Home » 11 kamalinta asiaa Briteissä

11 kamalinta asiaa Briteissä

by Iida Åfeldt

Päätin oloni helpottamiseksi jakaa listani kaikkein kamalimmiksi kokemastani asioista Britannissa. 

1. Sää

Aina sataa, siis valehtelematta joka päivä. Kuulemma etelässä on parempi sää ja jopa kesä. Täällä ei juuri ole säävaihtelua, vaan aina on takki ja sateenvarjo tarpeen. Sateen määrä toki vaihtelee paljon. Usein on todella pilvistä ja harmaata ja tämän lisäksi tuulee. Ja se tuuli on jotain mistä minulla ei ollut ennen käsitystäkään. Voi olla auringonpaiste, mutta tuuli on niin kylmä, että untuvatakki on tarpeen.

image.jpeg

2. Hanat

Asia, jota en voi sietää on hanat. Siis kuka on keksinyt, että kylmä ja kuuma vesi tulee omista hanoistaan? Tämä toistuu vanhoissa ja täysin uusissa asunnoissa. Siinähän sitä sitten pesee käsiään tai meikkejä illalla! Joko kylmällä tai kuumalla…

image.jpeg

3. Suihku

Asun nyt kolmannessa asunnossani ja olen vieraillut useissa ja jokaisessa toistuu sama ongelma. Asunnoissa on kylpyamme-suihku yhdistelmä. Eikä siinä vielä kaikki. Suihku on kiinni seinässä niin, että se varmasti pysyy ylhäällä ja sitä ei saa muoviosien takia pois. Yhdessä asunnossani suihkun letku oli jopa niin lyhyt, että se ei olisi edes riittänyt alas asti. Todella epäkäytännöllistä. Olisi ihan kiva vaikka pestä ja huuhtoa se amme joskus, mutta pitää keksiä jotain muuta…

4. Vessa ihan vain yleensä

Pelkästään vessan hana ja suihku ei siis ärsytä, vaan ihan koko vessa. Vessat on todella todella pieniä ja mitään säilytystilaa ei ole. Mikä parasta, niin vessan ovi avautuu lähes kaikkialla sisään päin. Eli hyvä kun mahdut sulkemaan ovea, ilman, että istut pöntölle. No, naisena olisi myös mukava pestä intiimi alueita, mutta se on mahdollista vain kylpyamme-suihkussa ja suihkuletkua ei edelleenkään saa alas. No sadas asia vessassa, joka todella ärsyttää on pistorasian puute. Niitä ei ole missään vessassa turvallisuus syistä. Eli föönaaminen tai muuten hiustenlaittaminen sähköä vaativilla laitteilla, ei ole vessassa mahdollista. 

image.jpeg

5. Kokolattiamatto

Kokolattiamatto aina ja kaikkialla. Ja se on jotain hirveää. Mielestäni sitä on vaikea pitää puhtaana ja on sen vuoksi aika epähygieninen. Niitä on myös usein vessoissa. Tällä hetkellä omassa vessassani on onneksi muovimatto, kuten myös keittiön kaappien edustalla. 

image.jpeg

6. Väärän puoleinen liikenne

On aivan hirveää, että täällä liikenne on täysin päinvastainen, kuin suuressa osassa maailmaa. Kuinka usein seison väärällä puolella bussipysäkkiä! Ja pyöräillessä olen aiheuttanut kamalia väärän hetkiä, sillä en osaa katsoa ensin oikealle. Luulen, etten liiemmin aijo autoilla.

image.jpeg

7. Keittiö

Kaikissa keittiöissä, jotka olen nähnyt, on ollut pesukone. Pesukoneen yleinen paikka on siis keittiössä, jolloin tiskikoneen hankkiminen ei ole mahdollista. Tai toki varakkaimmilla on mahdollisuus rakennuttaa haluamansa lainen keittiö, mutta valmistaloissa on vain yksi liitäntä paikka, joko pesukoneelle tai tiskikoneelle. Tiskikonetta siis ei ole, joten on tiskattava. Tiskikaappia ei kuitenkaan ole tai kahta allasta, että voisi tiskata ja huuhdella. Nyt tiskaan astia kerrallaan juoksevalla vedellä ja kuivaan samantien astiat kaappiin. 

