Home » Kysymyksiä ja vastauksia rinnoista #2

Kysymyksiä ja vastauksia rinnoista #2

by Iida Åfeldt

Aina saadessani viestin koskien rintojen kehityshäiriötä, tunnen valtavaa kiitollisuutta. Olen kiitollinen, että henkilö luottaa henkilökohtaisen asiansa minulle ja haluaa siitä kertoa. Olen tehnyt kysymys-vastaus -postauksen aiemminkin ja sen voit lukea tästä. Tässä on viime aikoina kysyttyjä kysymyksiä ja niihin vastauksia. Tässä postauksessa on kuvia minusta ennen leikkausta. Olin melkein rinnaton ja vaatteet ei aina istuneet päälläni. Tästä näet ennen ja jälkeen kuvat rinnoistani.

Mitä pitää tehdä, jos epäilee rintojen kehityshäiriötä?

Asia kannattaa mielestäni ottaa puheeksi, vaikka se on monella arka ja vaikea aihe puhua. Epäilyksestäsi on hyvä puhua läheisille tai ystäville. Omasta epäilyksestään on hyvä myös keskustella terveydenhuollon ammattilaisten kanssa. Itse otin asian puheeksi gynekologin vastaanotolla ja pyysin häntä katsomaan rintani.  Asiasta kannattaa keskutella eri ammattilaisten kanssa. Mielestäni on tärkeää, että saa huoleensa tukea ja sen kanssa ei tarvitse olla yksin.

1005246_10201956489292670_1893021985_n.jpg

En ole koskaan puhunut tästä kellekään, miten läheisesi suhtautui, kun kerroit?

Asia hämmästytti alkuun läheisiäni ja he ihmettelivät asiaa. Osa ihmetteli, miksi hakeudun leikkaukseen. Olin päättäväinen asian suhteen, sillä tiesin miten tärkeästä asiasta on kyse minulle itselleni. Satutti toki, etten saanut sellaista tukea, kun olisin halunnut. Silloinen miesystäväni vastusti leikkauksia niin voimakkaasti, että uhkaili ja kiristi minua luopumaan niistä. Olen todella iloinen, että olen leikkauksiin lähtenyt ja avoimuudeella saavuttanut myös läheisten tuen. Prosessin myötä he ovat vasta ymmärtäneet, miten suuri asia minulle on. Välillä tuntuu hurjalle ajatella, että rintaleikkaukset olivat minulle miestäkin tärkeämpi asia. Ihmiset, jotka todella elämässäni merkitsee, ovat asian hyväksyneet. Ihmiset, jotka eivät minua tämän vuoksi ymmärrä, ovat puolestani saaneet jäädä. AInut asia mikä harmittaa, etten jo aiemmin hakeutunut korjausleikkauksiin, vaan alistuin entisen kumppanini tahtoon. Jokaisen keho on oma ja sitä tehtävät päätökset kuuluvat juuri sinulle itsellesi.

Millaiset rinnat on tubulaariset?

Rintojen kehityshäiriöitä on erilaisia. Tubulaarisille rinnoille tyypillisintä on merkittävä epäsymmetria, suuret nännipihat ja putkilomaisuus. Nännit myös supistuvat ja laajenevat lämpötilan mukaan. Toisinaan rinnat voivat olla kaukana toisistaan tai toisiaan todella lähellä. Mahdollista on myös täysi rinnattomuus.  Tubulaarisia rintoja on erikokoisia ja pienirintaisuus ei heti tarkoita kehityshäiriötä.

DSC_0050.JPG

Millaiset kivut on korjausleikkauksen jälkeen?

Kivun sieto ja kokeminen on yksilöllistä. Kipu riippuu myös korjausleikkauksen luonteesta. Leikkaukset on erilaisia riippuen siitä mitä rinnoille tehdään. Sekin jo vaikuttaa, laitetaanko implantit, siirretäänkö rasvaa vai korjataanko rintojen muotoa.  Itse olin todella kipeä toisen korjausleikkauksen jälkeen ja mustelmia oli paljon.  Minulta onneksi otettiin rasvaa vain yhdestä paikasta, sillä mitä useammasta paikasta sitä otetaan, sitä kivuliaampaa.

 

Mistä prosessi lähti sinulla liikkeelle?

Olin koko nuoruuteni odotellut rintojeni kasvua ja ihmetellyt niiden muotoa. Kun kuulin ensi kertaa tubulaarisista rinnoista, tunnistin kuvauksen omakseni ja varasin ajan yksityiselle gynekologille. Gynekologi teki lähetteen julkisen plastiikkakirurgin vastaanotolle konsultaatioon. Plastiikkakirurgi oli sitä mieltä, että olen julkisenpuolen asiakas ja pääsen korjausleikkaukseen.

DSC_0347.JPG

Yksityinen vai julkinen?

