinä ollut ylipainoinen, mutta kehuiksikin tarkoitetut kommentit voivat jäädä kummittelemaan kun tulee sellainen olo että tällaisena pitää sitten pysyä että minut hyväksytään. SH koettu nuorempana ja onneksi nyt suurimmaksi osaksi selätetty, mutta kyllähän osa siitä kulkee aina mukana.

Vastaa
Rautalintu 23.8.2020 - 17:34

Elämä on nyt eikä vasta sitten kun olen keventynyt kolmekymmentä kiloa. (Maija Paavilainen)

Vastaa
dgsairas 7.10.2021 - 19:28

Hyvä teksti! Mua on lapsena kehuttu ja kommentoitu paljon hoikkuuttani ja “kauneuttani”. Sairastuin teininä jo itsetunto- sekä syömishäiriöihin.
On väärin kommentoida kenenkään vartaloa kysymättä, koskaan ei tiedä mitä sen taustalla on, vaikka olisi huippukunnossa, voi olla ongelmia itsetunnon kanssa ja ahdistua toisten mielipiteistä ja kommenteista.

Vastaa
Tiedän olevani lihava. - iidanmatkassa.fi 1.7.2022 - 22:43

[…] Minun kannattaisi laihduttaa, jos haluaisin parisuhteen […]

Vastaa
Suosituimmat blogipostaukset ja tykätyimmät Instagram-kuvat - iidanmatkassa.fi 1.7.2022 - 23:36

[…] Minun kannattaisi laihduttaa, jos haluaisin parisuhteen […]

Vastaa

kommentoi postausta