8. Karkit

Täällä ei ole hyviä karkkeja! Siis salmiakkia ja lakua ja irtokarkkeja!! Tai hyviä hedelmäkarkkeja… Kaikki on sellaisia pehmeitä viinikumimaisia, toffeeta tai pastilleja. Hirveä ongelma siis!

image.jpeg

9. Pientavara

Täällä ei ole juustohöylää tai kuorimaveistä. Löysin Ikeasta, mutta se ei ole sama asia. Lisäksi arvostan suuresti suomalaisia Sini -tuotteita. Miten mahtavasti ikkunan pesu sujuu lastalla tai miten mahtava on heidän moppinsa! Mistä vastaavat tuotteet tänne? Kuvan mukaisella mopilla on vain kaikki vaikeampaa!

10. Työvaatteet

Myös päiväkodeissa on täällä yleensä työvaatteet. Ja poikkeuksetta myös monella muulla alalla. Onhan jo lapsillakin 5-vuotiaasta asti koulupuku.

11. Välipalat ja jälkiruuat

On ihan hirveää minkälainen välipalakulttuuri täällä on! Itse pyrin syömään kunnollista ruokaa niin paljon, ettei tarvita välipaloja. Täällä välipaloina on todella suuri rooli ja marketit on niitä pullollaan. Lähes kaikista mahdollisista tuotteista on aina Snack -kokoluokan versio. Työpaikallani lapset syövät päivän aikana kolme ateriaa, kaksi jälkiruokaa ja kolme välipalaa. Ja välipalat on usein kaikkea sipseistä kekseihin väliltä. Lisäksi jälkiruoka tuntuu olevan ihan ehdoton juttu niin lapsilla kuin aikuisillakin. 

 

Katoin Ihmemutsin videon Suomen ja Englannin eroista ja samaistun siihen täysin! Vitsit miten iloiseksi tulikaan, en ole ainoa!

-Iida

10 kommenttia

M-ja 13.8.2016 - 11:35

Hei Iida! Ikävä kuulla että sulla on huonoja kokemuksia Englannista 🙁 toivottavasti kaikki muuttuu paremmaksi. Itsekin asun Englannissa, mutta omat kokemukset on paremmat. Mulla on kuitenkin kokemusta yhdessä toisessa maassa asumisesta jossa en niinkään viihtynyt. Aina viikonloppuisin menin sitten junilla eri kaupunkeihin tutkimaan. Ja Englannissakin on niin paljon kivoja pikku kyliä ja viikonloppuisin kaikenlaista tapahtumaa – farmers markets etc. Jos hankit tän kortin (http://www.16-25railcard.co.uk) niin pääset junalla halvemmalla. Tsemppiä!

Vastaa
Iidaafel 14.8.2016 - 10:04

Kiitos kommentista! Itsekin olen osittain asunut myös toisessa maassa ja on Englanti huomattavasti parempi vaihtoehto. On täällä toki hurjan paljon hyvää ja sellaisia asioita, joista pidän. Viikonloppuisin olen enempi itsekseni, jolloin on enempi ikävä ystäviä ja perhettä, jonka vuoksi ärsytykset nousevat pintaan. Tän postauksen tarkoitus olikin vain tuoda esiin näitä ärsytyksiä tällä kertaa. Ja iso kiitos vinkistäsi, olen tuon ajatellutkin hankkia, voisi olla hyvä lähteä lähikyliin tutkiskelemaan!

Vastaa
Nella 13.8.2016 - 14:41

Älä menetä toivoasi, ei tilanne aivan näin surkea ole! Yhdeksän vuoden Briteissä (Lontoossa, Glasgow’ssa ja Leedsissä) asumisen jälkeen allekirjoitan vain kylppärin pistorasian ja säilytystilan puutteen, keittiöiden tiskikaapittomuuden ja pukukoodikulttuurin. Kirjoitan seuraavan antaakseni toivoa ja vinkkejä arjessa selviytymiseen:

Lähes jokaisessa asunnossani on ollut useampi yhdistelmähana. Ainoastaan yhdessä yhdeksästä asunnosta suihkunpäätä ei ole saanut seinästä alas ja suurimmassa osassa on ollut pelkkä suihkukoppi. Kokolattiamattoja toki on enemmän kuin muualla, mutta vain kerran olen nähnyt sellaisen kylppärissä ja olen asunut monessa paikassa, jossa on ollut laminaattilattia tai vanha puulattia. Myös useassa asunnossani on ollut keittiössä sekä tiskikone että pesukone. Toisissa taas pesukone on ollut joko kylppärissä, kellarissa tai autotallissa/varastossa. Koteja on monenlaisia Briteissäkin.

