Home » Mitä vauvavuosi maksoi?

Mitä vauvavuosi maksoi?

by Iida Åfeldt

Mitä vauvavuosi on maksanut? Sain toiveen lukijalta kirjoittaa vauvavuoden kuluista. Esikoisen kohdalla joutuu todella hankkimaan aivan kaiken uudelle ihmiselle. En ole pitänyt kuluista excel-taulukkoa, vaikka olisi ehkä ollut mielenkiintoista kirjata niitä ylös! Jotkut kuluista perustuvat arvioon ja omaan muistikuvaan.

Korvike 3 880 €

  • Korvike käytössä syntymästä lähtien. Noin 3kk iästä aloitettu erilaisten allergiakorvikkeiden kokeilu ja 10kk ikäisenä Kelakorvaavuus. Meillä käytössä aminohappopohjainen korvike. Onneksi tämä kulu ei koidu kaikille, eikä hoito pitkity kuten meillä.

Vakuutus 400 €

  • Vakuutus on korvannut sairaalassa oloa, tutkimuksia ja lukuisia lääkärikäyntejä yksityisellä sekä poliklinikkakäyntejä sairaalalla ainakin 1000 € edestä. Vakuutus on korvannut myös atooppisen ihonhoitoon tarkoitettuja rasvoja 150 € arvoisesti ja monia lääkkeitä.

Vakuutuksen omavastuu 100 €

Suoliston mikrobitesti 350 € (vakuutus ei korvannut)

Synnytys 300 €

Ruoka 600 €

Pullon lämmittäjä 60 €

Vitamiinit, särkylääkkeet yms. apteekkikulut (D-vitamiini, maitohappobakteerit ja lisärauta) 80 €

Vaipat ja päivittäishygienia 700 €

Sitteri (käytetty) 60 €

Pinnasänky 100 €

Hoitopöytä 30 €

Turvakaukalo 300 €

Vauvan huoneen sisustushankinnat 100 €

  • Vauvalle ostettu matto, hylly ja taulun kehyksiä

Kylpyamme 16 €

Hoitolaukku (reppu) 80 €

Sadesuoja 50 €

Syöttötuolin tarjotin 40 €

Vuokra 1130 € (vauvan osuus asumiskustannuksista)

Vesi 100 € (vauvan osuus kustannuksista)

Vauvatanssi 50€

Newborn kuvaus 200 €

Valokuvakirja 50 €

Valokuvien teetätys 30 €

Vauvakirja 20 €

Ristiäiset 50 hengelle 300 €

1-vuotissynttärit 250 €

Passi ja passikuva 78 €

Vaatteet 1000 €

  • Tämä on täysi arvio. Joskus menee enemmän, joskus vähemmän. Nyt en ole hetkeen ostanut mitään, kun olemme käyttäneet samaa kokoa kauan. Suuri osa vaatteista on käytettyjä, mutta on myös uusia hankintoja, tossuja, kenkiä ja asusteita. Olen myös myynyt vaatteita 700 €:lla eteenpäin.

Lelut ja kirjat 300 €

  • Lelut ovat suurilta osin kirpputorilöytöjä, kuten Bublot ja Brio junarata. Uutena on ostettu leikkikeittiöön puisia ruokia ja välineitä. Kirjoihin on mennyt paljon rahaa, sillä olen halunnut ostaa omia suosikkikirjoja kotiin.

Tutit ja tuttipullot 80 €

  • Vauva on syönyt alusta asti tutteja, joita on pitänyt uusia, tuttipulloja on kuusi kappaletta ja niihin imupäitä on uusittu vuoden aikana

Ruokailuvälineet ja ruokalaput 70 €

  • Ruokalaput, lautaset, nokkamukit, pullot ja aterimet

YHT. 10 904 €

Summa on aivan kamala. Toki korvike on nostanut kuluja todella paljon. Oikeasti mietin välillä, että onko minulla joskus ollut noin paljon rahaa! Edullisemminkin olisi tottakai päässyt tästä vauvavuodesta. Listan asioiden lisäksi olen saanut paljon käyttötavaraa lahjaksi, kuten vaatteita, tutteja ja tuttipulloja sekä saanut lahjoituksena käytettyä tavaraa. Mummo on tehnyt lakanoita, peittoja, vilttejä ja neulonut villavaatetta todella paljon lahjaksi.

Monet asiat on valintoja. Niitä tekee päivittäin. Vaatteiden ostaminen käytettynä säästää, mutta aina käytettynä ei löydy sopivaa. Joskus ostaa uutta ja yhteen ulkohaalariin voi mennä se 100 €. Kaikki vauvatarvikkeet voi ostaa käytettynä, mutta toisaalta, jonkun on ostettava ne joskus uutena, jotta joku voi ostaa ne käytetyt. Panostamme ja säästämme eri asioista. Kyllä vaunut ja istuimet ovat vauvavuoden tärkeimpiä hankintoja, joihin menee helposti yli 1000 €.

