Home » Toinen lapsi yksin?

Toinen lapsi yksin?

by Iida Åfeldt

Sain Eemin kaksi vuotta sitten. Olin juuri täyttämässä 26-vuotta, mutta kuitenkin vielä 25-vuotias. Melko pian ajatus toisesta lapsesta tuli mieleeni. Mielessäni asetin itselleni aikarajan. Jos en ole 30-vuotiaana parisuhteessa, lähden hedelmöityshoitoihin. Silloin ajattelin, että 4 vuotta on pitkä aika, aika, jonka aikana voi tapahtua valtavan paljon ihmeitä.

Kaksi vuotta tuosta ajasta on kulunut. Kaksi vuotta tuntuu menneen todella äkkiä. Jos toiset kaksi menee yhtä nopeasti, olen pian kolmekymppinen. Menneeseen kahteen vuoteen ei mahdu yhtään poikaystävää, mahtuuko kahteen tulevaan?

Olen alkanut kovasti miettiä toisen lapsen saamista yksin. Minä rakastan äitiyttä ja se antaa elämääni niin paljon! Useampikin ystäväni odottaa nyt toista lastaan ja se saa minut jopa kateelliseksi, sillä minäkin haluaisin. Olen pitkään ajatellut, että haluan perheen, perheen, jossa on kaksi vanhempaa ja lapset. Olen toivonut, että saisin kumppanin elämään, joka ottaisi meidät omakseen ja jonka kanssa sitten saada yhdessä odotettuja lapsia.

Viime aikoina, kun olen tätä asiaa enemmän miettinyt, minulle on tullut vanha tunne siitä, että haluan  toisen lapsen yksin. Tästä on helpompi haaveilla, kun on jo yhden lapsen kanssa yksin ja tietää mitä odottaa ja mitä voi olla tulossa. Juuri nyt minusta tuntuu, että  minulla olisi voimavaroja vauvavuoteen. Koen, että olen aika hyvä tässä hommassa yksinkin ja kokemuksesta on ollut hyötyä. Minusta tuntuu, että muutaman vuoden päästä Eemi on erittäin hyvän ikäinen isoveljeksi. Hän osaisi jo paljon itse, olisi omatoiminen ja toisaalta taas hänen kanssa voisi jo keskustella monesta asiasta ymmärrettävästi. Jos saisin toisenkin lapsen yksin, olisi lapseni enemmän samanarvoisessa asemassa toisiinsa nähden. Eikä kumpaakaan tarvitsisi koskaan jakaa vuoroviikoin jonnekin, jos suhde toisen lapsen isään joskus päättyisi. Eli näen asiassa paljon hyviä puolia.

Aluksi ajattelin, että toisen lapsen saaminen yksin, tietäisi unelmista luopumista. Joutuisin luopumaan suuresta haaveestani saada parisuhteessa lapsi, lapsi, josta olisi yhdessä odotettu. Mutta mitä enemmän asiaa ajattelen, sitä varmempi olen siitä, ettei kyseessä ole unelmista luopumista. Oikeastaan toinen lapsi on unelma joka tapauksessa. Eikä se poista unelmaa parisuhteesta, jos rakastuu, niin uskon, ettei kumppanille ole väliä onko minulla yksi tai kaksi lasta. Eikä se oikeastaan poista lapsen saamista vielä joskus parisuhteessa. Toisaalta parisuhteen edellistys ei myöskään ole yhteinen lapsi. Kuitenkin minulle kahdesta vaihtoehdosta, lapsi tai parisuhde, on lapsi se, jonka mielummin valitsen. Jos olisi pakko valita. Yhden lapsen kokemuksella kuitenkin tunnen saavani äitiydestä enemmän kuin yhdestäkään parisuhteesta tätä ennen.

