Home » 1-3-vuotiaiden leikin kehitys ja leikkiä kehittävät lelut

1-3-vuotiaiden leikin kehitys ja leikkiä kehittävät lelut

by Iida Åfeldt

*postauksen lopussa mainoslinkki / PlanToys

DSC_1414.JPG

1-3 -vuotiaan lapsen leikissä tapahtuva kehitys on ihan mieletöntä. Ensimmäisen vuoden ikään tullut lapsi leikkii pääasiassa yksin. Hän on usein kiinnostunut ympäristöstä ja toisista lapsista. Hän voi ottaa kontaktia toisiin lapsiin monin tavoin ja tarvita siinä aikuisen tukea ja ohjausta. Yksinleikki kehittyy rinnakkainleikkiin. Lapsi leikkii muutaman muun lapsen kanssa eläimillä, yhteisen leikin sisällä jokainen leikkii omaa leikkiään. Rinnakkainleikistä matka jatkuu yhteisleikkiin, jossa lapsi on muiden lasten kanssa vuorovaikutuksessa, he voivat puhua, viedä leikkiä eteenpäin ja leikissä voi olla juonen kaari. Yhteisleikki jatkaa kehittymistään aina noin 6-vuotiaaksi asti.

Vuoden ikäinen lapsi on juuri oppinut kävelemään ja leikkimiseen liittyy paljon liikettä. Hän nauttii kärryjen työntemisestä, pallojen kierittämisestä, tanssimisesta, mopon ajamisesta, kärryn lastaamisesta. Myös esineiden merkitys korostuu. Lapsi työntää ja vetää asioita, sulkee ja avaa, kaataa ja kerää. Lapsi osaa jo rakentaa tornin ja kaataa sen. Esineiden avulla hän oppii käsitteitä ja sanoja.  Lapsi alkaa hahmottaa esimeillä tapahtuvaa leikkimistä. Vuoden ikäinen leikkii pääasiassa yksin tai isomman lapsen tai aikuisen kanssa, vaikka tornia rakentaen isomman sisaruksen kanssa. Lapsi ei kuitenkaan vielä jaksa keskittyä leikkiin pitkäkestoisesti. Hän saattaa myös olla kiinnostunut toisista lapsista, mutta harjoittelee vuorovaikutusta. Lapsi voi hyvin töniä tai repiä ikäistään lasta. Puheen kehitys vie myös leikin kehitystä eteenpäin, mutta leikki kehittää toisaalta taas puhetta.

DSC_1415.JPGDSC_1418.JPG

Lapsi alkaa ennen kahta vuotta kiinnostua muista ikäisistään yhä enemmänja haluaa liittyä heidän seuraan, mutta lapsella on vahvasti oma päämäärä leikissä. Esineet ovat myös niin tärkeitä, että lapsi usein ottaa kädestä tai kiinnostuu juuri siitä esineestä, joka on jollain toisella. Koko ajan hän kuitenkin alkaa ottaa yhä enemmän ottaa toisia huomioon, vaikka on edelleen minäkeskeinen ja omistushaluinen esimerkiksi tavaroiden suhteen. Lapsi harjoittelee jakamaan, ratkomaan riita-tilanteita, huomioimaan kaveria, lohduttamaan ja auttamaan. Tässä tarvitaan edelleen vahvasti aikuista.

2-vuotiaan leikit perustuvat hänen kokemaansa ja näkemäänsä. Leikki on väline hahmottaa lapsen maailmaa ja oppia ympäristöstä. Hän usein mallintaa aikuista ja leikkii asioita, joita näkee aikuisten tekevän. Esimerkiksi tekee ruokaa ja laittaa astioita pöydälle. Lapsi alkaa leikkiä jo alkeellisia mielikuvitusleikkejä, esittäviä roolileikkejä, ja usein noin 3-vuotias osaa jo nimetä itselleen roolin. Lapsi jaksaa keskittyä leikkiin jo pidempää ja syventyy leikkiin. Lapsi pystyy kommonikoimaan ja ilmaisemaan itseään puheella, joka mahdollistaa leikkeihin vuorosanoja ja dialogia toisten lasten kanssa. Kodin leikkiminen on yksi suosituimpia leikkejä, jossa leikitään toisinaan vielä rinnakkain ja toisinaan yhteisleikkiä. Lapset tekevät yhdessä ruokaa, hoitavat vauvoja ja työntävät kärryjä, menevät nukkumaan majaan tai nukensänkyyn. Joku voi välillä mennä kärryjen kanssa omia reittejä ja palata takaisin yhteiseen leikkiin. Yhteisleikin lisääntyminen toki lisää riitoja ja konflikteja, sillä 2-vuotias on edelleen hyvin omistushaluinen.

