Home » Apua lapsiperheille -Mutta mistä?

Apua lapsiperheille -Mutta mistä?

by Iida Åfeldt

baby-2981946_960_720.jpgNEUVOLA

Varmasti paras paikka ottaa huoli puheeksi ja ohjautua oikean avun piiriin. Harva tietää mitä palveluja omassa kunnassa on tarjolla lapsiperheille. Neuvolasta saa tietoa oman kunnan palveluista. Neuvolat tekevät myös yhteistyötä useiden järjestöjen kanssa. Omalla asuinalueella voi olla myös paljon erilaista toimintaa, kuten kerhoja, muskareita ja liikuntaa, joka on ilmaista.

KOTIPALVELU

Olen kertonutkin, että minulla käy Lapsiperheen kotipalvelu. Jokaiselta kunnalta löytyy vastaava palvelu ja se saattaa toimia eritavoin eri kunnissa, jossain se on maksullista ja jossain ei. Myös kotipalvelun tuntimäärät viikkoa kohden voivat vaihdella. Kyseessä on kuitenkin palvelu, jonka tarkoitus on tukea lapsiperheitä ja auttaa jaksamaan arjessa. Palvelu on määräaikainen ja sitä voi hakea perhe, jonka toimintakyky on alentunut, vauva valvottaa, vanhempi on uupunut, on useita pieniä lapsia yms. Neuvolasta saa palvelusta lisätietoja tai sitten voi ottaa suoraan yhteyttä oman asuinalueen Lapsiperheiden kotipalvelun toimipisteeseen. Kotipalvelun työntekijä osallistuu lasten kasvatukseen ja hoitoon ja niihin liittyviin tehtäviin avustaen.

Minä olen ollut palveluun todella tyytyväinen. Työntekijät ovat mukavia ja usein pyritään siihen, että perheessä käy samat työntekijät. Pääasiassa he ovta Eemin kanssa vapauttaen minut tekemään kotitöitä, lepäämään, käymään kaupassa tai asioilla. He leikkivät, syöttävät ja käyvät lenkillä, eli ihan tavallisia asioita. On myös todella ihanaa oman arjen ja jaksamisen kannalta, että on joka viikko säännöllinen apu.

LAPSIPERHEIDEN SOSIAALIOHJAUS

Kunnat järjestävät lapsiperheiden sosiaaliohjausta, joka on tarkoitettu alle kouluikäisten lasten ja pienten koululaisten vanhemmille. Sosiaaliohjaaja tapaa perhettä perheen kotona. Palvelu on maksuton. Se on perjaatteessa ohjaus- ja keskusteluapua erilaisiin elämäntilanteisiin, esimerkiksi vanhempien ero, uhmakas lapsi tai rajojen asettaminen.

MANNERHEIMIN LASTENSUOJELULIITTO

MLL järjestää paljon palveluita lapsiperheille. Heidän nettisivuillaan on paljon tietoa ja esimerkiksi chat, jossa voi kysyä asioista, jotka huolettavat. Heillä on myös vanhemmille tarkoitettu puhelinneuvonta. Heidän kauttaan voi myös hankkia maksullista lastenhoitoapua, mutta edullista sellaista (9,50€/h). Useilla paikkakunnilla he järjestävät perhekahviloita, jonne voi mennä lasten kanssa ja tavata toisia vanhempia. Heidän kauttaan voi hakea perhekummia, joka voi vierailla lasten luonna säännöllisesti tai vaikka kylämummia tai -vaaria, jos omiin isovanhempiin on pitkä välimatka. Useilla paikkakunnilla järjestön toiminta on todella aktiivista ja mukaan pääsee hyvin matalalla kynnyksellä. Maksullista lestenhoitovälisty lukuunottamatta perhekummitoiminta, kerhot, kylämummi- ja vaari toiminta perustuu vapaaehtoistyöhön ja on täten ilmaista.

hands-1662614_960_720.jpgPELASTAKAA LAPSET 

Yhdistyksen kautta voi hakea perheelle esimerkiksi tukihenkilöä, tukiperhettä tai sporttikummia. Palvelut perustuvat ohjattuun vapaaehtoistoimintaan. Tukihenkilö voi esimerkiksi tavata lasta kerran viikossa sovitusti ja tukiperhe taas voi ottaa lapsen yökylään kerran kuukaudessa tai muuten osallistua lapsen elämään. Sporttikummi vie lasta urheilemaan kanssaan. Usein tälläisillä perheillä ei ole lähellä tukiverkostoja. Itse olen kyllä ajatellut myöhemmässä vaiheessa hakea tukihenkilöä, olisi todella hienoa, jos Eemillä voisi olla Pelastakaa lapset toiminnan kautta mieshenkilö mukana elämässä, jonka kanssa tehdä joskus jotain erilaista kuin minun kanssani.

