Home » Äitiyden aakkoset

Äitiyden aakkoset

by Iida Åfeldt

A

AIKAISET AAMUT

Siis, jos jotain on ikävä, niin pitkiä aamuja! Mitä se olikaan, kun sai nukkua siihen asti kuin itse halusi ja edetä aamun suhteen omassa rauhassa! Tyypillisimmin herään 05.40 jalasta vetävään taaperoon tai naamaani sormella törkkivään taaperoon. Ne ajat on  muisto, kun hän oli köllöttelevä vauva, joka viihtyi hyvin vieressä tunninkin, kun suunnittelin nousemista. Nekin ajat on muisto vain, kun Eemi nukkui klo 19-08 yöunet. Ne loppuivat heti päiväkodin alettua, kun jouduin alkaa herättää Eemiä klo 06.30. Kuvittelin, että nyt kesälomalla palaisimme samaan ennen päiväkotia rytmiin, mutta ei todellakaan! No aikainen lintu madon nappaa!

B

BALLONKI

Synnytykseni käynnistettiin laittamalla ballonki, jonka kanssa menin kotiin odottelemaan. Ballonki irtosi noin 12 tunnin kuluttua sen laitosta, keskellä yötä, mutta mitään ei tapahtunut. Aamulla menin sairaalaan käynnistysosastolla, jossa kalvot puhkaistiin. Mitään ei tapahtunut kahden tunnin odottelun aikana, joten sain oksitosiinitipan. Olinkin tipassa yli 12 tuntia. Kohdallani luonnollisia omia supistuksia ei tullut ja olin koko ajan vain tipan varassa. Viimeisimpinä oksitosiini nostettiin 160ml/h, jolloin pääsin synnytyssaliin ja sain viimein lääkkeennällistä kivunlievitystä. Spinaalipuudutuksen jälkeen ei mennyt kuin tunti ja Eemi oli ulkona. Hän oli yliaikainen, istukan toiminta oli jo heikkoa. Sellainen pieni “vanha” vauva 50 cm ja 3200g .

C

CURRYKANA

Varmasti meidän yleisimpiä ruokia arkena. Kana ja riisi maistuu meille molemmille. Tykkään aina tehdä kastikkeen itse kookoskermasta, johon laitan mangocurrya ja kurkumaa reilusti!

D

D-VITAMIINI

Vauvan ja pikkulapsen ainut lisänä annettava vitamiini. Se, jonka muistaa lapselle joka päivä ja omat vitamiinipurkit ovat huolellisesti kiinni. Kun muistaisi ottaa! En vain tajua, mikä siinä on niin vaikeaa! Ehkä dosetti olisi paikallaan.

E

EEMI

Mitäpä muutakaan! Minulle oli aivan selvää, että lapseni nimi alkaa e-kirjaimella. E -kirjain viittaa Eemeliin, Vaahteranmäen Eemeliin ja rakastan sellaisia Eemeli-poikia. Sellaisia, joille sattuu ja tapahtuu, eivätkä he vain voi sille mitään. He ovat ihania, hyväntahtoisia ja kovia touhuamaan.

F

FAZER

No tuskin kukaan äiti on selvinnyt vauvavuodesta hengissä ilman suklaata. Fazerin sininen on jotain sellaista, johon kasvaa. Se liittyy itselläni vahvasti suomalaisuuteen ja kotimaisuuteen. Sen arvo on suurempi muihin suklaabrändeihin nähdän. Se on varaan jotain, josta kaikkien suomalaisten oletetaan pitävän. Hädässä toki käy muutkin, eikä väsyneenä ole niin väliä minkävärinen paketti on kyseessä! Mutta Fazer on oma suosikki.

G

GEFILUS MEHU

Muistan tämän jo omasta lapsuudesta! Meillä oli Valion gelifus mehua aina, jos joku oli kipeä. Siitä sai voimaa, vitamiineja ja maitohappobakteereja. Niinpä olen jatkanut tätä nyt itse ollessani äiti.