Aina ei myöskään ole mahdollisuutta saada kaikkea ystäviltä ja lähipiiriltä. Joskus saattaa olla suvun ensimmäinen, joka saa vauvan tai ystäväpiirin ensimmäinen. Joskus välineet voivat olla vielä lähipiirin omassa käytössä, eikä niitä ole mahdollisuutta saada käyttöön. Saattaa olla, että joku joutuu hankkimaan kaiken itse.

Kirjojen ostamisen olisi voinut olla tekemättä, mutta minusta on ollut ihana joka palkkapäivä ostaa Eemille yksi kirja. Lastenkirjoista saa helposti maksaa 15-20 €. Ruokakuluissa voisi säästää tekemällä itse kaiken, mutta välillä valmis ruokapussit ovat niin paljon helpompia ja auttavat arjessa, vaikka yksi pussi onkin noin 1 € luokkaa. Emme harrastaneet vauvavuonna mitään muuta kuin kävimme tanssitunneilla reilun kuukauden ajan, kyseessä oli 50 € kurssi. Vauvauinnit ja muskarit ovat usein todella kalliita.

Listalla ei ole kaikkia isoja hankintoja, joita moni tyypillisesti ostaa. Joitakin asioita olen saanut. Ja monta kertaa miettinyt, että apua, jos sellaisetkin olisi pitänyt tähän vielä ostaa, kun korvike on vienyt kyllä kaiken ylimääräisen ja enemmänkin. Toki sitä olisi sitten karsinut muusta ylimääräisestä sinä kohtaa. Kuten toki nytkin on tehnyt jo itsensä kihdalla. Kyseessä ei kuitenkaan ole turhaan ostaminen tai velaksieläminen. Toki uutena äitinä tekee myös hutihankintoja, kun ei luonnollisesti vielä tiedä mikä on kannattavaa.

Laskin kuluihin myös asumiskustannuksia, perustuen arvioon, kuten vedenkin. Vettä kuluu kylvetyksiin ja pyykinpesuun, toki myös sähköäkin ennemmän kuin ennen yksin asuessa. Samoin myös pesuaineita. Alla vielä saatuja asioita.

SAATU

Yhdistelmävaunut 1200 € saatu blogipostausta vastaan

Patja saatu sukulaiselta käytettynä

Itkuhälytin 80 € lahjaksi Babyshowereilta

Potta saatu käytettynä

Otsakuumemittari 50 € saatu lahjaksi

Toinen turvakaukalo mummolaan saatu käytettynä

Lelukaari saatu käytettynä

Stokken Tripp Trapp syöttötuoli saatu käytettynä

Unipesä 50 € saatu lahjaksi

Lämpöpussi 100 € saatu yritykseltä lahjaksi

Kantoreppu 170 € saatu yritykseltä lahjaksi

Vanhempainvapaalla ja hoitovapaalla menettää eläkettä. Minun palkallani vuoden oleminen hoitovapaalla olisi noin 30 € vähemmän eläkettä kuukaudessa. Ja se on aika paljon! Olen hoitovapaalla 6 kuukautta, jolloin vaikutus ei ole niin suuri. Lisäksi on palkan menetys vuoden aikana, sillä äitiys-, vanhempain-, ja hoitovapaa ovat silkkaa rahan menetystä. Tietenkään tätä aikaa ei voi ajatella rahassa, tottakai on ollut suuri rikkaus olla kotona. Mutta aika suuresti äitiys vaikuttaa eläkkeeseen ja tuloihin. Edelleen naiset ovat pääosin vauvan kanssa kotona, jolloin miehille ei tule samaa menetystä.

MUUTA

Menetettyä eläkettä arviolta 60€ kolmen hoitopaa kuukauden ajalta vauvavuoden aikana, sillä hoitovapaalla eläkkeen kertyminen on noin 10 €/kk (äitiys ja vanhempainvapaalla on kertynyt eläkettä normaalisti vakituisen työn ja jatkuneen työuran takia)

Menetettyjä tuloja 14 000 €

Saatu lapsilisä 1752 €

Saatu elatusapu 2750 €

Vauvavuosi maksaa juuri sen verran, kun on valmis siitä maksamaan. Mitä olet mieltä?

