Home » Sinkkunaiset suurimman ruokahävikin takana

Sinkkunaiset suurimman ruokahävikin takana

by Iida Åfeldt

DSC_0196.JPG

Nyt juuri vietetään Hävikkiviikkoa (10-16.9.2018).  Muuten koko teemaviikko olisi varmasti mennyt ohi, ellen katsoisi aina aamuisin uutisia ja pitäisi telkkaria taustalla aamun toimissa muutenkin. Jäin alkuviikosta kuuntelemaan uutisointia ruokahävikistä. Asiasta, jota en ihan hirveästi ole omassa arjessa ajatellut, sillä mielestäni minulle ei juuri tule hävikkiä. 

Suurinta hävikkiä tulee kotitalouksissa, ei ravintoloissa eikä kaupoissa, niin kuin olen ajatellut. Joka kolmas ruokakassi menee roskiin. Ja kotitalouksista eniten ruokaa roskiin menee yksinasuvien talouksissa ja heissäkin juuri naiset heittävät pois enemmän verrattuna miehiin. 

Koska kuulun selkeästi kohderyhmään, joka heittää ruokaa eniten pois, aloin miettiä asiaa omalla kohdallani. 

26613476_10215490128665196_783374511_o.jpg

Kahvi. Se on yksi niistä asioista, jota heitetään eniten pois ja teenpä niin lähes aina keittäessä kahvia. Itselleni osaan keittää oikean verran kahvia, mutta tosi monesti keitän liikaa kahvia, kun joku tulee käymään tai odotan viesrasta. Liian usein vieras ei sitten juokkaan edes kahvia ja olen keittänyt puoli pannua. Kesällä käytin hukkakahvin jääkahviin, mutta muina vuodenaikoina se ei oikeastaan kiinnosta. Tässäkin voisi siis oppia ja keittää kahvia mahdollisten kyläilijöiden jo saavuttua, jolloin minimoi hävikin. 

Leipä. En käytä itse leipää juurikaan, mutta sitä heitetään todella paljon pois. Minä säilytän leipää usein pakkasessa, koska leipäpaketit vain aivan liian isoja sinkkunaiselle! Jos mielesi tekee paahtoleipää yhtenä päivänä, joudut ostamaan koko valtavan paketin ja miettiä mitä lopuille tehdään. Ne ehtivät homehtua ennen kuin sinä ehdit syödä. Tuore hiivaleipä on varmasti pahin, se ei tosiaan kestä montaa päivää. Se kovettuu tai alkaa nopeasti käydä hiivan takia, jolloin tulee hometta. 

Vihannekset, kasvikset ja hedelmät. Juuri heitin parsakaalin jääkaapista roskiin, muutaman nihkeän perunan ja porkkanan. Ne olivat jääneet vihanneslaatikon pohjalle. Mustat banaanit sentään laitan aina pakkaseen ja niitä voi käyttää smoothieen. Todella usein heitän hedelmiä pois. Kasvikset ja vihannekset sentään kestää aika pitkään jääkaapissa ja usein ehdin ne vielä pelastaa. Hedelmien kanssa on vähän toinen. Usein sesongissa olevia hedelmiä myydään pakkauksissa, joiden kilohinta on paljon edullisempi kuin yksittäin ostettuna. Kuvittelen, että ehdin syödä hedelmät, vaikka niitä on paljon. Liian usein osa kuitenkin päätyy roskiin. Yritit ja salaatit on myös sellaisia, joiden huomaan kuivahtaneen helposti ennen, kuin olen ehtinyt ne kokonaan käyttää.

DSC_0091.JPG

Sorrun myös muutamaan muuhun ruokahävikin kannalta epäedulliseen asiaan. Minä nimittäin saatan innostua kokeilemaan jotain uutta ruokaa. Usein se vaatii kaupassa käyntiä ja ainesosia, joita ei kotona ennestään ole. Usein erilaisia kastikkeita ja purkkeja, tahnoja yms. Ja vaikka ohje olisi miten loistava, en tee sitä uudelleen siinä ajassa, että voisin hyötyä ostamistani kastikkeistä yms., vaan ne menevät roskiin. Toinen sinkkunaisille tyypillinen ominaisuus on tehdä ruokaa kotona usealle päivälle, mutta suunnitelmien muuttuessa päätyäkkin ulos syömään. Ja tätä tapahtuu myös minulle. Kesäaikaan tapahtui usein myös sitä, että yhtäkkiä tuli lähteneeksi reissuun ja jääkaapin sisältö sen jälkeen roskiin. 

