Home » Jos saisin toivoa mitä vain

Jos saisin toivoa mitä vain

by Iida Åfeldt

Jos saisin toivoa mitä vain. Ihan mitä vain tältä vuodelta, mitä toivoisin?

Kun ei tarvitsisi välittää onko se oikeasti mahdollista, onko minulla oikeasti rahaa, aikaa tai onko tavoite realistinen.

Toivoisin viikonlopun St. George hotellissa Helsingin sydämessä. Ensikertalaisena hämmästelisin ja ihastelisin  hotellia lapsen lailla. Kuljeskelisin Winter Gardenissa ja suustani pääisi “wau”. Hemmottellisin itseäni Spassa erilaisilla hoidoilla ja nauttisin hotellin kuuluisaa aamupalaa kaikessa rauhassa. Ottaisin selfietä kylpytakissa. Minun ei enää tarvitsisi ihastella muiden kuvien kautta hotellia, vaan saisin kokea sen itse. Nauttisin Helsingistä. Kävisin suosikkipaikoissani. Kiertelisin Relovessa tehden ihania kirppislöytöjä, kävisin lounaalla Flät no 14:ssa ja kahvipullat nappaisin Hakaniemen kauppahallista.Veisin Eemille tuliaiseksi uuden palapelin, jonka ostaisin Ziccosta.

Toivoisin opiskelupaikkaa. Pääsisin Tampereen yliopistoon opiskelemaan kasvatustieteiden maisteriksi. Etäopintojen ohessa pääsisin muutamasti kuukaudessa nauttimaan Tampereesta, josta on viimeisen vuoden aikana tullut ihan suosikki kaupunkini. Opinnot antaisivat uutta osaamista ja intoa. Perustaisin oman verkkokurssin vanhemmuuden tueksi ja pitäisin kuukausittaisia webinaareja eri teemoista kasvatukseen liittyen. Ne olisivat todella suosittuja.

Toivoisin tekeväni enemmän asioita, jotka tekevät minulle hyvää. Asioita, joista pidän, jotka ovat osa minua. Sellaisia asioita, jotka ovat ehkä olleet liian pitkään unohduksissa. Kaivaisin siveltimet esiin ja ostamani akvarellipaperin sekä maalaisin. Ottaisin pöyröpuikot käsiini ja neuloisin muutamat pipot, sekä lapaset ja ehkä innostuisin villapaidasta. Ompelisin ostamastani kankaasta kesäisen t-paidan. Leikkaisin kaavoja kesäyön valossa ja ompelisin yömyöhään. Tekisin Eemille kankaasta myös housut, jotta voisimme samistella. Lähtisin juoksulenkille keskellä kesäyötä ja keräisin matkalla kukkia maljakkoon, jotka asettaisin parvekkeen pöydälle. Lukisin kirjaa puutarhakeinussa vasta leikatun nurmikon tuoksuessa nenääni.

Toivoisin matkaa Italiaan. En ole käynyt Italiassa vuoden 2015 jälkeen. Kaipaan jäätelöä, pistaasijäätelöä, merta, mustekalaa ja pizzaa. Sitä aitoa ja oikeaa pizzaa. Haluaisin päästä Amalfin kaduille ja Caprille ihastelemaan merta. Haluaisin puhua italiaa ja kuulla italiaa muualla kuin tv:ssä. Haluaisin taas pyöräillä ympäri öistä Roomaa, kun kadut ovat tyhjiä turisteista. Haluaisin nähdä Colosseumin valaistuna upeasti yön pimeydessä. Aamulla tilaisin cornetton vaniljakreemillä ja joisin ison laten. Vuokraisin villan Toscanasta ja ihailisimme Eemin kanssa auringonkukkia ja uisimme joka päivä.

Toivoisin koiraa. Ihanaa omaa koiranpentua, joka tulisi täydentämään meidän perhettä ja ilahduttamaan meidän elämäämme. Tietäisin sen olevan valtavan riemastuttava juttu Eemille ja hänestä tulisi mitä parhain ystävä koiralle. Tekisimme yhteisiä retkiä metsään ja kävisimme kesäisin koko porukalla uimassa. Päivittäiset lenkit toisi rytmiä arkeen ja illalla koira käpertyisi sohvalle viereeni. Saattaisi käydä niin, että ottaisin hänet kainalooni sänkyyn. Vähintään hänellä olisi muhkea peti sänkyni vieressä.