-Iida

38 kommenttia

Aino___ 29.9.2019 - 22:23

Olipa mielenkiintoinen postaus! Millä kaavalla olet tuon vuokran laskenut tässä? Toisekseen, olipa fiksua raottaa myös tuota menetettyjen tulojen ja eläkkeen roolia. Ei niinkään euromäärien kauhistelun tai onko-se-sen-arvoista -väittelyn vuoksi, vaan jotta huoltajana yhden tai kahden aikuisen taloudessa tulisi pidettyä tuokin mielessä ja kokonaisuus hahmotettua. Eli minulle tämä kirjoitus toimi mielenkiintoisena ajatuksenherättäjänä ilman tarvetta alkaa sen kummemmin miettiä, olisitko jossain voinut säästää tai tehdä toisia valintoja.

Vastaa
iidaafel 29.9.2019 - 23:44

Kiitos, kiva kuulla. Ja tosiaan tulojen ja eläkkeen menetystä ei tule aina edes ajateltua. Olisihan se mahtavaa, että se jakautuisi tasaisemmin. Vuokra on laskettu lastenvalvojalla, en tiedä itse haavaa, mutta lapsen osuus vuokraan on laskettu ja se vaikuttaa isän elatustuen määrään siten, että hän maksaa puolet lapsen asumiskustannusten kuluista. Luin netistä artikkelin, jossa lapsen vuokra helsingissä olisi 94€/kk ja pitää paikkansa ainakin tämän lastenvalvojan lukeman kanssa. Mutta kaipa sekin muttuu indeksikorotustenmukaan. Enkä tiedä vaikuttaako asumisenmuoto asiaan.

Vastaa
Antsu 29.9.2019 - 23:15

Kiitos tästä postauksesta!

Kiinnostavaa miten erilaisia kuluja periaatteessa sama “asia” eli vauva eri perheissä tuo. Listalla on monta asiaa johon meidän perheessä ei ole mennyt yhtään rahaa (pullot ja tutit, korvike, ristiäiset, vakuutus), toisaalta meillä sitten taas täytyy laskea vauvavuoden kuluihin mm. imetysliivit (tosi kalliita!) ja imetysvaatteet sekä kantoliinat ja -takki. Vaippoja ja ruokakuluja jäin miettimään että miten ne laskit kun itse arvioisin että vain kertakäyttövaippoja (edullista merkkiä) käyttävällä vauvalla on mennyt max 200e vuodessa vaippoihin, ja ekana vuonna hänelle tarjosin vain purkkiruokia ja peruspuurohiutaleita ja arvioisin näillä ruokakuluiksi max 500e. Tosin meillä vauvan ruokakuluihin täytyisi ehkä myös huomioida imettävän äidin ikuinen nälkä 😀

Tulonmenetyksen huomiointi oli myös erittäin hyvä pointti! Jos meillä vauvavuosi olikin “edullinen” niin tämä seuraava, jonka hän on kotihoidossa maksaakin sitten jo pelkkänä nettotulonmenetyksinä jo parikymmentä tuhatta euroa!

Vastaa
iidaafel 29.9.2019 - 23:50

Niinpä, se on totta että kulut ovat tosi perhekohtaisia. Imetys vaikuttaa ja sitten perheen tarpeet. Tosin itse olen vakuutuksesta todella onnellinen, sillä refluksi ja allergiavauvan kanssa kulut olisivat nousseet todella suuriksi ilman sitä, vaikka suurilta osin julkisella puolella tutkittiin. Mutta joka käynnistä napsahtaa aina se 32 € sieltäkin.

Vaipat laskin ihan vain niin, että paketti Libero pro touch vaippoja on noin 14€ ja riittää viikoksi, eli kuussa noin 60€ vaippoihin tekee vuodessa reilu 700 €. Varmasti riippuu merkistä, mutta vauva on atoopikko ja herkän ihon takia vain muutamat vaipat eivät aiheuta ihottumaa.

Ruoan laskin karkeasti 100 € kk, eli noin 3 € päivässä. Jos vauva on syönyt yhden valmisruoan 1€ ja smoothiepussin 1€ ja omat tekeleet, on se jo yli 3€ päivässä. Vauva on syönyt todella paljon alusta asti, syö mieluusti hedelmiä ja avokadoa päivittäin,. Lisäksi maito ja muna allergian takia menee enemmän rahaa vegaanisiin tuotteisiin.

Vastaa
Vierailija 30.9.2019 - 08:32

Kiinnostava postaus ja monipuoliset näkökulmat asiaan.

Vastaa
iidaafel 30.9.2019 - 14:06

Kiitos!

