Home » Tavoitteena 12 kirjaa

Tavoitteena 12 kirjaa

by Iida Åfeldt

Luin viime vuonna kaksi kirjaa, Ole minun (Josie Silver, Otava) ja Tästä on vaikea puhua (Emilie Pine, Atena). Pidin molemmista. Toinen oli romanttinen ja kevyt, toinen taas syvällinen ja ajatuksia herättävä. Olen aina pitänyt lukemisesta, mutten ole lukenut viime vuosina juurikaan. Lukeminenkin jäi, kun vauva tuli taloon. Alkuun vielä kuuntelin äänikirjoja vaunulenkeillä, mutta pian sekin jäi, sillä vauva kasvoi eikä aina nukkunutkaan.

Olen jo pidempään miettinyt omaa puhelimen käyttöäni, joka painottuu iltaan. Erityisesti hetkeen juuri ennen nukkumaan menoa. Silloin saatan hyvin selailla sängyssä puhelinta ja asettaa mielessäni aikatavoitteen, että katson 10 minuuttia ja lopulta huomaan olleeni puhelimella puoli tuntia, ehkä tunninkin. Nukahtamiseen menee aikaa ja erilaiset asiat pyörii mielessä. Nyt olen päättänyt ottaa aikaa taas lukemiselle ja alkaa lukea iltaisin puhelimella roikkumisen sijaan. Minua ei haittaa, jos en joka ilta lue, eikä minua haittaa, jos nyt joskus olenkin puhelimen kanssa, mutta tarkoitus olisi vähentää puhelimen käyttöä iltaisin. Ja lisätä lukemista, jonka koen positiivisena asiana nukahtamisen kannalta ja muutoinkin.

Innostuin ottamaan tälle vuodela tavoitteeksi lukea yhden kirjan joka kuukausi, eli yhteensä 12 kirjaa. Toki lukeminen saa viedä mukanaan ja saan lukea enemmän, mutta tämä 12 olisi se mihin vähintään pyrkiä. Listasin itselleni 12 kirjaa, jotka tahdon ainakin lukea. Nyt minulla on jo hyvässä vauhdissa Viisi vuotta myöhemmin (Rebecca Serla, Otava 2021). Romanttiset kirjat ovat makuuni, kuten toki sinkkuuteen liittyvät kirjat. Eniten kuitenkin rakastan historiaan sijoittuvia tarinoita. Listalla on kaksi kirjasarjaa, joissa on useampi osa, katsotaan mitä niiden kanssa käy! Lisäksi valitsin luettavaksi myös muutaman ns. self help-oppaan. Kommentteihin saa ehdottomasti vinkata lisää lukemisen arvoisia kirjoja.

 1. Viisi vuotta myöhemmin (Rebecca Serle, Otava)
 2. Korkeintaan vähän väsynyt (Eeva Kolu, Gummerus)
 3. Rikkaaksi, hoikaksi, naimisiin (Marianne Power, Gummerus)
 4. Virginie! (Anna Kortelainen, Tammi)
 5. Kimppakämppä (Beth O’Leary, WSOY)
 6. Uraäidin selviytymisopas (Anni Erkko, Atena)
 7. Auschwitzin sisaret (Roxane van Iperen, Bazar)

 8. Loistava ystäväni /4-osaisen Napoli-sarjan ensimmäinen osa, joista varmasti tulisi lukea kaikki osat (Elena Ferrante, WSOY)
 9. Tähtien antaja (Jojo Moyes, Gummerus)
 10. Kaikki on hyvin (Saku Tuominen, Otava)
 11. Seuraneiti (Kaari Utrio, Amanita)
 12. Bridgerton Salainen sopimus / ensimmäinen osa kahdeksasta kirjasta (Julia Quinn, Tammi)

KUVAT: Laura Iikkanen

31 kommenttia

Tiia A 4.1.2021 - 21:41

Mikko Kamulan Metsän kansa -sarja on ehdottomasti lukemisen arvoinen. Sarja sijoittuu 1400-luvun Savoon, ja yhdistelee historia- ja fantasiaelementtejä suomalaisesta kansanperinteestä. Sarjassa seurataan erään perheen elämää, ja on kirjoitettu mielestäni erittäin helposti lähestyttävään tyyliin.