Toivoisin, että minulla olisi auto. Sellainen, jota ajaessa ei tarvitsisi miettiä onko tämä nyt viimeinen ajomatka autolla. Ei tarvitsisi sukkeloida yhdellä pyyhkijällä tai huolehtia jääkö radio päälle ja loppuuko akku. Sellainen unelmapeli, jolla ajaminen olisi helppoa. Sellainen, jolla tekisimme monta kesäretkeä koiran ja Eemin kanssa.

Toivoisin, että olisin raskaana. Saisin kokea tuon maailman hienoimman asian uudelleen. Pääsisin tänä vuonna hedelmöityshoitoihin ja tulisin raskaaksi. Alkaisin odottaa toista lastani. Aloittaisin tuon jännittävän ja erilaisen odotusajan kohti itsellistä äitiyttä. Ostaisin turvakaukalon autoon ja ihmettelisimme sitä yhdessä tulevan isoveljen ja koiran kanssa. Valmistautuisimme vauvaan ajatuksentasolla ja tekisimme muutamia hankintoja hänen varalleen.

Sellaisia minä toivon, jos saa toivoa mitä vaan.

-Iida

    

KUVAT: Laura Iikkanen

36 kommenttia

LA 3.1.2021 - 22:23

Ihania toiveita ❤️

Vastaa
iidaafel 3.1.2021 - 22:41

Kiitos <3

Vastaa
Mäpee 3.1.2021 - 22:29

Ihania unelmia ♥️ Ja toivottavasti kaikki toteutuu 😘

Vastaa
iidaafel 3.1.2021 - 22:41

Kiitos tosi paljon <3

Vastaa
Katjak 3.1.2021 - 22:50

Ihana postaus! Mun mielestä kaikki unelmasi on todella realistisia, joten ne ihan varmasti toteutuu! Valmistaudu vain vastaanottamaan <3

Vastaa
iidaafel 3.1.2021 - 23:07

Kiitos todella paljon💗 toivon❤️

Vastaa
Anonymous 3.1.2021 - 23:09

En tarkoita tätä ilkeillen, vaan aidosti ihmetellen… Mutta kun sun postauksista saa usein kuvan, että jo yhden lapsen totaali-yh:na on ajoittain todella raskasta, niin miten “uskallat” toivoa toistakin lasta ilman puolisoa? Jos pyörittäisi vauvan ja taaperon taloutta ilman toista vanhempaa, niin jäisikö itsestä kovin paljon jäljelle..? Tai no, jäisi varmasti, mutta rankkoja vuosia ne tulisivat joka tapauksessa olemaan… Puolisoni ei kyennyt hetkeen osallistumaan arjen pyörittämiseen ja kyllä siinä meinasi tulla rännässä vaunuja ostosten kanssa lykkien tulla ajoittain tippa linssiin. Nyt meille on tulossa toinen, ja silti arjen rankkuus pelottaa. Tietysti ihmisillä on erilaisia voimavaroja, mutta silti… Huhhuh! Toivon kyllä kovasti, että löytäisit vielä hyvän ja rakastavan puolison jonka kanssa toteuttaa haaveitasi 🙂

Vastaa
iidaafel 3.1.2021 - 23:52

Harmi, jos sellainen kuva on tullut. Meillä on toki ollut rankkoja hetkiä, kun oli kovin itkuinen alkutaival ennen maitoallergian löytymistä. Mutta meillä on mielestäni aika mukavaa, erityisesti kun asutaan tukiverkkojen lähellä. Pääasiassa enemmän sitä hyvää, jonka takia olen päättänyt lähteä hedelmöityshoitoihin☺️ Koen voimavarojeni olevan hyvät ja koen voivani pärjätä myös toisen lapsen kanssa.