En halua, että parisuhde pitäisi löytää vain lapsen tekoa varten, joten tämä ajatus on poistanut minulta suuren stressin kumppanin “löytämisestä”.  En halua odottaa jotain ja odottamalla mahdollisesti viivästyttää mahdollisuuksiani tulla toistamiseen äidiksi. Sillä sekään ei ole itsestään selvyys. Tiedän, että parhaassa tapauksessa voisin saada lapsia 10 vuodenkin päästä oikein hyvin. Mutta ainakin nyt ajattelen, että mielummin lapset kohtuullisella ikäerolla ja pikkulapsi aika kohtuullisessa ajassa purkkiin. Itselläni on neljä pienempää sisarusta ja se on kyllä ollut lapsuuteni suurin rikkaus ja sitä haluaisin Eemillekin tarjota. Lisäksi olen niin onnellisessa asemassa, että olen nainen ja lapsen saaminen hedelmöityishoidoin itsellisenä äitini on minulle mahdollista, joten miksi en tekisi unelmasta totta? Mitä enemmän olen tätä ajatusta pyöritellyt, sitä enemmän olen alkanut siitä unelmoida! Toki elämä yllättää, senhän minä tiedän erittäin hyvin. Edelleen olen avoin parisuhteelle ja yhteiselle lapselle, jos elämä sellaisen mahdollisuuden tuo eteen lähitulevaisuudessa!

-Iida

KUVAT: Laura Iikkanen

39 kommenttia

Riikkax 7.10.2020 - 22:27

Ihana unelma ja ihanaa, että uskallat sanoa sen ääneen ja mahdollisesti toteuttaakin sen 💪🏻💖

Vastaa
iidaafel 7.10.2020 - 23:20

Kiitos! Kyllä tätä on mahdollisesti ensi vuonna lähdettävä viemään ajatuksesta tekoihin!

Vastaa
Aada H. 7.10.2020 - 23:04

Kiva että kirjoitit tästä, sillä olen miettinyt, mitä aiheesta ajattelet. Jotenkin ihana kuulla, ettei unelma toisesta lapsesta ole riippuvainen parisuhteesta.<3

Vastaa
iidaafel 7.10.2020 - 23:19

Totta, lapsi ei tosiaan ole parisuhteesta riippuvainen ja ne ei sulje toisiaan pois❤️

Vastaa
Lapsitoive 7.10.2020 - 23:33

Hei
Rohkeaa ja todella hyvä päätös Iida. Unelma lapsista ei tarvitse olla kiinni parisuhteesta. Kunpa olisin itsekin aikoinaan 30 v ja alle pohtinut noin. Älä odota ensi vuoteen, että hakeudut hoitojonoon. Esim julkisella puolella on nyt jo Koronan vuoksi järkyttävät jonot. Että jos nyt haet lähetteen voit todennäköistä olla, että aikaisintaan julkiselle pääsee keväällä vastaanotolle. Vinkkinä myös esim Tampereella ei ole niin pitkät jonot kuin Hgissä. Tsemppiä

Vastaa
iidaafel 8.10.2020 - 08:01

Hei kiitos! Täytyykin sitten hakeutua jonoon. Olin ajatellut, että ehkä ens vuonna mutta jos jonot on pitkiä niin ehkä ei kannata odotelal!

Vastaa
BT 8.10.2020 - 00:03

Aika paljonkin on jo hyvinkin nuoria naisia, jotka ovat tieten tahtien saaneet lapsen tai useammankin itsellisesti ja joukossa on monia, jotka eivät koskaan ole haaveilleetkaan parisuhteesta.
Seurailen näitä aiheita kun olen itse saanut lapseni itsellisesti.

Vastaa
iidaafel 8.10.2020 - 08:01

Totta, kaikille parisuhde ei ole haave eikä kaikki sitä halua!

Vastaa
paatos 8.10.2020 - 06:42

Lapsi yksin, mutta ei yksinäisenä on ihana tilanne saada lapsi. Sulla on niin mahtava tukiverkko jo ympärillä niin hanki ihmeessä lapsi yksin.

Itsellä vieressä tuhisee reilu 2kk vanha tyttö, jonka sain nimenomaan itsellisenä äitinä. Pitkään mietin uskallanko vai en, mutta koska totesin haluavani ennemmin lapsen kuin parisuhteen niin tieni kävi klinikalle, jossa lapsi sai alkunsa.

Vastaa
iidaafel 8.10.2020 - 08:02

Hei ihanaa, valtavan paljon onnea!