Vastaa
iidaafel 4.1.2021 - 21:43

Hei kiitos! Kuulostaapa kiinnostavalta!

Vastaa
Ria R 4.1.2021 - 21:54

Joël Dickerin kirjat Totuus Harry Quebertin tapauksesta ja Stephanie Mailerin katoaminen ovat kirjoja joita ei voi laskea käsistään ensimmäisen sivun jälkeen. Eli jos joskus lukuinto hukassa, niin kokeile näitä. 🙂

Vastaa
iidaafel 4.1.2021 - 22:31

Kiitos!

Vastaa
sannasinikka 4.1.2021 - 22:07

Itselläni oli joskus sama tavoite, kun lapset olivat pieniä. Tuossa listassa on hyviä valintoja. Olen kuunnellut noista 2., 3. ja 5. ja tykkäsin niistä kaikista.

Nykyään yritän kuunnella kirjan viikossa. Minun blogistani löytyy myös kirjasuosituksia aina välillä. Katso joskus, kun ehdit!

Vastaa
iidaafel 4.1.2021 - 22:31

Voi miten kiva kuulla ja kiitos, ehdottomasti käyn blogissasi!

Vastaa
Ella123 4.1.2021 - 22:25

Mulla on sama haaste tänä vuonna, 12 kirjaa! Tsemppiä 🙂

Kirjasuositus: Tara Westover – Educated (suomeksi Opintiellä), tosi tarina amerikkalaisesta naisesta joka ei saanut kunnon koulutusta nuoruudessaan koska perhe oli kontrolloiva ja tiedevastainen, mutta hän päätyi väittelemään tohtoriksi Cambridgen yliopistosta. Tosi hyvä kirja!

Vastaa
iidaafel 4.1.2021 - 22:32

Voi vitsit, kuulostaa ihanalta kirjalta!

Vastaa
LauraHH 4.1.2021 - 23:42

Eeva Kolun kirja oli parhaimpia koskaan lukemiani kirjoja, sitä suosittelen lämpimästi. Se oli tosi samaistuttava ja antoi hirveästi pohdiskelemisen aihetta omaan elämään.

Lopetin juuri tänään Lucinda Rileyn Seitsemän sisarta sarjan ensimmäisen kirjan . Oli ihan äärettömän mukaansatempaava ! Luin koko paksun kirjan tässä vuoden vaihteessa, kirjaa ei vaan meinannut pystyä päästämään käsistä ja monina öinä olen valvonut järjettömän myöhään tämän kanssa. Jos pitää romanttisista kirjoista aavistuksella historiaa, su

Vastaa
LauraHH 4.1.2021 - 23:44

.. karkasi.
.. Niin suosittelen tätä !

Lukeminen todellakin kannattaa!

Ps. Toinen uusi harrastukseni joululomilta on tuhannen palan palapeli ! Äärimmäisen rentouttavaa ja aivoja nollaavaa tekemistä 🙂

Vastaa
iidaafel 4.1.2021 - 23:59

Hei kiitos, ja miten unohdin ton seitsemän sisarta! Se vaikuttaa tosi hyvältä ja on kyllä varmasti kanssa luettava se!

Vastaa
Anzu 5.1.2021 - 21:26

Suosittelen koko sarjaa! Sopivasti hömppää ja mielenkiintoisia historiallisia juttuja mukana, näitä kuunnellessa oli pakko googlettaa vaikka mitä (ja Lucinda Rileyn nettisivuiltakin löytyy taustatietoja). Ainoa ärsyttävä juttu on se, että sarjan nimi on Seitsemän sisarta ja sisaria kuten myös kirjoja on (toistaiseksi?) vasta kuusi!

