Home » karjalanpiirakat

karjalanpiirakat

by Iida Åfeldt

CSC_0996.JPG

Ajattelin laittaa vähän perinteitä uusiksi karjalanpiirakoiden kohdalla! Olen pitkään ollut meidän lähipiirissä se, joka näitä edes viitsii tehdä mutta en ole itse voinut niitä syödä. Nytpä päätin tehdä karjalanpiirakoista sellaisia, että ne käyvät myös omalle vatsalle. Nämä karjalanpiirakat ovat maidottomia ja gluteenittomia eli sopivat myös vegaanin jouluun! Ja siis niin hyviä! Onhan näissä hommansa toki ja ihan hermoheikolle nämä eivät sovi. Voin lopuksi paljastaa miten itselleni kävi näitä tehdessä.

CSC_0998.JPG

 

Karjalanpiirakat

(maidoton, gluteeniton, vegaaninen)

n. 15 piirakkaa

 

riisipuuro

5 dl  kookosmaitoa

1 dl luomu puuroriisiä

1/2 tl suolaa

1 rkl kookosöljyä

 

Valmista ensin riisipuuro.Puuron voi valmistaa myös etukäteen, kuten edellisenä päivänä. Voit myös käyttää joulupuurosta yli jääneen osan piirakoihin! Laita kattilaan kookosmaito ja riisi. Sekoita pohjaa myöten niin kauan, että maito kiehuu ja pienemmä sitten lämpötilaa pienimmälle mahdolliselle (ykköselle). Laita kansi päälle ja anna puuron tekeytyä 45-60 minuuttia hautuen. Lisää suola ja kookosöljy puuroon loppuvaiheessa. Voit lisätä puuroon myös vettä hautumisen aikana, jos se vaikuttaa paksulta. Sekoita puuroa pohjaa myöten aina välillä, jotta se ei pala pohjaan. Puuron tekeytyessä valmista piirakkataikina.

2 dl kylmää vettä

2 tl psylliumia

1/2 tl suolaa

2 dl tattarijauhoja

1 dl täysjyväriisijauhoja

 

kaulintaan tattarijauhoja

voiteluun maidotonta margariinia/kookosöljyä/gheetä

 

Sekoita kylmään veteen suola, psyllium ja jauhot. Vaivaa taikinaa käsin. Taikinan tulee olla sellaista, ettei se tartu sormiin. Lisää tarvittaessa jauhoja.  Anna taikinan vetäytyä liinan alla siihen asti, että riisipuuro on jäähtynyt.

Laita uuni lämpenemään 275 asteeseen. Ripottele jauhoja pöydälle ja nosta taikina jauhojen päälle. Pyörittele taikina käsin pitkäksi pötköksi ja leikkaa se noin viiteentoista osaan. Kaulitse yksi osa kerrallaan ohueksi lätyksi puikulan avulla. Käytä jauhoja kaulitsemisen apuna. Kaulitse taikinasta soikean muotoisia ja ohuita “lättyjä” yksi kerrallaan. Laita ohueksi kaulitun taikinan päälle n. 2 ruokalusikallista riisipuuroa, levitä se tasaisesti mutta jätä reunoille noin 1-1,5 cm tilaa ja rypytä reunat. Laita piirakat pellille ja uuniin noin 15 minuutiksi. Tämän jälkeen voitele ne haluamallasi rasvalla. Peitä liinalla.

 

CSC_1000.JPG

Itselläni kävi vähän hassusti karjalanpiirakoita tehdessä. Päätin sulattaa kookosöljyn uunissa samaan aikaan piirakoiden kanssa. Laitoin öljyn lasi astiassa kuumaan uuniin. Kun avasin uunin katsoakseni piirakoita, päälleni pöllähti savua ja palohälytin alkoi soimaan. Lasi astia oli kuumassa uunissa rikkoutunut ja öljy valui ympäri uunia käryten. Palohälytin taas on kattoni rajassa ja huonekorkeuteni on noin kolme metriä. Eipä ollut toivoakaan, että olisin saanut hälytintä irti. Ääni alkoi vaimistua ja savu lisääntyä, vaikka uuni oli sammutettu. Syöksyin avaamaan ikkunat, mikä ei ollut hyvä vaihtoehto. Pian alkoi naapureitakin kiinnostaa ja tikkaatkin löytyi lainaan! Asiasta selvittiin, mutta en suosittele kokeilemaan tätä! Ja ole muutenkin varovainen, sillä karjalanpiirakat paistetaan korkeassa lämpötilassa ja palavat helposti.

Mukavaa sunnuntaita,

-Iida

kommentoi postausta