Jos epäilee rintojen kehityshäiriötä ja asia vaivaa, kannattaa puhua asiasta lääkärille oli se sitten yksityinen tai julkinen.  Osa minuun yhteyttä ottaneista naisista on päässyt korjausleikkaukseen terveyskeskuslääkärin kautta.  Suurempi osa on käynyt yksityisen lääkärin tai plastiikkakirurgin luona, jotka ovat laittaneet lähetteen julkiselle puolelle korjausleikkaukseen.  Monet julkisen puolen plastiikkakirurgit työskentelet myös yksityisellä puolella, jolloin he voivat yksityisella vastaanotolla kirjoittaa lähetteen suoraan itselleen tai laittaa suoraan leikkausjonoon.  En itse tiedä kumpi vaihtoehto on parempi. Reittejä on monia ja kannattaakin  käydä monen asiantuntijan luona, jos asia vaivaa. Itse suosin talouden salliessa yksityistä, sillä palvelu on nopeampaa ja tulee tunne, että asiani halutaan todella selvittää.

Jos häiriö on lievä, asiaa ei korjata julkisella puolella. Julkisella puolella ei ole myöskään tarkoitus suurentaa rintoja, vaan korjata niiden muoto.  Jokainen tapaus arvioidaan aina erikseen kirurgin kanssa. Joskus rintojen henkinen haitta on niin suurta, että normaali elämä vaikeutuu ja sellaiset tapaukset usein hoidetaan myös yksityisellä.

 

Oletko tyytyväinen nyt?

Olen todella paljon tyytyväisempi rintoihini nyt. En tosin ole vielä täysin tyytyväinen. Toivon pääseväni vielä kolmanteen korjausleikkaukseen. Koska olen lähtenyt rintojani korjaamaan, en tyydy “ihan hyvään”, vaan haluan olla niihin aidosti tyytyväinen. Moni sanoo, että aina haluaa vain enemmä, kun jotain saa, mutta tässä ei ole kyse siitä. Kyse on isosta henkisesti vaikuttavasta asiasta, eikä tarkoituksenani ole tavoitella suuria rintoja. Kauniin muotoiset rintani saavat minut näkemään itseni naisellisempana ja kauniimpana. Se lisää tyytyväisyyttä.

-Iida

8 kommenttia

JanikaHa 28.11.2016 - 19:46

Kiitos, olipa taas ihana päivitys asiasta mikä koskettaa myös minua. Huomenna menen OYSiin plastiikkakirurgia tapaamaan, siellä sitten saan vissiin kuulla että pääsenkö leikkaukseen vai en. Jännittää. Ainut kuka tästä minun prosessista tietää on tässä vaiheessa vielä mieheni. Olen pitänyt tietoa itselläni, jos en vaikka pääsekkään leikkaukseen julkiselle. Yksityiselle ei ole varaa. Jahka huominen on ohi, olen taas viisaampi asian suhteen ja voin alkaa miettiä, kenelle kerron ja kenelle en.

Vastaa
Iidaafel 29.11.2016 - 19:28

Ihana kuulla ja on tärkeää, että jaksat aina kommentoida tekstejäni! Kiitos siitä! Toivottavasti käyntisi oli hyvä ja sait lisää tietoa!

Vastaa
JanikaHa 2.12.2016 - 12:43

Hei taas, ajattelin tulla “päivittämään” tilannettani 🙂 Nyt on lähete leikkaukseen. En kyllä ymmärtänyt puoliakaan mitä lääkäri selitti /käytti lääkäri-kieltä), mutta toimenpiteeseen pääsen. Käsittääkseni minulle tehdään rinnankohotus ja otetaan vatsasta rasvaa millä täytetään “tyhjiä” kohtia. Ensimmäinen lääkäri kuka minut otti vastaan ei ollut niin kokenut näissä asioissa ja meinasikin laittaa minut kotiin ilman lähetettä, mutta hän onneksi konsultoi kokeneempaa lääkäriä kuka tuli katsomaan tilanteeni ja hän piti asiaa ihan selvänä, joskin molemmat oli sitä mieltä että rintani eivät ole ihan tavalliset tubulaariset. Vaikea selittää kun ei nyt kuvaakaan tähän liitetä. Olin niin onnellinen leikkauspäätöksestä että jäi kyselemättä muut yksityiskohdat. Pääsen leikkaukseen mahdollisesti jo vuoden alussa. Tuntuu että olisi mukava saada omakin asia esim. blogin kautta julkiseksi, koska asia koskettaa ja mietityttää monia, mutta omaa blogia ei ole. Ehkä pitäisi perustaa ihan tätä varten oma blogi.

Vastaa
Iidaafel 6.12.2016 - 19:05

Heippa! Ihana, kun kommentoit ja kerrot kokemuksistasi! Olen todelle onnellinen puolestasi, onniksi kävi hyvin ja lääkäri konsultoi vanhempaa lääkäriä! Loistavaa.

Vastaa
Vierailija 4.4.2017 - 21:30

Heippa, oon lueskellut nyt pitkin yötä blogiasi. Osaatko sanoa eron pienen rinnan ja kehityshäiriön välillä? Blogisi inspiroimana gynellä käydessäni otin rintani puheeksi ja hän kirjoitti lähetteen julkiselle puolelle. En uskalla odottaa liikoja, mutta osaatko sanoa mitkä voisivat olla perusteet hylkäämiselle? Toinen rintani on suht normaali, hyvin pieni ja toinen taas jäänyt mielestäni kokonaan kehittymättä, kuin myös samaisen rinnan nänni.