H

HALAUS

Parasta äitiydessä on kaikki se rakkaus, hellyys ja läheisyys. Minusta on aivan ihanaa kahmaista se söpöläinen syliini ja suukottaa häntä! Ja miten ihanaa, kun lapsi alkaa itse osoittaa hellyyttään ja tulee itse halaamaan. Se on liikuttavaa. Todella usein olen aivan kypsä päivän jälkeen lapseen ja äitiyteen, mutta illalla mennessäni nukkumaan, tulee lasta ikävä. Tekisi mieli hakea se sieltä omasta sängystä minun viereeni nukkumaan ja halata oikein kovasti.

I

ILO

Jos kuvailisin elämääni vain yhdessä sanalla, olisi se ilo. Minusta ilo kuvastaa parhaiten meidän perhettä. Meillä kasvaa iloa. Jotenkin tykkään meidän arkisesta meiningistä, nauramme paljon ja hupsuttelemme yhdessä.

J

JAKSAVA

Olen todella kiitollinen siitä, miten hyvin olen jaksanut yksin. Olen todella ylpeä itsestäni ja minusta on ihanaa saada seuraajilta viestiä, jossa he kertovat minun vaikuttavan heidänkin lapsihaaveisiin. Moni sanoo, ettei haave lapsesta yksin tunnu enää niin pelottavalta, kun seurailee minua somessa. Minun kauttani näkee, että yksinkin voi pärjätä ja elää ihanaa perhe-elämää.

K

KOTI

Rakastan olla kotona. Minulle oma koti on tärkeä paikka ja sen pitää olla sellainen, jossa viihtyy. Kotiin on ihana tulla ja sinne haluaa aina palata takaisin. Tykkään panostaa kotiin ja pitää kodin siistinä. Se lisää omaa hyvinvointiani.

L

LAPSI

Toivoisin vielä saavani toisen lapsen. Olen aina haaveillut lapsista ja äitiydestä. Elämä ei mennyt haaveitteni mukaan, vaikka lapsi onkin itsessään yksi toteutunut haave. Haaveilen vielä saavani kokea raskauden uudelleen ja saavani pidellä vastasyntynyttä rinnallani.

M

MAITO

Eemi on saanut korviketta muutaman päivän ikäisestä alkaen. Silloin siihen liittyi todella paljon ristiriitaisia tunteita. Maitoni ei noussut, sitä ei tullut juuri ollenkaan parin viikon aikana. Tilanne stressasi ja ahdisti kaikin tavoin. Harmitti, ettei rintani tuottaneet maitoa, mutta toisaalta kaiken yrityksen jälkeen tuntui niin helpottavalta antaa korviketta. Kolmen kuukauden iässä Eemillä alettiin epäillä maitoallergiaa ja aloimme kokeilla erilaisia allergiakorvikkeita. Löysimme sopivan noin 6kk iässä, joka mullisti elämämme. Vasta silloin todella aloin nauttia äitiydestä ja elämästä vauvan kanssa. Nykyään Eemi juo kasvijuomaa.

N

NAINEN

Kun on äiti, niin on äiti. Monesti itseltä unohtuu, että äitiys ei määritä minua kokonaan. Se meinaa unohtua osin siksi, että ulkopuolelta tulee helposti kritiikkiä, että eihän äiti nyt voi tollasta tehdä tai eihän tommoinen ole äidille sopivaa. Äitiys muuttaa kaiken, mutta toisaalta ei mitään. Sillä äiti on edelleen nainen ja saa toteuttaa itseään juuri siten kuin itse kokee hyväksi.

O

OMA AIKA

Sitä on vähän ja välillä on hetkiä, kun sitä kaipaa enemmän. Olisi ihanaa välillä saada olla itsekseen ja mennä ilman, että pitäisi huolehtia toisen tarpeista ennen omiaan. Pyrin ottamaan itselleni omaa aikaa joka päivä lapsen läsnäollessa. Se auttaa minua jaksamaan. Usein juon kahvin sohvalla, kun lapsi leikkii tai katson tv:tä lapsen touhutessa omiaan. Pieniä juttuja, mutta tekee itselle hyvää saada taukoja päivän aikana.

