Home » Mitä olen syönyt raskausaikana?

Mitä olen syönyt raskausaikana?

by Iida Åfeldt

DSC_0998.JPG

Olen syönyt raskausaikana todella normaalisti. Aluksi ruokavalioni oli todella suppea ja rajoittunut pahoinvoinnin takia. Siinä lähes kolme kuukautta meni syöden hedelmiä, näkkäriä ja kirpeitä karkkeja. Kaikki ruuanvalmistus ja ruuan tuoksu kuvotti, joten söin aika paljon valmisruokia tai söin ulkona. Kahvi oksetti ja mitkään herkut eivät maistuneet entiselle sokerikoukuttuneelle. Tärkeintä tuolloin oli syödä niitä asioita mitkä maistuivat, jotta sai pahoinvoinnin pidettyä aisoissa. 

Alkuun noudatin myös todella tarkkaan Eviran virallisia suosituksia raskausajan vältettävistä elintarvikkeista. Jotenkin ajattelin, että saan varmasti keskenmenon, jos syön salmiakkia tai juon inkiväärishotin.  Sitä oli niin epävarma koko vauvan olemassaolosta ja huolissaan ihan kaikesta.

Aika pian kuitenkin tuli aamu, kun ei enää oksettanut. Ja pian ne vessanpöntön reunalla vietetyt aamut olivat vain muisto. Ruoka alkoi maistua. Mahakin alkoi näkyä ja vauva tuntua, jolloin rentouduin muutenkin todella paljon. Ehkei se vauva kuolisi, jos joisin kaksi kuppia kahvia tai teetä päivässä.

Olen tämän toisen ja kolmannennen kolmaksen aikana syönyt mielestäni todella normaalisti. Olen juonut kahvia, olen juonut teetä, olen syönyt salmiakkia ja lakritsia. Olen syönyt siemeniä, ulkolaisia marjoja ja juustoja. Minun terveydenhoitajani neuvolassa sanoi todella hyvin ruokavaliosta. Hän sanoi, ettei mitään sellaista pidä syödä, josta tulee itselle pahaa mieltä ja stressiä. 

Minun mielestäni vältettävät aineet on suosituksia ja jokainen syö niiden rajoissa miten itse hyväksi kokee omalle mielelleen. Minä koen ne monelta osin todella tiukoiksi, mutta jotkin asiat listalta taas koen tärkeinä. En ole syönyt raakaa kalaa tai lihaa, en kylmäsavu- tai graavilohta, mätiä, maksaa tai sushia. En ole juonut alkoholia tai käyttänyt mitään muitakaan päihteitä. Pakastekasvikset olen toki keittänyt ja käyttämäni juustot ovat olleet pastoroituja, kuten feta ja vuohonjuusto. Mutta en kyllä ole stressaillut, jos kotimaiset marjat ovat jääneet huuhtelematta. 

Raskausaikana minulla ei ole ollut mitään erityistä mielitekoa syömisen suhteen.Vesimelonia, mansikoita ja herneitä syön kyllä niin paljon, kun kaupasta vaan jaksan kotiin kuljettaa, mutta kenellepä ne ei näin kesällä maistuisi! Selkeästi olen huomannut makean himon kadonneen. Suklaata ei tee yhtään niin paljoa mieli, kun aiemmin ja se todella on ihme ja järkytys! Ennen tungin jäätelöä suuhun koko purkin verran ja nyt se on oikein hyvin säilynyt pakkasessa. Vähän riittää sokeriherkkuja ja useammin marjat ja hedelmät korvaavat senkin. Mieleni on kuitenkin tehnyt kirpeitä karkkeja ihan alusta asti ja myöhemmin salmiakkia ja lakritsia. Ja tosiaan ennen raskautta ne eivät olleet mitenkään suosikkejani. Myös makkara ja sinappi on nousseet suosikeiksi ja en edes muista koska olisin ennen raskautta syönyt makkaraa! Muutenkin maistuu kaikki ruoka todella hyvin, sellainen perinteinen kotiruoka. Omat terveys- ja vegesoossini ovat kyllä saaneet nyt väistyä. Ennen minulle oli tärkeää ruuan pohtaus ja hyvät raaka-aineet, mutta tähän on nyt sitten tultu!

