Home » Nolottaako menkkapuhe?

Nolottaako menkkapuhe?

by Iida Åfeldt

Menkat. Kuukautiset. Siis on aivan ihanaa, että aihe on vapautuneempi nykyään, kuin omassa nuoruudessani. Minusta menkkapuhe on niin tervettä, niin normaalia ja niin hyvää. Tänä päivänä menkoista puhutaan ja niiden näkyminen tehty on luonnollisemmaksi, sallituksi. Ihan niin kuin kuuluukin. Ne ovat osa elämää, eikä niitä tarvitse piilottaa.

Muistan 12-vuotiaan itseni ja kuukautiset. Muistan sen kesän ja lentomatkan Ranskaan sukulaisille. Matkustin yksin. Minulla oli kuukautiset. Istuin ikkunapaikalla. Olisi pitänyt päästä vessaan ja vaihtaa side, mutten kehdannut pyytää englanniksi vieressä istuvia matkustajia nousemaan. Istuin paikallani koko lennon. Huomasin koko penkin olevan veressä. Kun lentokone oli laskeutunut, odotin, että kaikki muut matkustajat poistuvat ensin ja menin viimeisenä. Laitoin repun hihnat niin löysälle, kun mahdollista, jotta se peittäisi takapuoltani.

Muistan kerran, kun olin menossa suihkuun. Minulla oli kuukautiset. Riisuiduin kodinhoitohuoneessa ja jalkojeni välistä tippui valtava hyytymä keskelle mattoa. Jätin sen siihen järkyttyneenä. Äiti oli siivonnut sen suihkussa käynnin aikana. Luoja, kun nolotti. Äiti tiesi, että minulla on kuukautiset.

Muistan, että kirjoitin aina paperilapun äidille, jossa kerroin, jos tarvitsen lisää siteitä kaupasta. Lapun jätin aina keittiön pöydälle. Josta äiti otti sen. En voinut suullisesti kertoa, että tarvitsen siteitä, koska se nolotti.

Muistan aina nukkuneeni huonosti kuukautisten aikana, sillä stressasin ylivuotoja. Aamuisin lakanat olivat usein veressä.

Muistan, että stressasin siteiden vaihtoa. Niistä kuului ääni. Joku ehkä kuuli, että mitä minä vessassa teen. Joku ehkä tiesi, että minulla oli kuukautiset. Ja mihin roska, jos vessassa ei ollut roskista? Tamppoonit ja kuukuppi pelastivat vessakäynnit.

Muistan, että olin itkuinen, kiukkuinen, turvonnut, ilmavaivainen ja vatsani meni löysälle. Minusta tuli kerran kuukaudessa sekopää. Luin, että naisten hormonitoiminta muuttuu kuukaudessa yhtä paljon kuin miesten vuodessa.

Muistan olleeni 18-vuotias. Olin muuttamassa pois kotoa. Olin ajanut kauppakeskukseen ostamaan tavaroita uuteen kotiin. Shoppailun lomassa katsoin haaroväliäni. Housuni olivat täysin veressä. Olin unohtanut käydä tyhjentämässä kuukuppini.

Muistan olleeni 20-vuotias. Olin lenkillä, kunnes se alkoi. Se kipu. Se kamala kipu, joka lyhisti maahan.

Nyt voin jo nauraa osalle yllä mainituista tilanteista ja todeta, ettei teininä ole helppoa, kun omasta kehosta tulee vieras. Minulla on aina ollut todella runsaat kuukautiset. Ja todella kivuliaat. Jouduin aina syömään särkylääkettä. En kuitenkaan koskaan ollut poissa koulusta tai töistä, vaikka olisin halunnut. Tuntui, ettei kuukautiset vain ole mikään oikea syy. Vuonna 2012 kuukautiskipujani tutkittiin ja olin kohdun tähystyksessä. Se tapahtui nukutuksessa ja toiminpiteessä huomattiin limakalvon liikakasvua ja limakalvoriekaleita. Limakalvoriekaleet poistettiin. Diagnoosina kohdun limakalvon rauhasten hyperplasia.

Toimenpiteen jälkeen alotin kuukautiskipuihin hormonaalisen ehkäisyn. Ja voin vaan ihmetellä miksi en ollut aloittanut aiemmin. Kuukautisvuoto oli sen jälkeen niukkaa ja kivut entistä elämää. Olin halunnut vastustaa hormonaalista ehkäisyä, mutta ei kukaan halua saada kuukausittain kipukohtauksia ja syödä viikon verran särkylääkettä. Tuolloin olin jotenkin ajatellut, että kuukautisten kuuluu olla jotain kamalaa ja elämää rajoittavaa ja minun nyt vain tulee hiljaa kärsiä.

Ja kaiken omakohtaisen kokemukseni takia voin sanoa, että minusta on upeaa miten kulttuuri on muuttunut jo 15 vuoden aikana. Mahtavaa, että kuukautisista puhutaan ja ne tehdään näkyväksi. Mahtavaa, että PMS-oireista puhutaan, sillä omalla kohdallani nekin olivat totta. Lisää menkkapuhetta kiitos! Ettei kenenkään tarvitsisi tehdä elämästään niin vaikeaa kuukautisten takia, kuin minä tein itselleni teini-ikäisenä.