Jos kaipaat kuorimaveistä ja siivoustarvikkeita, John Lewisilla on montaa eri laatua niin moppeja kuin veitsiäkin ja valikoimasta löytyy juustohöyläkin. Ruokakulttuuri on toki erilainen, mutta mielestäni välipalat ovat hyvä asia, koska ateriavälit eivät veny liian pitkiksi, verensokeri ei heittele ja aterioiden koot pysyvät kohtuullisina. Se on toki yksilökysymys ymmärtääkö valita välipalaksi sipsejä vai hedelmää; ruokakaupat myyvät hedelmälajitelmarasioita siinä missä muitakin välipalakokoisia pakkauksia.

Kyllähän vasemmanpuoleinen liikenne on käytössä monessa maassa ympäri maailmaa, vaikka se onkin Euroopassa poikkeuksellinen. Sää vaihtelee paljon sijainnin mukaan. Mitä etelämmässä on, sitä mukavammat kesäsäät. Lontoossa olen viettänyt monta ihanaa kesää ja l0-asteista lumetonta talvea.

Onnea brittiarjen jatkoon!

Vastaa
Iidaafel 14.8.2016 - 10:11

Ihanaa, kiitos sun tsemppaavasta kommentista! Asiat ei toki ole niin huonosti, sillä on paljon asioita mistä tykkään todella, mutta tässä postauksessa halusin vain tuoda itseäni hämmästyttäviä asioita esiin. Ja uskon, että asioihin tottuu ja vaihtoehtoja kyllä löytyy. Ja kiitos vinkistä kuorimaveitsien ja siivoustarvikkeiden suhteen! Mahtavaa, jos sellaisia löytyy, kiitos!

Vastaa
Saranda 14.8.2016 - 08:37

Oon joskus katsonut paljonkin brittirealitysarjoja ja aina ihmetellyt miksi KELLÄÄN ei ole astianpesukonetta!! Nyt mä sen ymmärsin! 😀

Vastaa
Iidaafel 14.8.2016 - 10:15

Haha 😀 En ole itsekään nähnyt kellään, mutta varmasti sellaiseen olisi mahdollisuus, jos ostaisi asunnon. Vuokra-asunnoissa nyt ei ainakaan!

Vastaa
somewhere 14.8.2016 - 11:44

Hyviä pointteja, joista osa on itseäkin ärsyttänyt täällä. Olen ehtinyt asua monessa asunnossa 5,6 vuoden aikana ja voin helpotukseksesi sanoa että monesta vuokra-asunnostakin löytyy astianpesukone, ja että niitä suihkukaappejakin löytyy, eli kaikissa kämpissä ei tarvitse ammeessa suihkutella. 🙂 

Varsinkin uudemmissa vuokra-asunnoissa on astianpesukone todella usein 🙂

Vastaa
Iidaafel 14.8.2016 - 17:31

Ihanaa, kiitos kommentista! Hyvä kuulla! Nykyinen asuntoni valmistui kesäkuussa, eli kaikki on uutta eikä muita ole asunut ennen minua, mutta silti täältä löytyy kaikki ärsytykset! Mutta selvästi toivoa löytyy. Tietääpähän seuraavan asunnon kohdalla sitten!

Vastaa
Tuuli Maria 14.8.2016 - 12:15

Oi voi, ymmärrän turhautuneisuutesi. Haluaisin myös kysyä nuo hanat suunnitelleelta henkilöltä, mitä ihmettä hän on ajatellut! Asun itse Dubaissa, ja täällä on vähän toisenlaiset ärsytyksen asiat. Sää on esimerkiksi nyt kesällä aivan liian kuuma (yli 50 astetta), eikä ulkona voi olla laisinkaan. Tai no, ei siellä kuitenkaan voisi kävellä minnekään, kun ei täällä rakenneta jalkakäytäviä, vaan tiet on ensisijaisesti autoilijoille. Välillä kaikki asiat vaan ärsyttää, mutta kyllä niistäkin pääsee yli kun koittaa keksiä niitä kivoja asioita uudesta asuinmaasta.

Vastaa
Ihmemutsi 19.6.2019 - 09:50

Hei miten mä törmäsin tähän vasta nyt. Kivaa että meitä on muitakin. 🙂

Vastaa

kommentoi postausta