Vastaa
Sydänsankarin äippä 30.9.2019 - 09:16

Huh! Mielenkiintoinen postaus joka antoi ajattelemisen aihetta. Meillä erityislapsi ja pidin alkuun kirjaa syömisistä ja vaipoista sisältöineen (typerien pelkojen takia) ja silloin huomasin kuinka paljon meneekään kaikkea. Pystyin imettämään vaikeasta alkutaipaleesta huolimatta 6 kk ja sen jälkeen mentiin korvikkeilla. Meillä keskimäärin noussut kauppalaskut 150-250€/ kk koska olen pitänyt kirjaa jo aiemmin. Apteekkiin saa menemään d-vitamiinien,lääkkeiden (jotka onneks saa vakuutuksesta) ja muiden takia pienen summan mutta kuukauden kahden välein niistä pienistäkin summista kasvaa iso potti. Mutta kaikki sen arvoista että on lapsi 🙂 hurjalta kuulostaa tuo summa minkä äiti menettää kotona, herätteli minua ainakin. Osaa arvostaa enemmän itseään ja sitä että on kotona. Sitä voisi muutkin arvostaa, ei ole mikään pieni juttu!

Vastaa
iidaafel 30.9.2019 - 14:08

Kiitos! Kyllähän kuluja tulee aina kaikesta huolimatta. Ja toki omalle lapselle haluaa kaikkea hyvää ja parasta. Ja itsekin järkytyin kuluista, jotka syntyy, kun on poissa töistä! Todellakin pitää arvostaa itseä enemmän!

Vastaa
Rosanna92 30.9.2019 - 11:59

Todella tärkeä postaus!! Onko se noin kallista for real?
Ei lapsettomana käsityskyky riitä miten voi yhteen vauvaan mennä noin paljon.. Aina miettii, että eihän ne muuta kun syö ja nuku. Ostitko siis käytettynä vaunut, sitterit yms? Itse ostaisin kaikki käytettynä. Onko kirjastossa vauvojen kirjoja jos sieltä jatkossa? Ihana, että luet paljon Eemille 🙂

Joskus aikoja sitten tuntui monilla olevan mielikuva, että yyhoot saa “vaikka mitä yhteiskunnan tukia”Mutta onko se vain yh-korotus lapsilisään? Hyvä, että saat elatustuen, on niitäkin miehiä kellä tuloja ei ole (opiskelijat ja ikuiset opiskelijat :D).

Kiitos tästä! 👌 Olisi mielenkiintoista jos vaan ei tunnu liian aralta/yksityiseltä asialta, jos tekisit postauksen siitä miten lapsen isä on teidän elämässä. Mikä on nykytilanne. Uskon, että voisit saada myös hyviä vinkkejä kuinka jatkossa toimia sillä saralla. 🙂 Koska parempi etäinen isä kun että isää ei ole elämässä ollenkaan.
Ja yhtään väheksymättä myös sinulle toisi edes joskus vapauksia, kun olisi vaikka joka toinen vkl isällään. Monenlaisia tilanteita ja mahdollisuusksia on! Tilanne vielä niin tuore teillä, että hyvin voit saada isän mukaan enemmän ja tuettua sitä 😊

Vastaa
Sinkkumamma 30.9.2019 - 12:44

Ehkä kannattaisi antaa tuon isä-asian olla, juurikin yksityisyyden vuoksi. Kukaan ei voi antaa vinkkejä, miten siinä tulee toimia, kun ei tunne tilannetta sataprosenttisesti eikä tarvitsekaan tuntea. Tämä kommentti ei liity Iidan tilanteeseen MILLÄÄN tavalla vaan kommentoin itse asiaa: Etäinen isä ei ole aina parempi kuin ei isää ollenkaan. Isä voi olla rikollinen, henkisesti sairas tai muuten vaaraksi lapselleen. Se, että on siittänyt tai synnyttänyt lapsen ei tee automaattisesti ketään hyväksi ihmiseksi.

Vastaa
Rosanna92 30.9.2019 - 13:24

Totta kai. Minunkaan isä ei ole ollut millään tavalla elämässäni ja se oli ainoa vaihtoehto. Ei sillä, etteikö hän olisi hyvä ihminen, vaan juurikin kaikki pysty/halua ottaa sitä vastuuta.

Tietääkseni kuitenkin tässä on kyseessä nuori mies, jolle tilanne on täytynyt olla täydellisen uusi ja pelottava, isäksi ei monikaan koe olevansa valmis edes vuosien seurustelun jälkeen taloudenkin ollessa vakaa. Se on iso harppaus ja elämänmuutos. Mitä kauemmin tilanne jatkuu niin, ettei isä ole mukana niin voi siinä porras kasvaa tullakaan enää myöhemmin mukaan. On upeaa ja vastuullista ja poikalapsen edun mukaista, että isä on omalla tavallaan, vaikkapa edes harvoin pojan elämässä, jos mahdollista. Ei ole mikään ihme, että tuo ottaa aikansa ja halusin vain rohkaista enkä mitenkään arvostella tai muuta ☺ Varmasti Iidalle, Eemille ja etäisälle asia järjestyy juuri kuten pitää ajan kuluessa! ❤

Vastaa
iidaafel 30.9.2019 - 14:05

Varmasti valinnoista kiinni miten kalliiksi tulee. Halvemmalla kyllä pääsee. Meillä on sairaalakulut, valuutus ja allergiakorvike nostanut hintaa todella paljon.

