Home » Vaatemerkit ja ostopaikat, joita suosin vauvalla

Vaatemerkit ja ostopaikat, joita suosin vauvalla

by Iida Åfeldt

DSC_0267.JPG

Varmaan tekisin jo nyt monta asiaa toisin, jos saisin toisen lapsen. Se mikä näyttää kivalta, ei todellisuudessa ehkä ole käytännöllinen, eikä kiva vauvan mielestä. Ostin raskausaikana paljon vaatteita vauvalle kirppiksiltä. Ja oikeasti ostinkin liikaa ja monia todella epäkäytännöllisiä vaatteita. Kirppikset ovat siitä petollisia, että edullisen hinnan vuoksi tulee helposti ostettua yli tarpeen, tai minulle näin ainakin kävi. Silloin ei myöskään tiennyt mikä olisi hyvä, käytännöllinen, mikä kokoinen vauva olisi ja mitä vauva tykkäisi pukemisesta. Ostin vähän kaikkea ja sillä ajatuksella, että voihan ne sitten laittaa kiertoon uudelleen.

DSC_1273.JPG

DSC_1089.JPG

Vajaa neljä kuukautta on antanut esimakua ja opettanut siitä, mitä vauvalle todella kannattaa pukea. Toki on varmasti makumieltymyksiä ja eri vauvat suhtautuvat erilailla pukemiseen. Tavallaan ehkä hyväkin, että ostin vaatteita todella kattavasti kirppiksiltä, siis hyvin eri merkkejä ja eri kokoja, sillä sitä kautta on muodostunut ne omat suosikit. Meillä edelleen kaikkein toimivimpia ovat kietaisubodyt, olleet alusta asti. Nykyään, kun valuu kuolaa ja tulee pukluja, niin pään yli pujotettavat bodyt ovat hankalia. Vauva ei ole missään kohtaa oikein pitänyt siitä, että jotain laitetaan pään yli, varsinkaan, jos vaatteita pitää päivän aikana vaihtaa useaan kertaan. Ehkä isommilla toimivat sitten puserot ja golleget. Myös koko puvut ovat kivoja ja melko helppoja. Niihin usein vaan täytyy pukea allekin jotain, jonka vuoksi ne on hieman hankalampia, kuin body ja housut yhdistelmä. Yöllä yöhaalareita ei ole kiva alkaa neppareilla napittamaan, vetoketju on näppärin! Ja ainakin Lindexin yökkäreissä vetoketju liikkuu molempiin suuntiin, joka tekee vaipanvaihdosta tosi helppoa.

Meidän suosikkeja ns. tavallisista ketjumerkeistä on Lindexin ja Polarn O. Pyretin vaatteet. Vaatteet ovat kohtuullisen hintaisia ja minun mielestäni laadukkaita, pehmeitä materiaaleja, jotka on kivoja iholla. Lisäksi niissä ei ole mitään lappuja niskassa, jotka kutittaisivat. Molempien merkkien perusvaatteissa on pidennetyt hihat ja lahkeet, koska resorin voi kääntää. Lindexin bodeissa on vielä tuplanepparit, joten bodyn käyttöikä pitenee. Kyseiset merkit vastaavat hyvin myös kokoaan. Lapseni kasvaa nolla käyrällä, on normaalin kokoinen, sopusuhtainen vekkuli. Myös monet Name it -merkin vaatteet on olleet meillä tosi hyviä. 

Ehdottomasti epäkäytännöllisiä ovat olleet Newbien ja Zaran monet vaatteet. Molemmat merkit ovat pientä mitoitusta, tai ainakin niissä on todella lyhyet hihat ja lahkeet, vaikka vaate muuten olisi ok, joten täytyy aina ottaa isompi koko. Lisäksi Newbien bodyt ovat pään yli puettavia ja niissä ei useinkaan ole neppareita vaan napit. Kauniita ja kivoja joskus, jos vaikka ollaan menossa, mutta ei jokapäiväiseen käyttöön. Meillä ainakaan. 

