Home » Milloin on sopiva jättää vauva hoitoon?

Milloin on sopiva jättää vauva hoitoon?

by Iida Åfeldt

DSC_0169.JPGMinun vauvani oli ilman minun läsnäoloani kolmen viikon ikäisenä. Jonkun mielestä varmaan liian aikaisin, liian pienenä. Mutta minä ajattelin jo raskausaikana, että haluan ottaa apua vastaan ja tottua siihen, että myös muut saavat hoitaa vauvaani. Haluan, että minä kykenen antaa lapseni muiden hoitoon ja luottaa heihin ja haluan lapseni tottuvan, että muutkin kuin äiti kelpaa ja turvallisia aikuisia on monia.

Vaikka haluan suhtautua asiaan myönteisesti ja ottaa kaiken tarjottavan hoitoavun vastaan, niin tuntuu se aika kamalalta. Minulla on joka kerta aivan kamala olo, synnytyksen jälkeen varmaan toiseksi hirvein. Rintaa puristaa ja tuntuu alastomalta, jotain puuttuu. En ole minä. Kävellessä kukaan ei edes tiedä minun olevan äiti, olen vaan tavallinen ihminen. Tämä varmasti on asia mikä myös monella estää vauvan jättämisen hoitoon, mutta pienin askelin se varmasti tekee jokaiselle äidille hyvää!

Jos minulla olisi kumppani, toinen vanhempi mukana arjessa ja lähtisin ruokakauppaan tai lenkille yksin, en ajattelisi, että lapsi on hoidossa. Lapsi olisi toisen vanhempansa kanssa. Mutta minä olen lapsen ainoa vanhempi ja lapsen kanssa aivan joka hetki ja lapsi on mukanani kaikkialla. Jos haluan ns. omaa aikaa (inhoan muuten kyseistä termiä), täytyy järjestää vauvalle hoito.

DSC_0056.JPG

Vauvani ollessa kolmeviikkoinen, häntä hoiti kotipalvelun työntekijä. Minulla käy toistaiseksi Helsingin kaupungin lapsiperheille tarkoitettu kotipalvelu kerran viikossa 2,5 tuntia. Kyseessä on maksullinen palvelu. Se myönnetään usein 3 kuukaudeksi ja jatkuu tarvittaessa. Palvelun on tarkoitus tukea laspiperheitä ja vanhempien jaksamista.

Noiden käyntien lisäksi äitini on kerran hoitanut vauvaa aamupäivän, kun minulla oli menoa, jossa vauvan läsnäolo olisi ollut haasteellinen. Naapurissani asuva perhe on myös käyttänyt pari kertaa vauvaa vaunulenkillä ja kerran ystäväpariskunta pitänyt hänestä huolta muutaman tunnin. Hän on aina ollut omassa kodissaan tai mummilassa, eli hänen päivittäisissä ympäristöissään.

En usko, että on oikeaa ikää antaa vauvaa hoitoon, vaan jokainen tekee ratkaisut oman ja perheen jaksamisen ja voimavarojen mukaan. Joskus kuulee paheksuttavan vauvan hoitoon antavia perheitä ja asiaa kauhisteltavan, ”noin pienen antavat hoitoon” jne. Kukaan toinen ei kuitenkaan elä sitä kyseisen perheen arkea. Jokainen itse tietää mikä ja milloin on parasta.

-Iida

DSC_0153.JPG

7 kommenttia

Linnea Manner 6.11.2018 - 16:35

Meidän nyt 9 kk:n ikäinen tytär on ollut jo useamman yön mummolassa hoidossa, ensimmäisen kerran 4 kk:n ikässä. Olen usein hoitoon jättämisen hetkellä miettinyt, onko vauva siihen liian pieni. Hoitoreissun jälkeen olen tullut siihen tulokseen, että sopivaa ikää hoitoreissuille on turha odotella. Kun vanhempaa väsyttää tai tämä tarvitsee muutoin hengähdystauon, on kaikki hoitoapu tarpeen.

