Home » Mistä rohkeus tulee?

Mistä rohkeus tulee?

by Iida Åfeldt

DSC_0027.JPG

Saan usein palautetta rohkeudestani. Monen mielestä olen todella rohkea kirjoittaessani elämästäni avoimesti. En ole itse osannut edes ajatella, että omasta elämästäni kirjoittaminen sellaisena kuin se on, olisi rohkeaa. Monesti ne vaikeatkin aiheet, joista eniten tulee palautetta, ovat sellaisia, joista kirjoittaminen on minulle ns. terapeuttista. Tekstin kirjoittamisen jälkeen, pääsen aiheesta irti ja oma olo helpottuu. Rintojen kehityshäiriöstä kertominen on taas ollut puhtaasti vertaistuellista. Raskaudesta kertominen taas oli vain tehtävä, sillä se olisi tullut tietoisuuteen jotain kautta kuitenkin ja kun päätän jotain tehdä, niin haluan tehdä sen kunnolla ja siitä syystä myös avoimuus alusta asti.

Palautteen myötä olen kuitenkin alkanut pohtimaan rohkeutta laajammin. Kyselin myös Instagram -seuraajiltani mikä heille antaa rohkeutta. Samaistun heidän kommenteihinsa, rohkeutta tuo läheiset ihmiset, kannustava palaute, hyvä itsetunto ja omat tavoitteet kehittyä. Tein pientä listausta näistä asioista ja niiden merkityksestä minun kohdallani.

DSC_0034.JPG

  1. Läheiset ihmiset ja perhe. Uskallan olla rohkea, koska minulla on ympärillä sellaisia ihmisiä, jotka eivät lähde. On sellasia ystäviä, jotka ovat olleet mukana jo niin kauan, että voin luottaa heihin nyt ja tulevaisuudessa. Lisäksi on mahtavia sisaruksia ja sukulaisia, jotka ovat aina valmiita auttamaan, jos apua vaan tarvitsee. Ja se, joka mahdollistaa rohkeuteni, on äitini. Äiti on se suurin voima, johon voin täysin luottaa. Hänen ovi on aina auki, tein mitä tahansa tai mokasin kuinka pahasti tahansa hänen luokseen voi aina mennä. Äiti on myös kasvattanut minut rohkeaksi, hän on aina kannustanut minua ja luonut uskoa siihen, että pärjään kyllä.
  2. Kannustus. Kannustava palaute antaa lisää rohkeutta. Jos saisin paljon negatiivista palautetta kirjoituksistani, en uskaltaisi olla niin avoin, koska silloin haluaisin suojella itseäni. Nyt voin olla avoin ja rohkea. Siitä voin kiittää teitä, jotka kannustatte minua kommenteillanne. Teidän palautteenne ansioista haluan antaa teille sitä, mitä pyydätte ja tiedän, että te tuette minua. Kannustava palaute pätee myös monessa muussa asiassa, kuten työssä ja vapaa-ajalla. Kauniit sanat, positiiviset kommentit ja kannustus antaa voimaa luottaa itseensä ja omaan tekemiseen.
  3. Itsetunto. Hyvä itsetunto auttaa olemaan rohkea, koska silloin ei välitä muista, vaan tekee itselleen parhaalla tavalla. Silloin ei välitä muiden mielipiteistä, vaan on rohkeasti oma itsensä. Silloin luottaa omaan itseensä ja kunnioittaa itseään. Hyvä itsetunto on usein pitkän työn tulos ja itse koen sen tulleen eletyn elämän ja elämänkokemusten myötä. Ikä vaikuttaa myös itsetuntoon, sillä mitä vanhemmaksi tulee, sitä vähemmän sitä välittää muiden asenteista. Huomaan, että elämänkokemukset ovat tuoneet minut siihen pisteeseen, että tiedän voimani, tiedän, että kaikesta selviää. Usein minusta tuntuu, että mitään sellaista ei voi tulla vastaan, mistä en voisi nousta ylös. Minulla on siis todella vanha luotto siihen, että pärjään. Toisaalta taas osaan tunnistaa omat rajani ja tiedän, milloin en pärjää, jolloin olen aina tähän asti osannut pyytää apua.
  4. Tavoitteet. Usein omat tavotteet lisäävät rohkeutta ja niiden saavuttaminen lisää hyvää itsetuntoa. Monesti on tärkeää kokea olevansa jossain omassa jutussaan hyvä ja osaava, oli se sitten harrastus tai työ. Omien tavotteiden saavuttaminen johtaa yhä uusien ja aina vain rohkeampien tavoitteiden asettamiseen. Omassa jutussaan menestyminen, kannustavan palautteen saaminen lisäävät itsetuntoa, “minä olen tässä hyvä” ja se taas antaa uskallusta olla rohkea. Minä usein haluan tavoitella asioita, jotka vähän pelottaa, haastaa itseäni, sillä koen tarvetta kehittyä ja pitää elämääni mielenkiintoisena. Täytyy olla rohkeutta, jotta uskoltaa asettaa tavotteet vähän ylemmäs mitä oma osaaminen on. Monesti olemme todella rohkeita sellaisen asian parissa, josta meillä on tietämystä ja luotamme osaamiseemme. Uskallamme ottaa riskejä, koska tiedämme olevamme sen asian ammattilaisia. Luottamus omaan osaamiseen antaa rohkeutta.

DSC_0030.JPG

Minä haluan olla rohkea. Rohkeudella olen tähän asti saavuttanut vain elämääni parantavia asioita ja kasan hyviä tarinoita blogiin. Kannustan olemaan rohkea. Oli se sitten missä mittapuussa tahansa. Sillä rohkeutta ei voi vertailla, sitä on todella monenlaista. Jätämme niin paljon rohkeutta käyttämättä, koska meistä on mukavaa olla mukavuusaluella ja rohkeus pelottaa. Ja aivan liian usein meidän rohkeutta estää toiset ihmiset. Mietimme turhaan, että mitä muut ajattelevat, jos teen näin, vaikka rohkeuden kannalta oleellisinta on kuunnella omaa sisintään ja sitä mitä se asiasta ajattelee.

Rohkeutta tiistaihisi,

-Iida

1 kommenttia

reindeer 2.4.2018 - 21:48

“Saan usein palautetta rohkeudestani. Monen mielestä olen todella rohkea kirjoittaessani elämästäni avoimesti”

Todellista rohkeutta osoitat myös silloin kun harrastat satunnaisten nettideittien kanssa seksiä ilman kondomia. Todellinen uhkapelaaja, ihailtavaa rohkeutta!

Vastaa

kommentoi postausta