Mustikkapiirakka on kyllä sellainen vuoden ympäri oleva sesonkiherkku. Se on asia, joka on aina muodissa hahah! Todellisuudessa, nyt on ehkä paras aika mustikapiirakalle, kun siihen voi käyttää tuoreita mustikoita. Minä olen usein niin ”pihi”, etten raaski tuhlata tuoreita mustikoita mustikkapiirakkaan! Ennemmin sitä pakastaa tuoreet marjat ja syö sellaisenaan loput. Tavallaan tässä ajattelussa ei ole mitään järkeä.
Olen viime viikoina tehnyt useammankin piirakan. Yksi oli todella epäonninen, se oli vetelä kun mikä, vaikka oli ollut uunissa ikuisuuden. Seuraava kokeilu onnistu aivan loistavasti, mutten yhtää mittaillut ainesosia, vaan kaikkea meni tuntuman varassa. Nyt päätin tehdä kolmannen piirakan niin, että saisin siitä ohjeen teille. No vahingossa söin pohjan taikinan, joten neljäs kerta toden sanoo tässä tapauksessa! Tämä piirakka oli nyt sitten hieman liian kauan uunissa ja tummui liikaa reunoilta. Miten voikin olla joka kerta ihan erinäköinen piirakka vaikka samalla ohjeella mennään?
Tämä piirakka syntyi irtopohjavuuassa, joka toimii todella hyvin! Tavallinen piirakkavuoka on kuitenkin ihan yhtä toimiva, jolloin mustikoitakin näkyy varmasti enemmän, kun tässä piirakassa, jossa ne jäivät täytteen alle upoksiin. Vuuan halkaisija tähän ohjeeseen noin. 24 cm. Käytin tähän piirakkaan myös härkäpapujauhoja, jotta tulisi rukiisempi maku ja tummempi piirakka. Sekä tietysi myös parempi ravintoarvo ja se toimi kyllä maun puolesta ihan loistavasti! Tattarijauhoistakin saa mukavaa tummuutta, jos härkäpapujauhoja ei löydy.
MUSTIKKAPIIRAKKA
gluteeniton // maidoton
200 g maidotonta margariinia
1 dl sokeria
2-3 dl vaaleaa gluteenitonta jauhoseosta
1 dl tattari-/härkäpapujauhoa
1 tl leivinjauhetta
1 tl psylliumia
200g tuoreita mustikoita /pakastemustikoita, joihin 2 rkl perunajauhoja
2 kananmunaa
1 dl sokeria
vaniljajauhetta
200 ml Oatlyn iMat Fraiche
Kuumenna uuni 200 asteeseen. Voitele piirakkavuoka. Sekoita rasva, sokeri ja jauhot yhteen kulhossa. Työstä taikinaa kädellä ja lisää tarvittaessa jauhoja. Kun taikina on sopivan murumainen, eikä jää käsiin kiinni, painele se vuuan pohjalla ja reunoille. Jätä noin 1/4 taikinaa sivuun, jotta voit ripotella sitä piirakan päälle.
Levitä pohjan päälle mustikat. Pakastemustikoita käytettäessä sekoita ne ensin perunajauhoissa. Sekoita kananmunat, sokerit, vaniljajauhe ja maidoton ranskankerma yhteen. Kaada mustikoiden päälle ja levitä. Ripottele lopuksi vielä taikinan loput muruna piirakan päälle. Laita uuniin ja anna paistua noin 30-40 minuuttia. Anna jäähtyä, jos maltat!
Herkkuperjantaita sulle,
-Iida
PS. Viime vuoden piirakka on astetta terveellisempi, kurkkaa tästä!