Home » Tämän takia minä äänestän

Tämän takia minä äänestän

by Iida Åfeldt

Jos jostain saan olla kiitollinen, niin siitä, että perheessäni on aina pidetty tärkeänä äänestämistä.  Muistan, että pääsin usein mukaankin äänestyspaikalle ja ihastelin niitä koppeja, joissa tapahtui jotain salaista. Aina kysyin vanhemmilta, että ketä he äänestivät. Usein vastaus oli, että se on vaalisalaisuus. Ja ihan todella odotin, että täytän 18 ja pääsen ekaa kertaa koppiin. Ensimmäiset vaalini oli kirkollisvaalit ja äänestämään mentiin. Äänestin itseäni ja pääsinkin mukaan kirkkovaltuustoon.

Voisi sanoa, että lapsuudesta asti minulle on opetettu, että äänestäminen on tärkeää. Ja se vaikuttaa suuresti siihen, että pidän äänestämistä todella tärkeänä tänäkin päivänä. Olen ollut usein laskemassa ääniä ja en kertakaikkiaan voi ymmärtää sitä, että joku vaivautuu paikalle piirtämään lappuun kirkkoveneen tai kirjoittamaan Aku Ankkaa. Äänestäminen on vaikuttamista. Vaikuttamista omiin ja läheisten asioihin tänään ja tulevaisuudessa. Äänestämällä pidämme huolta itsemme lisäksi myös muista.

Olen kuullut monen sanovan, ettei vain jaksa kiinnostua politiikasta, ei jaksa ottaa selvää ketä sitten äänestää. Olen kuullut monen sanovat, ettei asiat muutu, joten äänestäminen on turhaa. Olen kuullut monen sanovan, että ei äänestä kuin presidentinvaaleissa, kun kaikki muut on puoluevaaleja eikä henkilövaaleja. Moni jättää äänestämättä ja pitää sitä poliittisena tekona. Todellisuudessa, mitä vähemmän äänestetään, sitä enemmän valtaa saavat ne, jotka äänestää. Eli joku muu käyttää valtaa puolestasi ja Suomessa yksi ääni onkin 1,43 ääntä (Eduskuntavaalit 2015).

Presidentinvaalit ovat äänestetyimmät vaalit Suomessa. Kai se on sitten helppoa äänestää kahdesta yksi. Tosin moni jättää silloinkin äänestämättä, koska lopputulos vaikuttaa etukäteen niin selvältä, ettei omalla äänellä nähdä merkitystä. Eikä selkeän tuloksen vuoksi jaksata raahautua äänestyspaikalle. Presidentinvaalit ovat kuitenkin juuri ne vaalit, jotka konkreettisesti vaikuttavat kaikkein vähiten tavalliseen ihmiseen ja hänen elämäänsä, minun mielestä. Edustkuntavaalit ja erityisesti kuntavaalit ovat sellaisia, joissa tehdään konkreettisia päätöksiä, jotka vaikuttavat kuntalaisten arkeen. Silti äänestysprosentti on matala erityisesti nuorten aikuisten keskuudessa.Tilastojen mukaan tyypillinen äänestäjä on 55-69 -vuotias mies. Alemmat sosiaaliluokat yhä harvemmin menee äänestämään, kuten työttömät, tuilla elävät tai yksinhuoltajat jne.

Moni uskoo, ettei äänestämällä voi vaikuttaa omiin asioihin. Mutta äänestämällä voi omien asioiden lisäksi vaikuttaa vielä toistenkin asioihin, kaikkien hyvinvointiin.Äänestäminen on välittämistä meidän yhteisistä asioista. Ja moni asia muuttuu, mutta muuttuu vain hitaasti. Minä koen, että äänestämällä minulla on mahdollisuus olla päättämässä yhteisistä asioista ja siitä mihin suuntaan tulevaisuuden Suomea viedään. Minä voi olla rakentamassa arvojeni mukaista yhteiskuntaa. Ja onhan tämä todella iso oikeus! Ja samalla mukana tulee velvollisuuksia ja vastuuta. Tänä keväänä saamme valita kansanedustajat, he edustavat meitä kaikkia.

