Home » Laihtumisen hinta

Laihtumisen hinta

by Iida Åfeldt

DSC_1941.JPG

Siitä ei ole kovinkaan kauaa, kun painoni kolme vuotta sitten putosi todella rajusti. Kuin huomaatta olinkin 23 kiloa hoikempi. No ei se nyt ihan itsestään käynyt, mutta en käyttänyt laihtumiseen kauheasti aikaa tai rahaa, vaan enemmänkin se tapahtui itsekseen. Kävin toki juoksemassa useita kertoja viikossa ja ateriani olivat niukkoja poistettuani vilja- ja maitotuotteet ruokavaliostani.

Laihtumisen huomasi juurikin vaatteista. Mikään aiempi vaatteeni ei istunut, vaan ne olivat pikemminkin koomisuutta herättäviä roikkuvia telttoja päälläni. Rahaa meni hirveästi siis laihtumisen jälkeen, kun koko vaatekaappi piti uusia. Osan vanhoista vaatteista myin, osan annoin eteenpäin ja osa joutui kuntonsa vuoksi hävitykseen. En säästellyt mitään, oli niin vapauttavaa ostaa pieniä vaatteita.

Painon pitämiseen siinä lukemassa on oma haaste. Oikeastaan painon pysyminen toivotussa luvussa on monta kertaa haastavampaa, kuin laihduttaminen. Monesti sitä on niin ylpeä laihdutuksestaan, että saattaa repsahtaa vanhoihin tapoihin. Tai painonnousu voi alkaa pelottaa ja stressata, joka taas vaikuttaa koko hormonitoimintaan ja kielteisesti elimistöön. Minä juurikin sorruin siihen, että pakkomielteisesti aloin pyrkiä pitämään painoa toivotussa lukemassa ja siinä huomaamatta paino olikin noussut todella reippaasti ylöspäin.

Se hetki, kun ne 28 tuumakoon farkut ei mene kiinni, vaikka kuinka makaat lattialla ja vedät vatsaa sisään, oli aika kamalaa. Piti ostaa taas kaikki vaatteet suuremmassa kookossa siis, mukaan lukien alusvaatteet. Alushousutkin voi kiristää ja jättää hirveät jenkkakahvat  niiden yläpuolelle. Taas piti myydä ne pieneksi jääneet vaatteet, sillä en halunnut niitä kaappiin muistuttamaan lihoamisesta.

DSC_1026.JPG

Tästä alkoi sitten se todellinen haaste, johon rahaakin meni aika tavoin, eli laihduttaminen. Laihduttaminen onkin aika vaikeaa, vaikka se ensimmäisellä kerralla tapahtui puoli itsekseen. Nyt vuoden vaihtuessa lahtuminen ja hyvinvointi on taas ajankohtaisia. Olen kirjoittanut aiheesta monesti ennenkin, mutta laihduttaminen ei sinällään ole kannattavaa ja tavoitteena monesti liian suuri, jolloin se ei vie sinua eteenpäin, eikä pidä motivaatiota yllä. Näin ollen huomaat vain maksavasi kuntosalijäsenyydestä, jota et käytä, huomaat vain käyttäväsi rahasi ruokaan. Ostat kasviksia, jotka näivettyvät kaappiin ja superfoodeja, jotka jää alkuinnon jälkeen käyttämättä. Ostat uusia urheiluvaatteita, jotta ne lisäisivät liikkumismotivaatiota, mutta todellisuudessa ne eivät pääse käyttöön. Osallistut nettihaasteisiin, elämäntapamuutos-ohjelmiin saavuttamatta juuri mitään, sillä alkuinto hiipuu jo muutamassa viikossa, kun huomaat, ettet ehdi ohjelman vaatimiin treeneihin. Kilojen pudottamiseen kuluu yhtäkkiä suuria summia rahaa. Täällä vielä tarkemmin eritelty mitä eri laihdutuspalvelut tulevat maksamaan.

Äkillinen laihtuminen ei myöskään ole terveellistä. Monesti kilot tulevat takaisin. Ja mikä pahinta, nopeasti laihtuessa painonpudotus voi kohdistua lihaksiin ja rasva lähtee viimeisenä. Erityisesti tämä tapahtuu silloin, kun ei tiedä mitä on tekemässä, haluaa vain laihtua nopeasti ja helposti. Nopean laihduttamisen sijaan kannattaa panostaa pysyviin painonhallinnan keinoihin ja edetä rauhallisin askelin. Se on jo paljon, että pitää huolta itsestään ja omasta kunnosta ja laihduttamisen sijaan keskyttyy lihoamisen estämiseen. Joustavasti Laihsutukseen suhtautuvat onnistuvat parhaiten.  Sillä pääsee jo pitkälle, että ottaa itse selvää mitä laihdutuksessa tulee huomioida ja miten se onnistuu parhaiten. Apua kannattaa pyytää myös ystäviltä ja ammattilaisilta.

Jojoilijana voin sanoa, että paljon on opeteltavaa ja erityisen paljon opeteltavaa on sen suhteen, ettei kaikki tapahdu heti. Olen kiireellinen ja hätäinen, joka asiassa. On vaikeaa keskittyä, hengittää ja ottaa rauhallisesti. Tällä kertaa painonpudotus on vain vaikeampaa kuin viimeksi.

Ihanaa joulun aikaa ja rentoutta tammikuun tavoitteisiin. Lämpimästi suosittelen, että jätät ulkonäkötavotteet kokonaan asettamatta, lisää enemmin väriä lautaselle! Ja kuten olen kertonut, on laihtuminen tullut minulle maksamaan aika paljon monellakin tapaa. Jos en ikinä olisi laihtunut, olisin välttynyt monelta ongelmalta, kuten vaatekaapin uusimiselta kahdesti. Tämän takia voin sanoa, ettei kannata laihduttaa.

-Iida

BZnyTF2.jpg

kommentoi postausta