Isä asiaan en ota blogissa kantaa.

Vastaa
Naatti12 30.9.2019 - 12:33

Pakko vielä korjata termit oikein, eli
Kela maksaa elatustukea, ellei elatusvelvollinen vanhempi maksa. Elatusvelvollisen maksama raha taas on nimeltään elatusapu.

Vastaa
iidaafel 30.9.2019 - 14:04

Kiitos, aivan!

Vastaa
Amanda B. 30.9.2019 - 15:35

Hei!

Korvike – Suomessahan on katto kun korviketta ja lääkkeitä on ostanu 600€, niin loppuvuosi menee 2,5€. Niin meinaatko että ette saaneet sitä halvemmalla? Meillä hinta ainakin muuttui hei, sinnehän voi Kelalle kuitit lähettää jos haluaa. Ja miksi odotitte noin kauan hoitoa julkiselta jos teillä oli vakuutus? Tuttavapiirissäni nämä on yleensä hoidettu pairsaa viikossa niin sillä tuntuu kurjalta puolestasi?

Ja tuo vuokra. Eihän se ole vauvavuodelle lisäkulu? Tai en ainakaan sitä itse luettelisi vauvavuoden menoksi, se menee oli lapsia tai ei + vauvavuonna yksinhuoltajat yleensä saa siihen asumistuen muutenkin.

Vähän ehkä vääristyneen kuvan antaa, jos moni säikähtää onko lapsen saaminen noin kallista. Paljonhan tuossa on ilmaa, ja ns turhia kuluja🙄 Ruokakin vähän hankala laskea kun monesti samaa ruokaa voi tehdä mitä lapsikin voi syödä. En tiedä oliko tämän tarkoitus enemmän olla nyt se kuuluisa klikkaus postaus että haet huomiota taas saadaksesi lisää katselukertoja blogiin ja tuloja sitä kautta. Vähän siltä haiskahtaa.
Kamalasti puhut siitä ja joka toinen postaus tuntuu olevan kaupallinen yhteistyö. Teetkö tätä enää lainkaan lukijoille vai ainoastaan tienataksesi?

Vastaa
Sara445 30.9.2019 - 16:53

Ei muuten saa automaattisesti yleistä asumistukea, vaan koska on yksinhuoltaja. Siihen vaikuttaa tulot, paikkakunta ja vuokran määrä sekä kuinka monta lasta on. Itse yh, töissä, vuokralla enkä saa yleistä asumistukea lainkaan.

Vastaa
Sara445 30.9.2019 - 16:54

Vauvavuotena luultavasti joo

Vastaa
iidaafel 30.9.2019 - 17:23

Heippa!

Vuokra toki on ns kulu. Haluaa sen sitten laskea tai ei. Lapselle katsotaan asumiskuluja. Asumiskuluihin katsotaan myös lapsen isän osallistuvan elatusapua maksaessa ja asia on yhdessä lastenvalvojan kanssa puhuttu. Lapsen osuun asumiseen on yleensä noin 6 neliötä. Keskimäärin lapseperheet asuvat sen verran suuremmissa asunnoissa verrattaen ilman lapsia eläviin. Ja asumistukea saa, jos tulot ja vuokra sen sallivat. Lasten määrä ja asuinpaikka vaikuttaa myös.

Ruoka oli arvio. Postauksen alussa sanoin, että perustuu arvioon. Mutta aikalailla lapsi syö noin 3€ päivä joka on lähes 100€ kuussa. Kolmeen euroon riittää esim yksi avokado, puuro marjoilla, kotiruokaa, ja yksi purkkiruoka niin on jo budjetti täysi. Meillä vauva on alusta asti ollut tosi halukas syömään.

Syyskuussa on kirjoittanut 18 blogipostausta. Yksi niistä on ollut yhteistyö Dermosilin kanssa. Teen tätä itselleni ja sitten lukijoille. Mutta tämä on myös minun toinen työni. Ja toki haluan tällä tienata.