DSC_0653.JPG

Meltäkin jotain merkkiä löytyy ja niistä suosikkejani ovat kyllä Mini Rodini, sillä tykkään värikkäistä ja hauskoista kuoseista. Heillä on myös tuplakoot, eli vaate menee senkin puolesta pitkään. Myös Papu, Aarre Kid, Lil Jo Vilja ja Metsola on todella kivoja ja kotimaisia brändejä! Kahdella ensimmäisellä merkillä on myös tuplakoot ja monessa vaatteessa vielä resorit hihoissa tai lahkeissa pidentämässä käyttöikää. Metsolan bodyt istuvat hyvin ja niissä on pitkät hihat. 

Olen huomannut, että melko vähällä pärjää. Vaikka vaattetta menee, niin samaan tahtiin pyörii pesukonekin. Vaikka vaatteita saisi halvalla tai ilmaiseksi, ei kaikkea tarvitse. Ja tämä pitäisi pitää kyllä mielessä hankintoja tehdessä. Kaappien ei tarvitse notkua vaatteista, sillä melko pian ne ovat vain ongelma, jonka toivoo voivansa siirtää eteenpäin. Suosin vaatteiden ostopaikkana kirppiksiä, ihan sellaisia aitoja kirppiksiä, sillä koen monet Facebook-kirppikset aika rahastukseksi ja arvaamattomiksi. Monia merkkejä myydään kalliilla tai myydään vasta, kun tarjottu hinta miellyttää. Nykyään lastenvaatteet ovat monelle harrastus ja niihin halutaan käyttää aikaa ja vaivalla etsiä jotain meinneiden sesonkien erikoisuuksia. Minusta ei vain ole siihen. Kirppiksillä pyrin ennakoimaan ja ostan jo isompia kokoja odottamaan, jos sopivaa ja kivaa vaatetta löytyy. Pienten vauvojan vaatetta löytyy kirppiksillä todella hyvin, mutta isompia kokoja hyvin vaihtelevasti. Senkin vuoksi niitä pyrkii sitten ostamaan, kun näkee. 

Olen myös ostanut uusia vaatteita, erityisesti omilta suosikki merkeiltä, niitä suosikeiksi muodostuneita vaatteita. Monet jutut on normaalihintaisia ja yhtä monet on alennusmyyntien aikaan ostettu. Esimerkiksi Polarn O. Pyretin housut on todella hyviä ja yksi koko menee lähes kaksi kokoa lahkeiden resorien takia. Käytimme 56 kokoa pitkään ja hyppäsin koon yli, ostin seuraavaksi 68 ja voimme käyttää sitä taas pitkään. Näin myös välttyy ostamasta joka kokoa isoa varastoa. Toki uusi vaate on kallis ja monella tapaa pistää miettimään, että tarvitaanko uutta, kun vaatetta pienellä lapsella käytetään kuukausia, eri asia sitten isommalla lapsella. Toki ostamalla voi myös vaikuttaa ja voi miettiä millaisia uusia vaatteita ostaa ja mistä. Toki eräs seuraajani sanoi, että he ostavat kotimaista, vaikka se maksaa enemmän, mutta ostavat vähemmän vaatteita. Ja ostavat sellaisia todella kivoja vaatteita, värejä ja kuoseja, joita sitten ihan oikeasti haluaa pukea. Ja se tuntuu minustakin kivalta ajatukselta. Vähemmän on todellisuudessa enemmän! Olen ostanut liikaa vaatteita kirppikseltä ja oikeasti niitä suosikkeja käyttää eniten.

-Iida

DSC_0186.JPG

 

 

 

2 kommenttia

hannakaroliina 16.1.2019 - 17:42

Hyvä postaus!

Oma vauvani on keskimääräistä isompi, joten välttelen vaatteita joissa on resorit, sillä ne ovat usein liian tiukat. Muutenhan ne olisivat kätevät.

H&M vaatteet ovat joustavia ja sen takia meille sopivia.

Itse koen helpommaksi pään yli vedettävät bodyt (56 koon jälkeen), ne saa nopeasti laitettua,toki jos vauva vihaa pään yli vetämistä niin eri juttu.

Kotimainen Nalle -merkki on kiva ja ei edes ”niin kallis”.

Vastaa
Iidaafel 16.1.2019 - 18:46

Kiitos kommentista! Niin nämä vaan on mieltymyksistä kiinni 🙂 Ja tietty vauvan koosta ja rakenteesta!

Meillä vaihdetaan viis bodya ainakin päivässä, joten ehdottomasti kietasu, muuten menee kaikilla hermo 😀 

Vastaa

kommentoi postausta