Home » 3-5-vuotiaiden leikki

3-5-vuotiaiden leikki

by Iida Åfeldt

DSC_0070.JPG

3-5-vuotias lapsi on ihanan ikäinen, hän on luova, kekseliäs ja innostuu kaikesta. Hän lähtee ilolla mukaan erilaisiin toimiin leikin varjolla. Lapsi on taitava ja omatoiminen, yritteliäs tekemään asioita itse. 3-5-vuotiaan lapsen leikissä on paljon mielikuvitusta. Erilaiset mielikuvitus- ja roolileikit kehittyvät ja saavuttavat ns. kukoistuksensa 5-vuoden iässä. Lapsi leikkii yhä monipuolisemmin ja luovemmin. Roolileikit ovat yhteisleikkiä parhaimmillaan, lapsi nauttii seurasta ja haluaa leikkikavereita. Yhdessä toisten kanssa lapsi kykenee yhä vaativimpiin suorituksiin ja kaverit vievät mukanaan leikkiin imun lailla. Lapsi jaksaa keskittyäkkin leikkiin koko ajan pidemmiksi ajoiksi ja on todellisessa leikin huumassa. Aikuisena on ihana seurata lasta, joka on uppoutunut leikkiin.

Lapset leikkivät kaikkea näkemäänsä ja kokemaansa sekä mallintavat heille tärkeitä aikuisia. Kotileikkiä, kauppaa, päiväkotia, koulua, leikeissä tutut ympäristöt ovat keskiössä. Lapset ottavat rooleja, jakavat rooleja ja neuvottelevat rooleista. He osaavat taitavasti eläytyä rooliin, pystyvät jakamaan tavaroita ja korvata puuttuvat esineet mielikuvituksella. Palikka voi toimia kännykkänä ja huivi kuninkaallisen viittana. Välineitä käytetään leikissä yhä monipuolisemmin ja mielikuvitus antaa uuden ulottuvuuden vieden leikkiä eteenpäin. 4-5-vuotiaalla alkaa ymmärtää todellisuuden rajaa ja se näkyy myös leikeissä, he ymmärtävät mikä on totta ja mikä ei, mitä tapahtuu oikeasti, mitä leikisti ja osaavat kyseenalaistaa.

Yhdessä ikäkavereiden kanssa leikkiminen opettaa valtavasi vuorovaikutus- ja neuvottelutaitoja. Aikuisen merkitys leikissä ei ole enää niin suuri, kuin aikaisemmin. Alle 3-vuotiaiden leikissä aikuisella on suuri rooli, mutta lapsen kasvaessa vertaisten merkitys kasvaa. Aikuisen rooli on leikin rikastuttaja ja mahdollistaja. Tämän ikäisten lasten kanssa aikuisen tärkeä tehtävä on antaa tilaa leikille ja tukea neuvottelu- ja konfliktitilanteita, sillä niitä edelleen harjoitellaan.

Leikit voivat olla myös rajuja ja villejä. 3-5-vuotias on liikunnallisesti uhkarohkea ja kokeilunhaluinen. Aikuista tarvitaan rajaamaan ja ohjaamaan leikkiä, sillä lapsi ei aina hahmota rajojaan, eikä osaa ennakoida leikkiä. Fyysinen leikkikin on lapselle leikkiä, vaikka aikuinen voi nähdä sen riehumisena, sillekin on hyvä mahdollistaa paikka ja sopiva turvallinen tila.

5-vuotiaasta ylöspäin sääntöleikit alkavat kiinnostaa enemmissä määrin ja 5-6-vuotias lapsi nauttii peleistä, piha- ja ulkoleikeistä. Lapset ovat todella tarkkoja oikeudenmukaisuudesta ja sääntöjen noudattamisesta. Häviäminen on hyvin hankalaa ja sitä harjoitellaan.

DSC_1425.JPGDSC_0067.JPG3-5-vuotiaille sopivia leluja on roolivaatteet ja välineet, kuten lääkärisalkku, kampaamotarvikkeet ja työkalupakki. Usein myös kotoa löytyvät “oikeat” tavarat käyvät leikkiin loistavasti. Koululeikkiin tarvitaan kynää ja paperista voi taitella kirjaa ja pahvista askarrella tabletin. Mielikuvituksen kehittymisen vuoksi myös ns. ne ei oikeat tavarat kelpaavat ja niilä voi leikkiä, että ne ovat oikeita. Tätä alle 3-vuotiaan on vaikea hyväksyä ja alle 3-vuotialla tavara merkitsee enemmän ja samaa lelua tulee usein päiväkotiryhmissäkin olla useita.

Rakenteluvälineet ovat edelleen todella kehittäviä. Dublot ehkä vaihtuu pikkulegoihin, mutta junarata soveltuu edelleen ja sen ulottuvuudet on vain leikkijästä kiinni. Lapset tykkäävät kaikesta tilpehööristä ja lapsille tässä iässä on ominaista keräily. He saattavat keräillä asioita, jotka liittyvät heidän omiin kiinnostuksen kohteisiinsa. Pikkutavaroilla leikkiminen on kehittävää ja niihin voi usein yhdistää rakentelua ja roolileikkiä, esim. erilaiset nukketalot ja henkilö- ja eläinfiguurit, joille on taloja ja huonekaluja.

Ikätasoiset lautapelit ovat todella kehittäviä ja 3-5-vuotiaat tykkäävät pelata, vaikka häviäminen on haastavaa, mutta aikuisen kanssa pelatessa sitäkin on hyvä harjoitella. Myös monenlainen sorminäppäryyttä vaativa puuha on todella mielekästä ja samalla taitoja eteenpäin vievää, hamahelmet, helmien pujottelu, piirtäminen, leikkaaminen, muovailu, maalaaminen, pistely, ompelu, tehtäväkirjojen täyttäminen ja erilaiset pelit ja tehtävät tabletilla.

-Iida

Kuvien lelut saatu PlanToysilta, jonka brändilähettiläänä saan toimia. Lisää PlanToys-leluista voit lukea täältä.

LUE MYÖS

1-3-vuotiaiden leikin kehitys ja leikkiä tukevat lelut

Kehittäviä leluja alle 1-vuotiaalle

2 kommenttia

jokirapu 6.1.2019 - 12:02

Ihana teksti. Meillä lapset serkkuineen leikkivät myös työvoimatoimistoa, en tiedä mistä se tuli, koska työvoimatoimisto ei liittynyt perheemme elämään mitenkään.Virkailija määräsi kullekin töitä, ne ampaistiin tekemään ja sitten uutta työtä hakemaan 🙂

Kokemukseni mukaan joissain peleissä 5 v voittaa aikuiset aina, esim. lasten Carcassone, muistipeli ja Rapuralli. Meillä 5 v hakkasi aikuiset jopa muistipelissä, jossa oli monimutkaisten renessanssimaalausten yksityiskohtia!

Vastaa
Iidaafel 8.1.2019 - 19:28

Ihana leikki! Se on hauskaa, että lapset saattavat kuulla jotain jossain ja keksiä siitä leikin! 

Ja kyllä, olen kokenut itsekin karvaita tappioita erityisesti muistipeleissä 🙂

Vastaa

kommentoi postausta