Tulevalla viikolla alkaa eduskuntavaalien ennakkoäänestys, joka on 3.4.-9.4.2019 ja virallinen äänestyspäivä on 14.4.2019. Jos et tiedä ketä äänestää, äänestä ehdokasta sellaisesta puolueesta, jonka arvot koet tärkeiksi tai lähelle omia arvojasi. Karrikoidusti sanottuna, ihan sama ketä äänestät, kuhan äänestät puoluetta. Puolueiden ohjelmasta saat selkoa puoluiden nettisivuilta. Lisäksi kannattaa tehdä useampikin vaalikone. Monet ehdokkaat ovat aktiivisia myös somessa, itse löysin miellyttäviä tarinoista erilaisten hästägien takaa, kuten #eduskuntavaalit2019 tai #vaalit2019.

Minulle näissä eduskuntavaaleissa on erityisen tärkeää ympäristö ja ilmaston muutoksen pysäyttäminen, sillä äitinä koen, että nyt äänestämällä ympäristön puolesta, äänestän lapseni tulevaisuuden puolesta. Toinen äärimmäisen tärkeä asia on varhaiskasvatus ja koulutus, sillä ne on asioita, joilla torjutaan koko ajan kasvavaa eriarvoisuutta. Minulle tärkeää koulutuksessa on esim. ilmainen toisen asteen koulutus. Nämä asiat on myös sellaisia, joiden tulisi kiinnostaa nuoria, sillä ne vaikuttavat heihin. Esillä on myös vanhustenhoito, joka näkyy puolueiden ohjelmissa.Kaikille on varmasti jotain, joka vaikuttaa omaan elämään ja omiin arvoihin.

-Iida

KUVA/ sivulta vaalit.fi

13 kommenttia

Katakoo 31.3.2019 - 17:05

Hei Iida! ❤️ Tosi hyvä että kirjoitat tästä! Olisi upeaa jos nyt vaalien alla näin some vaikuttajana voisit esim.instagram stoorissa puhua Ilmastovaaleista. Paljon on toki tärkeitä asioita mutta eihän sitä voi kieltää etteikö ympäristö ja ilmastonmuutos olisi yksi näiden vaalien tärkeimmistä teemoista. Nyt on se aika kun niitä ratkaisevia päätöksiä tehdään. Ja some vaikuttajien pitäisi mun mielestä puhua aiheesta rohkeesti. ❤️

Vastaa
iidaafel 2.4.2019 - 09:51

Kiitos paljon! Tulen varmasti vielä Instassakinnouhumaan aiheesta lisää!

Vastaa
Emiliaaaaaaa 31.3.2019 - 20:57

Olin hiljattain kuuntelemassa erään poliitikan tutkijan luentoa, ja hän sanoi joitakin aika tärkeitä pointteja:

– Koulutus vaikuttaa äänestämiseen, se näkyy suoraan tilastoissa. Mitä korkeammin koulutettu, sitä todennäköisemmin äänestää, ja päinvastoin. Koulutus näkyy myös palkoissa. Hyvätuloinen herkästi äänestää sellaista, jota kiinnostavat hyvätuloisten asiat. Viime vuosina vallassa ovat olleet ne puolueet, jotka edustavat keski- ja hyvätuloisia, eli Kokoomus ja Keskusta.

– On ihan tutkittu juttu, että jos ne, jotka jättävät äänestämättä, äänestäisivät, he äänestäisivät vasemmistopuolueita. Jos kaikki nämä ihmiset äänestäisivät, politiikan voimasuhteet jo keikahtaisivat. Sitten tehtäisiinkin jo hyvin eri näköistä politiikkaa. (Kaikki on kiinni voimasuhteista!)

– Rahalla pääsee Suomessa eduskuntaan. Mainokset maksavat rahaa ja tilastot osoittavat myös, että mitä enemmän käytti kampanjaansa rahaa, sitä todennäköisemmin pääsi läpi. Tästä esimerkkinä esim. Antero Vartia, joka käytti huikean summan rahaa kampanjaansa ja pääsi eduskuntaan ensi yrittämällä. On todella harvinaista päästä sinne ensikertalaisena.

Vastaa
iidaafel 2.4.2019 - 09:52

Todella mielenkiintoista! Koulutus ja tulot tosiaan vaikuttaa äänestmiseen. Mikä tavallaan tuntuu niin hullulta, koska monesti juuri niiden pieniosaisten asiat ovat eniten tapetilla. Niin harmi. Ja tuo on tärkeä asia, että rahalla pääsee tekemään politiikkaa!

