Home » Koska palaan töihin?

Koska palaan töihin?

by Iida Åfeldt

DSC_0112.jpg

Minun vanhempainvapaani päättyy kesäkuun lopussa juhannuksen tietämissä. Ajankohta on todella haasteellinen työni ja päivähoidon aloituksen kannalta. Suurin osa päiväkodeista on heinäkuun kiinni. Erittäin monet perheet lomailevat ja päivähoito on supistettua. Avoinna olevissa päiväkodeissa on henkilökuntaa ja lapsia useista päiväkodeista. Eli ei mitenkään ihanteellisin aika aloittaa päivähoitoa 9kk vauvan kanssa. Eikä itselle palata töihin. Uusille lukijoille selvennykseksi, että olen varhaiskasvatuksen opettaja ja töissä päiväkodissa. Ja tämän takia töihin paluu tuntuu minusta niin hassulta, mennä päiväkotiin ja viedä lapsi päiväkotiin! Todennäköisesti toivon, että saan työskennellä eri ikäisten lasten kanssa kuin omani, jotta koko päivä ei mene samassa sumussa.

Olen tällä hetkellä suunnitellut, että olisin koko tämän vuoden 2019 Eemin kanssa kotona ja palaisin töihin tammikuussa 2020, jolloin Eemi aloittaisi päivähoidon 1v3kk iässä. Hän on tosin silloinkin vielä todella pieni, mutta tällä hetkellä näyttää siltä, että pidempään en taloudellisista syistä voi olla kotona. Eemi ei tule hoitoon minun työpaikalleni. Kokisin sen liian haastavaksi henkisistä syistä. On kiva olla erikseen vanhempi ja erikseen opettaja.

Kun vanhempainvapaa loppuu, pidän kaikki kertyneet kesälomat, jonka jälkeen aloitan hoitovapaan. Toivon, että silloin Eemi nukkuisi paremmin ja säännöllisiä pitkiä päiväunia, jotta voisin tehdä enemmän töitä blogin ja somen parissa, jotta saisin kohtuullisia tuloja ja ehkä jopa nostettua tulotasojani siitä mitä ne nyt ovat blogin suhteen. Turvaudun siis blogiin hoitovapaan aikana ja toivon, että minulla olisi silloin enemmän aikaa tehdä töitä, kun mitä nyt on.

Tammikuussa 2020, kun palaan töihin, olen ajatellut, että tekisin lyhennettyä työaikaa, mihin alle 3-vuotiaan lapsen vanhemmat ovat oikeutettuja ja saavat siihen tukea Kelalta. Eemikin olisi siis päivähoidossa muutamana päivänä viikossa. Parasta ikinä olisi tehdä kolme päivää viikossa töitä päiväkodissa, antaa yksi päivä kokonaan blogille ja lomailla lapsen kanssa kolmena päivänä! Toki koskaan ei voi tietää! Haaveilen myös opiskeluiden jatkamisesta, olen varhaiskasvatustieteiden kandidaatti ja haluisin jatkaa opintoja maisteriksi. Katsotaan siis mikä on lopullinen tilanne töihin paluun suhteen on ja palaanko päiväkotiin vai alanko tehdä jotain ihan muuta. Tänä vuosi on sen suhteen ihanteellista ja otollista aikaa tutkia itseään ja kokeilla uutta! Ja onhan tämä nyt aika ainutlaatuinen mahdollisuus, että oikeasti voi olla oman lapsen kanssa!

-Iida

KUVA /Tiia Nyholm

16 kommenttia

Choux 6.1.2019 - 19:15

Onneksi et joudu viemään Eemiä vielä 9 kk:n ikäisenä hoitoon, se olisi karua. Tammikuusta sanon vaan sen, että silloin on vaikeampi saada lapsi johonkin tiettyyn päiväkotiin, jos sellainen toive on olemassa. Meillä lykkääntyi tämän takia lapsen hoidin aloitus seuraavaan syksyyn.