-Iida

7 kommenttia

All_i 29.7.2018 - 08:23

Toivottavasti lakujen ja salmiakin määrä on kuitenkin ollut pieni. 🙂

https://www.vau.fi/raskaus/elamantavat-raskauden-aikana/lakritsi-salmiakki-ja-raskaus/

Vastaa
piiakarpovuo 29.7.2018 - 09:27

Juurikin näin ! Ei pidä ottaa kuitenkaan liikaa stressiä siitä mitä suuhun laittaa. Itselläkin pahoinvoinnin aikana meni juet ne mitä sai alas sen kummemmin eviran listaan tutustumatta. Neuvolassakin sanoivat et nyt vaan syöt sitä mikä menee alas et kunhan syöt jotain. 

Sit kun pahoinvointi loppu niin tuli katottua sitä listaa, mutta en mäkään sitä orjallisesti noudata.

Tietysti niitä ehdottomia kieltoja olisi hyvä noudattaa, kuten mainitsemasi raa’at kalat jne. Salmiakki ja lakritsi kuitenkin on pienissä määrissä ihan ok ja esimerkiksi energiajuomakin. Ne on tosiaan vaan suosituksia ja kyllä mä itse myös jos on salmiakkia tehnyt mieli oon jonkun pienen rasian ostanut kokematta siitä huonoa omaatuntoa. 

 

Vastaa
Iidaafel 30.7.2018 - 19:18

Just samaa mieltä sun kanssa Piia! Ei stressiä ja ehdottomuus vaan toisi stressiä. Kohtuullisesta käytöstä ei oo haittaa ja kaikkea ei oo ees tutkittu! Jokainen tekee kuinka parhaaksi kokee 🙂

Vastaa
Saranda 30.7.2018 - 05:47

Tykkään sun asenteesta ihan hirveästi! Ja en tuu koskaan ymmärtämään niitä jotka puuttuu muiden raskausajan syömiseen – jokainen saa syödä sitä mitä haluaa kun sikiö on vielä vatsassa, eikä ole kenenkään muun asia arvostella sitä.

Ja vitsi tätä mäkin odotan: Aika pian kuitenkin tuli aamu, kun ei enää oksettanut. Ja pian ne vessanpöntön reunalla vietetyt aamut olivat vain muisto.

Vastaa
Iidaafel 30.7.2018 - 19:20

Kiitti Saranda! Munkin mielestä jokainen tekee onat valinnat oman tuntemuksen mukaan. Ja kantaa sitten vastuun. 

 

Ja hei pian sullakin koittaa paremmat ajat! <3

Vastaa
All_i 30.7.2018 - 15:29

Tarkoitus ei ollut mitenkään puuttua toisten asioihin tai olla tyly. Itsekin olen raskaana ja kamppailen lakuhimon ja järkyttävän pahoinvoinnin kanssa. Ajattelen, että suosituksia ja kieltoja täytyy noudattaa (toki maalaisjärkeä käyttäen), ja maltillinen määrä on usein ratkaisevaa. 

Vastaa
Iidaafel 30.7.2018 - 19:23

En ajatellutkaan niin! Jokainen mielestäni kuitenkin tekee niin, kuin itselleen kokee parhaaksi. Minä olen satunnaisesti syönyt lakua ja salmikkia reilustikkin ja joskus en yhtään. Mutta tietäen, että se oma ratkaisu ja valinta, jolloin minulla on vastuu. Toiset on tiukkoja ja toiset soveltaa ja tieto lisääntyy myös jatkuvasti. Yksin laku ja salmiakki tuskin vaikuttavat vauvan kehitykseen tai esim ADHD diagnoosiin. 

Vastaa

kommentoi postausta