Kuukautisissa ei ole mitään ällöä eikä mitään hävettävää!

-Iida

18 kommenttia

Suttastiina 19.6.2019 - 07:33

Mikä kuukautisista on sinulle tehnyt nolon asian?
Mie olen päälle viiskymmentä vee eikä asia ole ikinä ollut milläänlailla nolo tai arasteltava asia – ei se ole ollut sitä omille vanhemmillenikaan , äitini infosi asiasta jo ala-asteikäisenä minulle ja veljelleni (koska “ihan yhtä paljon koskee poikiakin, kun naisten kanssa tekemisiin joutuvat”), eikä isäni ole arastellut kauppaan lähtiessään kysyä tarvitsenko siteitä ja minkälaisia jne.
Myös PMS, krampit ja kaikki naiseuteen liittyvä ovat olleet arkisia puheenaiheita.
Omalle pojallenikaan menkoissa ei ole mitään hävettävää, hän käy kaupasta sisarelleen siteitä, tuuppaa kuumavesipulloa siskon käsiin kun näkee että krampit ovat pahoina jne.
Onko tämä nolostelu jotenkin aluekohtaista? Täällä Susirajalla kun en ole asiaan törmännyt?

Vastaa
iidaafel 19.6.2019 - 13:46

Varmasti tähän vaikuttaa vanhemmat ja heidän tapansa, sekä kaverit ja koulu mitä siellä aiheesta puhutaan ja miten ympäristö suhtautuu. Näin minä olen sen kokenut, mutta en enää sitten aikuisenpana tosiaankaan. Nykyään koen sen ihan normaalina, teininä siinä oli sulateltavaa ja stressasin rintojani ja rintojen kehityshäiriötä.

Vastaa
silke 21.6.2019 - 13:50

Olen syntynyt 80-luvun alussa ja kun olin murros- ja teini-ikäinen maalla eteläisehkössä Suomessa niin kyllä ainakin meillä kuukautiset olivat kotona vaiettu ja koulu- ja kaveripiirissä häpeän aihe.
Ollessani ysillä luokan pojat tonkivat luvatta reppuani ja sain kuulla viikkoja sieltä löytyneistä siteistä. Yläasteella oli yksi vessakoppi, jossa oli roskis ja käsisuihku. Se oli aina tyhjä, vaikka muihin vessoihin jonotettiin. Koska se oli nolo kuukautisvessa. Opettelin avaamaan siteen paketista äänettä ja ällösti säilöin käytetyt siteet reppuuni koska en kehdannut viedä niitä roskiin.
Onneksi ajat ovat muuttuneet ja kuukautissuojat kehittyneet.
Valitettavasti minun kuukautiseni eivät ole kehittyneet mukavammiksi raskaudesta, myoomien ja kystien poistosta eikä ajan kulusta huolimatta.

Vastaa
60v mummu 19.6.2019 - 08:38

Minä oksennin aina, kun oli menkat. Monetkohan oksennukset on Lukion puskissa. Jouduin joskus lähtemään pois koulusta. Sanoivat, että helpottaa, kun teet lapsia. Kaksosten teon jälkeen veri valui pitkin nilkkoja, käytin vauvan vaippoja. Kun ne 42v jäivät pois (gynekologi totesi) vein kaikki kaappini kuukautissuojani sisarelleni, olemme samassa työpaikassa.

Vastaa
iidaafel 19.6.2019 - 13:44

Voi ei onpa kurja kuulla!

Vastaa
Vierailija 19.6.2019 - 12:58

Kuukautiskuppi on kyllä taivaan lahja! Katsos tätä kotimaista uutuutta: https://www.nomaicup.com/

Vastaa
iidaafel 19.6.2019 - 13:41

Niin samaa mielt!

Vastaa
Anu 19.6.2019 - 21:13

Ah, toi piilottelu on edelleen vahvana muistikuvissa. Siteet joko leikattiin auki tai sitten yritettiin repiä niin hitaasti ja hiljaa, ettei vaan kukaan kuule. Ja toki myös siteiden salakuljetus roskikseen ennen kuin äiti tajusi ostaa vessaan oman roskiksen 😀

Vastaa
iidaafel 20.6.2019 - 00:47

Joo kyllä! Miten kamalaa oli kuljettaa siteitä, siis apua! Ettei kukaan vaan nää!

Vastaa
94 syntynyt 20.6.2019 - 01:28

Ikävää, et menkat voi olla noin iso häpeä. En yläasteella halunnut käyttää tampoonia, joten menkat rajotti uimista, mut siltikään en muista noloja tilanteita. Kuten sanoit, ympäristö vaikuttaa paljon siihen, miten menkkoihin suhtautuu. Oon voinu aina pyytää molempia vanhempia ostamaan siteitä ja valittaa kivuista. Toivottavasti monella asia ois näin <3

Vastaa
iidaafel 22.6.2019 - 11:34

Varmasti ympäristö vaikuttaa ja jokaisen luonna, toiset suhtautuu varauksella ja toiset taas huolettomasti asioihin!

