Home » Viimein sain dna-testin tulokset

Viimein sain dna-testin tulokset

by Iida Åfeldt

QaBhFVz.jpgPL93N3g.jpg

Täytyy sanoa, että koko raskausajan oli enemmän tai vähemmän ollut mielessäni vauvan isä. Ihan joka päivä en asiaa ajatellut, mutta kyllä se varjosti siellä taustalla. Ihan aluksi epätietoisuus oli kamalaa, jossain kohtaa sen kanssa oppi elämään ja asiaan asennoitumaan. Siitäkin huolimatta välillä itketti, että on yksin, että on raskaana yksin, eikä ole puolisoa jakamassa tuota odotuksen matkaa.

Vauvan synnyttyä oli isä taas voimakkaasti mielessä. Ei mennyt montaakaan päivää vauvan syntymästä, kun lastenvalvojalta tuli kotiin postia. Kaikista avioliiton ulkopuolelle syntyvistä lapsista, joiden isyyttä ei ole raskausaikana tunnustettu, vaaditaan lastenvalvojalla käyntiä. Maistraatti rekistöröi syntyneen lapsen, jonka jälkeen ottaa lastenvalvoja yhteyttä äitiin isyyden selvittämiseksi. Aina, niin äiti, isä, kuin lapsikin voivat vaatia isyyden tunnustamista, myös jälkikäteen, jos sitä ei heti syntymän jälkeen tehdä.

Lastenvalvoja toimii lasten edun ja oikeuksien valvojana. On lasten edun mukaista selvittää lapsen isä. Minun tapauksessani tarvittiin dna-testit isyyden varmentamiseen. Menin lastenvalvojalle kaksin vauvan kanssa ja kerroin hänelle tilanteeni ja haluni isyyden selvittämiseksi. Minusta ja vauvasta otettiin dna-näytteet syljestä. Toki olisin voinut sanoa, etten tiedä lapsen isää, enkä halua asiaa selvittää, jolloin lapsi olisi merkitty ns. isättömäksi ja saisi näin ollen elatusmaksunsa Kelalta. Siinä tapauksessa mitään dna-testejä ei oltaisi tehty ja asia olisi jäänyt siihen. Koin kuitenkin tarpeen asian selvittämiseksi ja olin ilmaissut haluni dna-testeihin ja isyyden tunnustamiseen myös isäehdokkaalle raskausaikanani. Minun tapaustani hoitava lastenvalvoja myös vahvisti kantani siitä, että teen oikein lasta ajattellen. Hän painotti, ettei tilanteessa ole kyse äidistä, äidin haluamisesta, vaan yksinkertaisesti lapsesta. On lapsen oikeus saada elatuksensa vanhemmiltaan sekä periä vanhempansa.

Ja oikeastaan minulla ei ollut muuta vaihtoehtoakaan, sillä halutessani selvittää isän, dna-testit oli tehtävä ja tulos johtaa automaattisesti isyyden tunnustamiseen ja elatusvelvollisuuteen. Isyyden tunnusamisesta ei voi oikeastaan kieltäytyä positiivisen dna-testin jälkeen, koska latenvalvoja vie silloin asian käräjäoikeuteen käsiteltäväksi. Näin myös tapahtuu, jos kieltäytyy dna-testistä. Menettely on aika rajua. Mutta toisaalta sen tajuaa, koska muutenhan valtio maksaisi elatusmaksua. Ja valtiolle edullisempaa on, että isä maksaa sitä. On kuitenkin lukuisia tapauksia, jotka eivät isyyttä selvitä.

tmkDCgm.jpg

Lastenvalvojani oli yhteydessä isäehdokkaaseen, sillä hänen tehtävänään on isyyden selvittäminen. Tuntui todella huojentavalta, että sain siirrettyä epävarmuuden kuorman jonkun toisen harteille. Sillä tuon käynnin jälkeen tiesin, että asia ei ole enää minun käsissäni, vaan nyt siitä vastaa joku muu tapahtui mitä tahansa.

Isyyden selvittäminen, dna-testit ja isyyden tunnustaminen vievät toki aikaa. Prosessiin liittyy paljon virallisia asiakirjoja ja paperityötä, joka hidastaa selvitystä. Lisäksi dna-testi otetaan yhdestä miehestä ensin, joka joko todetaan isäksi tai poissuljetaan, jonka jälkeen otetaan näyte seuraavasta miehestä. Toki näin toimiminen on loogista, sillä jokainen näyte myös maksaa.

Lastenvalvojani soitti viimen viime viikolla ja kertoi dna-testin tulokset. Asiasta tuli vielä kirje kotiin, paperi, jossa oli mustaa valkoisella. Tuon kirjeen lukeminen sai kyyneleet silmiin. Osin varmasti kyse oli stressin purkautumisesta. Kaikki se yhdeksän kuukauden epävarmuus oli siinä. Biologinen isä oli selvillä ja dna-testillä todennettu. Sama tieto kulkeutui myös isälle.

