Home » Mitä hyvää olen saanut somesta?

Mitä hyvää olen saanut somesta?

by Iida Åfeldt

Todella usein puhutaan siitä, että some ahdistaa, masentaa ja vie aikaa. Ihmiset halauvat irtautua somesta ja rajata somen käyttöään. Somen nähdään tuovan ulkonäköpaineita ja saa kritiikkiä epäaitoudesta antaen vääristyneen kuvan siitä, mitä elämä todella on. En väitä etteikö näin olisi, mutta halauan hetkeksi kiinnittää huomion siihen, mitä kaikkea hyvää some voi tuoda.

iidanmatkassa_oodi-3.JPG

iidanmatkassa_oodi-8.JPG

1. YSTÄVÄT

Somen kautta on mahdollisuus saada ystäviä. Olen itse saanut aivan mielettömiä ystäviä somesta, joista on tullut todella tärkeitä ja rakkaita. Usein ystävyys on alkanut Instagramista, on ensin seurattu toisiamme ja siinä seuraamalla havaittu, että toisen elämässä on paljon samaistuttavia asioita. Tämä on johtanut viestittelyyn ja myöhemmin tapaamiseen sekä siitä alkaneeseen ystävyyteen. Nämä kuvat ottanut Pinja on ystävyyteni somesta lähes kaksi vuotta sitten. Eli some on loistava paikka löytää omanhenkisiä uusia ystäviä. 

Erityisesti Facbookissa erilaiset ryhmät ovat suosittuja, niissä voi saada vertaistukea ja ystävystyä. Some tuo samaa elämäntilannetta eläviä yhteen ja yhdistää ihmisiä. Ryhmät voi kokea yhteisöllisiksi ja tuoda arkeen apua. Ryhmiin voi jakaa huolia, kysyä asioista, saada neuvoa ja jakaa iloja. Ryhmien kautta voi sopia koiralenkejä tai vauvatreffejä. Tiedän lähipiirissäkin monen, joka on Facebookryhmien kautta löytänyt samaa koirarotua olevan kaverin omalle koiralle ja omistajat ovat alkaneet harrastaa koirien kautta kaikkea yhdessä. 

Erityisesti muuttaessa tai reissatessa ulkomaille somen kautta voi tutustua paikkakunnan asukkaisiin ja saada kontakteja, verkostoitua ja saada ystäviä. 

Somessa tiedotetaan myös tapahtumista. Tapahtumienkin kautta on mahdollista saada ystäviä tai ainakin tekemistä itselleen. Oma mummoni käy kirjapiirissä, josta saa mukavaa tekemistä eläkepäiviin. Pienillä paikkakunnilla voi olla vaikeaa löytää seuraa ja tekemistä, jolloin some voi auttaa ihmisiä yhteen.

2. VERTAISTUKI

Kuten yllä mainitsinkin, somesta saa vertaistukea ja voi samaistua ihmisiin tai löytää jotain yhteistä jonkun kanssa. Usein huomaa, ettei ole yksin, vaan joku toinen kamppailee ihan saman asian kanssa. Itse olen kertonut somessa tubulaarista rinnoistani ja saanut useita useita viestejä siitä, miten minun kertomani on muuttanut jonkun tissit. Joku on sen avulla ymmärtänyt hakeutua lääkäriin ja ehkä päässytkin leikkaukseen. Nykyään saan myös valtavasti viestejä äitiyteen liittyen. Minun esimerkkini antaa voimaa uskoa siihen, että yksin vanhempana pärjää ja se on antanut monelle rohkeutta hakeutua hoitoihin kohti itsenäistä äitiyttä. 

Ja näiden palautteidein kuuleminen on niin hienoa. Tuntuu mahtavalta, että oma esimerkki ja tekeminen voivat pienessä mittakaavassa auttaa toista ja muuttaa jonkun elämää. Ja tämä on ehdottomasti yksi hienoimpia asioita, joita olen somen kautta saanut kokea. En ehkä voi parantaa koko maailmaa, mutta voin auttaa somen välityksellä ja yksikin, joka on saanut vertaistukea ja apua, tarkoittaa, että tekemiselläni on merkitystä. 

iidanmatkassa_oodi-16.JPG

2. MOTIVAATIO

Siinä missä some masentaa ja aiheuttaa kateellisuutta, se myös motivoi. Somesta voi saada itselleen innostusta ja löytää uusia tavotteita. Itse koen monista seuraamistani henkilöistä motivaatiota ja iloa. Seuraajan heitä henkilön takia. Toisinaan seuraan tilejä tai avainsanoja, joiden kuvista tai aiheista inspiroidun. Saan jonkun kuvista ideoita omiin kuviin tai saan ideoita johonkin omaan projektiin. 

Somesta saa ruokaideoita ja reseptejä. Facebookissa ja Instagramissa jaetaan paljon reseptejä ja ruokatietoa, josta voi innostua. Myös liikunta ja treenivinkkejä jaetaan paljon ja niistä voi saada omaan arkeen toimivia vinkkejä. 

Toisen esimerkki voi motivoida tekemään itse perässä.

3. TYÖ

Somesta voi poikia työtä tai some voi olla työtä, ihan oikea ammatti. Minulle some on esimerkiksi yksi tulojen lähde. Ja onhan sekin tavallaan todella hienoa, että some mahdollistaa työtä kokonaan tai osittain. Moni vaikka jakaa omia kakkukuviaan kakkuryhmiin tai tekeleitään kädentaitojen ryhmiin. Somesta saatu kannustus voi johtaa vaikka yrityksen perustamiseen. Monella ystävälle on käynyt näin. Joku on tykännyt kuvan kakusta, tilannut kakun. Kohta muutama muu on tilannut ja pian on yritys pystyssä. 

Minulta moni yritys on ostanut Instagramkuvan. Kuvan julkaisemisesta olen saanut palkkion, rahaa. Ja pidän sitä kyllä yhtenä somen parhaina puolina ystävyyden lisäksi. On tosi hienoa, että siitä voi luoda ammatin itselleen.

iidanmatkassa_oodi-5.JPG

iidanmatkassa_oodi-12.JPG

Some tarjoaa tekemistä ja virikkeitä, yhdistää ihmisiä ja tuo ihmisiä yhteen. Somen kautta tehdään paljon hyvää, esim ajetaan jotain yhteistä aatetta tai kerätään rahaa hyvään tarkoitukseen. Some voi muodostua ammatiksi. Somesta voi saada ystävän!

Mitä hyvää sinä olet saanut somesta?

-Iida

KUVAT: Pinja Mitrovitch / Pinã y Coco

kommentoi postausta