P

PUHELIN

Käytän paljon puhelinta työntekoon. Kun some on työ, niin puhelin on osa arkea. Välillä koen suurta syyllisyyttä siitä, miten paljon olen puhelimella lapsen läsnäollessa. Minä kuvailen häntä ja meitä useaan otteeseen päivän aikana. Tässä pyrin tietoisesti kehittymään ja olenkin pääasiassa vain kuvannut, mutta julkaissut vasta lapsen mentyä nukkumaan kuvat ja videot Instagramiin.

Q

QUINOA

Tuo lämpimiä muistoja mieleen. Syömme sitä edelleen usein, mutta muistan ne ajat, kun keitin kvinoaa, kanaa, parsaa ja kesäkurpitsaa ja vedin soseeksi. Eemi rakasti sitä mössöä kaikkein eniten. Tein kerralla valtavia määriä ja iskin pakkaseen. Sulatin ruokaa pakkasesta, jos lähdimme kodin ulkopuolelle ja laitoin lämpimän ruoan termopurkkiin. Siten sen pystyi syöttämään vauvalle missä vain!

R

RAKKAUS

Rakastan lastani niin paljon. En tiennyt ennen häntä, että tälläistä rakkautta on olemassa. En tiennyt, että tälläinen tunne olisi edes mahdollinen. Saan lapseni rakkaudesta paljon, mutta silti haluaisin tietää miltä tuntuu kahden aikuisen välinen rakkaus.

S

SOME

On antanut minulle todella paljon voimaa vaikeina hetkinä ja suuresti vertaistukea. Välillä koen olevani yksin, mutta somessa on aina saatavilla vertaistukea ja tsemppiä. Olen saanut somen kautta monet ihanat ystäväni, jotka muuten olisi varmasti jäänyt tapaamatta. Vietän päivittäin aikaa somessa, se on itselleni sellainen ajatusten nollauspaikka. Laitan Eemin päiväunille, keitän kahvin ja selainen hetken somea. Vähän kuin joskus tuli luettua aikakauslehteä samasta syystä.

T

TUTKINTO

Haluaisin vielä suorittaa kasvatustieteen maisterin tutkinnon. Tällä hetkellä olen kasvatustieteen kandidaatti. Se ei anna hirveästi lisäarvoa omiin uramahdollisuuksiin varhaiskasvatuksen alalla, mutta se on minulle enemmänkin tavoite, jonka haluan toteuttaa. Minua ei haittaa, ettei se tarkoita varhaiskasvatuksen opettajalle suurempaa palkkapussia tai ylennystä.

U

ULKOILU

Itseään pitää ulkoiluttaa päivittäin. Se oli oma sääntöni vauvavuonna. Pakotin itseni poistumaan kotoa joka päivä johonkin. Se auttoi jaksamaan. Aina ei ollut seuraa tai tekemistä sovittu. Silloin olisi ollut helpompi jäädä kotiin, varsinkin huonolla ilmalla. Vauva ei niinkään vaatinut ulkoilutusta, kuten nykyään. Olenkin oppinut liikkumaan lapsen kanssa näppärästi ja liikuin vauvankin kanssa todella aktiivisesti sitten lopulta. Nykyäänkin teemme paljon asioita kaksin ja olemme usein menossa. Vaikka olisi huono päivä ja mikään ei huvittaisi, tilanne ei muutu kotona kökkimällä. Usein se on päinvastoin.Kun vähän pakottaa itseään, piristyy. Se voi olla vaikka piipahtaminen hiekkalaatikolla, puistossa tai lähikaupassa.

W

WHATSAPP

Onneksi on Whatsapp! Siis ennen äitiyttä en tiennyt, että puhelimessa puhumiselle ei ole aikaa. Aina, kun joku yrittää soittaa, on se huono aika. Viesti on paras, sen ehtii lukea jossain välissä ja palata myöhemmin parempana hetkenä vastaamaan.

