Home » Esittelyssä Hattaratuuli -kirja

Esittelyssä Hattaratuuli -kirja

by Iida Åfeldt

*kirja saatu arvostelukappaleena

Tällä viikolla postiluukusta kolahti tämä ihana kirja! En ollut osannut odottaa sitä ollenkaan ja miten mieluinen yllätys se olikaan. Kyseessä on aivan uunituore Hattaratuuli -kirja (Karisto, 2021), jonka on kirjoittanut Nora Lehtinen ja Jenni Skyttä-Forssell sekä kuvittanut Reetta Niemensivu. Kirja on melko pieni kokoinen, ihanan niminen ja herkullinen kuvitukseltaan, eli söpöys pläjäys kaikin tavoin!

Tunnistin kuvittajan heti. Reetta Niemensivu on äärimmäisen taitava ja hänen kuvituksensa on todella kauniita. Hän herättää tekstin eloon! Kuvat rauhallisia, mutta silti paljon puhuvia. Niissä on pieniä yksityiskohtia, joista jutella lapsen kanssa. Hän on kuvittanut myös monta muuta lastenkirjaa. Meiltä löytyy runokirjat Kaivurin raivari (WSOY, 2020) ja Määt ja Muut (Tammi, 2018), joiden pohjalta tunnistinkin heti, että kyseessä on Reetan kuvittama kirja. Hänen tyylinsä tunnistaa!

Kirjan kirjoittajat omaavat pitkän työhistorian erityislasten parissa ja lasten kanssa työskennellessään he ovat inspiroituneet kokemuksellisen tarinankerrontaan. Hattaratuuli -kirjassa yhdistyy tarinat ja kosketus. Tekstin rinnalla kulkee helpot ohjeet, joiden avulla tarina piirretään lapsen iholle, kuten selkään. Kirja sisältää monta tarinaa. Tarinat ovat toisinaan lorujen muodossa ja niissä seikkaillaan satumetsässä. Tarinat ovat lyhyitä ja helppoja lukea, vaikka piirtäisi samalla. Tarinoiden tapahtumat ovat lapsille mielenkiintoisia, erityisesti, kun niihin yhdistää kosketuksen mukaan.

Tarinan kerronta yhdistettynä kosketukseen on ollut käytössä monissa ammattirymissä, jotka työskentelevät lasten parissa ja hiljalleen se on alkanut levitä laajemmin aikuisten tietoisuuteen. Itsekin olen käyttänyt sitä työssäni varhaiskasvatuksessa. Mahtavaa, että kokemuksellinen kerronta ei ole enää vain ammattilaisten käytettävissä, vaan kantautuu perheiden arkeen. Siitä voi olla monelle iso apua, mutta ainakin se on ihanaa yhdessä oloa!

Tarina yhdistettynä myönteiseen kosketukseen auttaa lapsia rauhoittumaan ja vähentää stressiä. Yhteisen hetken aikana on mukava rauhoittua, tuntea levollisuutta ja lämpöä. Hetki on myös intiimi, jonka vuoksi on aina kysyttävä lupa kosketukseen. Parhaassa tapauksessa kokemuksellisella tarinankerronnalla  luodaan yhteyttä ja vahvistetaan henkilöiden välistä luottamusta. Tarinat itsessään ruokkivat mielikuvitusta, kosketus pysäyttää keskittymään tarinaan eri lailla ja näin tarina herää eloon eri aistien kautta. Tarinoiden piirtäminen yhdistettynä lukemiseen ovat yhdessä oloa, jossa ollaan läsnä hetkessä.

Hattaratuuli on aivan ihana kirja johdattamaan satujen maailmaan kosketuksen avulla! Siinä on kaikki valmiina! Todella ihastuttava kirja.

-Iida

2 kommenttia

Jenni S. Big mamas home 17.3.2021 - 13:50

Vaikuttaa ihanalta. Täytyy muistaa. Tytöt saattaisivat tykätä tästä.

https://bigmamashome.vaikuttajamedia.fi

Vastaa
iidaafel 17.3.2021 - 18:24

Joo tää on ihana❤️

Vastaa

kommentoi postausta