Home » Äitienpäivän viettoa

Äitienpäivän viettoa

by Iida Åfeldt

Vähän ennen äitienpäivää olo oli todella haikea. Ehkä vähän surullinenkin. Ehkä yksinäinen.

Minulla ei ollut mitään erityistä syytä suruun. Olen ihanan lapsen äiti, hän on tehnyt minut äidiksi ja minä nautin äitinä olemisesta. Odotan toista lasta ja minusta tulee äiti toistamiseen, kahden lapsen äiti. Se on enemmän kuin olen osannut edes toivoa. Äitienpäivä on minun juhlani ja lapset tekevät tästä juhlasta juhlan.

Silti mietin mielessäni äitejä, joilla kumppani osoittaa huomiota. Joilla kumppani auttaa lapsia äitienpäivän rakentamisessa. Joilla kumppani kiittää ja arvostaa.Hieman kateus nosti päätään ajatuksissani. Vaikka tiedän, ettei kaikki kumppanit käyttäydy näin. Vaikka tiedän, ettei kumppani tee äitienpäivää, vaan lapset tekee. Vaikka tiedän, että media luo mielikuvaa äitienpäivästä, joka harvassa perheessä täyttyy. Vaikka tiedän, ettei toisten äitienpäivän vietto ole minulta pois.

Muistan ensimmäisen äitienpäiväni. Sain silloin ystävältäni kukkia. Olin aivan ihmeissäni. En osannut ollenkaan odottaa sellaista! Ystävän muistaminen tuntui ihanalta. Kyllähän ihan jokainen haluaa tulla huomatuksi ja huomioiduksi. Kyllähän jokainen haluaa kuulla olevansa arvokas ja merkittävä. Oli se sitten äitienpäivä tai mikä muu tahansa päivä vuodessa. Ajankohdalla ei ole merkitystä. Se tuntuu hyvältä, oli se sitten kumppani, ystävä tai ihan joku muu.

Tästä ajatuksesta sain intoa. Aivan yhtä hyvin äidit voi muistaa toisiaan siinä missä lapsetkin voi muistaa äitiä tai äiti lapsiaan. Oma surkeus vaihtuikin intoon, kun keksin järjestää yllätyksiä ympärilläni oleville äideille. Rakastan suunnitella yllätyksiä, huomioida läheisiä ja miettiä mistä he voisivat ilahtua. Sain aikani kulumaan hyvin tämän projektini parissa ja kaikki muu unohtui. Ja miten hyvä mieli itelle tulikaan siitä, että sai tuoda iloa toisille.

Viikonloppuna leivoin pullaa lapsen kanssa. Teimme yhteensä 60 pullaa. Kokosin paketteja teemalla “äidin aamukahvihetki”, joissa oli pullien lisäksi kahvikuppi, kahvia ja kahvimaitoa. Kuljetin paketteja muutaman äiti-ystäväni oven taakse.

Isovanhempani ovat fyysisesti huonossa kunnossa, joten päätin ilahduttaa mummoani viemällä hänelle ruokalahjan. Tein pinaatti-fetapiirakkaa ja lohisalaattia. Lisäksi tietysti mummollekin lähti pullia. Näistä toki samalla iloa sai pappa! Myös toinen mummoni sai pullalähetyksen.

Tein toisenkin pinaatti-fetapiirakan ja spaghetti-jauhelihavuokaa. Ne vein pitkäaikaiselle ystävälleni, joka vietti ensimmäistä äitienpäiväänsä viikon ikäisen vauvan äitinä. Samalla pääsin nuuskuttamaan tuota ihanaa pientä! Minulla on ollut sellainen tapa, että vien vauvaperheisiin aina ruokalahjan. Huomasin itse äidiksi tultuani, että ruokaa ei ehtinyt laittaa ja syöminen meinasi jäädä. Vauvan hoito on niin intenssiivistä ensimmäisinä viikkoina ja huomaamattaan itsensä meinaa unohtaa. Se, että joku tuli tekemään luokseni ruokaa tai toi ruokalahjan, oli parasta. Nykyään toteutan tätä sitten itse.

Äitienpäivän aamuna, heti herättyään lapseni soperteli “hyvää äitienpäivää äiti”. Mummi oli muistuttanut häntä edellisenä iltana äitienpäivästä ja sanonut, että aamulla muistat sitten sanoa hyvää äitienpäivää ja halia äitiä kovasti. Myöhemmin hän sanoi: “oot äiti ihana ja mä rakastan sua”. Vastasin rakastavani häntä niin paljon ja me halimme sekä pusutimme.

Lapseni oli tehnyt minulle kortin varhaiskasvatuksessa, mutta hän oli ollut siitä niin tohkeissaan, että se oli avattu ja annettu jo etukäteen. Ostin itselleni suuren kukkakimpun äitienpäivään sekä Marimekon vaaleanpunaisia Kestit -astiauuttuksia. Vaikkei päivässä ole kyse materiasta, kyllä kukat ja uudet astiat toivat iloa.

Olin kutsunut äidin luokseni aamupalalle. Olimme suunnitelleet sisaruksieni kanssa äidille yllätyksen. Äiti ei osannut odottaa paikalla olevan muita, mutta sisarukseni olivat tulleet luokseni äidin odottamatta. Äiti ilahtui valtavan paljon. Äitini oli toivonut äitienpäivälahjaksi pihatalkoita, jotka sitten toteutui ja teimme yhdessä pihahommia. Ruoaksi haimme take away -ruokaa, jottei kenekään tarvinnut kokata.

Iltapäivällä ovikello soi. Oven takana oli ystäväni. Ystävä, joka ensimmäisenä äitienpäivänäni toi minulle kukkia. Ja siinä hän oli jälleen kukkien kanssa toivottamassa minulle hyvää äitienpäivää.