HELSINKI MISSIO

Helsinki Missio järjestää toimintaa vanhuksille, senioreille ja lapsiperheille. Vanhemmille on heidän kautta mahdollista saada keskusteluapua Mentorin kautta, joka on vapaaehtoinen. Hän voi vierailla perheesi luonna tai voitte yhdessä tehdä jotain mukavaa. Toiminnan tarkoitus on tukea perhettä arjen jaksamisessa. Helsinki Missiolla on myös kahvila Albertin Olohuone Helsingissä, jossa lapsiperheet ja vanhukset voivat kohdata. Vanhempi voi saada vapaat kädet, vaikka kahvin juontiin. Järjestön toiminta on vain pääkaupunkiseudulla.

HOPE RY

Hopen kautta on mahdollista saada vapaaehtoisten lahjoittamia tavaroita tai tuotelahjoituksia mm. vaatteita, kenkiä ja huonekaluja. He tukevat myös lasten harrastustoimintaa ja toteuttaa vapaa-ajan elämyksiä.

PARASTA LAPSILLE RY

Parasta lapsille järjestää leiritoimintaa lapsille sekä perheille, viikonloppuisin ja loma-aikoina. Leirit on tarkoitettu pienituloisille perheille ja leirit ovat osallistujille maksuttomia. Leireille voi hakea yhdistyksen nettisivujen kautta.

hands-1797401_960_720.jpg

Onko muista yhdistyksiä tai palveluita, joista voi saada apua? Minä en ole asiaan tämän enempää perehtynyt, joten olisi kiva tietää lisää! Jätä ihmeessä kommentti. On varmasti paljon paikallisia yhteisöjä ja järjestöjä, jotka välittävät erilaista apua perheisiin, esim Martat, Lions-klubit. Yllämainittujen yritysten toimintaan pääsee mukaan myös vapaaehtoiseksi heidän nettisivujensa kautta. Yhdistysten vapaaehtoisia koulutetaan ja heidän tulee sitoutua yhdistyksen perjaatteisiin ja toimintaan. Heiltä myös tarkistetaan rikosrekisteri.

Lastenlinkit.fi sivusto oli muuten todella hyvä, kun etsiskelin tietoa, että mistä konkreettista apua voi saada tavalliseen lapsiperheeseen.

-Iida

KUVAT: Pixabay

4 kommenttia

AnLottanen 28.1.2019 - 17:09

Parisuhdeneuvola vauva.fi-sivustolla.

Perheasiain neuvottelukeskukset auttavat parisuhteen kiemuroissa. Siellä on työssä alansa ammattilaisia. Ja käynnit ovat ilmaisia.

Taloudellista tukea voi hakea Kelasta (toimeentulotuki) ja täydentävästi kunnan sosiaalityön kautta. Lapsiperheiden harrastuksiin voi vähävarainen perhe hakea tukea sosiaalitoimesta ja seurakunnan diakoniatyön kautta Tukikummit-säätiöltä. Diakoniatyöstä voi hakea myös muuta taloudellista tukea ja ruoka-apua.
Seurakunnilla on lapsi-ja perhetyöntekijöitä, jotka myös auttavat arjen pulmissa. Sinne voi rohkeasti ottaa yhteyttä. Minäkin diakoniatyössä ollessani kävin välillä kotikäynneillä pikkulapsiperheissä heijaamassa koliikkivauvoja vaunuissa niin, että vanhemmat saivat nukuttua.

Tuettuja lomia löytyy myös jos jonkinlaista. Google auttaa.

Vastaa
Iidaafel 28.1.2019 - 19:54

Kiitos! Hyviä lisävinkkejä listaukseen!

En tajunnut parisuhde asioita edes parisuhteettomana ajatella! Ja seurakunnilta saa paljon apua ja palveluita, heillä on kyllä kattavaa toimintaa. 

 

Vastaa
Minnea 30.1.2019 - 10:33

Meillä MLL:n kautta löytyneet muutamat luottohoitajat ovat mahdollistaneet vanhemmille tarpeellisen kahdenkeskisen ajan (noin kerran kuukaudessa). Olemme olleet tosi tyytyväisiä palveluun 🙂

Vastaa
Iidaafel 30.1.2019 - 15:55

Tosi ihana kuulla! Koska sitä oon itsekkin suunnitellut alkavani käyttää <3

Vastaa

kommentoi postausta