Mitä tulee korvikkeeseen niin meille sopi ainoastaan aminohappopohjainen korvike, johon vaaditaan kolme maitoaltistusta. Jokainen altistus kestää ja niiden jälkeen täytyy vauvan aina olla terve, että voidaan tehdä seuraava. Kävimme yksityisellä, joka ohjasi iho-ja allergiasairaalaan lähetteellä jatkohoitoon. Olen siis noudattanut lääkärin ohjeita. Sopiva korvike löytyi 6kk iässä, jonka jälkeen vasta päästiin miettimään altistuksia, koska vauvan piti olla kunnossa. Sitä ennen normaali korvike, johon on mennyt 150€/kk ja useita allergiakorvikekokeiluita. Kela korvaus saatiin 10kk iässä. Sitä ennen kaikki on pitänyt itse maksaa ja kela ei korvaa takautuvasti kuin siitä päivästä kun lääkäri on kirjoittanut lausunnon. Nyt maito maksaa meille enää 20€ purkki kun ennen 60€. Mutta tämän 2kk aikana 600€ ei ole tullut täyteen, joten en pääse nauttimaan 2,5€ purkki hintaa. Olen kirjoittanut aiheesta syyskuussa postauksen, pääset lukemaan sen jos kiinnostaa.

Ja tässä oli turhia kustannuksia luettelossa. Kuten postauksessa sanoin, monet on valintoja, vauvavuodesta pääsee myös edullisemmin!

Vastaa
Amanda B 1.10.2019 - 09:12

No ei se ihan noin mene 😀 Siis toki jos HALUAA voi muuttaa isompaan asuntoon, ja sen voi kuka tahansa määrittää että oli se nyt vaikka 6neliötä. Kaikkeen löytyy tutkimuksia jos niitä alkaa kaivamaan. Fakta kuitenkin on se, että jos asut kaksiossa yksin, pystyt asumaan siinä vauvankin kanssa. Vauva / pieni lapsi EI TARVI isompaa asuntoa 😀 Joten ei sitä kyllä ihan noin kärjistetyksi voi kuluksi laskea.

No mutta kohauttaa jos haluat tälläisillä asioilla niin siinäpä.
Siinä huomaa tuon hyvin miten haluat vaan tienata ja saada keinolla millä hyvänsä kohauttavia postauksia, ns turhasta ja laitat vähän pökköä lisää ja “keksit” asioita herättääksesi huomiota.

Vastaa
ullap 1.10.2019 - 09:49

Ehkä vauva ei tarvi lisää tilaa, mutta pinnasänky, vaunut, syöttötuoli, turvallinen leikkitila ja amme nyt ainakin vievät meillä tilaa halusin tai en. Sellaisen, joka asuu valmiiksi isossa asunnossa ei välttämättä sitä huomaakaan, että joskus lisätila vaan on tarpeen ja tarve isommalle asunnolle tulee. Kaksioltakin on monen kokoisia

Vastaa
iidaafel 1.10.2019 - 15:22

Itse muutin yksiöstä kaksioon vauvan takia. Ja kyllä lapsi lasketaan asumiskustannuksiin. Johan se asia asumistukeenkin vaikuttaa. Eli lapsi nähdään kuluna. Mutta tajuan pointtisi. Halusin asian tähän mainita.

Mitään kohua tällä en hakenut. 1000€ vähemmän koko potissa ei nyt hirveästi asiasisältöä tältä postaukselta muuta. Minulta toivottiin kyseistä postausta. Ja listasin siihen kaikki omasta mielestä oleelliset asiat, jotka muistin. Joihin on rahaa mennyt.

Vastaa
Nimet on 30.9.2019 - 22:01

Vastapostaus tälle voisi olla arviolaskelma siitä, kuinka paljon vauvan syntymän jälkeen on rahaa toisaalta myös säästynyt. Kuinka monta baari-iltaa on jäänyt viettämättä, taksimatkaakin maksamatta? Kuinka monta bilemekkoa ostamatta?
Kuinka ostamatta jäi myös uudet vaatteet töihin, paljonko siinä säästyi? Kotona ollessa tuli ehkä syötyäkin enemmän kotona. Ehkä keitettyä kahvitkin useammin noutokahvien sijaan.

Olisi myös joskus kiva tietää, paljonko lemmikkieläimet vuodessa uppoaa rahaa. Ihan vaan vertailussa niille, jotka kauhistelevat lapseen kuluvaa rahamäärä.

Vastaa
iidaafel 30.9.2019 - 22:40

Ymmärrän pointin! Siis sepä, vauvan myöntä elämä menee uuteen järjestykseen. Raha vaihtaa kohdetta, ennen se ehkä meni itseen, nyt toiseen. Ja itse olen ainakin halunnut käyttää vauvaan rahaa ja halunnut ostaa jonkun ihanan vaatteen ihan vaan koska voin.

Mutta omalla kohdalla ei ole lemmikkiä, baari kertoja koko elämässä alle 10 ja ei alkoholi. Ei takseja ja viimeksi lentokoneessa kolme vuotta sitten. Töissä päiväkodissa omat eväät eikä takeaway kahveja.

