Home » Esittelyssä Elsa ja Lauri -kirjat

Esittelyssä Elsa ja Lauri -kirjat

by Iida Åfeldt

 *kirjat saatu arvostelukappaleina

Elsa ja Lauri -kirjasarjan (Mäkelä) löysin tänä keväänä. Nyt juuri ilmestyi sarjan 7. kirja Elsa ja Lauri kierrättävät (Mäkelä, 2020). Jo ensi vilkaisulta sarja ihastuttaa. Kirjat on kirjoittanut varhaiskasvatuksen opettaja ja kasvatustieteiden maisteri Kerttu Rahikka, joka on töissä varhaiskasvatuksessa. Kirjat on kuvittanut Nadja Sarell, joka on kuvittajana ihan omaa luokkaansa.

Kirjoissa seikkailee päiväkoti-ikäiset sisarukset, Elsa ja tämän pikkuveli Lauri. Kirjoissa paneudutaan aina johonkin arjen tilanteeseen, joita lapset kohtaavat. On uimareissua, juhlia ja matkustamista, tilanteita suoraan lasten maailmasta. Tarina on kiinnostava ja kuvitus tekee tarinaa vahvasti. Kirjoissa on paljon arkisia, samaistuttavia asioita. Ollaan lähdössä juhliin, koti on kaaos, isä silittää paitaa, kun pitäisi jo lähteä, Lauri ei halua pukea housuja ja päiväkotipäivän jälkeen lapset riehuvat, nukkumaan mentäessä aloittavat tyynysodan ja väsymyksestä ei ole tietoakaan.

Kirjoissa on vahvasti läsnä opettavainen ja käytännöllinen puoli, oppiminen tapahtuu kuitenkin lempeästi tarinan lomassa. Vaikka kirjat ovat suunnattu lapsille, oppii aikuinenkin samalla. Kirja lopussa on aina tietosivut. Osiossa kerrotaan aina kirjan teemaan liittyen tärkeitä neuvoja, vinkkejä ja opetetaan asiasta. Mitä uimahalliin tarvitsee mukaan, miten siellä käyttäydytään, miten juhlissa käyttäydytään, millaisia juhlia on olemassa, miksi ja miten kierrätetään, mikä on sopivaa käytöstä, mitä riehuminen ja missä saa riehua. Näistä oppii niin lapsi kuin aikuinenkin. Asiat on todella selkeästi ja yksinkertaisesti, lapsen tasoisesti selitetty. Kirja opastaa aikuista siinä miten lapsen kanssa asioita tulisi käsitellä ja miten lapsen kysymyksiin vastata. Aikuinen saa jopa lempeää ohjausta omaan kasvatustyöhön. Siinä mielessä ei ole yhtään epäselvää, että kirjaa on kirjoittanut varhaskasvatuksen ammattilainen.

Kirjoissa kuvitus ja teksti sitoutuvat yhteen muodostaen toisiaan tukevan kokonaisuuden. Kuvitus on ihanaa, värikästä, leikkisää, mutta silti selkeää ja yksinkertaista. Kuvista löytyy paljon tuttuutta ja samoja asioita, kun kotoa tai muista lapselle ominaisista paikoista. Kuvituksesta tulee tulella hyvä mieli, hahmot ovat iloisia ja ilmeikkäitä. Pienikin lapsi saa kuvista paljon irti, vaikkei itse tarinaa jaksaisi kuunnella. Kuvien kautta voi kuitenkin keskustella ja sanoittaa tapahtumia. Näin ollen kirjat sopivat monen ikäiselle lapselle, vaikka ovatkin suunnattu 3-8 -vuotiaille.

Kirjat saavat myös kiitosta siitä, että niissä on eri näköisiä ja värisiä ihmisiä, monikulttuurisuutta ja niissä rikotaan sukupuoleen sidottuja normeja. Matkustamista käsittelevässä kirjassa kulkuneuvoja ajaa myös naiset, juhlia käsittelevässä kirjassa on uusiperhettä ja yksinhuoltaja isää. Tälläisillä on tosi iso vaikutus, sillä maailma muuttuu kirja kerrallaan!

Näiden kirjojen kautta lapsille voi kertoa uusista tulevista tilanteista. Me ennen ensimmäistä uimahallisreissua katsoimme Eemin kanssa Elsa ja Lauri uimahallissa -kirjan kuvia ja sanoitin Eemille kuvien tapahtumia. Kirjojen avulla tulevia tapahtumia lapsen elämässä voi ennakoida lapselle sopivalla tavalla. Nämä kirjat toimivat myös ammattikäyttöön. Voisin oikein hyvin lukea Elsa ja Lauri kierrättää -kirjaa pohjusteksena ja kiinnostuksen herättäjänä aiheeseen.

Erityisesti Elsa ja Lauri kierrättävät -kirja on hyvin ajankohtainen ja sen kautta kierrätystä on helppo tehdä näkyväksi lapsella. Kirjassa karsitaan leluja, joka on aika vaikeaa ja viedään ylimääräistä tavaraa kirpputorille myyntiin. Perhe vierailee kierrätyskeskuksessa ja laativat kerrossängylle myynti-ilmoituksen nettiin. Kirjan lopussa pohditaan hyvin kattavasti sitä, miksi meidän tulee kierrättää ja mitä konkreettisia toimia jokainen voi tehdä ilmastonmuutoksen eteen. Uskon, että kirja innostaa lapsia ja sitä kautta meitä aikuisiakin tekemään parempia ratkaisuja ympäristön eteen. 

Onko kirjasarja teille tuttu?

-Iida

kommentoi postausta