V

VAATTEET

En ajatellut ennen lasta, että innostuisin lastenvaatteista. Mutta usein olen miettinyt monta päivää etukäteen mitä puen lapselleni päälle, suunnitellut kokonaisuuksia ja asetellut asuja valmiiksi. Ja aivan todella usein on lapsi puettu todella kivasti sointuvaan asuun, kun itselläni on vielä yöpaita päällä. Tai voi olla etten saa itselleni jonain päivänä mitään järkevää päälle, mutta lapsella on aina kaikki etukäteen mietitty ja suunniteltu.

X

XYLITOLI

Xylitolipastillit ovat kovassa käytössä. Joskus tulin käyttäneeksi purkkaa, mutta lapsen kanssa otamme molemmat aina pastillit suuhun ruoan jälkeen. Na ovat tärkeä osa päivittäisiä ruokailuun liittyviä rutiineja.

Y

YSTÄVYYS

Äitiys on tuonut elämääni paljon uusia ystäviä! Niin kuin jokainen elämänvaihe. Ystävyys antaa todella paljon minulle. Vaikka minulla on paljon ihania ystäviä, tuntuu todella tärkeältä, että on ystävinä sellaisia, jotka elää samalla hetkellä samaa vaihetta. Kun saat viestiä tai lähetät viestiä, tiedät toisen aina samaistuvan ihan täysillä ja antavan täydet tsemppinsä. Ihanaa on nyt myös seurata oman lapsen ystävyyssuhteiden muodostumista. Se on hiljattain alkanut ja minusta on aivan ihana seurata vuorovaikutuksen kehitystä vertaisten kanssa! Monien kanssa on vietetty aikaa jo kahden vuoden ajan viikottain. Ja viimein alkavat tulla tutuiksi ja muistaa toisensa!

Z

ZEN

Haluaisin olla, mutta en ole. Oikeasti olisipa ihanaa osata hallita mieltään ja olla kaikissa tilanteissa ihan zen. Mutta välillä suutun omalle lapselleni niin, että minusta tulee ihan lapsi. Aika monet nukutus-sessiot ovat päättyneet siihen, että minä olen sitten itsekseni heittänyt pehmolelua seinään, huutanut tyynyyn tai sätkinyt lattialla kuin uhmaikäinen. Äitiys vaan menee tunteisiin!

Å

ÅFELDT

Meidän sukunimi. Synnyttyäni minulla oli äitini sukunimi Kujala. Äiti tapasi kasvatti-isäni minun ollessa 2-vuotias. He menivät pian naimisiin ja otimme koko perhe isäni sukunimen Åfeldt. Meitä on Suomessa vain 16, jonka vuoksi haluamme tietysti sukunimen säilyvän. Olemme sopineet, että kaikki me sisarukset pidämme tämän sukunimen ja toivottavaa on tietysti, että se siirtyy meiltä eteenpäin. Minulle ei tulisi mieleenkään vaihtaa sukunimeä, jos menisin joskus naimisiin. Tämä sukunimi on suuri osa minun identiteettiäni, vaikka olen sen takia myös kipuillut paljon. Olen ajatellut, ettei se ole oikeasti nimeni ja miettinyt joskus vaihtamista takaisin äitini tyttönimeen. Odottaessani Eemiä kysyin isovanhemmiltani, että sopiihan heille, että Eemistä tulee myös Åfeldt.

Ä

ÄITIYS

Ihmeellisintä mitä olen kokenut. Vasta, kun sen itse kokee, tietää. Ei sellaista vain voin sanoittaa, äitiyteen ei ole sanoja. Se on uskomattoman rankkaa. Omat tunteet voivat pelottaa itse, on kamalaa, että oma lapsi voi aiheuttaa sellaisia negatiivisia tunteita, joita ei tiennyt olevan tai tiennyt voivansa tuntea. Se on uskomattoman rakasta. Se rakkaus on jotain sellaista, jota ei voi ymmärtää. Sitä tekisi ihan mitä vain se oman lapsen vuoksi. Ja tämä tunteiden kirjo tästä äitiydestä tekee niin ihmeellisen! Äitiys sitoo, se on kuin työ, josta ei ole lomaa, sille on annettava kaikkensa, mutta se antaa monin verroin takaisin.

