Home » Luumupiirakka

Luumupiirakka

by Iida Åfeldt

CSC_1215.JPG

Muutama päivä jäljellä jouluun. Moni on varmasti aloittanut jo loman ja jouluun valmistautumisen. Itselläni on vielä töitä jäljellä, lomaa ei ole vielä hurjasti kertynyt. Tosin olen töissä mielelläni, joulun aika on päiväkodeissakin rauhallista, suurin osa asiakkaista kun lomailee. Nyt nautin kuitenkin viikonlopusta! Olen päässyt jo joulutunnelmiin ja tässä on yksi viime viikonlopun reseptikokeilu, joka osoittautu oikein onnistuneeksi ja on hyvä joulutunnelmansiivittäjä. Näitä on tulossa tänä vuonna myös äitini joulupöytään. Tarjoilin näitä nimittäin äidilleni, joka ihastui täysin. Hän kysyi montako pikkuvuokaa minulla on. Vastasin, että kuusi ja sanoin, että eihän näistä kaikille riitä eli pitäisi keksiä jokin muu vaihtoehto tai ostaa vuokia lisää jouluksi. Äiti ihmetti ja sanoi: “Miten niin ei riitä? Kolme sulle ja kolme mulle!”

CSC_1213.JPG

 

CSC_1214.JPG

Luumupiiras

(munaton, gluteeniton, halutessa maidoton)

12 pientä piirasta/ 1 iso piiras

 

5 dl gluteenittomia jauhoja

(valmis seosta tai riisi-, maissi- , tattari, peruna- tai kookosjauhoja, mitä löytyykin,  Itse käytin kutakin n.1 dl)

2 dl mantelijauhoja

2 tl psylliumjauhetta

1/2 tl ruususuolaa

1 rkl kookospalmusokeria

200g maidotonta margariinia/ voita

5 luumua

1/2 sitruunan mehu

2 tl kanelia

2 tl kookospalmusokeria

 

Sekoita jauhot, psyllium, suola ja sokeri. Sekoita margariini käsin nyppien juhojen joukkoon. Jos käytät voita, ota voi huoneen lämpöön hyvissä ajoin ennen piirakan tekoa, jotta voi on pehmeää. Kun taikina on on kiinteää, laita se jääkaappiin tunnin ajaksi. Jos et halua tehdä 12 pientä piirakkaa, voit pakastaa puolet taikinasta ja tehdä vain kuusi. Tein näin itse, sillä olisin syönyt myös kaikki 12 itse! Muista vain ottaa taikina ajoissa sulamaan ennen leipomista. 

Kun taikina on jääkaapissa leikkaa luumut halki, poista kivi ja leikkaa ohuita siivuja. Laita luumut kulhoon, johon sekoitat myös sitruunan mehun, kanelin ja sokerin. 

Voitele 12 pikkuvuokaa tai yksi piirakkavuoka. Painele taikinaa vuokiin. Jätä vähän tainaa sivuun, jotta voit tehdä siitä koristeita piirakan päälle. Asettele luumut taikinan päälle. Tee taikinasta luumujen päälle piparkakkumuotilla tähtiä tai sydämiä. Paista 175 asteisessa uunissa pieniä piiraita 30-40 minuuuttia ja yhtä isoa piirakkaa noin 45 minuuttia. Voit laittaa leivinpaperin piiraiden päälle, jos taikina alkaa tummua ennen kuin luumut ovat kypsiä. Lopuksi voit koristella piiraat tomusokerilla. Nämä ovat hyviä tälläisenään mutta jäätelö tai vaniljakastike sopii toki kuuman piirakan kaveriksi.

 

CSC_1212.JPG

Ihanaa viikonloppua!

-Iida

 

 

kommentoi postausta