Vastaa
❤️ 4.1.2021 - 20:27

No voi veljet, ihan varmasti siinä onnistuu ja siitä selviää!
Eikä lasta pidä nähdä vain ”ottajana”, sillä tuohan jokainen perheenjäsen myös mukaanaan paljon iloa.

Vastaa
etusormi 5.1.2021 - 14:17

Eri anonyymi kuin aloittaja, mutta näin instankin puolelta seuranneena nää sun selitykset alkaa mennä aika toksisen positiivisuuden puolelle. Ihan varmasti voit pärjätä myös toisen lapsen kanssa, mutta tää harmaan selittely valkoiseksi ei jätä kovin luottavaista fiilistä asian suhteen.

Oot ollu niin paljon iloisempi ja energisempi nyt kun taaperoikäinen nukkuu hyvin ja turvaverkot on paremmat ja ihan ymmärrettävästi tulee sellainen olo että miksei tähän nyt toista lasta sitten voisi kun sellaisen kuitenkin haluaa. Mutta tästä huomattavasti paremmasta tilanteesta huolimatta se valitus sen yksinhuoltajuuden huonoista puolista ja siitä kuinka ei ole omaa aikaa saati aikaa työnteolle on käytännössä IHAN JOKA VIIKKOISTA. Täysin normaalin ja vanhemmuuteen kuuluvan rajoissa toki, mutta voisi olla ihan hyvä vähän kriittisemminkin arvioida sen toisen lapsen tuomaa muutosta teidän arkeenne eikä vaan olla et en ole just nyt ihan rikki, bring it on.

Olet kuitenkin Eemin ja mahdollisen sisaruksen ainoa vanhempi. Jos sinä et jaksa, niin ei ole sitä puolisoa ottamassa koppia. Toisen lapsen ajoittaminen isomman sisaruksen pahimpaan tahtoikään ei kuulosta kovin vastuulliselta päätökseltä, varsinkin kun hedelmöityshoitojen tapauksessa todellakin olet tekemässä ihan konkreettisesti sitä päätöstä myös ajoituksen osalta. Sinulla ei hedelmällisyyden suhteen todellakaan ole vielä niin kiire, etteikö asia voisi odottaa vaikka vuotta tai kahta jolloin Eemilläkin olisi jo vähän enemmän omia juttuja eikä ainoan vanhemman huomion keskittyminen pikkusisarukseen olisi välttämättä ihan niin iso asia.

Voi olla, että et ole vaan kertonut kaikkea ja olet pohtinut asioita monelta kantilta ja harkiten, mutta aikaisempien elämänmuutostesi toteutuksen ja niistä seuranneiden jälkipohdintojen valossa veikkaisin enemminkin sitä että olet taas vaan syöksymässä fiilispohjalta saamasi idean perään. Ehkä voisit tämän kerran miettiä etukäteen ihan konkretian tasolla mihin olet ryhtymässä? Tässä on kuitenkin puhe kahden lapsen ensimmäisistä vuosista eikä mistään sinun henkilökohtaisesta kasvutarinastasi ja unelmiesi toteuttelusta kun nyt keksit että voisit tämänkin tehdä.

Olet ollut hyvä äiti Eemille ja ihan varmasti sydämessä ja elämässä on tilaa seuraavillekkin lapsille. Mutta jokaisella meistä on ne rajat mitä jaksaa ja mihin pystyy. 3-4 vuotias on vielä tosi pieni ja kiinni äidissään. Vastasyntynyt tarvitsee äidiltään kaiken liikenevän huomion. Onko näiden kahden asian yhdistäminen asia, jonka ehdottomasti haluat tehdä? Onko taloudellinen puoli riittävän turvattu? Saako kotikunnassasi viedä isomman sisaruksen tarhaan vaikka pienempi on kotihoidossa? Mitä jos tuleekin riskiraskaus etkä saa nostella mitään tai joudut pahimmillaan kuukausiksi vuodelepoon? Mitä jos äitisi sairastuu?

Kuinka monta asiaa saa kerralla mennä pieleen ennen kuin homma ei enää toimikaan?

