Home » Miten meillä yöt nukutaan?

Miten meillä yöt nukutaan?

by Iida Åfeldt

DSC_0013.JPG

*kaupallinen yhteistyö: LullaMe tuudittava vauvanpatja

 

Ihan alkuun ei nukuttu yhtään. Itkettiin vaan molemmat, kun ei ymmärretty toisiamme ollenkaan. Vauva itki nälkää ja äiti ymmärryksen puutetta. Kun vauva alkoi saada ruokaa, niin unikin alkoi maistua. Muttei kuitenkaan tunti tolkulla.

Yöt meni kahden tunnin välein heräten. Vihasin yötä ja vihasin vauvaa aina öisin, koska en vain olisi jaksanut nousta. En olisi jaksanut kävellä keittiöön ja lämmittää maitoa. Muutenkin huomasin, että vauvani nukkuu sylissä parhaiten, joten yötkin nukuttiin päällekkäin tai vierekkäin. 

Kolmen viikon ikäisenä tapahtui kuitenkin iso ihme. Oven takana oli lähetti, joka toi minulle LullaMe -vauvanpatjan. Kyseinen yritys oli ollut minuun yhteydessä ja he ehdottivat, että ottaisin patjan testikäyttöön kahdeksi viikoksi. 

Avasin pahvilaatikon ja ensi reaktioini oli täynnä ihmetystä. Käsitykseni patjasta oli kyllä jotain ihan muuta. Tuijottelin patjaa ja mietin, että ei tämä ole patja, vaan kone. Se oli painava, siinä oli puinen paksu runko ja toimiakseen se piti kytkeä verkkovirtaan. Ja siis siinä oli kaukosäädin! Piti ihan lukea ohjekirjaa patjan käyttöön!  Kun olin saanut patjan sänkyyn ja toimintaan, laitoin vauvan sänkyyn ja hän nukahti heti. Otin puhelimen ja soitin äidilleni, jollekin tuo ihme piti heti päästä kertomaan. Vauva nukahti!

DSC_0027.JPG

DSC_0009.JPG

Nyt patja on ollut meillä kuukauden. Ensimmäinen yö oli vaikein. Vauva kyllä nukkui, mutta minä en. En nukkunut, koska vauva oli niin kaukana minusta. Aiemmin olimme nukkuneet kiinni toisissamme. Tiesin, että vauva pitäisi totuttaa omaan sänkyyn, jotta saisin itse paremmin nukuttua. Mutta silti tuntui, että vauva on kilometrien päässä vaikka hän oli vain omassa sängyssään, minun sänkyni vieressä. En uskaltanut nukahtaa, koska ajattelin koko ajan, että vauva herää kohta kuitenkin. Valvon valmiiksi, koska joudun nousta kohta kuitenkin, ei tunnu niin pahalta, jos ei nukahda välissä. Mutta hänpä posotteli nukkuen neljä tuntia putkeen.

Tällä hetkellä hän nukkuu lähes joka yö 3-5 tunnin pätkän, jonka jälkeen muutaman kahden tunnin pätkän, jonka jälkeen nousemme. Alkuun nukutin hänet aina syliin ja laitoin omaan sänkyyn, mutta nyt hän on nukahtanut itsekseen. Vaihdan hänelle aina iltaisin yöpuvun, laitan tiukkaan kapaloon ja omaan sänkyyn white noise musiikin saattelemana maha maitoa täynnä. Ja minä itse nukun todella hyvin joka yö ainakin sen neljän tunnin pätkän, Ja kyllä tuntuu ihanalta. Toki on poikkeuksiakin, mutta näin poikkeuksia lukuunottamatta.