Vastaa
Iidaafel 8.4.2017 - 11:43

Heippa, ja kiitos kommentistasi! Kehityshäiriöiselle rinnalle on tyypillistä monet asiat esim. ne ovat eripariset, nännipihat on suuret, poikkeuksellisen kaukana toisistaan, keskeltä yhteenkasvaneet, nännipihat pullottavat, rinnan muoto on suippumainen… eli ulkomuoto on usein poikkeava ja rinnat voi joskus jäädä kokonaan kehittymättä/tai toinen rinta.. Toki myös henkinen vahinko asian tiimoilta huomioidaan leikkaukseen pääsyssä.Toivon sinulle kaikkea hyvää ja ihanaa kevättä!

Vastaa
Vierailija 23.5.2017 - 08:27

Huh, piti kaivaa pitkälle, että löysin oman kommenttini. Tänään mulla oli siis aika plastiikkakirurgian polilla ja voi vitsit mä oon onnellinen, se oikeasti tapahtuu! Mulla tehdään myös rasvansiirto molempiin rintoihin, joka on jo enemmän mitä osasin odottaa. En nimittäin tiennyt, että toisessakin rinnassani on osittainen kehityshäriö, kudosta ei juuri alapuolella ole, mutta ajattelin sen vain olevan pienikokoinen.

Leikkausaikaa odotellessa, suuri kiitos sinulle, kun olet jakanut tämän kaiken lukijoittesi kanssa! Ilman sinua ja tarinaasi tuskin olisin itse lähtenyt viemään tilannettani eteenpäin. Valehtelematta itken ja nauran tätä kirjoittaessani. Kiitos vielä. <3

Vastaa
Anonymous 25.6.2019 - 11:02

Hei Iida!

Luulen kärsiväni samasta ongelmasta. Epäilen, että minulla on tubulaariset rinnat. Olen kärsinyt asiasta murrosikäisestä asti. Tosin johonkin yli 20v ajattelin, että kyllä rintani kasvavat vielä. No, eivätpä kasvaneet. Elättelin siis turhaa toivoa useamman vuoden ajan. Kävin näyttämässä rintojani siinä yli 20v niin gynekologilla kuin julkisen puolen sairaanhoitajallakin, mutta kummaltakin sain vastauksen että ne ovat vain “pienet rinnat”. Heidän käyntiensä jälkeen minulle tuli olo, että he vähättelivät ongelmaani. Tämä masensi minua ja en ole tähänkään päivämäärään mennessä käynyt niitä näyttämässä.
Asia vaivaa minua päivittäin, joskus enemmän tai vähemmän. Ongelmaani yritän piilotella pitämällä ylisuuria rintaliivejä ja toppeja,jotka ovat tarpeeksi tiukkoja peittämään kaariliivit. Sitä tyhjää tilaa en saa peittoon, mutta omasta mielestäni olen aika ovelasti osannut rintojeni koon peittää tällä tavoin. Syksyisin/Talvisin käytän suurta tuubihuivia, joka peittää “tyhjyyden” . En käy yleisissä saunoissa tai uimassa. En ui edes perheeni läsnäollessa. Saunassa olen käynyt. Mutta kukaan heistä ei ole silti kommentoinut ikinä asiaa mitenkään. He vain kysyvät minulta näin kesäisin, että miksen mene heidän kanssaan uimaan. Silloin ajattelen, että eivätkö he tosissaan vain huomaa ongelmaani vai yrittävätkö he tukea minua ja saada minua puhumaan ongelmastani.
Mutta en ole valmis asiasta vielä kertomaan. Olen aika masentunut asian takia. Jatkan kyllä eloani normaalisti, mutta onhan tämä aika rankkaa. En ole asiasta paljoa ihmisille kertonut, vain muutamalle henkilölle, jotka ovat poistuneet jo elämästäni. Tiedän, että minun pitäisi mennä asiasta puhumaan ammattilaisten kanssa, mutta pelkään mennä. Pelkään romahtavani täysin, jos saan taas vastauksen että “ne ovat vain pienet rinnat”. Kiitos, että saan puhua asiasta sinulle. Asia on niin tabu yhteiskunnassamme ja tällaista eroavaisuuta ei mielestäni ymmärretä keskuudessamme. Sen takia käytän isompia rintaliivejä, koska en halua katseita.
Mielestäni sinä olet kyllä rohkea, kun asian otat esille ja olet oma itsesi asiasi tiimoilta. Herättää suurta kunnioitusta minussa. Ja olet varmasti toivoa tuova voima monelle asiaa painavalle henkilölle 🙂
Haluaisin kysyä sinulta, että mitkä ovat kriteerit juuri pienirintaisuudelle ja tubulaarisille rinnoille? Kuka ne määrittää? Ja jos omasta mielestään tubulaariset rinnat täyttyvät esim.ketunnokkamaisuus, alikehittyneisyys.ym. niin onko se vain tietouden puutetta ammattihenkilöiltä sanoa toisin?

Kiitos vastauksestasi!

Vastaa

kommentoi postausta