Vastaa
Anonymous 20.6.2019 - 10:31

Meillä oli yläasteella vessat vieri vieressä käytävän varrella. Välituntiäänistä vessan eroitti vain ohut ovi. Muistan, kuinka opettelin taiteilemaan sidepaperin auki niin, ettei siitä kuuluisi niin ääntä. Kun siteen piti taskussa, sen kuori pehmeni hieman ja äänetön avaaminen oli helpompaa.

Minulla on myös aina ollut runsaat kuukautiset. Nuorempana sitä ei toki voinut niin tietää, kun ei ollut muun laisia nähnytkään 🙂 Mutta nyt aikuisena olen ymmärrtänyt, ettei kaikki naiset vuodanaan viikkoa kuin niegaran putous, eivätkä vaihta hyper-mega-maksi tampoonia tunnin välein vain siksi, että se jo vuotaa ohi.
En pitkäön aikaan ymmärtänyt, mitä ihmettä kukaan teki pikkuhousunsuojilla.

Nuorena pelkäsin myös noita öitä ja yritin nukkua mahdollisimman paikallaan. Käytin myös muovitettua froteeta vuoteessani allani. Ohivuotoja sattui öiseen aikaan onneksi vain harvoin.

Noloihin tilanteisiin olen joutunut onneksi vain harvoin. Kerran menkat alkoivat kesken odotetun laskettelureissun, enkä kehdannut käydä ostamassa siteitä kahvion kassalta. Koko retki meni ihan pihalle, kun yritin vain selvitä kotiin asti.

Vastaa
iidaafel 22.6.2019 - 11:36

Kuulostaa niin minulta! Pidin myös sidettä aina taskussa valmiiksi ja tosiaan vessassa piti käydä tunnin välein, koska verta vain tuli. Enkä todella koskaan ymmärtänyt pikkuhuosunsuojien merkitystä. Yöside yötäpäivää!

Vastaa
Katariina Kuronen 20.6.2019 - 16:15

Ihanaa, että hormonaalinen ehkäisy toimii sulla menkkoihin.. mulla ei toimi ja edelleen ihan yhtä helvettiä joka kuukausi.. aina niin voittajafiilis kun menkat loppuu ja saa pari viikkoa taas olla rauhassa.. pitäis ehkä yrittää tehdä asialle jotain, jos ois muuta miten näitä vois helpottaa! ja todellakin lisää menkkapuhetta!!!! <3 kuukautiset on osa jokaisen tytön ja naisen elämää (ja sitä kautta myös aika monen miehen elämää) joten eihän asiassa pitäisi olla yhtään mitään hävettävää ! niin luonnollista <3

Vastaa
iidaafel 22.6.2019 - 11:37

Voi ei, olen todella pahoillani, että sinulle ei ehkäisy sovi. Kaikille se ei tosiaan sovi. Se vaan on niin kamalaa elää siinä helvetissä joka kuukausi! Voimia <3

Vastaa
Nakki 21.6.2019 - 16:17

Tässä 40+-iässä joka kuu toistuvat runsaat, pitkäkestoiset, kivuliaat, epäsäännölliset kuukautiset (jo yli 30 vuoden ajan, miettikää 30 x 12 x 7 = 2520 päivää elämästäni), jotka muistuttavat siitä, että tässäkään kuussa et tullut vieläkään toiveistasi huolimatta raskaaksi, eivät ole ilon aihe. Onneksi eivät sentään myöskään tabu, ja valitan niistä kaikille, jotka jaksavat kuunnella. Kuukuppi on ollut ihana, elämänlaatua parantava asia. Lapsena piti käyttää niitä paksuja Vuokkoset-siteitä, äiti ei suostunut ostamaan muita kuin halvimpia, ja ne tekivät olosta tönkön ja vuosivat usein ohi. Menkkojen takia pilalle menneiden pikkuhousujen määrä lasketaan varmaan jo kymmenissä.

Hölmöimpänä on jäänyt mieleen kyläilytilanne 15-vuotiaana. Olin unohtanut vessaan Libresse-siteen kuoren. Perheen tytär tuli järkyttyneenä kertomaan, että tällaisia vahinkoja ei SAA tapahtua, sillä hänen 17-v. veljensä saattaa nähdä sen kuoren. Mikäs olisikaan sen kamalampaa ja traumatisoivampaa?

Vastaa
iidaafel 22.6.2019 - 11:41

Voi ei, olen todella pahoillani.
Ja avattuna numeroiksi menkkapäivät konkretisoituvat, siis huh! Onneksi on kuukuppi, sen itsekin koin todellisena pelastuksena ja elämänlaatua parantavana asiana.
Tiedän myös monia perheitä, joissa isä ei suostu ostamaan kaupasta siteitä. Vaikka monelle menkat ei ole tabu, niin monelle edelleen on.

Vastaa
Nimetön 25.6.2019 - 08:06

Vink, vink

Kestositeet eivät muuten rapise. Eikä omalla kohdallani ainakaan ole koskaan vuotaneet ohi. Imukyky on parempi ja nopeampi kuin paperisissa.

Vastaa

kommentoi postausta