Että olen huono kirjoittamaan tälle vastapostausta!

Mutta raha on priorisointia. Ihan ilmaiseksi vauvan kanssa ei kuitenkaan pääse. Eikä aina voimavaratkaan ole vauvavuonna sellaiset että jaksaisi mennä edullisimman mukaan.

Vastaa
Qqq 9.10.2019 - 11:22

Niin mua huvitti kyllä tää ihmisten kauhistelu. Moni asia kuulostaa paljolta, kun laskee kaiken yhteen. Mulla ei ole lapsia, mutta kaksi koiraa harrastuskäytössä ja niihin uppoaa vuositasolla helposti 5000€ ja enemmänkin. Monessa asiassa voi säästää, niinkun tässäkin. Mutta elämä on valintoja ja tää on mun valinta ja harrastus.

Mun mielestä tuo Iidan summa kuulostaa ihan kohtuulliselta kun kaiken joutuu hankkimaan. Ja tosiaan, kukapa haluaisi vaikka turvakaukalon ostaa käytettynä tuntemattomalta, ihan takuulla on niitä jotka kolaroitujakin myy.

Mikäli joku kokee tän postauksen negatiivisena niin on sitten asiaa tutkaillut vaaleanpunaisten lasien läpi. Realistinen tämä on. Ja kukaan ei voi tietää mitä erityistarpeita lapsella on, joten syytä on ainakin ajatuksen tasolla mahdolliset kulut tiedostaa.

Vastaa
Annamari 3.10.2019 - 21:38

Ei lapsettomana eläminen tosiaan tarkoita sitä, että rahaa välttämättä kuluisi baareihin, alkoholiin tai vaatteisiin. Sellainen elämäntyyli on joillain tapana, toisilla ei lainkaan. Huolettomasti rahaa käyttäviä on sekä lapsettomissa että vanhemmissa.

Itselläni on kissa, jonka kulut ovat noin 300-400 euroa vuodessa. Suhteessa hintaan saan kissasta aivan valtavasti iloa.

Vastaa
Äiti viidelle 1.10.2019 - 09:41

Hauskaa, miten tämä aihe menee todella toisilla tunteisiin. Kuten Iida on maininnut, vähemmälläkin olisi pärjännyt vaan onko väärin sijoittaa elämän tärkeimpään “hankkeeseen”

Käykää vaikka huviksenne lukemassa magi go go blogistin hintaa vauvavuodelle ja kauhistelkaa sitte 🤣

Vastaa
iidaafel 1.10.2019 - 15:43

Se kumma miksi edes kauhistella. Ja kun tarkoitus oli kertoa minun tilanteesta. Miltä meni tämän verran ja se on minulle ok. Osalla menee vähemmän, osalla enemmän. Kaikkea ei aina saa käytettynä. Ja monissa asioissa hygienia ja turvallisuus menee edelle.

Vastaa
> > > 1.10.2019 - 14:11

Kommenteista näkee taas kerran, miten kivulias suhde suomalaisilla on rahaa. Muut käyttävät aina liikaa rahaa, tai käyttävät sitä vääriin asioihin. En myöskään tajua noita tölväisyjä, että “haluat vain tienata”. Kukapa ei haluaisi tienata työllään. Mitähän väärää siinä on?

Vastaa
iidaafel 1.10.2019 - 15:44

Kiitos kommentista ja ymmärryksestä! Samaa mieltä👌🏼

Vastaa
Taru1 1.10.2019 - 20:43

Vanhemmuus on valintoja. Usein on laajempia mahdollisuus valita jos taloudellinen tilanne on hyvä. Paljon voi ostaa käytettynä, saada tutuilta tai pyytää lahjaksi. Osa asioista on kuitenkin pakko ostaa uutena. Maailma ei pyörisi jos kaikki ostaisivat vain kirpparilta tavaransa. Kirppareilta ostaminen ei ole myöskään niin helppoa vaan se vaatii paljon aikaa ja kiertelyä,mikä ei kyllä joka elämäntilanteessa onnistu. Jokainen voi itse valita paljonko on valmis tähän “projektiin” laittamaan. Näkisin tämän osaltaan myös sijoituksena. Alussa on tehtävä investointeja, mutta sitten homma alkaa osaksi pyörimään jo sijoitetulla rahalla. Myyt vanhoja pois ennen kuin ostat seuraavan kauden vaatteita. Myyt vanhan sängyn pois kun ostat isomman sängyn lapselle. Myyt sitterin ja turvakaukalon ja ostat turvaistuimen. Osa valinnoista mahdollistaa sen, että tuote kestää useamman vuoden kuten hyvät ja muokkautuvat vaunut. Riippuu myös paljon lapsesta ja omasta jaksamisesta, mihin rahaa menee ja missä voi pihistää.