Isä on osoittanut halukkuutta kuulla vauvasta, ottaa vastuuta elatuksesta ja pitänyt tärkeänä, että lapsi tietää hänen olevan isä. Hän on tavannut meitä ja olemme molemmat siitä samaa mieltä, että haluamme pitää hyvät välit lapsen takia ja haluamme lapselle vain hyvää. Hän tuskin tulee antamaan minulle henkistä tukea tai apua saatikka olemaan aktiivinen osa meidän arkea, mutta hän on soittanut halukkuutta tavata vauvaa satunnaisesti. Tilanne ei hänellekään ole helppo, sillä hän pystyy vasta nyt alkaa prosessoimaan isyyttään ja käsittelemään sitä. Ovi on hänelle aina auki ja hän saa tavata vauvaa oman elämäntilanteensa mukaan. En voi pakottaa häntä ottamaan aktiivista osaa ja hänen ajatuksensa satunnaisesta tapaamisesta on tässä kohtaa aivan ihana ja hieno asia, kun miettii lähtötilannetta isyyteen. Onhan tämä ollut todella poikkeuksellinen tie vanhemmaksi meille molemmille. Tärkeäintä on, että asia on ratkennut ja isä selvillä. Se on ollut todella vapauttavaa ja huojentavaa.

Rakkautta ja ihania ihmisiä tällä lapsella kuitenkin riittää on isän rooli mikä tahansa. Ja edelleen olen sitä mieltä, että lapsi ei tarvitse äitiä ja isää saadakseen hyvän elämän. Perhemuodolla ei ole väliä ja perinteinen perhemuoto ei ole ainut oikea.

-Iida

Zu45eCj.jpg

KUVAT: Tiia Nyholm

9 kommenttia

Saranda 26.10.2018 - 06:42

Voi muru sä sait mut itkemään. <3 Toi pakahtumiskohta… pistit pakahtumisen eteenpäin. En keksi sanoja. Ja oot niin upea kirjoittaja etten vaan kestä!!

Vastaa
Nekkutyttoe 26.10.2018 - 07:10

Onpa ihanaa että saitte asian vihdoin selvitettyä. On varmasti henkisesti niin paljon helpompi olla <3 Minusta on ihan oikein että isyys selvitetään vaikka pakolla, kyllä miesten on ymmärrettävä ja kannettava omalta osalta vastuunsa siitä että ehkäisy voi pettää, eikä se ole kummankaan vika.

Minusta vähän hassua on, että isyyden tunnustamiseen ei vaadita mitään testejä. Itselläni on tällainen tilanne, että oma biologinen isäni ei halunnut isyyttä tunnustaa (eivät olleet naimisissa) eikä äiti sitä ollut vaatinut - tai en tiedä pystyikö 80-luvulla edes vaatimaan samalla tavalla kuin tänä päivänä. Kun olin jo isompi niin äiti meni uudemman miesystävän kanssa naimisiin, ja hän kävi tunnustamassa isyyden! Vaikka olivat tavanneet vasta kun minä olin pari-kolmevuotias! Ja niinpä tämä isäpuoli on virallisissa papereissa "oikea isä" vaikka biologisesti ei olekaan. Eikä tähän vaadittu sen kummempia todistuksia.

Vastaa
CougarWoman 26.10.2018 - 08:48

Oho, mikä prosessi!

Molemmat isäkandidaatit olivat kuitenkin heti valmiita hyväksymään isyyden mahdollisuuden ja siihen liittyvän elatusvelvollisuuden?

Hyvä, että asiaan tuli selkeyttä. Ihanaa vauva-aikaa teille kaikille! <3

Vastaa
alatte 26.10.2018 - 11:44

Muija jakaa torttua pitkin kyliä ja antaa äijien lykkiä paljaalla ja sen jälkeen kehtaa vielä olla elareita vinkumassa. Törkeää touhua.

Vastaa
huba 26.10.2018 - 19:37

No eiköhän isäkandidaatit olleet jo sen verran vanhoja, että hekin ymmärtävät ihmisbiologian päälle. AINA kun harrastaa seksiä, voi lopputuloksena olla lapsi, ja sen lapsen tekoon tarvitaan kyllä kaksi henkilöä.

Ottamatta kantaa Iidan tapaukseen, vaan ihan yleisesti. Jos ei halua niitä elareita maksaa, ei ehkä kannata “lykkiä paljaalla”.

Iidalle ja vauvalle tsemppiä, ja toivottavasti isä rohkaistuu oman roolinsa kantamisessa kun aika kuluu 🙂

Vastaa
Vierailija 26.10.2018 - 20:29

Ihan sairas kommentti. Ihan asiatonta.

Vastaa
Vierailija 27.10.2018 - 17:39

Onko Iida missään sanonut edes, että on paljaaltaan antanut? Mitä jos kumi petti ja seksikumppaneita oli kuun sisällä ollut kaksi, ja nyt piti selvittää, että kumman kanssa se kumi sano poks? Kävikö moinen mielessä? Ettei ehkäsy ole 100% varmaa.

Vastaa
Nunu 27.10.2018 - 05:55

Oot kyllä supernainen <3

Vastaa
Mamalia 28.10.2018 - 14:11

Olisin halunnut edellistä postausta kommentoida, mutta kommenttikenttä ei tullut jostain syystä näkyviin. Eli meidän vauvan (5kk) lempipaikka on (edelleen) hoitoalustan päällä kylppärin lattialla. Siinä hän viihtyy vaikka kuinka kauan, kun käyn suihkussa, pesen hampaat jne. Kandee kokeilla! 🙂

Vastaa

kommentoi postausta