Home » Lisää tietoa omasta terveydestä SYNLABin terveystarkastuspaketeilla

Lisää tietoa omasta terveydestä SYNLABin terveystarkastuspaketeilla

by Iida Åfeldt

KAUPALLINEN YHTEISTYÖ SYNLAB

Viime marraskuussa kävin SYNLABissa ferritiini- ja D-vitamiinimittauksessa. Olin jo pidempään tuntenut olevani väsynyt ja aikaansaamaton. Sellainen laiska ja vetelä. Pääni sisällä moitin itseäni jatkuvasti, kun en mielestäni saanut riittävästi aikaan. Halusin selvittää mikä on ferritiinin ja D-vitamiinin tilanne, sillä molemmat saattavat vaikuttaa vireystilaan ja mielialaan.

Tulokset olivat pieni järkytys, sillä en ajatellut tilanteen olevan ihan niin huono. Ferritiiniarvo oli 19 ug/l, joka viittasi raudanpuutteeseen ja D-vitamiini oli 67 nmol/l, joka kertoi riittämättömästä D-vitamiinin saannista. Toki arvot eivät olleet ihan pohjalukemissa, mutta selvästi olisivat voineet olla paremmat.  Ferritiinin viitearvot ovat 10-150 ug/l, mutta nykyään raudanpuutteen raja-arvona pidetään 30 ug/l ja D-vitamiinin viitearvot ovat 75-120 nmlo/l.

Tulokset herättelivät kiinnittämään enemmän huomiota hyvinvointiin. Otin välittömästi käyttööni rauta- sekä D-vitaamiinilisän. Minulla on huono tapa ostaa kaikenlaista ravintolisää ja vitamiinipurkkia, syödä hetki ja unohtaa ne sitten kaappiin. Saatan muistaa yhtenä aamuna ja unohtaa seuraavana. Marraskuusta lähtien olen käyttänyt ravintolisiä säännöllisesti ja kiinnittänyt siihen huomioita. Minulla on puhelimessa muistutus joka aamu asiasta, jottei ne vain pääse unohtumaan. Lisäksi olen pyrkinyt kiinnittämään huomioita ruokavalioon, erityisesti kahvin ja kalsiumia sisältävien maitotuotteiden sekä kasvituotteiden nauttimista olen tietoisesti välttänyt rautalisän yhteydessä.

Tällä viikolla kävin SYNLABissa jälleen. Edellisestä mittauksesta oli kulunut yli puoli vuotta ja minua kiinnosti tietää, onko mitään muutosta saatu aikaan.

SYNLABilla on viisi eri terveystarkastuspakettia kesän ajan -20%, jonka vuoksi otin itselleni naisen terveystarkastuspaketin 108,80€ hintaan. Kyseinen paketti sisältää ferritiinin ja D-vitamiinin mittauksen ja sen lisäksi se sisältää 9 muuta tutkimusta, eli yhteensä 11 tutkimusta mm. naisille tärkeiden B12- vitamiini ja folaatin pitoisuudet. Naisen terveystarkastuspaketti antaa perusteellisen selvityksen naisen hyvinvoinnista. Tutkimuksilla kartoitetaan mm. munuaisten, maksan ja kilpirauhasen toimintaa sekä mitataan kolestroliarvot. Voit lukea lisää Naisten terveystarkastuspaketista tästä.

Tuloksia odotin suurella mielenkiinnolla ja ne tulivatkin reilun vuorokauden kuluttua SYNLABin Terveyskansioon nähtäville. D-vitamiini oli 120.0 nmol/l ja arvo oli noussut tosi hyvin ja viitearvoissa! Ferritiini oli myös noussut hieman ja oli nyt 25.2 ug/l.

Rautavarastojen nostaminen on hidasta. Puolessa vuodessa muutos ei ollut kovin suuri, mutta suunta on oikea. Ferritiiniarvot pyritään saamaan lähelle normaalia tasoa ensisijaisesti elintavoilla ja rautalisällä, jota joutuu syömään yleensä melko kauan. Minulla on kuitenkin toiveena raskaus hedelmöityshoidoilla, jonka takia olisi äärimmäisen tärkeää saada rautavarastot nousemaan ja aion tästä asiasta konsultoida lääkäriä. Alhainen ferritiini saattaa vähentää raskaaksi tulemisen mahdollisuutta. Lisäksi sikiö tarvitsee oman osansa ja syntynyt vauva elää äidiltä saamallaan varastoraudalla noin puoli vuotta. Siksi tähän on todella tärkeää kiinnittää nyt enemmän huomiota ja seurata feritiiniä.

Naisen terveystarkastuspaketin tutkimuksissa HDL-kolesteroli oli 0.9 mmol/l ja viitearvon ulkopuolella. Arvon olisi hyvä olla 1.2 mmol/l ylöspäin. LDL-kolesteroli oli kuitenkin hyvä. HDL-kolesteroli on ns. hyvä kolesteroli ja se kerää ylimääräistä kolesterolia verisuonista. Mitä suurempi määrä sitä on, sen parempi.

