Home » Mitä varhaiskasvatuksen henkilöstölle lahjaksi?

Mitä varhaiskasvatuksen henkilöstölle lahjaksi?

by Iida Åfeldt

Minulta on kovasti kyselty lahjaideoita varhaiskasvatuksen henkilöstölle. Lahjan antaminen ei ole välttämätöntä, eikä se ole mikään oletus. Itse työntekijänä olen aina kokenut, että persoonallinen kortti henkilökohtaisen palautteen kera, on ollut paras lahja. Sitten taas itse äitinä koen haluavani jotenkin muistaa aikuisia, jotka viettävät lapseni kanssa valtavan paljon aikaa. Siitäkin huolimatta, että heille maksetaan siitä ja se on heidän työnsä.

Ongelmia tosiaan tuottaa lahjan keksiminen. Siihen ei halua laittaa suuresti rahaa, sillä lahjoja pitää olla useita. Sitä ei halua, että lahja olisi täysi turhake ja enemmänkin saajalle ongelmaksi. Tähän olen koonnut ideoita ja vinkkejä lahjaa varten. Tietysti aina jollekin se kahvi on huono lahja, sillä joku ei juo sitä, toiselle ruokalahja on huono, sillä  on allergioita. Jollekin se suklaa on huono, sillä kaikki eivät syö sokeriherkkuja ja jollekin kosmetiikka on tuoksujen takia huono. Kaikkea ei vain voi tietää ennakkoon. Toivottavasti näistä vinkeistä olisi kuitenkin iloa!

KASVIT JA KUKAT

Rakastan kukkia! Siitä syystä ne ovatkin itselleni mieleinen lahja. Kukissa ja kasveissa on myös se hyvä puoli, että ne kestävät hetken, eli ne eivät kerrytä tavaran määrää saajan kotona. Kesällä oikein ihana lahja on myös tuoreet yrtit. Omalla urallani olen saanut kukkakimppuja, jotka ovat olleet koko ryhmän yhteinen lahja, yksittäisiä leikkokukkia, kuten hortensian ja suureen ruukkun istutettuja yrttejä.

Toimivia lahjoja: leikkokukat, pihakukat, kuivakukkakranssi, mansikantaimi, tomaatintaimi, laventeli, yrtit ja salaatit

“KAHVIHUONEKORI”

Yksi aina toimiva lahja on syömistä ja/tai juomista henkilökunnan taukotilaan. Varhaiskasvatuksen työntekijät kustantavat kahvinsa,suodatinpussinsa, teensä ja maitonsa itse (yksityisellä saattaa olla toisin).  Paketti kahvia tai teetä ilahduttaa siis yhteisesti. Sen ympärille voi luoda vaikka herkkukorin tai ostaa erilaisia välipalapatukoita tms.

Toimivia lahjoja: kahvi, tee, suodatinpussit, hunaja, patukat, keksit, suklaa, pullapitko, kuivatut hedelmät

SYÖMINEN

Ruokalahjat ovat usein “varmoja”, sillä ne tulee syötyä! Jos saaja ei pidä, ehkä hänen perheensä pitää tai työkaverit taukotilassa. Kivoja lahjoja on joku vähän parempi kahvi, pientilan puurohiutaleet tai jauhot tai laadukas öliiviöljy! Myös kesäherkut, kuten mansikat ja herneet toimii! Itse olen antanut lahjaksi joskus lettujen valmistus -paketin, joka sisälsi jauhot ja herkullisia hilloja sekä ohjeen. Kukapa ei kesälomalla haluaisi herkutella letuilla! Jouluisin taas olen tehnyt riisipuuro-paketteja, joissa on kaikki tarvittava puurohetkeen. Miksipä ei voisi antaa tortilla-aineita ja tai grilliherkkuja. Tai limonadeja! Koriin voisi pakata muutamia erilaisia kesäjuomia. Myös jääteen valmistukseen tarvittavat välineet ja ohjeen voisi pakata kivasti ja antaa lahjaksi!