LullaMe on suomalainen yritys ja patja valmistetaan Suomessa, Helsingin Vallilassa. Patja voitti vuonna 2016 Kind + Jugend –innovaatiopalkinnon ja sen sarjatuotanto alkoi tänä keväänä. Patjassa on tuudittava ominaisuus, jonka nopeus on säädettävissä ja tuudituksen aika määriteltävissä. Patjasta saa suurimman hyödyn, jos sen ottaa käyttöön heti vauvan synnyttyä, se muistuttaa vauvaa kohdun liikkeistä ja rauhoittaa vauvan unille. Se myötäilee myös vauvan muotoja ja antaa myöten, joten vauvalla on turvallinen olo. Se sopii standarikoiseen 120×60 cm sänkyyn.

DSC_0024.JPG

Patja on myös todella pitkäikäinen sijoitus. Tuudittava ominaisuus soveltuu aina 10 kg asti, mutta tämän jälkeen patja toimii normaalin patjan tavoin 20 kg asti, eli n. 2-vuotiaaksi asti. Patjassa ei ole täytettä, vaan se koostuu puisesta kehikosta, jossa on myös alumiinia ja sen varaan kiinnitettävästä kankaasta. Kangas on todella helppo puhdistaa ja pestä. Itse olen pessyt sen noin kerran viikossa. Sen voi myös ajan myöten vaihtaa uuteen. Koska patjassa ei ole täytettä, se tosiaan ei mene vahinkojenkaan sattuessa huonoksi, eikä kangas ime nestettä itseensä. Se kestää lapselta toiselle ja välissä vaikka muutamat ystävienkin lapset! Kosteussuojan voi laittaa pinnasängyn pohjalle, patjan kehikon alle. Toistaiseksi en itse ole kosteussuojaa käyttänyt, enkä lakanaa patjassa. Kangas kun on  Oeko-Tex® Standard 100 -mukainen. Patja toimii myös pinnasängyssä, joka on vanhempien sängyn jatkeena, ns. sivusänkunä, kun pinniksen toinen reuna irrotetaan tai lasketaan.

LullaMe-patja tulikin meille nyt jäädäkseen, takaisin sitä ei nyt lähetetä! Testijakson jälkeen ajattelin, että teen mitä vain, kuhan saan sen pitää. Näin ollen saan myös lämpimästi suositella sitä, meillä se on todella toiminut! Yöt ovat siis mullistuneet ja öisin vauva nukkuu pisimmät unensa. Olen käyttänyt patjaa pääasiassa vain yöuniin. Päivisin tuntuu, että vauva ei nuku missään kovin pitkään, mutta kerron siitä ihan omassa postauksessaan!

-Iida

 

LUE LISÄÄ LullaMe -patjasta tästä!

DSC_1115.JPG

 

5 kommenttia

Nadja 10.11.2018 - 19:18

Tästä nyt voi olla eri mieltä, mutta ei sitä maitoa ole välttämättä pakko lämmittää. Meillä totutettiin molemmat lapset juomaan maito huoneenlämpöisenä tai kylmänä, ei nyt ihan vastasyntyneinä, mutta vauva-aikana. Avattu korvike säilyy sen pari tuntia huoneenlämmössä, joten ollaan otettu yöllä vähän enemmän siihen pulloon viereen ettei joka kerta tarvitsisi nousta.

Vastaa
Iidaafel 11.11.2018 - 15:40

Joo ihan totta! Näin mäkin varmaan tulen joskus tekemään. Nyt jo toisinaan mennyt huoneenlämpöistä, jos menossa ei ole ollut lämmitysmahdollisuutta!

Vastaa
Inkerstiina 12.11.2018 - 21:55

Minulla oli vauva-aikoina tapana ottaa korviketetra kainaloon nukkumaan mennessä. Kun oli syöttämisen aika yöllä, korvike oli 37-asteista.

Vastaa
Iidaafel 14.11.2018 - 11:23

Hahah, mahtavaa 😀

Vastaa
Lulla Me patja arvostelussa 14.9.2022 - 12:31

[…] LUE TÄSTÄ BLOGISTA Miten meillä yöt nukutaan? […]

Vastaa

kommentoi postausta