Home » DIY vohvelipyyhkeet

DIY vohvelipyyhkeet

by Iida Åfeldt

Ostin hyvissä ajoin ennen joulua vohvelikangasta. Onnistuin tekemään lapseni päiväkotiryhmän aikuisille käsipyyhkeet lahjaksi. Tarkoitukseni oli tehdä enemmänkin itsetehtyjä joululahjoja, mutta se jäi ajatuksen tasolle. Nyt kuitenkin iski innostus ja ompelin ison kasan hiuspyyhkeitä ja kuvan mukaisia käsipyyhkeitä. Viimeaikoina olen myös neulonut kolme pipoa ja yhden kaulurin. Onpahan mitä sitten antaa vuoden mittaan synttärilahjoiksi ja tulevan joulun lahjat on valmiina ainakin hyvissä ajoin, kun tammikuussa aloittaa! Olen hurahtanut käsitöihin nyt viimeisen kuukauden aikana ja löytänyt siitä sellaista kaipaamaani tekemistä arjen vastapainoksi.

Ostin isoruutuista vohvelikangasta Eurokankaasta. Kankaan nimi on Hanko-vohveli ja sitä on monessa värissä. Kangas on syytä pestä 60 asteessa ennen kuin siitä valmistaa mitään. Vohvelikangas nimittäin kutistuu jonkun verran ensimmäisessä pesussa. Alla kerron miten valmistin käsipyyhkeet. Otathan huomioon, etten ole ammattilainen ja olen ommellut harvakseltaan. En siksakkaillut mitään, vaan vedin mutkat suoriksi!

Tekemiseen tarvitsee pyyhekangasta, omepulukoneen, ompelulankaa ja ripustuslenkin. Se voi olla valmista nauhaa tai sen voi ommella kankaasta.

1. Leikkaa vohvelikankaasta haluamasi kokoinen pala. Huomio, että tarvitset kauttaaltaan noin 3 cm käännösvaraa. Itse leikkasin 56 cm x 46 cm kokoisen palan kangasta. Valmis pyyhe oli noin 50 cm x 40 cm kokoinen. Pyyhkeen koko on lapselle suunnattu.

2. Leikkaa vohvelikankaasta eläimenkorvat, esim. pupun tai karhun. Itse piirsin kaavan voi paperiin ja katsoin, että se oli sopivan kokoinen pyyhkeen kokooon nähden. Leikkasisin kaavan avulla vohvelikankaasta 4 korvaa, joissa kaikissa on noin 1cm saumavara.

3. Laita kaksi korvaa vastakkain ja kiinnitä muutamalla nuppineulalla. Ompele korva suoralla ompeleella jättäen alaosan avoimeksi. Käännä korva ympäri niin, että suora ommel jää korvan sisäpuolelle. Ompele  vielä suoralla ompeleella päälipuolelta kuten kuvissa näkyy.

4. Taita pyyhekankaan reunat kaksin kerroin kuten ylläolevassa kuvassa. Käytä apuna nuppineuloja. Itse tein niin, että ompelin sivun kerrallaan suoralla ompeleella, jonka jälkeen käänsin ja nuppineulasin seuraavan sivun, mutta hyvin voi heti alkuun käydä läpi kaikki sivut ja sitten vain ommella hurauttaa ne kerralla läpi, kuhan huomioit vaiheen 5 ennen sitä.

5. Asettele korvat jommallekummalle pyyhkeen pitkälle sivulle alla olevan kuvan mukaisesti. Laita pyyhelenkki keskelle ja korvat sen molemmille puolille. Eli laita lenkki ja korvat taitellun sauman alle nuppineuloin. Korvat kiinnittyvät pyyhkeeseen samalla kun sauma ommellaan suoralla ompeleella.

6. Kun kaikki neljä sivua on ommeltu ja korvat sekä pyyhkeen ripustuslenkki ovat kiinni työssä, käännä korvat ja lenkki pystyyn. Ompele suoralla ompeleella vielä korvien ja lenkin päältä (läheltä reunaa), niin, että ne jäävät ns. pystyasentoon.

Pyyhe on valmis käyttöön!

-Iida

2 kommenttia

miian 21.1.2021 - 09:06

Uu, fiksu myös toi sun nuppineularasia! Olenkin miettinnyt, mitä Herra Hakkarais-purkeilla voisi tehdä. Ihania pyyhkeitä!

Vastaa
iidaafel 21.1.2021 - 09:27

Kiitos! <3

Vastaa

kommentoi postausta