Toimivia lahjoja: oliiviöljy, balsamico, hillo, hunaja, kahvipaketti, tuoreita mansikoita, suklaa, limonadit/juomat

KORTTI

Kortti tai piirrustus on aina mieleinen muistaminen. Olen säästänyt kaikki urallani saadut kortit. Niissä on aivan ihania sanoja ja palautteita. Kortteihin on ihana palata. On niin suuri onni, että on saanut olla niin monen pienen ihmisen matkalla mukana ja merkittävänä osana perheen arkea.

Toimivia lahjoja: lapsen piirrustus tai maalaus, valokuvia, kiitoskirje, kortti, jossa kerrotaan henkilökohtaiset kiitokset tai haastatellaan lasta kyseisestä aikuisesta ja yhteisesti hetkistä

LAHJA YHTEISEEN KÄYTTÖÖN

Varhaiskasvatuksessa tavarat ovat kovalla kulutuksella ja usein resurssit puutteelliset, valitettavasti. Mikä olisi parempi kuin lahja koko päiväkodin yhteiseen käyttöön tai suoraan lapsiryhmään? Lahja  toisi iloa niin lapsille kuin henkilökunnallekin. Se ei varmasti jää turhaksi. Tai lahja voi olla suoraan henkilökunnan käyttöön, esimerkiksi kesälomakartan tai unelmakasten teko. Lahjaksi voi viedä aikakausilehtiä, liimaa, kartonkia ja oheistavaraa!

Toimivia lahjoja: lastenkirja (esim. Otus Opus, Joogaleikki, Molli, Fanni, Sulon ja Elsin uudet naapurit, Onni ja Aada), puuhakortteja (esim.  Oppi &Ilo), Pedapuu jumppakortit, Fanni tunnekortit, Meri Mort Eläinjoogakortit, Hidasta elämää Lasten voimakortit, erikoisemmat hiekkamuotit, saippuakuplia koko ryhmän iloksi, palapeli, lautapeli, askarteluvälineet, kasa tarroja, roolileikkiin sopivia vaatteita

LAHJAKORTTI

Lahjakortti on siinä mielessä helppo lahja, että saaja voi ostaa sillä itselleen jotain mieleistä. Silloin ei tule ostaneeksi mitään tarpeetonta ja turhaa, joka on enemmänkin vaivaksi saajalle. Jossain kunnissa on käsittääkseni lahjakorttien antaminen kiellettyä niin varhaiskasvatuksen kuin koulunkin puolella, eli se kannattaa varmistaa etukäteen.

Toimivia lahjoja: jätskikiskalle lahjakortti, kukkakauppaan lahjakortti, läheiseen kahvilaan lahjakortti, kirjakauppaan lahjakortti, leffaliput tai kauppaketjun lahjakortti. Lahjakortti brunssille, lahjakortti tekemiseen kuten subbailuun, minigolfiin tai keilaukseen tms.

KULUVA LAHJA

Kuluva lahja harvoin on turhake, joka ei jossain vaiheessa pääsisi käyttöön. Siksi itse olen tykännyt saada ja antaa tämän kategorian tuotteita. Ne on myös helppo antaa eteenpäin, jos tuote ei sovi itselle vaikka tuoksun puolesta. Kerran muistan saaneeni ihana kortin sanoin “rentouttavaa lomaa”ja kortissa oli kiinnitettuna Eucalyptus saunatuoksu. Itse olen usein antanut Ole Hyvä -merkkisiä kotimaisia ja luonnollisia siivoustuotteita. Niissä on aivan ihanat pakkaukset kaiken lisäksi. Olen myös saanut käsien huolto-pakkauksen, joka sisälsi käsirasvaa, kynsiviilan ja kynsilakkaa.

Toimivia lahjoja: käsisaippua, käsidesi, pyykkietikka, yleispuhdistusaine, jalkakylpysuola, tiskiaine, saunatuoksu, kynsilakka, kosmetiikka, käsirasva

KÄYTTÖTAVARA

Jos henkilökuntaa tuntee paremmin, on henkilökohtainen, persoonasta kertova lahja aivan ihana! Olen saanut urallani sateenvarjon ja pyyhkeen, kun muutin Englantiin. Lisäksi olen saanut vaaleanpunaisen essun lapselta, joka oli vanhemmalleen kertonut minun pitävän leipomisesta. Lisäksi olen saanut menneiden vuosien aikana mariskooleja, marimekon laseja, muumimukeja, Iittalan Kivi ja Aalto tuikkukippoja. Jokainen niistä on minulle edelleen ja ovat olleet makuuni.