Esittävien roolileikkien lisäksi 2-vuotias lapsi nauttii liikunnalisista leikeistä. Hän voi leikkiä toisten lasten kanssa erilaisia nujuamisleikkejä, hyppiä, juosta, kaatuilla yhdessä. Aikuisen silmään leikki voi näyttää riehumiselta, mutta lapsille kysessä on yhdessäolo, yhteen kuuluvuus, yhdessä keksiminen, luovuus, oppiminen…Lapset myös kiinnostuvat eriasioista ja kehittyvät omaan tahtiin ja ne toki tulee huomioida. Monipuoliset leikit, tekemiset ja kokemukset ovat hyväksi viemään kehitystä eteenpäin! On tärkeää kuunnella ja vastata lapsen kiinnostuksiin, mutta myös rikastuttaa kokemuksia ja tuoda niihin jotain lisää, jottei leikit ole yksipuolisia esim. aina autoilla leikkimistä.

DSC_1420.JPG1-3 -VUOTIAAN KEHITTÄVÄT LEIKIT JA LELUT

1. Kirjat, lorupussit, musiikkisadut, laulut ja laululeikit. Lapsen kieli kehittyy lorutellen ja musiikkileikeissä. Lukeminen kehittää mm. sanavarastoa.

2. Liikunta välineet, kuten työnnettävät kärryt, ajettavat mopot ja potkupyörät! Pallot, tunnelit, puolapuut ja Bobles-palikat ovat monen mieleen!

3. Roolileikki, kotileikki ja kaikki oikeat hommat. Lapsi haluaa tehdä hommia, osallistua aikuisten askareisiin ja mallintaa aikuisten toimintoja omassa leikkikeittiössään. Erilaiset astiat ja ruuat on todella hyviä. Myös erilaiset roolivaatteet ja asusteet voivat rikastuttaa leikkiä. Plan Toys tarjoaa ihanan valikoiman astioita ja ruokia keittiöön. Klassikko keittiö on varmasti Brion punainen hella, mutta nykyään myös Ikean valkoista leikkikeittiötä näkee paljon.

4. Eläimet, maatilaneläimet, villieläimet ja dinosaurukset, lapset tykkäävät leikkiä eläinfiguureilla ja luoda niille ympäristöjä. He matkivat eläinten ääniä, laittavat eläimiä kärryn kyytiin ja ottavat pois.

5. Palikat ja rakenteluvälineet. Rakentelu kehittää niin. hienomotorisia taitoja, silmän ja käden yhteistyötä, mutta myös matemaattista hahmotuskykyä. Puupalikat ja Duplot on omia suosikkejani. Myös junaradan tekeminen on rakentelua ja erittäin monen lapsen suosikkileikki. Junaradan rakentelu sopii erittäin hyvin yksinleikkiin, rinnakkainleikkiin ja yhteisleikkiin ja tukee leikin kehittymistä pitkään.

6. Nuppipalapelit, erilaiset ikätasoiset lautapelit, isojen puuhelmien pujottelu, isot hamahelmet, kaikki kehittävät matemaattisesti sekä hienomotorisesti. Todella kivoja pelejä on muistipelit, lotto ja mm. Choco (Tactic), Hedelmätarha (Haba), Kalastus (Haba), Quips (Ravensburger).

7. Perässä vedettävät lelut ovat usein kävelemään oppineiden suosikkeja. Miten hauskaa onkaan vetää perässään krokotiilia tai kirahfia! Ihania vaihtoehtoja löytyy Plan Toys -merkiltä.

8. Ulkolelut, ämpärit lapiot ja rekat. Aivan mahtavaa täyttää ämpäri hiekalla ja tyhjentää taas, tehdä kakkua ja rikkoa se, lastata rekkaa ja tyhjätä kuormaa. Sama homma vesileikeissä sisällä tai ulkona.

Kuvien palikat on saatu PlanToysilta, jonka brändilähettiläänä saan toimia. Liputan kyseisen brändin puolesta. Ihania vastuullisia, myrkyttömiä leluja luonnonmateriaaleista. Valitsin valikoimasta leluja, mm. nämä palikat. Palikat liikkuvat keskeltä ja muuttavat kääntämällä muotoaan. Innostavat vaativampaankin rakenteluun. Kiddex maahantuo kyseistä merkkiä, jälleenmyyjät löydät täältä!

-Iida

LUE MYÖS / Kehittäviä leluja alle 1-vuotiaalle

kommentoi postausta