Äitienpäivässä ei ollut surua, ellei muutamaa uhmakohtausta lasketa. Vaan äitienpäivässä oli kiitollisuutta perheestä, iloa yllätyksien onnistumisesta, onnea ystävistä ja tunne, että näin on hyvä. Sopivasti juhlaa, mutta kuitenkin arkista tavallisuutta. Jälleen huomasin, että äitienpäivä on juuri sellainen kuin siitä tekee. Päivä oli todella onnistunut, vaikka aivan yhtä lailla olen äiti vuoden muinakin päivinä. Äitienpäivään sulkeutuu odotuksia ja toiveita enemmän kuin vuoden muihin päiviin. Se saattaa toisinaan luoda paineita, aiheuttaa vertailua ja kateutta. Haluan kuitenkin viettää äitienpäivää ja tietyllä tapaa haluan opettaa lapselle meidän perheen juhlakulttuuria ja sen perinteitä. Todellisuudessa aivan yhtä tärkeä ja merkittävä sitä on muinakin päivinä. Ja varmasti jokainen meistä joskus kaipaa kuulla tai muuten tuntea sen, vaikka sen kuinka tietäisikin.

-Iida

16 kommenttia

Jaanu 10.5.2022 - 07:08

Ihana postaus. Kuulostaa että tuot ympärilläsi oleville ihmisille valtavasti iloa ja onnellisuutta pienillä muistamisilla. Mä uskon, että tuontyyppinen hyvä kiertää ja sä saat elämääsi valtavasti kaikkea ihanaa takaisinkin. 😌 aurinkoa kevääseen! ❤️

Vastaa
iidaafel 10.5.2022 - 09:24

Hei kiitos todella paljon! Näin mäkin ajattelen, ihan yleisesti elämästä, että hyvä tulee aina takaisin jossain muodossa! Iloa kevääseen!

Vastaa
minnis 10.5.2022 - 07:16

Ihana äitienpäivä, upea kattaus ja lahjaideat! Minusta tuo pulla-juttu lahjana oli ehdottomasti sellainen, jonka tulen “matkimaan”, talkoot kuulostivat myös superilta! Ja nuo uudet astiat, en kestä – hienot!
Tästä postauksesta välittyy kyllä hyvä mieli. 🙂

Minna

Vastaa
iidaafel 10.5.2022 - 09:26

Hei kiitos Minna! Se oli kyllä hyvä idea ja saajat todella ilahtuivat pullista ja palautekin oli hyvää, eli tulen varmasti tekemään samaa myös itse jatkossa!
Uudet astiat todella tuovat iloa, keräilen Marimekon astioita ja yhdistelen eri kuoseja. Kiva aina kun kokoelma kasvaa!
Iloa viikkoosi <3

Vastaa
Satunnainenkommentoija 10.5.2022 - 08:28

Ihana postaus ja ihana Iida <3

Vastaa
iidaafel 10.5.2022 - 09:24

Voi kiitos kovasti! Ihanaa kevättä!

Vastaa
Helli 10.5.2022 - 10:17

Ihana kirjoitus! Innostava ja inspiroiva. Sinusta välittyy hyvä tahto ja välittäminen muita kohtaan. <3

Vastaa
iidaafel 10.5.2022 - 12:04

Voi kiitos paljon!

Vastaa
Iloksi 10.5.2022 - 12:01

Ihanat astiat!

Yhtenä vuonna kauempana asuva ystävä oli kylässä juuri ennen äitienpäivää. Mieheni tiesi, että hän ei suuria muistamisia saa äitienpäivänä, joten kysyi että mitä jos hän ostaisi ystävälleni pienen äitienpäivämuistamisen. Mielestäni ihana ajatus ja ilahdutti ystävää 💖 Joten kyllä, äitienpäivää voi juhlistaa muutkin ihmiset ja tuoda hyvää mieltä 💓

Vastaa
iidaafel 10.5.2022 - 12:04

Aivan ihana ele! Todellakin, muutkin kuin oma puoliso voivat muistaa ja juhlistaa!

Vastaa
Vierailija 10.5.2022 - 12:15

Olipa kiva lukea näin onnistuneesta äitienpäivästä! Olet oikeassa, että päivään liittyy paljon odotuksia (ja pettymyksiäkin).

Vastaa
iidaafel 10.5.2022 - 12:37

Kyllä, ihan varmasti tunteikas päivä ja monelaisia fiiliksiä liittyy!

Vastaa
Emiliakatariina 10.5.2022 - 13:25

Ihana idea ja aina tulee niin hyvä mieli kun luen sun kirjoituksia! Mä vietin ekaa äitienpäivää tänä vuonna ja tuli tosi hyvä mieli kun heti aamusta mun sisko lähetti onnittelutekstarin. Ensi vuonna aion muistaa myös ystävä-äitejä ja ehkä matkia sun ideaa. Olet ihan käsittämättömän hyväsydäminen ja ajattelevainen ihminen ja sun ystävät ja läheiset ja lapset on tosi onnekkaita että saavat tuntea sut ja olla mukana elämässä! Ihanaa kevättä ja alkavaa kesää<3

Vastaa
iidaafel 10.5.2022 - 14:08

oi eikä, kiitos aivan ihanista sanoistasi! Tulipa hyvä mieli!

Vastaa
NSL 10.5.2022 - 13:38

Sinulla on aina aivan ihania kattauksia ja tarjolla vaikka mitä.
Niin kauniisti kerroit äitienpäivästäsi!

Aurinkoista kevättä sinulle ja Eemille! 😊☀️

Vastaa
iidaafel 10.5.2022 - 14:08

Kiitos todella paljon ja iloa kevääseen!

Vastaa

kommentoi postausta