HDL-kolesterolin määrää voi nostaa syömällä pehmeitä kasvisperäisiä rasvoja, kalaa, kasviksia ja hedelmiä sekä juomalla riittävästi vettä. Myös Omega-3 rasvahapot auttavat ja ne eivät olekaan olleet minulla käytössä.

Kaikki muu olikin viitearvoissa ja positiivista muutosta tapahtunut edelliseen mittaukseen verrattuna!

SYNLABin naisen terveystarkastuspaketti ja neljä muuta terveystarkastuspakettia ovat -20 % hintaan 31.7.2021 asti. Hintaan lisätään 15 € palvelumaksu. Tutustu tästä erilaisiin laboratoriopaketteihin, joita SYNLAB tarjoaa. Tästä voit tutustua yksittäisiin tutkimuksiin.

Yhdellä tutkimuskäynnillä saa laajasti tietoa omasta terveydestään, jos valitsee terveystarkastuspaketin. SYNLABin hinnat ovat edullisia ja se tietysti madaltaa kynnystä mennä tutkimuksiin.

Laboratiriotutkimuksiin voi mennä ilman lääkärin lähetettä ja ajankin voi kätevästi varata verkosta. SYNLAB tekee tutkimuksiin hakeutumisesta helppoa ja kynnys on todella matala, kun tutkimuksiin hakeutuminen ei vaadi ensin lääkärikäyntiä. Toimipisteitäkin on yli 30 paikkakunnalla, eli kauas ei tarvitse lähteä tutkimuksiin. Tulokset saa 1-2 päivässä, eli tietoa omasta hyvinvoinnista on tarjolla todella nopeasti.

Tulokset tulevat SYNLABin verkkopalveluun siten, että itse pystyy katsomaan osuvatko ne viitearvojen puitteisiin. Tarvittaessa voi olla syytä kääntyä lääkärin puoleen tutkimustulosten kanssa. SYNLAB ei tarjoa lääkäripalveluja.

Itse varasin mieleisen ajan SYNLAB verkosivuilta, kävin laboratoriossa varaamallani ajalla ja lähdin kotiin. Maksoin käynnin verkossa ja sain tulokset seuraavana päivänä! Helppoa!

Varaa aika tutkimuksiin osoitteesta synlab.fi

-Iida

6 kommenttia

E-M 20.6.2021 - 17:28

Tärkeää asiaa, kiitos! Itse sain ferritiiniarvoni nousemaan syömällä rautalisää iltaisin hedelmäiltapalan kanssa tai tyhjään vatsaan juuri ennen nukkumaanmenoa (lääkärin ohjeesta tupla-annosta Ferrodan tabletteja). Aamulla syötynä rautalisän imeytymistä heikensi myöhemmin päivällä nautittu kahvi/tee. Tsemppiä sinulle, ferritiinin nousu kyllä todella vaikuttaa jaksamiseen!

Vastaa
iidaafel 20.6.2021 - 22:16

Hei kiitos kovasti! Olen jostain syystä ottanut aina aamulla ja silloin se hankaloittaa syömisiä. Siirränpä siis iltaan!

Vastaa
÷÷÷÷÷÷÷÷÷÷÷÷÷ 21.6.2021 - 11:59

En syö Omega 3 -kapseleita, koska ne lisäävät verenvuotoriskiä. Useampikin lääkäri on sanonut, että ne hapot pitäisi saada ruuasta, ei kapseleista.

Vastaa
Miim 24.6.2021 - 17:27

Rautaa ei saisi alkaa syödä omin päin vaan raudanpuutteen syy pitäisi selvittää. Eli ei ole niin yksioikoista että matala ferritiini -> rautakuurille. Ferritiinin tulisi myös nousta 5-10 yksikköä kuussa, jos se imeytyy oikealla tavalla. Söin itse tosi pitkään eri valmisteita ja nousu oli yhtä hidasta kuin sullakin. Lopulta löytyi sellainen valmiste joka imeytyi ja nousu oli muutamassa kuukaudessa 32 -> 55. Se mikä vituttaa on se, että vaikka mun raudanpuutteen syytä on tutkittu jo vuosia, mitään syytä ei löydy ja vaikka syön rautaa mukamas ylläpitävästi 100mg päivässä, arvo vaan laskee taas. Turhauttaa niin paljon 🙁

Vastaa
Jasmin 29.6.2021 - 12:45

Mikä bloggaamisessa on tällä hetkellä haastavinta vai onko mikään? Entä miten paljon käytät aikaa bloggaamiseen päivässä / viikossa?

Aurinkoista kesän jatkoa!💛

https://jasukuvaa.blogspot.com/

Vastaa
iidaafel 29.6.2021 - 20:13

Juuri nyt olen lapsen kanssa kesälomalla heinäkuun loppuun, joten en käytä kovinkaan paljoa aikaa bloggaamiseen. Keskitän ajankäytön Instagramiin kesän ajan 🙂 IHanaa kesää!

Vastaa

kommentoi postausta