Ö

ÖISIN

Teen kaikkea omaa ja nukkumaan menoni venyy. Varsinkin näin kesällä. En millään malttaisi mennä nukkumaan! On niin ihana uppoutua sohvalle katsomaan sarjaa, aloittaa omepelu tai askarteluprojekti. Se vie kunnon flow-tilaan!

-Iida

10 kommenttia

Hayy 17.7.2020 - 14:10

Ihana postaus ❤️Laita se oma d-vitskupurkki Eemin vitamiinipurkin viereen, niin samalla tulee napattua itsekin 🙂 esim devisolilla on neutraali niin pieni tabletti, et menee ainakin mulla alas vaikka ilman vettä/imeskelemällä jos on tiukka paikka 🙂 mulla on kaapissa vierekkäin omat, vauvan ja koirien vitamiinit, kaikki saavat aamulla omansa kerralla 😀

Vastaa
iidaafel 18.7.2020 - 12:08

Hei kiitos, kuulostaa järkevältä, pitää ryhdistäytyä!

Vastaa
RiiRii 17.7.2020 - 20:07

”Meillä kasvaa iloa.” <3 Tämä blogi on yksi lemppareistani nykyään. Niin elämänmakuisesti kirjoitettuja juttuja! Terveisiä Keski-Euroopasta,
Äiti, joka juuri karkasi parvekeviinille 🙂

Vastaa
iidaafel 18.7.2020 - 12:07

Voi kiitos valtavan paljon, aivan ihana kuulla! Ja siis parvekeviinit, nauti <3

Vastaa
Anonymous 18.7.2020 - 20:11

Toki maisterin tutkinto vaikuttaa uralahdollisuuksiisi!
Eikö lakimuutoksen myötä päiväkodin johtajankin virkaan kelpaa enää vain maisterit?

Vastaa
iidaafel 18.7.2020 - 22:52

No joo toki, päiväkodin johtaja voi olla tai tehdä hallinnollisia töitä virastotasolla. Mutta mitään radikaalia ei ole, jos ei halua johtajaksi.

Vastaa
Eetee 18.7.2020 - 22:17

Ihana sinä ja Eemi ❤️

Tuosta sukunimiasiasta. Entäs jos rakastut mieheen, joka ei voisi kuvitella, että nainen EI ottaisi hänen nimeään avioliiton myötä?

Vastaa
iidaafel 18.7.2020 - 22:54

No me tuskin päätyisimme rakastumaan sellaisen miehen kanssa 😀 Pikkujuttu, mutta itselle tärkeä ja haluan olla Eemin kanssa samaa sukunimeä. Toivon, että nykyaikainen ja ajatuksiltaan avoin mies ymmärtää joustaa sukunimen suhteen.

Vastaa
HerttaTee 21.7.2020 - 12:13

Jos minä voisin veikata niin aivan varmasti tulet vielä kokemaan myös kahden aikuisen välisen rakkauden. Blogin perusteella olet kerrassaan rakastettava ihminen. Ihana nähdä miten nautit äitiydestä ja lapsestasi. Kaikkea hyvää! <3

Vastaa
Gefilus Mehu | Uutiset Oulu 23.10.2020 - 22:17

[…] Äitiyden aakkoset – Iidan matkassa | Lily – GEFILUS MEHU. Muistan tämän jo omasta lapsuudesta! Meillä oli Valion gelifus mehua aina, jos joku oli kipeä. Siitä sai voimaa, vitamiineja ja maitohappobakteereja. Niinpä olen jatkanut tätä nyt itse ollessani äiti. H. HALAUS. Parasta äitiydessä on kaikki se rakkaus, hellyys ja läheisyys. […]

Vastaa

kommentoi postausta