Home » Hyvinvoinnin 5 kulmakiveä

Hyvinvoinnin 5 kulmakiveä

by Iida Åfeldt

Ihanaa huomenta sulle! Jokin aika sitten kysyin Instagramissa seuraajiltani hyvinvointivinkkejä. Muutama iso teema nousi esiin, jotka vaikuttavat meidän jokaisen jaksamiseen. Yhä enemmän haluammekin voida paremmin ja olla tietoisia omasta hyvinvoinnistamme. Loppuen lopuksi pienet asiat, ne arkiset asiat ovat kaikkein suurimpia asioita hyvinvoinnin kannalta. Ja arkeahan suurin osa päivistämme on, eli hyvä arki johtaa hyvään mieleen ja hyvään oloon. Arki ei siis ole mikään tylsä ja tavallinen juttu, jota väheksyä. 

Usein, jos joku kysyy mitä minulle kuuluu, vastaa; ”Tätä perus arkea, ei kummia”. Jos arkeen tulee jotain kummaa, niin se kyllä näkyy hyvinvoinnissa heti. Tavanomaisuutta siis tulisi arvostaa enemmän.

Hyvinvoinnille tärkeitä tekijöitä on

  1. Liikunta

Liikunta on tapa pitää itsestä huolta. Sydämän sykkeen kiihtyessä aivot aktivoituvat ja vaikuttavat mielihyvän tunteen lisääntymiseen. Itselläni liikunta antaa virtaa, piristää ja parantaa minäkuvaa. Heti tuntee itsensä hoikemmaksi ja kunnon paremmaksi. Erityisesti metsässä liikkuminen ja ulkoilu lisäävät mielihyvää, vähentävät stressiä. Metsä rauhoittaa ja kaikki ongelmat ja ajatukset katoavat hetkeksi.

  1. Ruoka

Hyvä ruoka, mieltä ja kehoa ravitseva ruoka on oleellinen osa hyvinvointia. Ruuasta pitää tulla hyvä olo fyysisesti. Ruuan tulisi olla moniaistillinen kokemus, eikä vain jäädä makuaistin varaan. Terveellinen ja monipuolinen ruokavalio koetaan terveydelle parhaaksi. Ruuan tarkoitus on antaa energiaa ja toimivalla ruokavaliolla jaksaa. Säännöllinen syöminen on tärkeää, jottei tule liian kova nälkä aterioiden välissä. Myös herkkuhetket satunnaisesti nousivat kommenteissa esiin ja olen samaa mieltä, että herkut ovat osa hyvinvointia. 

  1. Lepo

Lepo, rentoutuminen, löhöily, oleilu tai tekemättömyys. Meditaatioi, jooga, saunominen tai metsässä kävely. Päivittäin on hyvä nollata koko keho ja antaa sen levätä. Siis muulloinkin kun yöllä. Liika tekeminen ja kiire luovat stressiä, joka liiallisena heikentää hyvinvointia. Riittävällä yöunella on valtava merkitys, en aina edes tajua miten suuresti se vaikuttaa. Liian usein laiminlyön unta. Mieluiten nipistän yöunista aikaa päivän muille jutuille. Vaikka sen unen tulsi olla ihan ykkönen. En todellakaan nuku joka yö riittävästi ja univelkaan ei paljoa tarvita.

  1. Positiivinen ajattelu

Uskon, että ajattelulla on voimakas vaikutus hyvinvointiimme. Kommenttien mukaan positiiviset ajatukset lisäävät hyvinvointia. Ja olen niin samaa mieltä, iloinen mieli lisää hyvää ympärilleen. Omassa elämässään on tärkeä nähdä hyvä.  Positiivinen ihminen on valoisa, se tarttuu. Hyviä fiiliksiä jakava ihminen kerää varmasti puoleensa hyvää, koska jo näkee sen hyvän herkemmin. Yleisesti ottaien positiivisesti jatteleva elää pidempään ja sairastelee vähemmän!

  1. Rakkaat ihmiset

Ystävien ja läheisten kanssa vietetty aika on merkityksellistä. Heidän kanssa tulee jakaneeksi iloja, jolloin ilo moninkertaistuu, mutta myös suruja ja ongelmia, jolloin niidenkään kanssa ei jää yksin. Läheiset kannattalevat ja auttavat takaisin ylös. En tiedä mitään parempaa, kun ystävän kanssa nauraminen ja nauruöverit. Se voimaannuttaa ja lisää jaksamista. Yhtäkkiä saa intoa tehdä ja toteuttaa asioita. Ja tuntuuhan se hyvältä, että joku luottaa, joku on siinä. 

Nämä kaikki 5 asiaa vaikuttavat kaikki kaikkeen. Jos syöt ja nukut huonosti, et jaksa ajatella myöteisesti tai lähteä liikkumaan. Nämä on niin perusjuttuja, jotka me kaikki tiedetään ja silti helposti laiminlyömme. Itse voin sanoa tekeväni sitä päivittäin. Liian helposti nukun liian vähän, syön huonosti, jätän ulkoilun väliin, vaikka siitä tulisikin hyvä mieli ja ajattelen kaikkea negatiivista.

Samaistutko näihin?

-Iida

DSC_0392.JPG

 

kommentoi postausta