Vastaa
iidaafel 2.10.2019 - 13:58

Erittäin hyvin sanottu! Se on totta, ekana vuonna ehkä joutuu sijoittamaan enemmän, toki jos näin haluaa, ja sitten tavarat ja raha kiertää!

Vastaa
AnteroBlog 2.10.2019 - 15:05

Minustakin tämä postaus oli hyvin realistinen kuvaus vuoden vauvakuluista. Näin se juuri menee, että useimmat saaavat joissakin asioissa säästettyä ja toisissa eivät – ja toisissa jutuissa eivät edes halua. Tämä kaikki on täysin ok ja myös informatiivista. Toivotan kirjoittajalle kaikkea hyvää – blogisi on mielenkiintoinen ja tykkään tavastasi hahmottaa maailmaa!

Vastaa
iidaafel 2.10.2019 - 20:37

Kiitos erittäin paljon kommentista!

Vastaa
Kauhistunut 2.10.2019 - 21:00

Tämä oli hyvä postaus. Näin lapsettomana keskituloisena pariskuntana olemme miettineet olisiko meillä varaa lapseen. Täytyy todeta, että tuskin olisi, sen verran kovat menot ovat jo ekana vuonna.

Vastaa
iidaafel 2.10.2019 - 23:04

Kuten todettu, ihan varmasti vauvaan voi laittaa vähemmänkin rahaa! En itse ajattele rahan olevan este haavelle lapsesta. Näin keskituloisena yksinhuoltajanakin raha on löytynyt, vaikka sitten on pitänyt ehkä itsestään pihistää. Mutta olen sen tehnyt mielelläni.

Vastaa
Annamari 3.10.2019 - 21:50

On erinomaista, että Iida on laskenut vauvasta aiheutuvia kuluja juuri siksi, että siitä voi olla apua muidenkin päätöksentekoon. Toivottavasti Iida voisit laskea tai arvioida vaikkapa seuraavankin vuoden kulut, onhan ensimmäinen vuosi vähän poikkeuksellinen “alkuhankintoineen”.

Se, kokeeko lapseen olevan varaa, on varmasti myös tunnetta siitä, kokeeko lapsen olevan kaiken sen rahan arvoinen. Jos lapsen todella haluaa, niin varmasti onkin. Asiassa kannattaa kuitenkin olla itselleen rehellinen. Pitää myös muistaa, että pienenä lapsen kulutkin ovat vielä pienet, mutta murrosiässä suuremmat, suurimmillaan 16-17-vuotiaana. Taloudellinen tukeminen ei myöskään yleensä lopu lapsen täysi-ikäistymiseen.

Vastaa
Hämmentynyt äiti 4.10.2019 - 14:50

Olen hämmentynyt tästä julkaisusta ja siihen liittyvistä kommenteista. Vähän jopa surettaa se että joku luettuaan tällaisen julkaisun harkitsee uudestaan perheen perustamista tai antaa sen vaikuttaa omaan päätöksentekoonsa, ikään kuin vauvan saanti ja vanhemmaksi tulemisen arvo olisi edes mitattavissa rahassa tai väistämättä tarkottaisi suurta taloudellista menetystä. Vauva tarvitsee rakkautta, ruokaa ja turvaa. Ensinnäkin se on ihmisen kulutustottumuksista ja omista arvoista (ja ehkä vähän luovuudesta) kiinni paljonko laittaa rahaa ja mihin. Toisekseen kaiken tarvittavan saa nykypäivänä hankittua käytettynä, ja moni niistä asioista joita vauva muka tarvitsee ovat usein täysin turhia ja oikeastaan jotain mitä ehkä se aikuinen tarvitsee tai luulee tarvitsevansa. Älkää siis ihmiset stressatko vauvan tuomaa taloudellista taakkaa – sellaista ei tarvitse olla olemassakaan. Kääntäkää mielummin huomio sisäänpäin ja kysykää itseltänne mikä oikeasti on tärkeää ja tehkää valintoja sen mukaan.Omia kulutustottumuksia voi siis kyseenalaistaa oli sitten vauva tulossa tai ei. On monta tapaa elää ja kuluttaa – tässä julkaisussa on vain yhden ihmisen todellisuus. Varmasti meidän perhe ei ole ainoa joille tällaiset “vauvavuoden kulut” ovat täysin epärealistisia ja hämmentäviä väittämiä.

Vastaa
Esa. 3.12.2019 - 10:11

Voisin tähän siteerata poikaani joka sanoi omasta työstään että on maailman ihanin.

Vastaa

kommentoi postausta