Olen tuntenut hoitoavusta sittemmin vain kiitollisuutta: he tarjoavat mahdollisuuden hengähdyshetkeen, vaikkapa paremmin nukuttuun yöhön. Kaikki apu on pienen lapsen vanhemmalle äärimmäisen tärkeää, eikä kukaan voi määrittää puolestasi, milloin lapsen voi jättää hoitoon. Lapsillamme on taatusti elämässään lisäksemme paljon ihania aikuisia, joiden seurassa olla ja totutella elämisen eri muotoihin. 🙂

Vastaa
Iidaafel 7.11.2018 - 07:38

Upeasti ajateltu! Oikeaa ikää tuskin on ja kaikki apu on tärkeää. Itsekin ajattelen, että on ihanaa saada lapsen elämään paljon tärkeitä ihmisiä, jotka haluavat olla hänen kanssaan. Ja siitä voi vain tuntea kiitollisuutta!

Vastaa
Mamalia 7.11.2018 - 16:20

Todellakin jokainen itse määritelköön omat kuvionsa. 😀 Jenkeissä monet äidit palaavat töihin, kun vauva on ihan pieni, mikä tuntuu meistä suomalaisista hämmästyttävältä. Itse freelancerina rupesin tekemään vähän töitä, kun vauva oli muistaakseni alle 3kk. Se tuntui minusta hyvältä, mutta silti se hävetti ja huomasin puolustelevani valintaa muille. Nyt vauva on 5kk ja on jo kuukauden verran ollut isoäidillään hoidossa kerran viikossa neljä tuntia kerrallaan ja se toimii meille hyvin, veisin hoitoon mielelläni kahtenakin päivänä viikossa. Olen iloinen, töitä osa-aikaisesti tekevä mama:)

Vastaa
Mamalia 7.11.2018 - 16:28

Tuli vielä mieleen, että on kai aika tuore ilmiö, että vanhempi tai vanhemmat hoitavat yksin lasta, monessa kulttuurissa suku/kylä hoitaa ja niin kai meilläkin muinoin. Onhan se ihanaa, jos vieläkin on niin.

Vastaa
Iidaafel 9.11.2018 - 07:37

Samaa mieltä, jokainen itse päättäköön! Ja itsekin ajattelen, että kiva ottaa aikaa blogityöllä ja välillä kirjottaa ihan rauhassa! Nykyään perhe mielletään niin pienenä ja toisaalta se nähdään parhaana hoitojana, vaikka joskus perhe on ollut hyvin laaja ja koko yhteisö on osallistunut hoitoon 🙂

Vastaa
adarine 8.11.2018 - 12:38

Mun mielestä on vähän nurinkurista että ihmiset kauhistelee pienen vauvan jättämistä esim. sukulaisille hoitoon muutamaksi tunniksi. En usko että vauvalle siitä on mitään haittaa, vaikka olisikin jonkun muun sylissä pari tuntia. Parikuukautiset vauvat kun ei vierasta ollenkaan. Niille kelpaa melkein kenen tahansa syli. Enemmän draamaa tulee puolivuotiaan jättämisestä hoitoon kun on pahin eroahdistus meneillään ja lapsi ymmärtää kuka oma äiti on, muttei ymmärrä että vaikka äiti lähtee hetkeksi hän palaa takaisin vähän myöhemmin. Se ahdinko on todellinen sille lapselle. Ja silti on jotenkin ”pahempaa” jättää hoitoon pieni vauva joka ei edes pahemmin hoitajan suhteen nirsoile.

Vastaa
Iidaafel 9.11.2018 - 07:39

Hyvä pointti ja ihan totta! Ei ole itkuhuutoja tai muuta. Vauva omaksuu sen hoitajakseen kenen sylissä se nyt kulloinkin vain sattuu olemaan ja on hänen kanssaan yhtä. Kertomasi eroahdistus on kyllä todellinen ja molemmille varmasti riipivä kokemus!

Vastaa

kommentoi postausta