Vastaa
MaisaK 8.10.2020 - 06:49

Tosi hyvää pohdintaa, ja oot selkeästi miettinyt asiaa järjellä. Pikkusisarus olisi Eemille varmasti ihana asia, ja tosi hyvä pointti tuo, että lapset olisivat tavallaan “samalla viivalla” jos kummatkin ns.isättömiä. Ja myös sun uusi ammatti varmasti tarjoaa enemmän joustoa ja pystyt tekemään töitä myös äitiyslomalla, jos tarve vaatii. Oot muutenkin mahtava esimerkki ja roolimalli monelle, todella rohkea, avoin ja jotenkin niin lämminsydäminen (tai tälläisen kuvan saa tän sosiaalsen median kautta, mistä sitä tietää millainen bitch oot in-real-life 😂).

Sä tuut varmaan saamaan tästä(kin) asiasta niin paljon paskaa niskaan viimeistään siinä vaiheessa kun oot matkalla lapsettomuushoitoihin, ja monet varmasti tuomitsee miten vastuutonta on hankkia lapsi yksin ja vielä “tahallaan” jne jne. Mutta äitiys on selkeästi sun juttu ja oot ihan priimaa siinä, joten toivon koko sydämestäni että unelmasi toteutuu. ❤️

Vastaa
iidaafel 8.10.2020 - 08:03

Hei kiitos tosi paljon sun sanoista❤️

Vastaa
Vierailija 8.10.2020 - 07:48

Itsellisten äitien tarinoita onkin viime aikoina ollut mielestäni enemmän esillä – naistenlehdissä ja podcasteissa niihin ainakin törmää. Pärjäisit varmasti hyvin!

Vastaa
iidaafel 8.10.2020 - 08:03

Totta, kiva kun aiheesta puhutaan! Ja kiitos❤️

Vastaa
tyytyväinen kuuntelija 8.10.2020 - 09:05

Hei!
Luen blogiasia aina toisinaan mutta kuuntelin nyt ensimmäistä kertaa äänitteen teksistä. Ihan mahtava idea! Puhut selkeästi ja elävästi, teksti saa uusia sävyjä. Tästä lähtien ehkä alankin aina kuuntelemaan tekstejäsi. Kiitos!

Vastaa
iidaafel 8.10.2020 - 11:59

Aivan ihana kuulla, että tykkäsit!

Vastaa
EmppuOmppu 8.10.2020 - 10:21

Ihanat kuvat! Ja mielestäni tuo olisi nimenomaan epäitsekästä ja todella ihana ajatus että haluat Eemille sisaruksen. Minulla on kaksi sisarusta ja he ovat minulle tärkeintä maailmassa. Yritän tällä hetkellä tulla raskaaksi parisuhteessa, mutta olen miettinyt, että jos tilanne olisi toinen ja parisuhdetta ei olisi niin varmasti hakeutuisin hoitoihin yksin. Kaikkea parasta teidän syksyyn! 😊

Vastaa
iidaafel 8.10.2020 - 11:59

Kiitos kovasti! Ja ihana saada asialle ymmärrystä! Tsemppiä teille❤️

Vastaa
Anonymous 8.10.2020 - 11:29

“En halua, että parisuhde pitäisi löytää vain lapsen tekoa varten”. Nimenomaan! Tämä tuo älyttömiä paineita seurustelemisellekin. Mitä enemmän ikää tulee, sitä enemmän paineita ja stressiä hyvän isäehdokkaan löytäminen luo, vaikka tämä voi karulta kuulostaakin. Erityisesti jos haaveena on nimenomaan perhe tai useampikin lapsi. Juuri oli juttua lehdessä siitä, että nainen ei voi lykätä lasten hankintaa kuitenkaan loputtomiin (kun tällä hetkellä keski-ikä esikoisen saamiselle on noussut), kun tulee nämä biologiset tekijät vastaan. Itse olin 31-vuotias, kun esikoiseni sain ja kuulin jo silloin “kannustavasti” useammaltakin, että olempas melko vanha saamaan ekan lapsen, mitenköhän kerkeää toisen hankkia.