Vastaa
Henkkuu 5.1.2021 - 00:17

Moikka!
Näistähän tarttui monta kirjavinkkiä itsellekin 🙂 kiitos.
Katsoin joulun alla netflixistä tuon Bridgertonin jonka jälkeen sain selville että siitä on kirja, nyt ei löydy innostusta lukea enää kirjaa. Näin on käynyt monta kertaa, että vahingossa/mielummin katsoo vaikka leffan ku lukis sen kirjan. 🙁

Vastaa
Maija V 5.1.2021 - 00:46

Jean Philip Sendkerin Sydämen lyönneissä ikuisuus on ehkä kaunein kirja mitä olen koskaan lukenut, oli pakko ahmia nopeasti.Se kertoo New Yorkissa kasvaneesta naisesta, joka lähtee burmaan selvittämään isänsä sukujuuria ja tarinaa. Suosittelen ehdottomasti lukemaan, erityisesti jos tykkää romantiikasta.

Vastaa
Laurahoo 11.1.2021 - 23:44

Iida jos haluat lukea tän niin muistaakseni miulta löytyy tää ja on kyllä niin kaunis!

Vastaa
iidaafel 12.1.2021 - 00:04

Hei ihanaa! Mä mieluusti lainaan sen sulta❤️

Vastaa
Nannakoi 5.1.2021 - 06:26

Kirjasuositus: Delia Owens, Suon villi laulu.

Vastaa
Sara123 7.1.2021 - 00:25

Tätä meinasin itsekin suositella! Helmikuussa haluaisin aloittaa Napoli-sarjan, heti kun olen lukenut Miika Nousiaisen Pintaremontin. Luen kirjoja Storytellin kautta samalla, kun nukutan vauvaa. 🤓

Vastaa
RiiRii 5.1.2021 - 08:52

Ei kertonut katuvansa (Tommi Kinnunen) oli upeasti kirjoitettu ja todella vaikuttava teos heti tähän vuoden alkuun. Äänikirjan lukijana on Krista Kohonen, jonka ääni ja eläytyminen toi kokemukseen vielä yhden tason lisää. Suositus 🙂

Vastaa
minnis 5.1.2021 - 08:56

Hei, tämä oli kiva listaus. Mielenkiintoista lukea, millaisia kirjoja olit valinnut vuoden lukemistoon. Suosittelen lämpimästi myös seuraavia (vaikka ensi vuodelle…):

Kaikki anteeksi (Laura Manninen)
Pintaremonttia (Miika Nousiainen)
Ehkä tänä kesänä kaikki muuttuu (Sisko Savonlahti)
Sitten tapasin pehmeän miehen (Laura Manninen)
Depressiopäiväkirjat (Anni Saastamoinen)
Sirkka (Anni Saastamoinen)
Tarja Kulho (Paula Noronen)
Jälkikasvukausi (Roope Lipasti)
Minäpäivät (Krsitiina Saha)

Terkuin Minna

Vastaa
Anonymous 5.1.2021 - 14:54

Dolly Aldertonin ”Kaikki mitä tiedän rakkaudesta” on myös todella hyvä kirja. Itsekin aloitin aktiivisen lukemisen pitkän tauon jälkeen uudestaan, ja se on kyllä ollut paras päätös pitkään aikaan!

Vastaa
stinah 5.1.2021 - 20:29

Tuo metsän kansa on superhyvä sarja. Vinkkaisin myös Enni Mustosen sarjan syrjästäkatsojan tarinoita,aivan loistava! Historiaa tuotu mahtavasti ja todenmukaisesti esiin romantiikkaa unohtamatta.

Vastaa
Isabelle 6.1.2021 - 08:17

Sara Rooney: Normaaleja ihmisiä
Kristin Hannah: Satakieli
Elif Shafak: Eevan kolme tytärtä

Vastaa
iidis 6.1.2021 - 11:39

Mulla oli sama tavoite kun kuopus oli 2-vuotias. Siitä vuodesta lähtien lukeminen tuli taas elämääni. Nyt luen tosi paljon ja myös kuuntelen äänikirjoja etenkin kävelyillä. Tämän vuoden puolella oon saanut loppuun jo kolme kirjaa, mutta niistä kaksi oli aloitettu joulukuun puolella.