Ymmärrän kyllä, että useimiten asiat menee ihan hyvin ja kaikesta selviää, mutta ei selviäminen ole aina kovin helppoa, hauskaa saati mielyttävää. Ja tällä kertaa olet tekemässä tätä päätöstä Eemin sekä tukiverkkojesi puolesta etkä vain itsesi. Ovatko he yhtä positiivisella mielellä lähdössä kokeilemaan miten käy?

Vastaa
iidaafel 5.1.2021 - 16:01

Kiitos ajatuksiesi jakamisesta ja tsemppiä tähän vuoteen💫

Vastaa
Huh ja huh 6.1.2021 - 01:15

Huh mikä aivopieru tämäkin kommentti. Eiköhän aikuinen nainen osaa itse päättää lasten tekemisestä ja kantaa vastuunsa elämästään ja valinnoista? Yhtälailla pariskunnallakin voi asiat mennä mönkään ja arki muuttua raskaaksi yms. elämä yllättää. Kommentin tarkoituksena taitaa olla vain itsellisten naisten syyllistäminen. Buu!

Vastaa
* * 6.1.2021 - 11:55

Outoja kommentteja. Olen seurannut Iidan blogia raskausajasta saakka, enkä ole saanut sellaista käsitystä, että yksinhuoltajuus olisi hänelle vain rankkaa. Tuntuu julmalta kommentoida noin henkilökohtaisesti, että oletko nyt syöksymässä vain fiilipohjalta lastenhankintaan. Selviäväthän yh:t jopa viiden lapsen kanssa ja toisen kohdalla on jo rutiinia vauvaelämästä, kaikki ei ole uutta. Hienoa, että uskallat unelmoida toisesta lapsesta!

Vastaa
Suvs 6.1.2021 - 15:18

Eihän Iida ole valittanut muusta kuin siitä että on ikävää kun vanhemmuutta ei ole jakamassa kukaan, niitä hyviä ja huonoja hetkiä. Luulisi että jokainen vanhempi ymmärtää ihan täysin mitä tuo tarkoittaa. Ei se ole pelkästään niitä käytännön juttuja, vaan myös sitä että se lapsi olisi jollekin toisellekin yhtä tärkeä ja ainutkertainen. Se että olisi siellä ultrassa ja synnytyksessä fiilistelemässä. Se että on joku jonka kanssa jakaa ne ensimmäiset askeleet ja ensimmäiset sanat. Varmasti oma äiti esimerkiksi voi jakaa näitä, mutta tuskin se silti itsestä tuntuu samalta kuin toisen tasavertaisen vanhemman kanssa asioita jakaessa.

Itseltäni onnistuu ihan toisena tasavertaisena huoltajanakin se ihan aito lapsiperhearjen raskaudesta valittaminen ja silti meille on toinen poika tulossa.

Iida vaikutat tosi jalat maassa -tyypiltä. Ei meillä kaikilla lukijoilla todellakaan ole sellaista vaikutelmaa että fiilispohjalta syöksyt ajatuksesta toiseen. Ihan varmasti olisit todella hyvä vanhempi toisellekin pikkuiselle. Kaikkea hyvää vuoteen 2021!

Vastaa
Mjm 3.1.2021 - 23:25

Oot upea, rohkea ja ihana! Uskon, että sun unelmat toteutuu. Jos ei vielä tänä vuonna, niin vähän myöhemmin sitten 🙂

Vastaa
iidaafel 3.1.2021 - 23:50

Kiitos kovasti, niin mäkin❤️

Vastaa
Mnski 4.1.2021 - 00:31

Tuonn verkkokurssin voisit toteuttaa vaikka heti! Hyvä idea ja sä olisit tosi hyvä vetämään sellaista 😘

Vastaa
iidaafel 4.1.2021 - 00:34

Kiitos❤️

Vastaa
Katariina Kuronen 4.1.2021 - 07:53

Aivan ihania toiveita ja unelmia, jotka ovat ihan varmasti toteuttamiskelpoisia <3 Aina kannattaa unelmoida ja myös sanoa ne unelmat ääneen! Jos ja kun päätät lähteä hedelmöityshoitoihin, toivon sulle paljon onnea matkaan! <3

Vastaa
iidaafel 4.1.2021 - 08:08

Kiitos kovasti!

