Home » Let’s talk about sex

Let’s talk about sex

by Iida Åfeldt

_DSC0474_small-2.jpg

Seksi on jokapäiväisessä elämässä laajemmin läsnä kuin koskaan. Sitä on televisiossa, musiikkivideoilla, radiossa, lista on loputon. Somen aikakaudella seksi on lähempänä meitä, mutta silti sitä pidetään hyvin henkilökohtaisena asiana ja siitä puhuminen on edelleen tabu.

Minä sain täysin tuntemattomalta ihmiseltä alastonkuvan snapchatissa. Mies tiedusteli myös tekemisiäni ja siviilisäätyä. Lopulta päädyin estämään henkilön, kun järkytykseltä selvisin. Olin toki kuullut tälläisestä, muttei kukaan tuntematon vielä koskaan ollut lähettänyt itsestään alastonta kuvaa. Luin myös Ainon blogista seksistä. Minulla on itselläni ollut samankaltaisia ajatuksia jo pitkään. Joten päätin kirjoittaa seksistä. Tämä teksti ollut työstön alla jo aika pitkään, joten kommentteja saa jättää!

 Yhteiskunnassamme ei juuri puhuta seksistä, vaikka ympäristö tarjoaa visuaalisia ärsykkeitä seksistä, seksiä joka aistille. Oma äitini ei juuri koskaan puhunut seksistä kanssani, tätä tekstiä miettiessäni kysyin asiaa häneltä ja hän sanoi, ettei vanhemman kaikkea tarvitse tietää ja lisäksi en koskaan sillä tavoin seurustellut, että asiasta puhuminen olisi ollut oleellista. Muistan barbin ja Kenin harrastaneen leikissäni seksiä, josta jouduin puhutteluun. Jouduin myös puhutteluun piirrettyäni alastoman naisen isoilla tisseillä varaston seinään. Käytännössä käsitykseni seksistä muodostui ympäristöstä tekemien havaintojeni varaan sekä koulussa kuultuun ja opittuun tietoon. Toisaalta olin onnekas, sillä olin nähnyt vanhempani alasti, sillä moni ystäväni ja eroopassa asuvat serkkuni eivät todellakaan olleet.

Koulun tieto ja opetus kuitenkin rajoittuu tietoon lisääntymisestä, joka tuolloin tapahtui viidennellä luokalla. Sain kokeesta kympin ja olin sen takia nolo. Ylä-asteella toki kerrattiin lisääntyminen, mutta kurssien sisältä painottui enemmän ehkäisyyn ja sukupuolitauteihin kuin esimerkiksi puheeseen itsetyydytyksen normaaliudesta.  Tunneilla vain hihiteltiin, eikä kukaan viitannut, sillä se olisi ollut liian noloa. Kaikkia se kuitenkin kiinnosti. Mitään käytännön tietoa ei kuitenkaan saatu, konkreettista, josta olisi todella voinut olla hytyä. En tiennyt mitään itsetyydytyksestä, suutelemisesta, toisen koskettamisesta tai toisen sukupuolen lähestymisestä. Kukaan ei kertonut mitä seksi pitää sisällään, että se itse toiminta on hyvin pieni osa. 

Muistan kahdeksannella luokalla tytön, jolla oli merkillisiä jälkiä kaulassa. Menin kysymään häneltä, onko hänelle sattunut jotain. Minulle naureskeltiin. Minulla ei todellakaan ollut mitään käsitystä. Myöhemmin tyttö jäi pois koulusta, sillä hän oli raskaana. Minä leikin edelleen Bratzeillä. Pikkuhiljaa aloin saada tietoa ystäviltä, joilla oli ensimmäisiä seurustelu kokemuksia tai vanhempia sisaruksia. Kyllä uusi sana ”dildo” jaksoi naurattaa.

Sinkkuna koen, että nainen ei saa ilmaista halukkuuttaan ja naisen suksuaalisuutta pidetään jopa halveksuttavana asiana. Miehen kuuluu haluta ja olla aktiivinen, naisen kuuluu olla vaikea ja perääntyä. Eka treffeilla sänkyyn päätyvä nainen ei ole ”vaimomatskua” monenkaan mielestä, vaan halpaa tavaraa. Hyvä säännöllisen seksiin, ei sen vakavampaa. Miehellä tämä on kuitenkin hyväksyttävää, mutta naisessa se aiheuttaa pahennusta. Naisen seksualinen käyttäytyminen ei ole tasa-arvoinen miesten kanssa. Miehet nähdään paljon halukkaampina ja heiltä sallitaan enemmän seksin suhteen. Heille kokemuskin katsotaan olevan eduksi. Miksi nainen ei saisi nauttia omasta kehostaan ja omasta seksuaalisuudestaan? Se ei tee kenestäkään huoraa. Ei naisen tarvitse häpeillä seksikumppaniensa määrää, eikä se määrä tee hänestä yhtään sen huonompaa vaimomarkkinoilla. Pelkäävätkö miehet sitten halukasta naista? He eivät voi omistaa naista, pelkäävätkö he, etteivät riitä naiselle? Seksuaalinen tasa-arvo ei kyllä toteudu.

