Home » Oppi ja ilo innostaa kielen kehitykseen!

Oppi ja ilo innostaa kielen kehitykseen!

by Iida Åfeldt

KAUPALLINEN YHTEISTYÖ OPPI & ILO

Eemi on innostunut kirjoista. Viimein kirjojen lukeminen on tuottanut tulosta, sillä hän vaikuttaa ymmärtävän, että kyseessä on tuote, jonka sivuja kääntelemällä vaihtuu kuvat. Hän osaa kääntää sivuja itse ja puhua kirjalle omaa kieltään. Aiemmin kirja on ollut herkullinen väline hinkata kutiavia ikeniä, mikä sekään ei tietysti haittaa, vaan on toiminut ensi kosketuksena kirjoihin.

Oppi & ilo tuoteperheeseen on tullut kaksi kuvakirjauutuutta, Kuuntele sanoja! Minun maailmani ja Kuuntele sanoja! Minun päiväni. Ne on suunniteltu pieniin käsiin juuri sanoja opettelevalle. Kirjojen avulla sanoja voi kuunnella painamalla äänipainikkeista ja toistaa perässä. Hauskaa vaihtelua. Äänipäinikkeiden painaminen on jännittävää ja vaatii sorminäppäryyttä. Äänipainikkeita on osassa aukeaman kuvissa, joten se ei poista aikuisen merkitystä sanojen toistajana. Kirjojen visuaalinen ilme on selkeä, tuttuja esineitä ja asioita on helppo tunnistaa kuvien avulla. Kirjat ovat tuottaneet meillä paljon iloa, olemme lukeneet yhdessä ja Eemi on lukenut yksin.

Oppi & ilo on tuotesarja, joka valmistaa kehittäviä ja oppimista tukevia tuotteita lapsille, kuten kirjoja, oppimispelejä ja puuhakortteja.  Tuotteet pohjaavat pedagogiseen osaamiseen, ne on asijantuntijoiden suunnittelemia ja kehittelemiä. Ne innostavat lasta tutkimaan, leikkimään, oppimaan ja oivaltamaan yhdessä sekä yksin. Oppi & ilolta löytyy tuotteita kaiken ikäisille lapsille. Vauvojen ja taaperoiden sarja on juuri täydentynyt ihanilla uutuuksilla.

Vauva ja taapero -tuotteissa opetallaan yhdessä sanoja, tuetaan kielen kehitystä ja vahvistetaan vuorovaikutusta vauvan ja aikuisen välillä mm. lorutellen, sanoja toistaen ja leikkien.

Sanoessani viidettä kertaa saman aukeaman esineitä ääneen, alan usein jo itse tympääntyä. Kuinka hän jaksaa katsoa samaa kirjaa ja samaa aukeamaa uudestaan ja uudestaan? Lapsi kuitenkin oppii toistojen avulla. Toistot vahvistavat muistijälkeä ja kerryttävät sanavarastoa. Lapsi ymmärtää satoja sanoja, vaikkei osaa sanoa kuin muutaman. Tuottaakseen puhetta lausetasolla, pitää olla laaja sanavarasto olemassa.

Jo pienet vauvat hyötyvät lukuhetkistä. Lukeminen on pienelle ihmiselle yhdessä olemista, sylittelyä, turvaa ja rauhoittumista. Kielen omaksuminen alkaa huomioin kohteen jakamisesta ja tarkkaavuuden suuntaamisesta toisen osoittamaan kohteeseen. Lukiessa kuvakirjoja yhdessä, tämä tapahtuu itsestään. Kuvakirjassa tarkkaavuuden kohde on annettu, mikä helpottaa lapsen huomion kiinnittämistä. Vauva alkaa ymmärtää sanoja ja niiden yhteyksiä esineisiin ja asioihin. Aikuisen lukiessa ääneen, pieni lapsi kuulee miten puhe rytmittyy ja miten se sointuu.

Pieni lapsi oppii kieltä vuorovaikutuksessa. Lukemalla, loruttelemalla, laulamalla tai leikkimällä yhdessä aikuisen kanssa. Oppi & ilolta löytyy Vauvan kanssa ja Taaperon kanssa puuhakortit, joissa on 50 korttia leikkivinkkeineen. Taaperon kanssa kortit sopivat 1-3-vuotiaalle. Korteissa on todella paljon vinkkejä puuhasteluun lapsen kanssa, sellaisiakin juttuja, jotka ei vain itseltä tulisi mieleen. Eikä varsinkaan silloin, kun pitäisi jotain keksiä. Korttien leikit ja puuhastelut ovat sellaisia, että ne on hyvin myös sovellettavissa iän ja taitojen mukaan. Eli helposti varioitavissa ja antavat tilaa myös lapsen omalla innostukselle ja leikille.

Kaikki on kotona tehtäviä leikkejä tai puuhia ja ne tukevat lapsen kieltä, vuorovaikutustaitoja, motoristakehitystä ja luovuutta. Jokaisessa kortissa on ohjeiden lisäksi tietoa siitä, kuinka puuha tukee lapsen kehitysvaiheita. Leikit ja puuhat ovat kehittäneet lastentarhanopettaja Sari Kaariste ja taidekasvattaja Vuokko Hurme.

KUVAT // Sipriina Saari

4 kommenttia

Nimet on 18.10.2019 - 17:35

Suurin osa Oppi ja Ilo -sarjan tehtäväkirjoista ja korteista ovat olleet todella onnistuneita ostoksia!
Joskus on tullut vastaan vähän toimimattomampiakin paketteja, mutta yleensä ollaan oltu tosi tyytyväisiä. Myös nettisivuista ollaan tykätty paljon.

Lorukirjoista noin yleensä suosittelen Allakka pullakka -kirjaa, jos sellaisen onnistut jostain vielä käsiisi löytämään. Aivan huikea, ja aikuinenkin jaksaa lukea vaikka kuinka monta kertaa.

Vastaa
iidaafel 18.10.2019 - 17:40

Samaa mieltä! Olen käyttänyt paljon sarjan tuotteita työni puolesta eri ikäisten lasten kanssa.

Ja sattumoisin kerran löysin Allakka Pullakka lorukirjan! Tosin omaan makuuni kaikki ei uponneet, mutta olen kuullut sen olevan lasten suosikki.

Vastaa
Nele 18.10.2019 - 23:20

Varmaan joo lapset tykkää, mutta miksi ihmeessä noiden kuvien pitää olla noin karmean rumia 🙈 Lähinnä noi ihmishahmot aiheuttaa puistatuksia…

Vastaa
iidaafel 19.10.2019 - 12:56

Varmaankin makukysymys! Vähänhän aina se menee niin kuvituksen suhteen. Itsestäni selkeitä ja iloisia.

Vastaa

kommentoi postausta