Home » 10 X parasta nyt

10 X parasta nyt

by Iida Åfeldt

IHANAT KESÄMUISTOT

Kyllä sen vain tuntee, että kesä on taittumassa syksyyn. Tavallisesti tähän liittyisi omanlaistaan haikeutta, mutta nyt syksy on täynnä niin paljon uutta ja ihmeellistä, ettei yhtään ole sureta kesän päättyminen. Lisäksi on todella hyvä mieli kesästä. Miten ihana saada tallettaa kesä muistoihin ja palata niihin. Kesä oli täynnä monenlaisia hetkiä. Niin kuin elämä noin niin kuin yleisestikin. Päällimmäisenä kuitenkin talletan muistoihin meidän ihanan reissun Naantaliin, jonka teimme yhdessä lapsen ja ystäväni Jasminin kanssa. Hetken, kun törmäsimme yllättäen ystäviin ruokakaupassa, ostimme kasan munkkeja ja menimme heille siitä sitten munkkikahveille. Vietettiin ihana iltapäivä yhdessä. Ne treffit, jolloin vähän jännitti, mutta otettiin kuitenkin kädestä kiinni leffateatterin hämärässä. Hetkessä oli oli paljon tuttua, mutta silti jotain ihan uutta. Talletan muistoihin myös kaikki ne hetket, jolloin lapseni on halannut raskausmahaani, päristellyt sitä ja kysellyt miksi maha kasvaa. Ja kaikki kesän aikana oppimani asfaltin teosta, betonin valuusta ja traktoreista. Kun olet kysellyt mitä tuo tekee, miksi tuota tarvitaan, minkä niminen tuo on ja minä olen selvittänyt. Massikka ja Jontikka ei jää tunnistamatta!

AURINGONKUKAT

Elo-syyskuun vaihde on auringonkukkien aikaa. Jostain syystä tulen auringonkukista aina todella iloiseksi. Muistan aina, kun sain deittailemaltani mieheltä auringonkukan. Hän sanoi, että tulen siitä hänen mieleensä. Keltaista kukkaa ei voi olla huomaamatta, se loistaa ja näkyy kauas. Tähän aikaan on melkein traditio käydä auringonkukkapellolla keräämässä kukkia. Asumme onneksemme ihan auringonkukkapellon läheisyydessä ja pääsemme usein keräämään kukkia. Ja ihailemaan niitä! Tosi ihanaa, että niitä saa kerätä ilmaiseksi, tuovat iloa monelle ja pitkään. Postauksen kuvissa auringonkukkia eri vuosilta.

THE CROWN

Olen varmaan viimeinen, joka ei ole katsonut tätä Netflixistä löytyvää sarjaa. Tai siis olin. Nimittäin aloitin sarjan jokin aika sitten ja olen katsonut ensimmäisen kauden loppuun. Ja tämähän on parasta hetkeen! Miten en ole aloittanut aiemmin, vaikka kaikki ympärilläni ovat tätä kyllä kovasti hehkuttaneet! Sarjasta on neljä kautta katsottavissa ja viides kausi tulee syksyn aikana. Ihan mahtava sarja brittihovista ja kuningatar Elisabetin elämästä. Sarja alkaa vuodesta 1947 ja jatkuu tähän päivään asti.

KOTIMAISEN RUOAN SESONKI

Jotenkin on ihana mennä kaupan hevi-osastolle, kun se on täynnä erilaisia ja eri värisiä kotimaisia kaaleja. Nyt on ihan paras kotimaisen ruoan sesonki ja hyllyt notkuvat luumuja, omenoita, palsternakkaa, tomaatteja ja kesäkurpitsaa. Erityisesti luumut ovat tällä hetkellä suurta herkkuani, olen aivan hulluna luumuihin. Tätä ennen vedin kuivattuja Sunsweet luumuja pussista, jotka nekin on älyttömän hyviä. Tämä sadonkorjuun aika tekee vain niin iloiseksi. Ja huomaan testaavani uusia hevi-tuotteita matalammalla kynnyksellä, kun hinnat ovat kohtuullisia ja tuotteet houkuttelevasti esillä. Lapsikin halusi ostaa kaupassa liilan kukkakaalin, koska väri oli hänestä niin kaunis ja kiinnitti huomion.

LAPSI INNOSTUI PYÖRÄILEMÄÄN

Lapseni täyttää pian 4 vuotta ja on tähän asti suhtautunut pyöräilyyn hyvin skeptisesti. Hänellä on ollut parin vuoden ajan potkupyörä, jolla on ajellut varovaisen hissukseen omassa pihapiirissä, muttei ole halunnut lähteä sillä sen kauemmaksi. Polkupyörä apupyörineen on odottanut vuoden ajan pihassa, muttei hän ole halunnut nousta satulaan. Olen yrittänyt kannustaa välillä lempeästä ja välillä tiukemmin. Joskus jopa vähän lahjonut kokeilemaan, mutta ei. Sen sijaan poljettavalla traktorilla peräkärryineen huristellaan menemään aivan ongelmitta. Yhtenä päivänä hän katsoi pihassa olevaa pyörää ja sanoi, että voisi nyt kokeilla. Ilman ongelmia hän laittoi kypärän päähän ja lähti polkemaan. Nyt ei ole päivää etteikö hän haluaisi pyöräillä. Olen ollut hyvilläni, etten ole pakottanut, vaan olen kuunnellut häntä tässä asiassa. Nyt innostus lähti hänestä itsestään!