Vastaa
Nimetön45 4.1.2021 - 08:04

Ihania juttuja mutta kaikki vuoden aikana. Hengästyin lukiessa❤❤😆😆

Vastaa
iidaafel 4.1.2021 - 08:08

Joo tämä olikin tälläinen haavepostaus eikä tarkotus ollutkaan olla realistinen☺️

Vastaa
villasukat 4.1.2021 - 09:25

Ihania toiveita ja niitä pitäö olla jotta elämä kantaa. Onnea matkaan, haave rikasta vuotta 2021 ♥

Vastaa
iidaafel 4.1.2021 - 12:11

Kiitos kovasti✨

Vastaa
Anonymous 4.1.2021 - 13:14

Kiva postaus ja ihania haaveita ja suunnitelmia.Olet todella ihana itsenäinen nainen ja selvästi uskallat sekä haaveilla että toteuttaa omia suunnitelmiasi. Kaikkea hyvää uudelle vuodelle!

Vastaa
iidaafel 4.1.2021 - 13:51

Kiitos tosi paljon ihanista sanoista❤️

Vastaa
AMK_ 4.1.2021 - 15:24

Ihania toiveita! Varsinkin tuon viimeisen toiveen toteutumista toivon sinulle todella paljon. Itse toivon tältä vuodelta erityisesti ihanaa ja vauvantuoksuista arkea (toinen lapsi syntymässä ensi kuussa), muuttoa uuteen kotiin kesällä ja reissua mihin tahansa kotimaakunnan ulkopuolelle. Viime maaliskuun jälkeen en ole käynyt missään tuntia kauempana ja tämä näillä samoilla nurkilla pyöriminen alkaa jo riittää!

Vastaa
iidaafel 4.1.2021 - 16:25

Kiitos todella paljon! Ja aivan ihanaa, onnea sinne! Ja todella toivon, että pääsette reissuun, olisi se sitten missä tahansa kodin ulkopuolella❤️

Vastaa
Elina M 5.1.2021 - 11:32

Olen samaa mieltä monen muun kanssa: ihana postaus! Minusta nuo ovat kaikki ihan realistisia toiveita, vaikka ehkä tarkoituksesi olikin kirjoittaa hieman överisti. Emme tunne toisiamme ja tuntuu hassulta, että oikeasti sydämeni pohjasta toivon sinulle kaikkea hyvää. Ja jostain syystä toivon, että varsinkin tuo viimeinen kohta toteutuu ❤️

Vastaa
iidaafel 5.1.2021 - 16:01

Voi kiitos todella paljon❤️

Vastaa
Koisu 6.1.2021 - 07:35

Tämä oli aivan ihana postaus! ❤️

Vastaa
iidaafel 6.1.2021 - 09:27

Kiitos <3

Vastaa
mc 6.1.2021 - 13:17

Hyvä tavoite! Viime syksyn aikana vaihdoin iltaisin sängyssä puhelimen räpläämisen lukemiseen ja se vaikutti heti niin, että uni alkoi tulla aiempaa helpommin ja nukuin paremmi . Innostuin vuosien tauon jälkeen lukemisesta ja olen ihan yllättynyt, miten monta kirjaa luin, kun on mennyt monta vuotta että en lukenut juuri lainkaan. Suosikkejani oli Sally Rooneyn Normaaleja ihmisiä (tästä on myös harvinaisen hyvä sarja Areenassa!) ja Keskusteluja ystävien kesken.

Vastaa
mc 6.1.2021 - 17:57

Hups, tämä kommentti oli tarkoitus mennä tuohon 12 kirjaa -postaukseen 🙈

Vastaa
Anonymous 15.1.2021 - 13:37

Herkistyin, kun luin tätä. Toivon että saat nuo kaikki, enemmänkin, etkä yhtään vähempää <3

Vastaa
iidaafel 15.1.2021 - 17:26

Kiitos kovasti <3

Vastaa

kommentoi postausta