Se, että mietit hedelmöityshoitoihin hakeutumista osoittaa rohkeutta. Olet ihanan läsnä lapsellesi, joten sinulla olisi varmasti paljon annettavaa toisellekin. Itsekin rohkaisen hakeutumaan jonoon reippaasti, jos päätät toteuttaa ajatuksesi. Olen kanssa kuullut, että ruuhkaa piisaa pienemmilläkin paikkakunnilla hedelmöityshoitoihin.

Vastaa
iidaafel 8.10.2020 - 12:01

Iso kiitos kommentista! Ja ihan totta, asiaa ei voi mahdottomasti lykätä ja ehdottomasti vähentää paineita sopivan kumppanin “etsimisessä”. Voi keskittyä vain kumppaniuteen, kun perhe on jo.

Täytynee siis lääkärin kautta hakeutua jonoon!

Vastaa
Anonymous 8.10.2020 - 12:38

Ehdottomasti hyvä idea!
Jos tuollainen ”itsellinen vanhemmuus” olisi ollut pinnalla 15-20 vuotta sitten, olisin taatusti siihen tarttunut. Kuvittelin jotenkin aina saavani lapset itsekseni, mutta eihän sellainen oikein ollut edes ”vaihtoehto” vuosituhannen alussa. Onneksi nyt on.

Vastaa
iidaafel 8.10.2020 - 20:01

Totta, aina tähän ei ole ollut ees samalla tavalla mahdollisuutta tai siihen olisi liittynyt enemmän häpeää kuin nykyään!

Vastaa
NK 8.10.2020 - 14:09

Olet rohkea, kun uskallat elää oman näköistä elämää, pakkonormeja vastaan (se heteropari, jolla on 1,7 lasta vai mitä lie nykyään 😀 ). Kun itse tietää, mitä haluaa, sitä täytyy tavoitella eikä välittää muiden puheista! Itse olen vapaaehtoisesti lapseton, onnellisesti naimisissa jo reilut 20v. Saat uskoa, ettei ollut nuorempana helppoa selitellä sukulaisille ja muuten vaan uteliaille, miksi IHMEESSÄ emme halua lasta, kun “on kaikki hyvin”(olisi ollut melkein helpompi valehdella, etten voi saada lapsia, mutten halunnut).
Uskon, että selviäisit hyvin kahdenkin lapsen kanssa! Olet niin ihana äiti! Ihailen rohkeuttasi- ja tykkään blogistasi ihan kympillä! Hali! <3

Vastaa
iidaafel 8.10.2020 - 20:02

Voi vitsit! Aivan ihana kommentti, kiitos valtavan paljon sulle! Ja oikeasti omannäköisen elämän elämisen pitäis olla se juttu! Valitettavasti sitä varmasti kohtaa ihmetystä suuntaan ja toiseen kun poikkeaa ns normista!

Vastaa
Silla 8.10.2020 - 20:27

Ihanat kuvat 💛

Vastaa
iidaafel 9.10.2020 - 00:45

Kiitos❤️

Vastaa
Lottass 8.10.2020 - 20:44

Hienoa, että toit tämänkin teeman rohkeasti esille, et ole tilanteessasi todellakaan ainut 💗
Ehdottomasti kohti unelmaa toisesta lapsesta💗 Anna palaa👊💗

Vastaa
iidaafel 9.10.2020 - 00:45

Kiitos todella paljon kannustuksesta❤️

Vastaa
Laura. 9.10.2020 - 10:52

Aivan mielettömästi tsemppiä ja kannustusta tämän unelman toteuttamiseen❤

Sisarukset ovat älyttömän suuri rikkaus, itsellekin juuri ne läheisimmät ihmiset näin aikuisenakin, en voisi olla heistä enempää kiitollinen❤

Olen ihan sitä mieltä että ei kannata jäädä odottelemaan parisuhdetta itsellesi niin suuren unelman toteuttamista varten, sen oikean löytyessä hän kyllä ottaa koko paketin omakseen😊 Tärkeää juurikin elämässä on toteuttaa ne omat unelmat mahdollisuuksien mukaan, ikinä ei tiedä mitä tuleman pitää, parisuhde yms on sitten vaan plussaa siihen päälle🥰

Vastaa
iidaafel 9.10.2020 - 11:30

Kiitos ihanasta kommentista!

