Home » Kirjat, joita olen rakastanut lukea alle 3-vuotiaille (miksei isommillekin)

Kirjat, joita olen rakastanut lukea alle 3-vuotiaille (miksei isommillekin)

by Iida Åfeldt

DSC_1076.JPG

Minä luen, loruttelen ja laulan vauvalleni jo nyt ja puhun hänelle paljon ääneen. Pieni ihminen valmistautuu jo nyt kielen ymmärtämiseen, vaikkei oikeaa sanaa tulisi aikoihin. Vauvan kieli kehittyy koko ajan ja vauvan jokeltelu on puheen kehityksen kannalta todella merkittävää.

Pieni lapsi näkee kirjasta asioita, niistä voidaan jutella yhdessä. Asioita voidaan laskea, nimetä, sanoa värejä. Lapsi voi ehkä kertoa aikuiselle tarinaa kuvien perusteella ja hänen oma puheenkerronta kehittyy! Lukeminen rikastuttaa sanavarastoa ja samalla kehittää lapsen mielikuvitusta. Kuulemastaan tarinasta voi syntyä seuraavan päivän uusi mahtava leikki. Lukuhetkestä voi tehdä jännittävän, hauskan, ja todellisen elämyksen hyvin pienellä. Äänensävyt ja äänenpainot kertovat todella paljon ja niillä voi leikitellä lukiessaan lapselle.

Nykyään on tosi paljon myös äänikirjoja ja e-kirjoja lapsille, mutta ihan pienten kanssa kyllä suosisin edelleen konkreettista kirjaa. Jos niitä ei halua ostaa, niin meillä on aivan mahtavat kirjastot sitä varten, että voi lainata. Lapselle kirjan pitäminen, sivujen kääntely, on hienomotorinen harjoite. Ja itse ajattelen myös pienen ihmisen silmiä.  

Listasin alle omia suosikkejani, joista olen kokenut lasten tykkäävän. Olen käyttänyt kyseisiä kirjoja myös paljon työssäni. Näiden lisäksi tottakai on monia muita ja paljon uusia kirjoja, joista en edes tiedä. Yleensä kaikki läppäkirjat, liikenneväline- ja eläinkirjat, soivat kirjat ja äänitehostetut kirjat ovat todella hyviä. Niistä lapset lähes poikkeuksetta tykkäävät. Tässä listauksessa on ehkä enemmän sellaisia klassikoja ja monia opettavaisia tai haastavia aiheita käsitteleviä kirjoja, joilla kertoa lapsille esim. häviämisestä. Sen vuoksi ne sopivat isommillekin lapsille. Monia kuvakirjoja en lue pienelle lapselle sanasta sanaan, vaan kerron kuvien avulla tarinaa omin sanoin ja elävöitän sitä omalla äänellä, silloin pienikin lapsi jaksaa usein kuunnella.

Olisi kiva kuulla, mitä teillä luetaan!

-Iida

DSC_1074.JPG

OMAT SUOSIKKI LASTEN KIRJAT ALLE 3-VUOTIAALLE JA MIKSEI ISOMMALLEKIN

SARJAT:

Aino (Kristiina Louhi, Tammi)

Tomppa (Kristiina Louhi, Tammi)

Puppe (Eric Hill, Otava)

Maisa (Lucy Cousins, WSOY)

Muumi -kirjat esim Kuinkas sitten kävikään (Tove Jansson, WSOY)

Tatu ja Patu (Aino Havukainen & Sami Toivonen, Otava)

Oskari (Barbro Lingren, Tammi)

Minttu (Maikki Harjanne, Otava)

Siiri (Tiina Nopola, Tammi)

Peppe (Mervi Lindman, Mäkelä)

Elmeri (David McKnee, Mäkelä)

YKSITTÄISET KIRJAT:

Pikkutoukka paksulainen (Eric Carle, Tammi)

Ei käy päinsä Antero (Daisy Hirst, Lasten keskus)

Seepra, joka oli liian vikkelä (Jenni Desmond, Lesten keskus)

Aina ei voi voittaa, sateenkaarikala (Marcus Pfister, Lasten keskus)

Mur, eli karhu (Kaisa Happonen, Tammi)

Siilin teekutsut (Lena Anderson, Tammi)

Hassut hurjat hirviöt (Maurice Sendak, Tammi)

Molli (Katri Kirkkopelto, Lasten keskus)

Nok nok nok (Lucy Cousins, Lasten keskus)

Poks, sanoi pikku panda ja törmäsi (Tuuli-Maria Rauta, Lasten keskus)

LAULUT JA LORUT:

Vauvan vaaka (Hannele Huovi, Tammi)

Soiva laulukirja (Tammi)

Tiitiäisen satupuu (Kirsi Kunnas, WSOY)

Hanhiemon iloinen lipas (Kirsi Kunnas, WSOY)

Ystäväni, tuttavani (Nina Bell, Lasten Parhaat Kirjat)

Pikku Papun Laulut (Soile Perkiö, Tammi)

Ykköne (Heli Laaksonen, WSOY)

DSC_1077.JPG

 

4 kommenttia

vihreeappelsiini 19.1.2019 - 21:22

Hurjan hyviä sun vinkit. Just sopivia. Ääneen lukeminen jo vauvalle on juuri sitä parasta mitä voi antaa. Mistäs muualta lapsi oppii kuin kuulemalla. Iltasadut on myös hyviä. Mä aloitin omilleni lukemaan jo alle 6kk. He ovat jo isoja ja molemmat oppi lukemaan 5vuotiaana.esikoinen ei innostunut sen enempää, kuopus ahmii edelleen kirjan viikossa. Tästä voisi kirjoittaa pitkän postauksen ️

Vastaa
Iidaafel 20.1.2019 - 19:40

Kiitos paljon ja ihan mahtavaa! Lukeminen on niin moneen osa-alueeseen vaikuttavaa, ettei edes käsitä mitä kaikkea se mahdollistaa lapselle!

Vastaa
Nimetön 20.1.2019 - 01:32

Jos ek vielä ole tuttu, niin suosittelen tutustumaan Laura Ruohosen runokirjoihin. Esimerkiksi jo televisioon ja teatterilavalle dramatisoitu Allakka pullakka on ihan huoken hauska.

Vastaa
Iidaafel 20.1.2019 - 19:41

Kiitos vinkistä! Kirja ei ole tuttu, mutta moni laulu tai runot, jotka ovat tehty lauluiksi! Täytyy ehdottomasti tutustua paremmin!

Vastaa

kommentoi postausta