Monet pakkaukset on yksineläjälle aivan liian isoja. Pienet pakkaukset taas usein maksavat enemmän suhteessa isoon, eli kannustetaan kuitenkin hinnalla ostamaan paljon, vaikka se tulee myöhemmin kalliimmaksi. Tätä ei vain aina siellä kaupassa tajua. Ja liian usein tulee mielitekoja asioihin, joista syö muutaman kerran ja seuraavalla kerralla huomaa tuotteen olevan jo pilalla. Näin minulle käy Nutellan ja pähkinävoin kanssa. Myös suosimani Oatlyn iKaffe on liian iso purkki omaan kahvinkulutukseeni nähden. Kaipaisin pienempää kokoa moniin tuotteeseen. Mutta toki siinä korostuu taas pakkausjäte! Ehkä tässä on juuri se syy miehen ja naisen erolle, nainen ostaa enemmän turhaa kaupasta ja on tunteiden vallassa? Naiset kun tunnetusti ovat tunnesyöjiä, tai minä ainakin olen.

Huh, mitä tuskaa omalletunnolle! Tämä on kuitenkin asia, johon haluan nyt alkaa kiinnittämään enemmän huomiota. 

Onko sinulla antaa vinkkejä?

-Iida

DSC_0238.JPG

 

6 kommenttia

Marzanen 12.9.2018 - 18:54

Itsekin toivoisin pienempiä pakkauksia samasta syystä…vinkkinä, että iKaffea voi käyttää muutoinkin kuin vain kahviin; itse teen siihen tuorepuuron aamupalaksi. Näin saan litran tölkin kulumaan hyvin viikossa. 🙂

Vastaa
Iidaafel 12.9.2018 - 19:10

Toi onkin totta! Sopivan täyteläinen ja kermainen just puuroonkin! Hyvä vinkki 🙂

Vastaa
henriiikka 14.9.2018 - 01:28

Mua auttaa ruokahävikin minimoimisessa:

1. Kokkaan usein jääkaapin sisällön, en reseptin perusteella. Teen usein ruokia, joilla ei ole nimeä. Kun jääkaapissa on sellaisia juttuja joista tykkää, on lopputuloksesta vaikea saada pahaa. Tähän on hyviä sosekeitot, paistetut riisit ja pyttipannu-tyyliset jutut joihin saa käytettyä just niitä vähän nuupahtaneita vihanneksia ja kaikenlaisia jämiä.

2. Pakastin! Pakastimeen voi hyvin laittaa tähteiden lisäksi esim. yrttejä ja itse säilytän siellä aina leivän. Leipä ei kuivahda ja on ihan yhtä hyvää varsinkin paahtimen kautta. Äitini laittaa pakastimeen pilaantumassa olevat kermat ja maidotkin 😀

3. Ostan joskus pienempiä pakkauksia, vaikka kilohinta olisikin isompi. Tää tietysti ärsyttää, mutta isompi pakkaus on yleensä kuitenkin kalliimpi ja jos siitä joutuu heittämään puolet pois niin pienempi tulee loppujen lopuks edullisemmaksi.

Vastaa
Marrito 14.9.2018 - 09:25

Mää kanssa syön just sitä mitä kaapissa on, voi voi jos tekisi mieli jotain muuta. 😀 Ruokahävikkiä ei tule tällä konstilla juuri yhtään. 

Mun äiti on kova pakastamaan, mutta sillä erolla että hän sitten vuoden päästä kaivaa sieltä kaikkia ihme nyssäköitä ja heittää ne roskiin.

Vastaa
Iidaafel 15.9.2018 - 07:30

Heheh toi onkin pakastamisen kääntöpuoli 🙂 Lähipiirissä vähän samaa. Onneksi mummo kiikuttaa mulle sitten ne edellisvuoden marjat uusien tieltä!

Vastaa
Iidaafel 15.9.2018 - 07:29

Kiitos Henriikka hyvistä vinkeistä! Siis pitää alkaa kiinnittää enemmän huomiota omalla kohdalla. Raskausaikana erityisesti oon kokkaillut kaikkea uutta ja syönyt mielitekojen mukaan. Mutta nyt pitää enemmän sitten tyhjentää jääkaappia ja kokkailla uusia juttuja vaikka vaan silloin, kun joku on tulossa syömään! Ja tehdä muuten ”mitä kaapista löytyy” ruokia 🙂

Vastaa

kommentoi postausta