Home » 4-vuotiaan ulkovaatteet talveen

4-vuotiaan ulkovaatteet talveen

by Iida Åfeldt

Lapsen ulkovaatteista tulee aina kyselyä ja olenkin vuosittain tehnyt esittelypostauksia hänen välikausi- ja talvivarusteista. Tässä postauksessa tulevan talven varusteet, joiden suhteen olen vähän kuin vahingossa ollut ajoissa! Monet asiat löytyi jo valmiina ja osaa käytetään myös välikautena. Tuleva vauvan syntymä on myös pistänyt hommaan vauhtia. Mielessä on ollut pelko: mitä jos en sitten ehdikään hoitamaan esikoisen talvivarustusta kuntoon vauvan synnyttyä? Niinpä hankinnat on tullut tehtyä hyvissä ajoin ja esikoinen on valmiina tulevaan talveen ja pakkasiin. Vielä hän käyttää välikausihaalaria, jonka alle on kyllä saanut nyt laittaa villahaalarin. Monet aamut ovat olleet jo todella kylmiä ja lähellä nollaa täällä etelässäkin.

Lapselleni on toiminut hyvin yksi haalari. Hän ei ole tarvinnut toista haalaria varalle. Myöskin ns. kauppatakki on osoittautunut turhaksi, enkä ole sellaista hänelle hankkinut. Jossain kohtaa toki haalari varmasti vaihtuu ulkohousujen ja takin yhdistelmään, mutta vielä toistaiseksi tämän ikäisellä haalari on kaikkein helpoin. Lisäksi selkä ei vahingossakaan jää paljaaksi tai ota kylmää talven ulkoleikeissä.

Minun mielestäni lapselleni riittää melko kompakti setti vaatteita talveen. Se on toiminut hyvin tähän asti. Hänelle on hankittu yksi haalari, villahaalari ja kahdet kengät, joista toiset on kumisaappaat. Asusteita on sitten useampi ja niillä saa tarvittaessa muutettua ilmettä tai tuotua vaihtelua. Lasten tarpeet on toki erilaisia ja se tietysti on hyvä huomioida, kun miettii ulkovaatteiden hankintaa. Asuinympäristö ja päiväkodinkin toiveet varmasti osaltaan vaikuttavat minkä verran ulkovaatetta on omalla lapsella toimiva kokonaisuus.

TALVIHAALARI

Ostin tämän Reiman talvihaalarin vuosi sitten Black Friday tarjouksesta. Se oli aivan liian suuri lapselleni. Sen olisi voinut palauttaa ja saada rahat takaisin, mutta uutta haalaria samaan hintaan ei olisi enää saanut tilalle. Niinpä otin riskin ja päätin säilöä haalaria vuoden verran. Haalari on nyt oikein hyvän kokoinen. Nyt olen iloinnut, että säästyin haalarin ostamiselta! hyvä, että tämä sopi ja oli lapselle mieleen.

VILLAVAATTEET

Neljän vuoden aikana tuntuu, että olen löytänyt sellaiset suosikkijutut, joihin päädyn aina. Yksi on Suomessa valmistettu KIVAT villahaalari. Taitaa olla kolmas talvi, kun lapsella on KIVAT villahaalari. Se onneksi menee välikausinakin yhtenä välikerroksena kevyen haalarin alla tai ulkohousujen ja takin kanssa.

Merinokerrasto on myös Suomessa valmistettu. Se on kotimaisen Melli Ecodesignin käsialaa. Kyseisen merkin kerrastoa olen myös ostanut jo useamman kerran. Kerrasto on ihana oloasu kylminä päivänä. Oikein kovilla pakkasilla se toimii hyvänä lisänä toppahaalarin ja villahaalarin alla.

Villatakki on pikkuveljeni vanha. Mummo on neulonut sen hänelle. Onneksi äitini on säästänyt tälläisiä aarteita ja ne pääsevät uudelleen käyttöön monen vuoden jälkeen lapsenlapsien päällä.

ASUSTEET

KIVAT kypärämyssypipo on uusi, edellinen palveli kaksi talvea, mutta jäi pieneksi. Kypärämyssypipo on mielestäni ihan loistava, sillä se peittää korvat ja kaulan kunnolla. Viime vuonna ostin lapselle Gugguun merinovillaisen pipon ja huivin. Samat menevät tänäkin talvena. Lisäksi löytyy Melli Ecodesign merinovillainen kypärämyssy, joka on jo vuosia vanha ja samaisen merkin pipo. Lapsella on myös muutama ohuempi pipo, joita on kiva käyttää kypärämyssyn kanssa esim. luistellessa. Kypärän alle kun ei tupsupipot mahdu.

Lisäksi lapsella on viimevuotiset hanskat, jotka mahtuvat edelleen. Olen jo pidempään tykännyt nahkarukkaista, sillä ne pitävät sormet lämpiminä. Tarvittaessa alle vain merinovillalapaset! Nahka pitää hyvin vettäkin, eli tähän asti ei ole ollut mitään ongelmaa ominaisuuksien puolesta. Toki lapsella on sitten tekniset Polarn O. Pyretin toppahaskat.

Mummoni teki lapselle muutamat villasukat ja muutamat lisää on vielä tulossa.

KENGÄT

Viime talvena lapsella oli Lahtisen huopikkaat ja ne toimi todella hyvin lumisen talven. Huopikkaat piti varpaat lämpiminä, kun niissä oli vielä villapohjalliset lisänä sekä villasukat jalassa. Siksipä päädyin ostamaan hänelle samaiset kengät jälleen. Lapsi sai valita mieleisensä värin valikoimasta ja halusi ehdottomasti pinkit huopikkaat.

Huopikkaat ei ehkä ole parhaat loskasään kengät, joten ostin talveen Bundgaard kumisaappaat, joissa on lampaanvillavuori. Kumisaappaat ovat todella joustavat ja niissä on tasainen pohja. Olen itse innostunut lapsen myötä kengistä, erityisesti paljasjalkakengistä ja kompromissimalleista. Nämä edustavat jälkimmäisiä, kuten huopikkaatkin.

Lapsella on välikausikenkänä myös Bundgaard Billie Lace -kengät, jotka menevät villasukan kanssa hyvin pienillä syyspakkasilla.

SADEVAATTEET

Lapsen sadevaatteet löytyvät päiväkodista. Ollaan tähän asti tultu hyvin toimeen yhdellä sadevaatekokonaisuudella. Usein ulkovaatteet pitävät sen verran vettä, että kotioloissa ei olla sadevaatteita kaivattu. Pidemmille vapaille olen ne ottanut sitten päiväkodista mukaan kotiin ja muutenkin kaudesta riippuen sadevaatteet käyvät usein kotona pesussa.

Kuvan sadetakki ja -housut ovat kirpputorilta. Kumisaappaat olen ostanut uutena tähän kauteen ja kurahanskat on vuoden vanhat. Talvella on tärkeää, että sadevaatteiden alle mahtuu talvihaalari. Eli ne saa olla 1-2 koko talvihaalaria suuremmat, jotta ne ovat tarpeeksi tilavat ja sallivat mukavan liikkumisen.

kommentoi postausta