Toimivia lahjoja: käsipyyhe, tiskirätit, avainnauha, hiuspyyhe (esim. Vohvelikierre), heijastin, kynttilä, kahvimuki, villasukat ja lapaset, kivat puuvillasukat (esim. Sidoste), keittiöpyyhe, patalappu (esim. Pentik, Lapuan kankurit), hiusasusteet (pannat ja donitsit), korvakorut

YHTEISLAHJAT

Se, että jokainen ostaisi jotain, ei mielestäni ole tarpeen. Siinä menee yllättävän paljon rahaa, jos perheessä on useampi lapsi ja jokaisella on kolme kasvattajaa ryhmässään. Voimien yhdistäminen on kannattavaa, jolloin maltillisella summalla voidaan kerätä lahjaan tarvittava rahamäärä. Yhteislahja voi olla mitä vain yllämainituista ideoista!

 

KUVAT: Pixabay.com

6 kommenttia

Anonymous 30.5.2021 - 19:08

Hyvä postaus Iida !
Vaka- työssä itsekin ja tässä oli hyviä ideoita ja näistä useimpia saanut lahjaksi.
Mieleisempiä lahjoja itselle ovat olleet esim sitruunapuun taimi , kaikki yrtit ja kukat, sisustusliikkeen ja kahviloiden sekä jätskikiskan lahjakortit Ja body shopin tuotteet.
Kortit säästän aina ja ne saa useimmiten liikuttumaan.
Mutta lahja ei ole todellakaan pakollinen eikä mikään oletus.
Itse olen antanut aina lapsen kasvattajille lahjat, paitsi silloin kun koen että olen ollut todella tyytymätön päiväkodin henkilökuntaan lapsen edellisessä päiväkodissa. Jos kasvatuskum

Vastaa
iidaafel 30.5.2021 - 22:11

Hei kiitos!! Ja ihana kuulla, että säästät kanssa kortit! Sama juttu❤️

Ja kyllä, tosi kurjaa, jos kasvatuskumppanuus on olematon☹️☹️ Ei varmasti tee mieli muistaa!

Vastaa
LauraHa 30.5.2021 - 19:12

..karkasi!
Jos kasvatuskumppanuus tuntuu takkuilevan ja kokee ettei päiväkodista saa tukea saati että aamulla Huomenta sanottaisiin niin ei silloin kyllä lahjoja voi sydämestään antaa lapsen eikä omasta puolesta eikä minusta tarvitsekaan !

Vastaa
paivisusanna 1.6.2021 - 00:13

Nämä osui kyllä naulan kantaan! Olen itse ollut opena ala-asteella, eskarissa ja kansalaisopistossa, ja kaikkein mieluisimpia saamiani lahjoja (lausutun kiitoksen lisäksi, mikä on tietenkin tärkein ja riittävä jo itsessään) ovat olleet juurikin kukat, skumppa, mansikat, herkkukorit, saippuat, tiskirätit, ja lahjakortit kahvilaan/ravintolaan/kauneushoitolaan (ei ne taulut tai koriste-esineet) 🙂

Vastaa
iidaafel 1.6.2021 - 09:26

Kiva kuulla! Ja ihan sama juttu, ne on itsellekin olleet aina mieluisia!

Vastaa
Keväiset muistamiset päiväkodin aikuisille - Homevialaura 5.6.2021 - 14:55

[…] päiväkodin aikuisten muistamisiin, niin Iidan matkassa on juuri laatinut hyvän postauksen Mitä varhaiskasvatuksen henkilöstölle lahjaksi. Meillä muistamisten antaminen on venynyt aina muutenkin varsinaisen valmistujaispäivän yli, […]

Vastaa

kommentoi postausta