Vastaa
Voxpopulii 31.3.2019 - 21:17

Hyvä, että kirjoitat äänestämisestä! On todella tärkeää, että jokainen haluaa vaikuttaa siihen, miten Suomessa yhteiskuntaa ylläpidetään.
Kannattaa kuitenkin ymmärtää, että se ei ole ilmaista. Ei ole mitään ilmaista koulutusta, terveyden- tai sairaudenhoitoa, vanhustenhuoltoa, tieverkostoa, urheilupaikkoja tai mitään muutakaan. On aina kysymys valinnasta, mihin rahaa käytetään ja kuinka paljon.
Myös se, miten ja keneltä nämä yhteiskunnan tarvitsemat rahat veroina ja maksuina kerätään, on valintakysymys.

Vastaa
iidaafel 2.4.2019 - 09:54

Kuitos ja olet ihan oikeassa! Ei ole ilmaista. Kirjoitin, että ilmainen toisen asteen koulutus on näissä vaaleissa tärkeää. Tarkottain sitä, että rahaa käytettäisi siihen, että se ei maksaisi kuten nyt tekee (oppikirjat ja materiaali). Mutta kaikesta aina joku maksaa, se on fakta. Ja siitä oäätetään mihin rahaa kannattaa laittaa.

Vastaa
hanna k 1.4.2019 - 13:31

Hei en kestä: mulla on luonnoksissa teksti juurikin tällä samalla otsikolla :–D Haha!

Mutta aihe on tärkeä, ja siksi onkin ollut ihanaa huomata, että somessa (niin blogeissa, Instassa kuin podeissa) on nyt nostettu paljon esille tulevia vaaleja. Musta myös tuntuu, että uutiset ilmastonmuutoksesta ovat aktivoineet nuoria ottamaan enemmän selvää ehdokkaista ja innostumaan äänestämään näissä vaaleissa. Jännittävää nähdä, miltä tulos vaalipäivänä näyttää!

Vastaa
iidaafel 2.4.2019 - 09:55

Ei oo totta, onpa hauska sattuma! Mustakin on hienoa, ett vaalit on esillä ja toivottavasti sitä kautta saavat nuoria mukaan äänestämään!

Vastaa
Mötky 1.4.2019 - 22:56

Minun mielestäni eduskuntavaalit on puoluevaalit, sillä jokaisen kansanedustajan on kuitenkin äänestettävä samoin kuin mikä puolueen kanta on.

Minullekin on tärkeää äänestää ympäristön puolesta, mutta koen, että esimerkiksi Vihreät pyrkivät ajamaan maaseudulla asumisen ja elämisen mahdollisimman vaikeaksi pyrkimällä ajamaan maatalouden ja yksityisautoilun alas. Esimerkkinä lihavero. Suomessa tuotetaan hyvin ympäristöystävällisesti lihaa verrattuna muihin maihin. Ihmetyttää, että miksei ulkomaisenlihan tuonnille voisi laittaa sitä veroa, vaan miksi pitää hankaloittaa Suomen maaseudun asemaa vielä entisestään.

Ymmärrän, että Suomesta halutaan tehdä esimerkkivaltio ilmastonmuutoksen vastaisessa toiminnassa, mutta jos täällä ajetaan työaloja alas, ne tehdään jossain muualla vielä epäeettisemmin.

Itse todennäköisesti en äänestä siitä syystä, että en koe yhdenkään puolueen ajavan minulle tärkeitä asioita täysin. Jokaisessa puolueessa on jokin, joka sotii omaa näkemystäni vastaan. Esimerkiksi: En halua äänestää keskustaa, koska olen enemmän vasemmalla kuin oikealla ja koska koen keskustan pettävän lupauksiaan, niin kuin viime vaalikaudella nähtiin. SDP:n kokisin omakseni, mutta liha- ja maitoveron ehdottelu sai miettimään toisin. Vihreitä en halua äänestää edellä mainitsemistani syistä. Vasemmistoliiton koen olevan samojen asioiden ajaja kuin vihreidenkin. Kokoomusta en äänestä, koska he eivät tavallisen työntekijän asemaa halua kuin painaa alaspäin, tulotasoltaan huonommista ihmisistä puhumattakaan. Persut näen lähinnä rasistisempina kokoomuslaisina. Muiden, pienempien puolueiden koen taas olevan niin sivuosassa, etten näe järkeä äänestää, koska ’muut kuitenkin äänestävät noita yllämainittuja’.

