Home » Vinkkini tuleville äideille

Vinkkini tuleville äideille

by Iida Åfeldt

  Tekisi mieli sanoa ensimmäiseksi vinkiksi, että älä kuuntele ketään. Sinä tiedät itse miten asiat on ja sinä tiedät ketä on kannattavaa kuunnella ja kenen neuvoon luottaa. Sinä osaat myös kysyä neuvoa, kun neuvoa tarvitset. Eli älä kuuntele mummoa bussissa, jonka mielestä joka itkuun ei tarvitse reagoida, älä kuuntele anoppia, jonka mielestä sormiruokailu on hepreaa, älä kuuntele sukulaista, joka mielestä olet hullu, kun et anna sokeria.

Luota itseesi äitinä. Sinä osaat kyllä. Kuten ensimmäinen vinkki sanoi, älä kuuntele, unohda turhanpäiväiset neuvot. Sinä olet oman lapsesi paras asiantuntija. Sinä olet hyvä äiti ja sinun täytyy vain uskoa siihen, että kaikki menee hyvin. Silloinkin, kun ei mene.

Älä siivoa. Siis tämä on tärkein. Älä siivoa silloin, kun lapsesi viimein nukkuu. Voin näin lyhyiden päiväunien asiantuntijan äitinä kertoa, että 20 minuutin unet olisi voinut käyttää istumiseen siivouksen sijaan. Lapsen herättyä olin ärtynyt, kun siivous jäi kesken. Siivoa silloin, kun lapsesi on hereillä. Usko, tämä neuvo on omaksi parhaaksesi ja jokaisen pitäisi noudattaa sitä, joka haluaa selvitä täysijärkisenä äitinä. En sanoa, että nuku, kuin vauva nukkuu, sillä se oli minun inhokki neuvoni ikinä.

Tee ruokaa valmiiksi. Tai osta valmista. Kuhan syöt. Se on tärkeintä. Itse olisin ehkä tehnyt enemmän pakkaseen näin jälkiviisaana.

Älä unohda itseäsi. Äläkä kumppaniasi. En ole paras neuvomaan mitä kumppaniin tulee, mutta voisin kuvitella, että hänetkin unohtaa, siinä missä itsensäkin. Muista siis hänet ja muistakaa järjestää päivittäin kohtaaminen teille. Mutta muista, että olet myös nainen, olet sinä, se sama, joka olit ennen vauvaa. Muistuta itseäsi siitä. Saat myös tehdä asioita itsellesi ilman syyllisyyttä.Hyvinvoiva äiti tarkoittaa hyvinvoivaa vauvaa.

Tee aina jotain mistä sinulle tulee hyvä mieli. Se voi olla ihan pienikin asia. Mieti mikä tuottaa sinulle iloa? Onko se lenkki, jumppa, kampaaja, ruoka, neulominen, leipominen, musiikki tai kirjoittaminen? Ehkä hetki somessa tai hyvän kirjan parissa? On tärkeää ottaa omia hetkiä päivän aikana, vaikka ne olisivat lyhyitä. Lyhytkin hetki saa ajatukset muualle vähäksi aikaa.

Älä arvostele toisia. Jokainen on samassa veneessä, helpompaa jos soutaa samaan suuntaan. On monia tapoja päästä samaan päämäärään. Jokainen olkoon sanomatta asiaansa, jos siitä ei ole toiselle hyötyä. Pätee myös netissä, erityisesti Facebookin äiti-ryhmissä.

Unohda vertailu. Se on yhtä suossa rämpimistä, jos siihen lähtee. Sieltä ei pois pääse. Älä siis vertaile itseäsi äitinä, äläkä lastasi toisiin lapsiin. Et saa siitä mitään hyvää. Pelkästään pahaa mieltä, eli mikä on vertailun pointti?

Saat ajatella kauheita. Saat ajatella, että vauva pilasi elämäsi ja haluat entisen elämäsi takaisin. Se on ihan okei. Lapset herättävät meissä laajan kirjon tunteita. Ne osaavat ärsyttää ja toisena hetkenä ne osaavat olla maailman ihanimpia olentoja. Saa todellakin ärsyyntyä ja saa sanoa sen myös neuvolassa ääneen ilman pelkoa lastensuojelusta, jota muutenkaan ei kannatta pelätä.

Mene nukkumaan max. 2h lapsen jälkeen. En ole ikinä onnistunut tässä neuvossa. Mutta suosittelen sitä jokaiselle hyvin lämpimästi.

Osta viisaasti. Tätä ei voi tarpeeksi korostaa. Saa haluta, se on normaalia, mutta kaikkea haluamaansa ei tarvitse. Mieti mitä teidän perhe tarvitsee ja osta tarpeeseen.