Vastaa
Herttalehti 9.10.2020 - 21:23

Kahden lapsen itsellisenä äitinä ehdottomasti kannustan tavoittelemaan unelmia!

On ihan parasta olla äiti kahdelle pienelle ihmiselle, joilla nyt molemmilla on sisarus ja ovat toisilleen niin tärkeät. Ensimmäistä ”tein” ja toivoin enemmän itselle, mutta toisen toiveeseen liittyikin yllättävän isosti se toive saada sisarus esikoiselle. Ja jotenkin tuntui parhaalta, että lapset ovat samasta lähtökohdasta eli isättömiä.
6,5 vuotta sitten, vajaa 30-v mulla iski tajuntaan, että mä voin lähteä tavoittelemaan lapsiunelmaani, vaikkei ole sitä parisuhdetta. Ja joo, alkujaan unelmana oli ollut perusydinperhe ja useampi lapsi. Aika nopeasti tartuin tuumasta toimeen, joskin prosessi kesti melkein vuoden ja kulutti aika monta tuhatta jo ennen sitä esikoisen plussaa. Mun ystävä silloin sanoi, et se on pieni hinta siitä, jos sen lapsen saa, ja jos ei, se on pieni hinta siitä, että on uskaltanut yrittää <3 rohkeus yrittää kannatti, kaksi lasta on tässä hetkessä parasta ja niissä riittää nyt yks mun molempiin käsiin, lisänä meillä vielä koira. Toki jos joskus elämäntilanne muuttuu, niin ei sitä ajatusta isommasta lapsilaumasta parisuhteessa oo poissuljettu, mut eipä oo paineita mahdollisessa tulevassa suhteessa itsellä enää lapsista, kun on nuo kaksi saanut, eikä toisaalta ole suhdetta kuormittavana olemassaolevien lasten isää. On vaan me, meidän perhe, ja mun näköinen ratkaisu ja elämä, en osaisi kuvitellakaan muuta, tää on sopinut mulle tavaksi perustaa perhe. <3

Ja mun kohdalla ainakin ympäristö on yksittäistä kommenttia lukuunottamatta suhtautunut tosi hyvin itsellisen vanhemmuuteen. On ihanaa, että tää alkaa olemaan koko ajan myös näkyvämpi ja sen myötä tunnetumpi tapa perheen perustamiseen. Tsemppiä ja rohkeutta teidännäköiseen tulevaisuuteen 🙂

Vastaa
iidaafel 11.10.2020 - 13:40

Aivan ihana kuulla, kiitos kommentistasi!

Vastaa
Sini-Tuulia 10.10.2020 - 21:48

Sain juuri 2kk sitten toisen lapseni, täydellisen pienen pojan, yksin. Pohdin ja puntaroin asiaa myös sen 4 vuotta, ja toivon että olisin tehnyt tämän jo aiemmin. Äitinä olo on parasta, eikä tämä sulje pois sitä etteikö joskus löytyisi se parisuhdekin.

Vastaa
iidaafel 11.10.2020 - 13:39

Voi miten ihanaa, onnea!

Vastaa
Kuulumisia varhaisultrasta – iidanmatkassa.fi 20.6.2022 - 22:24

[…] Toinen lapsi yksin? […]

Vastaa
Askel kohti itsellistä äitiyttä - iidanmatkassa.fi 25.6.2022 - 15:57

[…] Toinen lapsi yksin? […]

Vastaa
Neljäs inseminaatio toi onnistumisen - iidanmatkassa.fi 27.6.2022 - 15:07

[…] Toinen lapsi yksin? […]

Vastaa
Kolme inseminaatiota takana - iidanmatkassa.fi 1.7.2022 - 11:39

[…] Toinen lapsi yksin? […]

Vastaa
Minulle on löytynyt luovuttaja - iidanmatkassa.fi 1.7.2022 - 22:12

[…] Toinen lapsi yksin? […]

Vastaa

kommentoi postausta