Vastaa
Järkevää ilmastopolitiikkaa! 2.4.2019 - 15:13

Kerrankin järkeviä vihreitä ajatuksia! ? Meidän pitää tehdä Suomessa järkevää ilmastopolitiikkaa, ei niin että ajetaan kaikki maatalous alas ja tyhjennetään maaseutu. Samalla työpaikkoja ja veronmaksajia häviää roimasti maastamme. Millä sitten puolueiden luvattuja uudistuksia/korotuksia maksetaan? Rinne on pihalla kuin lumiukko oman puoleensa linjasta ja kaikista muistakin asioista, niin sen vuoksi en kyllä äänestäsi hänenkään luotsaamaa sakkia. Kannattaa tutustua tarkkaan eri puolueiden vaaliohjelmiin ja sen mukaan tehdä äänestyspäätös.

Vastaa
iidaafel 3.4.2019 - 20:15

Kiitos kommentista ja hyvistä näkökulmista aiheelle!

Vastaa
M.Z 3.4.2019 - 21:24

Olen samaa mieltä Mötkyn kanssa siitä että nämä ovat nimenomaan puoluevaalit. Vaikka unohdettaisiin puoluekuri, antaa vaalijärjestelmän toimintatapa syyn valita ensisijaisesti puolue ja sitten äänestää kyseisen puolueen ehdokkaista mieleisintä.

Minullekin Vihreät ovat mahdoton vaihtoehto, sillä heiltä tuntuu puuttuvan kaikki realismi. Suomessa pitää voida asua muuallakin kuin pääkaupunkiseudulla ja ilmastonmuutoksen kannalta Suomi on niin pieni vaikuttaja ettei ole mitään hyötyä vaikka kaikki suomalaiset tappaisivat itsensä tänään. Esimerkkinä voidaan toki olla, mutta paljonko se nälkää näkevää auttaa, vaikka sinä lopettaisit syömisen? Sitä paitsi Suomi on pinta-ala / väestö – suhteellaan maapallon resurssituottaja, vaikka aina muistetaan mainostaa suomalaisten hiilijalanjäljen kokoa.

Keskusta ja Kokoomus ovat osaamistaan näyttäneet, Siniset ovat todistaneet olevansa valmiita mihin tahansa, kunhan hallituspaikka säilyy. RKP:lle on perinteisesti sopinut kaikki, kunhan ruotsinkielisten asemaan ei kosketa. SDP ei nyt muutenkaan ollut kovin korkealla listalla ja viimeinen niitti oli tuo tavoite kieltää polttomoottoriautot ja tehdä Suomesta hiilineutraali. Muutetaan kaikki takaisin korpimökkeihin ja palataan metsästäjä / keräilijä kulttuuriin, niin sitten loppuu turha kulutus ja ollaan taas ekologisia?

Huolellisen harkinnan jälkeen jäljelle jää oikeastaan vain yksi järkevä vaihtoehto; Perussuomalaiset. Suomalaisten verovarat tarvitaan takaamaan vanhuksillemme hyvä hoito, lapsillemme kunnollinen koulutus ja ylipäätään tarjoamaan riittävä rahoitus tuottaa tarvittavat perustoiminnot (sairaanhoito, pelastuslaitos, poliisi, vankilat, eläkkeet, köyhäinapu…) joten ei tähän konkurssiin tarvita yhtään lisää toisten rahoilla elämänsä rahoittavia loisia. Meillä on niitä syrjäytyneitä peräkammarin poikia ja (huostaanotettavien) lasten synnyttämisellä eläviä ”peruskoulun keskiarvo 6-” naisia ihan tarpeeksi omastakin takaa – ei niitä tarvitse ulkomailta lisää hankkia.

Toki on ylevä ajatus auttaa hätää kärsiviä, mutta eivätköhän ne ihan oikeasti hädänalaiset jääneet jo lähtöruutuun? Ja miten kehitysmaiden tilannetta auttaa se, jos ne nuoret miehet, joiden tulisi maata rakentaa lähtevätkin Eurooppaan? Ja kuinka paljon näitä tulijoita pitäisi ottaa tänne jättämään suuremman hiilijalanjäljen, jotta voidaan sanoa että nyt on autettu tarpeeksi?

Suomalaisten tulee pitää ensisijaisesti huolta itsestään. Jos suomalaisilla ei ole asiat hyvin, emme me pysty auttamaan muitakaan. Lentokoneessakin kehoitetaan laittamaan happinaamari ensin itselle, sitten vasta lapselle…

Vastaa
Katariina S 8.4.2019 - 08:44

Aion äänestää puoluetta, joka sitoutuu IPCC:n 1,5 asteen tavoitteeseen. Isoista puolueista lähelle tätä yltävät vain vihreät ja vasemmistoliitto. https://www.hs.fi/politiikka/art-2000006056903.html

Vastaa

kommentoi postausta