On harmillista, että edelleen seksistä puhuminen on vähän noloa. Puhetapa seksiä kohtaan on muuttunut, mutta vain hitaammin siihen verattuna miten paljon seksuaalisia ärsykkeitä on saatavilla ja miten ne koskevat jo yhä nuorempia. Se kun on jokaisen yksityinen asia ja intiimi asia. Mutta se on vain tehty niin näkyväksi tässä maailmassa, että se voiko enää olla yksityistä? Seksissä on kyse yhdestä luonnollisimmista asioista, lisääntymisestä, evoluution kannalta ja sitä kautta seksi koskettaa meitä kaikkia ja on osa jokaisen elämää. Toivon lisää aitoa puhetta seksistä. Epäaitoa on kyllä joka mainoksessa, epäaitoa kuvaa seksistä, joka vääristää näkymyksemme siitä mitä siltä odotamme. Se asettaa myös paineita erityisesti ulkonäköön, sillä mielettömän monissa median välittämissä kuvissa, erityisesti leffoissa ja sarjoissa, vain kauniit ihmiset harrastavat seksiä. Tiettyjä kehollisia ominaisuuksia vaaditaan hyvään seksiin, vaikkei se ole totta.  Ei ole mikään kauniiden ja komeiden etuoikeus harrastaa seksiä ja nauttia seksistä.

Jokaisella on sukupuoleen katsomatta yhtälainen oikeus nauttia seksuaalisuudestaan ilman häpeää. Seksistä puhuminen ja siitä pitäminen ja oman halukkuuden ilmaiseminen kun on jollain tapaa sopimatonta. Itse en ole tätä mieltä, mutta jatkuvasti kohtaan tälläistä ajattelua ympäristössäni ja se saa minut halveksumaan omaa käyttäytymistäni, vaikkei siinä ole ollut mitään väärää. Mitä jos tuon piilotellun seksuaalisen energian päästää valloilleen? Se tuo varmasti uutta voimaa, lisää hyvinvointia ja voimaannuttaa. Nautinto ja hellyys, läheisyys, hyvinvointi, estottomuus, yksin tai yhdessä.

-Iida

PS. Tämäkin kuvan voi nähdä seksuaalisena. Tai sellainenhan se onkin. Lisäksi kirjoittaessa toivoin, ettei pikkusiskoni lukisi tätä, mutta se ei niin haittaisi, jos veljeni lukisivat. Eli sorrun kaikkiin yleistyksiin. Naisia on suojeltava seksiltä, naiset on viattomia ja elävät epätietoisuudessa. Ja niin edelleen…

6 kommenttia

Nn 10.4.2017 - 16:00

Hyvä kirjoitus! En osaa kommentoida sitä sen koommin, mutta mieleeni tuli vasta katsomani TED-talkin video ja ajattelin että se voisi osua aihepiiriin: https://www.youtube.com/watch?v=mWA2uL8zXPI

Vastaa
Iidaafel 12.4.2017 - 03:12

Kiitos sinulle! Mielenkiintoinen video, kiitos suosituksesta! Tykkäsin ja sopi aiheeseen 🙂

Vastaa
ainomathilda 10.4.2017 - 16:33

Asiaa! Meillä ollaan vanhempien kanssa puhuttu hyvinkin avoimesti seksistä ja haluista, niin noloa se kun onkin omien porukoiden kanssa. Silti musta se on ollut vain vapauttavaa eikä oo tullut koskaa mieleenkään, että ois ollut vaikeeta tän myötä puhua vaikka äidin kanssa seksitaudeista tai virtsiksestä, joka joskus tuli ekoilla kerroilla ekan poikaystävän kanssa! Vähintäänkin koska seksi on mediassa niin läsnä nii aiheesta pitäis jo jutella ala-asteella nuorten kaa ettei lapset vaan ymmärtäis väärin ja murrosikäsille lapsille ois kerrottava hyvissä ajoin mitä on läheisyys ja suojautuminen, koska aina ei jää näistä hyviä käsityksiä käteen koska joku on niin “noloa” kun vain harvoin puhutaan seksistä avoimesti, eikä puhe seksuaalisuudesta ole siten normaalia. 

Hyvä avaus tärkeeseen aiheeseen!

Vastaa
Vierailija 5.5.2017 - 06:34

Otatko siis pyllyyn?

Vastaa
Vierailija 4.4.2018 - 20:43

Olen miettinyt itse tätä asiaa paljon. Tuntuu, että naisten seksuaalisuus on edelleen tabu ja siitä vaiettakoon. Näin joskus videon, jossa kyseltiin sitä mihin seksi loppuu ja lähes kaikki vastaajista totesivat, että (miehen) laukeamiseen. Vastanneet (suurin osa miehiä) olivat yllättyneitä siitä, kun kyseltiin naisen tilaa tässä vaiheessa ja hänen mielihyvästään viitaten siihen, että eikö seksiä olisi tullut jatkaa naisen vuoksi. Heille ajatus siitä, että naista tulisi ottaa enemmän huomioon oli vieras. Olen valitettavasti törmännyt tähän itsekin, mikä on johtanut ajoittain kokemuksiin, jotka tarkemmin ajateltuna olisi ollut parempi keskeyttää. Koska asioista ei voi puhua oikeilla nimillä, on kyseiset kokemukset kuitenkin helpompi vetää vitsiksi ja niille saatetaan nauraa jälkikäteen. Miehet saavat olla röyhkeitä ja hakea mielihyvää röyhkeästi päälle painaen ja naista juuri kuuntelematta (Aziz Ansarin tapaus ja sen jälkipyykki tästä hyvänä esimerkkinä). Naiset opetetaan siihen, että mies laukeaa ja naisella on menkat. Naisten kuuluu kuunnella, olla kiltteja, nättejä, mukautua ja miellyttää muita, mutta pojat ovat poikia. Luulen ja pelkään, että tämä vastaa usein siihen, että naisten on vaikeaa pitää puoliaan ja vaatia mielihyvää sängyssä.

Vastaa
Iidaafel 4.4.2018 - 21:20

Kiitos kommentistasi! On hirveää miten nainen ja mies eivät ole seksin suhteen tasa-arvoisia.

Vastaa

kommentoi postausta