NEULEET SAA OTTAA KÄYTTÖÖN

Kuten sanoinkin, syksy tuo tänä vuonna mukanaan niin paljon, ettei kesän taittuminen syksyyn harmita yhtään. Yksi parhaita asioita on tietysti neuleet. Miten ihana taas kaivaa hetken käytöstä pois olleet neuleet esiin. Eikä vain neuleet, vaan myös pitkät housut, takit, syksyiset mekot ja sukkahousut. Hetken poissa olleet vaatteet tuntuvat nyt ihan uusilta. Niiden pukemista oikein odottaa pienen tauon jälkeen!

KALENTERI ON SOPIVASTI TÄYSI

Olen todella iloinen katsoessani kalenteriani. Se on sillä tavalla sopivasti täynnä. Ylös kirjoitettuna on kivoja juttuja, niin töihin kuin vapaa-aikaankin liittyen. Kalenterin katsominen ei ahdista, sillä menojen ja muistettavien asioiden lisäksi on myös väljyyttä. Nautin siitä, kun joka päivällä ei ole suunniteltua ohjelmaa tai menoa. Nautin siitä, että töiden jälkeen voin hakea lapsen päiväkodista ja voimme vain olla. Olla tekemättä mitään tai tehdä mitä mieleen juolahtaa.

RASKAUSMAHA ON IHANA

Ihailen omaa vartaloani ja raskausmahaani usein. Toki välillä tuntuu valtaisalta ja kaipaisi jo vanhoihin vaatteisiin pukeutumista, mutta tietää senkin, että tätä mahaa tulee vielä ikävä. Vielä tulee päivä, kun sitä muistelee ja miettii, että olipa se ihana ja saisipa sen takaisin. Raskausmahaa jaksaa ihmetellä päivittäin. Minun mahani sisällä kasvaa oikea ihminen, kuinka se on oikeasti mahdollista? Tunnen sen pienen ihmisen liikkeet, hän tuntee ja kuulee minut. Mutta emme vielä näe toisiamme. Kun sitten kohtaamme, näyttää hän juuri siltä miltä pitikin. Ihmeellistä ja niin ihanaa. Vielä maha saa kasvaa hetken aikaa!

UUDEN AJAN OPETTAJA

Minusta olisi ihana lukea kirjoja, mutta jotenkin lukemiselle vaikea löytää aikaa. Tai ehkä vain tulen arjessa priorisoineeni muita juttuja. Haaveilen aina, että ehtisin lukea, neuloa, ommella ja harrastaa. No en todellakaan ehdi, mutta aina välillä saatan jotain näistä ehtiä. Luin kirjan nimeltä Uuden ajan opettaja (Bazar, 2022), jonka on kirjoittanut Laura Baldini. Kirja Maria Montessorista tai pikemminkin hänen uransa alkuvaiheista 1900-luvun alussa. Kirja oli todella hyvä lukukokemus ja ahmin sen muutamassa päivässä päästyäni alkuun. Maria Montessori oli yksi Italian ensimmäisiä naislääkäreitä ja myöhemmin hän opiskeli vielä opettajaksi. Hänen pedagogiset menetelmänsä ovat mullistaneet maailmaa ja elävät yhä edelleen. Upea kirja suuresta naisesta, joka teki minuun suuren vaikutuksen.

UIMAHARRASTUS ELPYI

Keväällä kävin kerran viikkoon uimahallissa uimassa ja vesijuoksemassa. Kesällä tuli taukoa, sillä olimme lomalla ja pääasiassa kävimme yhdessä uimassa ulkovesissä lapsen kanssa. Mutta nyt arjen alettua saan taas nipistettyä hetken itselleni. Olen tehnyt sen ratkaisun, että kerran viikkoon käyn uimassa oman työpäivän aikana, kun lapsi on varhaiskasvatuksessa. Muulloin uimahallissa käyminen vaatisi taas järjestelyitä ja jäisi helposti toteutumatta ja toisaalta nyt minun uimareissu ei ole poissa meidän yhteisestä ajasta iltapäivisin. Omia töitä voin tehdä sisään iltaisin lapsen mentyä nukkumaan. Tämä on ollut kaikkein simppelein ratkaisu harrastaa jotain yksinhuoltajana. Toki kauaa en varmasti ehdi uimassa käydä, sillä laskettuaika lähenee. Nyt uiminen tuntuu ihanalta ja helpottaa liitoskipuja, joita taas kävelylenkit aiheuttaa.

4 kommenttia

Minna 1.9.2022 - 07:26

Ihana postaus, täynnä elämäniloa ja syksyn alkua kiitos!

Vastaa
Iida Åfeldt 1.9.2022 - 09:55

Voi kiitos Minna <2

Vastaa
Suvi 3.9.2022 - 20:15

Sinun postauksista tulee aina hyvä fiilis, riippumatta mistä postaat. Tekstit on hyviä ja mielenkiintoisia ja ihailen sinua ja tapaasi olla ihminen ja äiti. Tämmöinen hehkutus lauantai-iltaan 😄

Vastaa
Iida Åfeldt 4.9.2022 - 09:03

Voi ihana! Kiitos hurjan paljon sanoistasi! Iloa syksyyn💛

Vastaa

kommentoi postausta