Palkitse itseäsi. Äitiys on työ. Työstä saa palkkaa. On siis reilua palkita itseään. Vaikka tekisisikin asioita, joista saa voimaa arkeen ja hyvää mieltä päivittäin, on välillä tärkeää viedä se nextille levelille. Ehkä lähdet kylpylään yksin? Mahdollista itsellesi omaa aikaa. Se voi olla vaikeaa ja tuntua kurjalta, mutta joskus se tekee hyvää.

Nauti. Niin kilisee, mutta aika menee äkkiä. Yksi päivä saattaa tuntua loputtoman pitkältä, viikotkin. Mutta vuodet ovat lyhyitä. Jos olisin ymmärtänyt, että vuosi on todella niin lyhyt, olisin ehdottomasti nauttinut enemmän vauvasta ja stressannut vähemmän kaikesta muusta epäoleellisesta, kun kellarivaraston siivouksesta ja sitä rataa.

Sinä olet hyvä. Muista. Sinä olet hyvä äiti. Nyt ja aina. Siihen ei tarvita mitään erityistä.

Jätä kommenttiin oma vinkkisi!

-Iida

KUVAT // Krista Olsson Fotoprofiili

24 kommenttia

Market 19.10.2019 - 13:13

Ei lisättävää – samaistun joka sanaan ♥️ Ihana postaus ♥️

Vastaa
iidaafel 24.10.2019 - 13:35

Kiitos❤️

Vastaa
VeeraKk 19.10.2019 - 14:05

Pyydä apua, isovanhemmilta, ystäviltä, perhetyöstä, vaikka se on vaikeaa, sinun ei tarvitse jaksaa yksin tai väsyä ennenkuin olet oikeutettu arjen tukeen!

Vastaa
iidaafel 24.10.2019 - 13:35

Hyvä neuvo👌🏼

Vastaa
Pope 19.10.2019 - 15:47

Samaa mieltä, ihana postaus ❤️
Ja hyviä neuvoja, hassua kun itselläni on viisi lasta, pienin vasta 2kk, ja silti vaikka kaikki nämä tiedostaa niin arjessa ne unohtuu.. Varsinkin sen kuinka aika kuluu nopeaan ja lapset on vain hetken pieniä… Luulisi että tämän olisi jo tässä vaiheessa oppinut kun tuskailee tekemättömien kotitöiden kanssa tai univajeessa, mutta ehei 😂
Kuulosti kivalta tuo ‘äitiys on työ ja siitä kuuluu saada palkkaa’, totta, täytyisi hyvällä omalla tunnolla ottaa itselleen aikaa, eikä välttämättä aina sitä ‘urheiluaikaa’, vaikka hyvää tekisi sekin, vaan jotain mistä eniten tykkää ja nauttii…. Mun oma luksus olisi olla YKSIN kotona, siistissä kodissa ja olla vaan ja ihastella siistiä asuntoa 😁😂🙈

Vastaa
iidaafel 24.10.2019 - 13:36

Se on niin jännä, että sen ajan vaan unohtaa! Näköjään edes lapsi määrä ei auta asiaan😅

Vastaa
Anonymous 19.10.2019 - 15:51

Tyttäreni odottaa ensimmäistä lastaan. Aion pyytää häntä lukemaan tämän postauksen. Kiitos tästä!

Vastaa
iidaafel 24.10.2019 - 13:36

Voi kiitos ja onnea!

Vastaa
Anu 20.10.2019 - 10:22

Mä myös lisäisin ton avun pyytämisen. Eli uskalla pyytää apua. Mä uskon, että monella on ainakin joku ihminen kuka voisi viedä vauvan vaikka vaunulenkille muutamaksi tunniksi, että äiti/isä saa pienen hengähdystauon. Monelle on vaan hankala pyytää apua vaikka sitä olisi joskus tarjottukin.
Samalla myös muistuttaisin, että on tärkeää tarjota apua ns. kunnolla. On ihan eri asia sanoa, et soita hei vaan jos tarviit jotain kuin, että mä voisin vaikka huomenna viedä sun vauvan vaunulenkille niin saat levättyä vähän tms. Selkeä sanoitus siitä, mitä apua on tarjolla ja milloin helpottaa avun vastaanottamista.

Vastaa
iidaafel 24.10.2019 - 13:37

Erittäin hyvin sanottu! Niin eri on vaikka ehdottaa päivää avulle, kun sanoa, että ilmota kun tarviit!

Vastaa
Nimet on 20.10.2019 - 11:55

Verkostoidu.
Ole toisille avuksi.
Jakaminen ja vertaistukena oleminen on hyvin antoisaa.

Vastaa
iidaafel 24.10.2019 - 13:37

Totta!

