Home » Somessa loukkaaminen ja siihen puuttuminen -osallistu tutkimukseen

Somessa loukkaaminen ja siihen puuttuminen -osallistu tutkimukseen

by Iida Åfeldt

Minua on loukattu somessa, haukuttu somessa, kiusattu somessa ja useita kertoja blogihistoriani aikana. Tämä on tapahtunut niin blogissa, Jodelissa, Facebookissa, Instagramissa kuin sähköpostilla. Erittäin monet loukkaavat kommentit ovat vaatineet ilmoituksen tekemistä poliisille. Minähän en nimittäin katsele törkeyksiä läpi sormien, vaan haluan tehdä voitavani. Toki jää nähtäväksi mitä poliisi voi somessa tapahtuvalle kiusaamiselle ja loukkaamiselle. Parhaassa tapauksessa tietysti henkilöt saadaan vastuuseen ja korvausvelvollisiksi.

Olen huomannut, että minulla on pieni joukko näitä törkeyksien huutelijoita, jotka kommentoivat samalla tyylillä kaikkea julkaisemaani. Kyse ei ole siis yhdestä ikävästä kommentista. Olen myös miettinyt blogikommentointini sulkemista tai sen rajaamista, mutta minusta olisi todella kurjaa, jos joutuisin rajaamaan kommentointia ja vahtimaan sitä. Toki se on vaihtoehto.

Asiallinen kritiikki on usein kohtuullista ja hyvä keskustelun herättäjä, mutta siinäkin on ilmaisun tyylillä suuri merkitys. Ymmärrän, että minusta ei kaikki pidä, eikä tarvitse. Ymmärrän, ettei kaikki mitenkään voi hyväkyä tapojani toimia ja kirjoittaa. Mutta se ei ole oikeutus toisen loukkaamisen, siihenhän näillä ilkeillä kommenteilla pyritään. Halutaan aiheuttaa minulle pahamieli. Minusta levitellään totuuksina hirveitä juoruja. Minun kuviani on väärinkäytetty seksiä myyvillä sivustoilla ja minä olen vastaanottanut useita kuvia miesten sukupuolielimistä. Jatkuva ja säännöllinen ilkeä kommentointi on kiusaamista. Tälläisestä netissä tapahtuvasta vihapuheesta on syytä ilmoittaa poliisille.

Somekiusaaminen on hirveää ja melko yleistä nykymaailmassa. Siihen on vaikea puuttua ja vaikea saada selville. Itseäni suuresti huolettaa juurikin nuoret. Minä osaan olla välittämättä, vaikka välillä tuntuu pahalta. Mitä, kun kaikki ei osaa tehdä samoin? Kaikki ei osaa puolustaa itseään, moni voi syrjäytyä, jättäytyä kaiken ulkopuolelle, masentua. Monen nuoren itsetunto ja status on somesta kiinni. Somessa elämä on todella raakaa ja kuka vaan voi sanoa sinulle mitä vaan.

Ystäväni on mukana tutkimuksessa, joka käsittelee someloukkaamista. Kyseessä on niin mahtava juttu, että toivon sinullakin olevan sille hetken aikaa! Alla on tutkimuksesta lisää tietoa ja tutkimuslinkkiä saa vapaasti jakaa omassa somessa. Mikäli sinua itseä on loukattu somessa, niin osallistu tutkimukseen ja auta luomaan meille kaikille turvallisempaa somea. Kyse on todella tärkeästi ja isosta asiasta.

someloukkaus.jpgOnko sinua haukuttu, kiusattu, uhkailtu tai ahdisteltu seksuaalisesti somessa? Onko sinusta levitelty arkaluontoisia kuvia tai videoita? Vai oletko kenties  joutunut identiteettivarkauksen kohteeksi? Tuossa oli vain muutama esimerkki siitä, mitä someloukkaukset voivat olla. Valitettavan moni joutuu vuosittain kokemaan someloukkauksen.

Etsimme nyt erilaisten someloukkausten kokeneita, yli 18-vuotiaita henkilöitä jakamaan kokemuksensa vastaamalla nimettömänä lyhyeen kyselyyn (linkki alempana). Tutkimus toteutetaan osana Helsingin yliopiston sosiaalipsykologian projektikurssia, ja tutkimustuloksia hyödynnetään Someturva-palvelun kehittämiseen. Someturva on palkittu suomalainen start up -yritys, joka kehittää ilmaista digitaalista lakipalvelua someloukkauksen kokeneille. 

Tästä pääset jakamaan tarinasi nimettömästi: https://elomake.helsinki.fi/lomakkeet/89223/lomake.html.

Vastaukset käsitellään täysin anonyymisti ja luottamuksellisesti (tosin voit halutessasi jättää yhteystietosi ja saada Someturvan lakimiehen ilmaisen arvion kokemastasi someloukkauksesta). Kysely on auki 27.4. asti. Lisätietoja tutkimuksesta voi kysyä projektissa olevilta sosiaalipsykologian maisteriopiskelijoilta osoitteesta [email protected] Lisätietoa Someturvasta löytyy osoitteessa www.someturva.fi
Vastaamalla kyselyyn pääset osaltasi luomaan meille kaikille turvallisempaa somea! Kiitos kaikille osallistujille!

8 kommenttia

CougarWoman 23.4.2018 - 09:11

Hieno aloite! <3

Vastaa
Iidaafel 23.4.2018 - 15:03

Kiitos, oon samaa mieltä!

Vastaa
possu 23.4.2018 - 12:45

Loistava homma, toivottavasti mahdollisimman moni saa tietoa ja osallistuu!

Vastaa
Iidaafel 23.4.2018 - 15:03

Eiks vaan! Sitä mäkin toivon!

Vastaa
Vierailija 23.4.2018 - 16:46

Sinäkö et sitten ikinä oo tehnyt etkä sanonut, kirjoittanut mitään pahaa? Älä oo tekopyhä.

Vastaa
Vierailija 23.4.2018 - 16:59

Haluatko mennä psykologille ja syödä mielialalääkkeitä jos sulle sitten tulee paha mieli? Vai mitenkä sulle ei tulis paha mieli? Mieti.

Vastaa
Vierailija 24.4.2018 - 00:35

Ärsytät muita tahallas jotta muut kirjottas sulle jotain vihamielistä ja jotta sit voisit rolestaa poliisille kommenteista ja toivoa korvauksia.

Vastaa
CougarWoman 24.4.2018 - 04:48

Sanoisin, että nyt olet asian ytimessä. Tämähän on meidän kaikkien bloggareiden salainen motiivi ja kantava voima. Ai hitsi että olen kateellinen sun älykkyydelle, mahdat olla ihan helvetin hieno ihminen! Toivottavasti tavataan joskus ihan kasvotusten. 

Vastaa

kommentoi postausta