Vastaa
Iidaafel 8.1.2019 - 19:16

No olisihan se, mutta ymmärärn myöös, että monen täytyy, vaikka se kurjalta tuntuisikin. Tammikuu on ainakin suuressa osaa Helsinkiä ihan hyvä aika aloittaa, ainakin työn puolesta olen ollut siinä ymmärryksessä mitä nyt olin valintaprosessia seurannut. Ja minulla ei onneksi ole erityistoiveita, lähipäiväkoti riittää 🙂 

Vastaa
Varhaiskasvatuksenopettaja 6.1.2019 - 23:08

Alotin sun raskauden aikana blogisi lukemisen ja toivon monen muunkin aloittaneen. Uskon et sun blogi voi kasvaa ja muuttua paljon tän seuraavan puolen vuoden tai vuoden aikana! Ihmiset on alkanu kyllästymään suosituimpii perheblogeihin sekä lifestyleblogehin, joita lukivat vuosia.

Sun blogi on aitoa, kiinnostavaa, rehellistä, ei liian siliteltua. Kerrot mielipiteitäsi. Puhut rohkeesti.

Toivottavasti saat olla kotona vielä pidempään! Oot huippu

Vastaa
Iidaafel 8.1.2019 - 19:16

Kiitos todella paljon kommentistasi ja palutteestasi, siis todella upeaa kuulla! Kaikkea hyvää sinulle <3

Vastaa
AnLottanen 7.1.2019 - 15:39

Ihanan pitkään saat olla kotona. Minä palaan töihin 13 viikon päästä. Huhtikuussa vaihdetaan läpsystä, Mies jää tekemään lopun vanhempainvapaan ja minä menen töihin. Tyttö menee hoitoon aikaisintaan joulukuussa, jolloin on 1v2kk.

Vastaa
Iidaafel 8.1.2019 - 19:17

No voi kurjuus! Mutta onneksi lapsi saa kuitenkin nauttia kotona olosta! Vanhemmat joutaa tekemään sitten kompromissejä :DDD

Vastaa
Lalallaama 7.1.2019 - 19:36

Itsekin puntaroin päivähoidon aloitusajankohtaa. Olisi kiva kuulla sinulta alaa tuntevana, minkä ikäiset parhaiten sopeutuvat hoitoon, kun olet varmasti nähnyt paljon eri iässä aloittaneita. Miten pienimmät pärjäävät hoidossa ja minkälaisia ”hankaluuksia” he voivat siellä kokea? Onkohan eroa meneekö pieni päiväkotiin vai perhepäivähoitajalle?

Vastaa
Iidaafel 8.1.2019 - 19:19

Kiitos, voisinkin ihan hyvin kirjoittaa pienten hankaluuksista! Ja päiväkosin ja perhepäivähoidon eroista puolineen! Aloituksesta olen kirjoittanut yhden tekstin:

https://iidanmatkassa.fi/paivakoti-minka-ikaisena-aloittaa

Vastaa
Vk89 17.1.2019 - 11:17

Tuo oli tosi hyvä teksti, ja toivottavasti pienten hankaluuksia sekä perhepäivähoitoa ja päiväkotia vertaileva teksti tulee olemaan yhtä rehellinen. Itselläkin on se varhaiskasvatuksen opiskelijan diplomaattinen näkökulma, eli kuten sanoit, joskus pk on ainoa vaihtoehto tai paras vaihtoehto. Ja sitten se oma mielipide, että pk:n olosuhteet ei kuitenkaan ole etenkään pienille ne parhaat. Kiitos hyvästä blogista, ja toivottavasti sinun pidempään kotona oleminen onnistuu!

Vastaa
Iidaafel 17.1.2019 - 15:27

Kiitos paljon kommentistasi! Näin se juuri on, joskus se on paras paikka ja ainoa vaihtoehto. Mutta en itsekään näe, että se olisi pienelle lapselle kotia parempi vaihtoehto, jos olosuhteet on kotona hyvät yms. Tiedät varmasti mitä tarkoitan! Tsemppiä opiskeluihin! <3

Vastaa
Jenniiiii 8.1.2019 - 18:13

Hei, pakko lisätä, ettei kukaan saa väärää käsitystä osittaisesta hoitovapaasta: Osittaista hoitovapaata voi saada vanhempainrahakauden jälkeen siihen saakka, kunnes lapsen koulun toinen lukuvuosi päättyy (heinäkuun loppuun), eli yleensä siihen asti kuin lapsi on 8/9-vuotias. Kela maksaa alle 3-vuotiaan vanhemmalle joustavaa hoitorahaa ja 1-2 luokkalaisen vanhemmalle osittaista hoitorahaa jos tämä tekee lyhyempää työaikaa lasten hoidon takia.
Toivottavasti saat työt järjestymään haluamallasi tavalla ja työnantaja on joustava, työnantajan ei lain mukaan tarvitse antaa osittaista toisen työn takia, vaan nimenomaan lastenhoidon takia. Mutta toki järkevä työnantaja on joustava!