Voisit tykätä näistä:
Minna Ryytisalo: Rouva C.
Sofi Oksanen: Norma
Susanne Maude: Ennen kuin unohdat

Vastaa
Beatrice05 6.1.2021 - 17:33

Hei, tuo lukemattomuus tapahtuu niin helposti kelle tahansa meistä. Eletään tätä netin ja lyhen ja nopean selailun aikakautta.
Keskittymiskyky pidempiin projekteihin herpaantuu helposti.
Ja olosuhteet siihen päälle: lapsiarki, työkiireet, muu harrastaminen, leffojen ja sarjojen katsomisen helppous. Väsymys.
Listasi näyttää tosi kiinnostavalta.Sain noista vinkkejä tännekin.

Pari suositusta, joista voisit tykätä:

Elizabeth Strout: Kaikki on mahdollista
Taiturillista pikkukaupungin ihmiselämän ja -kohtaloiden kuvausta.

Carson McCullers: Yksinäinen sydän
Myös häneltä: Kello käy tyhjää

Tai mikä muu tahansa hänen teoksistaan.

Tämä on vanhempaa, suorastaan kulttimaineeseen nousutta kirjallisuutta. Kaunista, herkkää ihmisyyden ja rakkauden kuvausta.

Ihanaa ja onnellista tätä vuotta sinulle!

Vastaa
iidaafel 6.1.2021 - 19:35

Hei kiitos todella paljon!

Vastaa
Mooli 6.1.2021 - 20:06

Hieno tavoite tuo lukemisen lisääminen 🙂 Itse pääsin vuosien tauon jälkeen vauhtiin viime talvena, pitkälti äänikirjapalveluiden avulla. Välillä kirjoja tulee kuunneltua, välillä luettua kännykästä. Olen huomannut, että lukeminen vaaka-asennossa mytös kivasti nukuttaa.
Kiitos kirjavinkeistä, poimin niistä itselleni muutaman. Jos pidät historiallisista kirjoista, Enni Mustosen Syrjästä katsojan tarinoita voisi olla sinun juttusi. Olen itse lukenut/kuunnellut niistä pian 5, kiehtovaa ajankuvaa Suomesta. 1800-luvun lopulta alkaen.

Vastaa
iidaafel 6.1.2021 - 20:18

Ihan totta, asennolla on iso vaikutus ja varmasti huoneen valaistuksella, kyllä äänikirjan kuuntelukin alkaa sopivassa kohtaa väsyttämään. Itsekin ajattelin sekä lukea että kuunnella, niin saan hyödynnettyä hetkiä monipuolisemmin päivän aikana! Ja kiitos suosituksesta1

Vastaa
Mjm 6.1.2021 - 21:06

Heippa! Itselläkin samansuuntaisia tavoitteita. Poistin jo Instagram-sovelluksen, kun sen selailuun menee ihan liikaa aikaa. Sallin itselleni selaimen kautta selailun, niin ei tule liian rajuja vieroitusoireita..

Ferrante-urakassa kannattaa ehdottomasti hyödyntää äänikirjoja! Itse sekä luin että kuuntelin, niin homma ei jumittanut silloin kun lukeminen ei edennyt. Välillä taas teki mieli ahmia tarinaa vauhdikkaasti eteenpäin lukemalla. 🙂

Vastaa
iidaafel 6.1.2021 - 21:51

Onpa hyvä päätös! Ja selaimella ei tule niin usein katsottua kuitenkaan!
Ajattelin ihan samaa, että saatan muutenkin hyödyntää projekstissa myös äänikirjoja. Tosiaan vähän sekä että, jolloin lukea voi muulloinkin kuin sängyssä! Vauhdittaa huomattavasti hommaa!

Vastaa
Kerran vuodessa lukeva 7.1.2021 - 15:11

Iteltäkin lukeminen jäänyt lasten myötä ja joululomalla ehdin/päätin lukea. Nyt menneenä lomana luin jopa neljä kirjaa, Ferranten Napoli sarjaa, ja nyt viides kirja puolet luettuna. Muistaispa sitä lukemista vaan jatkaa edelleen vaikka arki ja koulut alkoi 😊
Uppoudun kirjoihin niin täysin ja lukisin koko ajan niin se ehkä arjessa jää siksi, että aikaa vähemmän.. Lomalla jotenkin “luvallista” vaan istua ja lukea.

Vastaa

kommentoi postausta