Vastaa
saaraeveliina 20.10.2019 - 15:33

Tämän kirjoituksen olisin toivonut voivani lukea kun itse olin tulossa ensimmäisen kerran äidiksi.
Minusta tuntuu että nykyään on tarjolla niin paljon tietoa vauvoihin ja lapsiarkeen liittyen että esimerkiksi vertailua helpommin syntyy. Toki on hyvä valmistautua uuteen elämänvaiheeseen, mutta suosittelisin olemaan kriittinen mistä tietoa hankkii ja mitä tietoa hyödyntää. Tässä kohtaa pätee hyvin tuo vinkkisi -Luota itseesi äitinä.

Vastaa
iidaafel 24.10.2019 - 13:38

Voi ihana kuulla, kiitos! Ja niin totta, tietoa on niin paljon kaikkialla ja se saa helposti epäilemään itseään.

Vastaa
Anonymous 20.10.2019 - 20:58

Hyvin koottu!

Oma neuvoni vauvan ensimmäisiin kuukausiin
– Älä katso kelloa yöllä. Oma väsymyksen tunne käytännössä hävisi,kun lopetin kellon katsomisen ja sitä myötä syöttöjen/heräilyjen laskemisen. Sellaisen 5-15 kertaa syömään heräävän vauvan kanssa on oikeasti ihan se ja sama onko kello 2.20 vai 5.50 ja minun mielenterveyden kannalta vahingollista todeta pettyneenä kerta toisensa, yö toisensa jälkeen, että nukuin ”taas vain tunnin.. kaks.. kolme putkeen.”

– Kysyin jo teini-ikäisten lasten äidiltä kerran, että eihän sitä tunnetta ikinä unohda, kun sylissä on se muutaman viikon ikäinen pieni vielä niin tuntematon ihme, jota pystyi tuijottamaan tunnista toiseen. Hän vastasi kyyneleet silmissä, että kyllä sen tunteen valitettavasti unohtaa. Ja näin omani 1-vuotispäivänä voin haikeana vahvistaa, että kyllä sen tunteen unohtaa. Niitä hetkiä ei saa ikinä samanlaisina takaisin, se oli hyvin erityistä aikaa❤️

Vastaa
iidaafel 24.10.2019 - 13:39

Niin totta! Kellon katsominen vain tuskastuttaa tai heräämisten laskeminen.

Vastaa
Eveliina29 20.10.2019 - 21:18

Aivan huippu Iida – ei lisättävää!! ♥️♥️

Vastaa
iidaafel 24.10.2019 - 13:39

Voi kiitos❤️

Vastaa
nonnas 21.10.2019 - 07:21

Olipas hyviä vinkkejä ja heti ensimmäinen vinkki meni juuri noin, paitsi itkuvinkkiä ei antanut mummo bussissa vaan oma pappa 😀

Vastaa
iidaafel 24.10.2019 - 13:39

Voi ei! Niinpä tietty😅

Vastaa
Lare A. 21.10.2019 - 13:01

Esikoiseni synnyttyä törmäsin nopeasti EASY-menetelmään, joka kyllä meillä pelasti sekasortoisen oloiset päivät pienen vauvan kanssa. Eli päivät rytmitetään noudattamaan samaa järjestystä uudestaan ja uudestaan – EATING (syöttö), ACTIVITY (leikki ja seurustelu), SLEEP (unet), YOUR TIME, (äidin oma aika). Kellolla ei ole väliä, ainoastaan toimintojen järjestyksellä. Ja nimenomaan your time, eli vauvan nukkuessa ei todellakaan siivota tai soitella neuvolaan, vaan juodaan kuppi kahvia, neulotaan sukkaa tai vaikka otetaan torkut.

Vastaa
iidaafel 24.10.2019 - 13:40

Loistava neuvo!

Vastaa
Ehkä 22.10.2019 - 10:12

Kommentointi ei ole vahvuuteni mutta nyt on pakko; sä olet nimittäin niin mun äiti-idoli!

Itse olen vielä lapseton ja puntaroin kovasti, haluanko sellaiseksi jäädä vai haluaisinko kuitenkin perheen. Melkein kaikki ystäväni ovat jo lisääntyneet ja sisaruspiiristäkin olen ainoa lapseton, joten monenlaista perhemallia on tullut seurattua ja myös monenlaisia äitiyksiä. Jotenkin en vain koe niistä mitään omakseni.

Sinun äitivinkkisi sen sijaan puhuttelevat kovasti! Tämä on juuri sitä, mitä itse äitiydestä ajattelen ja millainen toivoisin itse pystyväni äitinä olemaan. Sitten kun vaan pystyisi luottamaan itseensä siinä, että osaisi suljettua korvansa siltä “näin muutkin”-pauhulta…

Kirjoitat hyvin ja juttujasi on kiva lukea!

Vastaa
iidaafel 24.10.2019 - 13:41

Voi apua miten upeasti sanottu, valtava kiitos! Tulipa hyvä mieli❤️

Vastaa

kommentoi postausta