Vastaa
Iidaafel 8.1.2019 - 19:27

Totta hyvä tarkennus, hoitovaata voi pitää 3v asti ja sitten osittaiseen hoitovapaaseen on oikein 2.luokan päättymiseen asti! Mutta hoitorahaa maksetaan vain alle 3v vanhemmille ja 1-2-luokkalaisen vanhemmalle. 

 

Vastaa
Vierailija 8.1.2019 - 19:27

Suosittelen palaamaan lastentarhanopettajan / varhaiskasvatuksen opettajan hommiin vielä äitiysloman jälkeen. Alkuun voi olla raskasta tehdä ”kaksi työpäivää” lasten kanssa peräkkäin (ensin työpaikalla ja sitten kotona), olla intensiivisesti pienille läsnä niin jatkuvasti. Mutta palkitsevaa on ehdottomasti myös huomata, kuinka palkon syvyyttä ja näkökulmaa sekä armollisuutta oma äitiys tuo ammatilliseen minään. Se kannattaa ehdottomasti kokea!
Olisin itse sanonut olevani ihan hyvä lto ennen omien laste kin syntymää, mutta kyllä vaan, aika, ikä ja kokemus ovat tuoneet ammatillisuuteen ihan uutta syvyyttä. Nyt on tietysti vielä nautinnollisempaa, kun omat lapset ovat kasvaneet ohi päiväkoti-iän. Lapsia jaksaa töissä ihailla ihan eri tavalla ️

Toki monimuotoisempaakin työnkuvaa voi alkuun miettiä, esim. perhepäivähoitajan hommia omassa kodissa.

Vastaa
Iidaafel 8.1.2019 - 19:33

Uskon täysin! Varmasti tulen vielä noita hommia tekemään elämän aikana, sillä ala on itselle edelleen kiinnostava ja tärkeä. Toki voi olla, että teen tässä muutaman vuoden jotain muuta ennen palaamista, katsotaan. Mutta uskon, että työhön saa paljon omankin lapsen kautta. Tokiolen kohdannut todella taitavia opettajia, joilla ei ole syystä tai toisesta ollut itsellään lapsia, mutta ikää ja sen kautta tuomaa ammatillista osaamista kyllä!

Vastaa
Vierailija 12.1.2019 - 04:33

Äitiys toi omalla kohdallani armollisuutta nimenomaan niiden vanhempien kohtaamiseen. Kun itse oli äheltänyt lapsensa aamulla päiväkotiin kurajousuineen ja tossuineen, osasi suhtautua hyvin empaattisesti siihen isään, joka saapui aamupalalle taas myöhässä ja jolta lelupäivän lelukin oli jäänyt kotieteiseen. Nykyään tarjoan heille mielummin aamukahvit kuin tuiman katseen 😉

Jokaisen päivähoidossa aloittavan lapsen itku särkee edelleen sydämeni, sillä mietin, että tuokin on jonkun oma ja rakkain. Mietin väistämättä sitä omaani, jonka joskus jätin ensimmäistä päivää päiväkotiin. Osaan ojentaa nenäliinan töihin lähtevällä vanhemmalle ja kirjoittaa lounaan jälkeen tsemppaavan tekstiviestin perään ”päiväkodissa kaikki hyvin ”.

Vastaa
Iidaafel 17.1.2019 - 15:25

No varmasti juuri sitä se tuo! Ja olen työssä pyrkinyt tähänkin asti ajattelemaan, että hoidan jonkun aarretta, jonkun rakkainta asiaa ja hänet luotetaan minun käsiini. Sen vuoksi olen aina pyrkinyt lempeyteen ja hyvään suhteeseen vanhempien ja lasten kanssa. Ajatellut, että työni on tehdä kaikille hyvä päivä olemassaolevien resurssien varassa.

Vastaa

kommentoi postausta