Home » Esittelyssä Missä olet pikku kettu -kirja

Esittelyssä Missä olet pikku kettu -kirja

by Iida Åfeldt

Tässä on aivan ihana kirja! Ostin tämän Eemille jo ennen kuin hän oli syntynytkään. Missä olet pikku kettu -kirja (2028, nemo) on mieletön ensikirja jokaiselle vauvalle, mutta sitä lukee todella mielellään myös taapero. Kirja on ihan loistava lahjaideakin vauvakutsuille, ristiäisiin tai ensilahjaksi.

Itseäni ihastuttaa kirjan moniaistillisuus. Siinä paksut kannaet ja paksut sivut, joita voi hyvin maistellakin. Siinä ei ole luukkuja, jotka voisi mennä rikki käsittelyssä, mutta siinä on aivan ihania koloja ja reikiä, joita voi tunnustella pienillä sormilla. Paksu kirja on pienille sormille paras, ne pystyvät tarttumaan sivuihin ja kääntämään sivuja itse. Kädet saavat hienomotorista treeniä lukiessa.

Kirjan kuvitus on ihana. Siinä on kauniita, kirkkaita värejä, joita pienikin näkee ja osaa ihmetellä. Kirjan on kuvittanut Sam Taplin. Kirjassa on pieni tarina, johon kuvitus luonnollisesti yhdistyy. Lukija pääsee etsimään muiden eläinten kanssa pientä kettua, joka lopulta löytyy äidin kainalosta. Kirjan on kirjoittanut Emily Dove.

Iloinen kuvitus ja tarina ovat mieleen niin pienelle kuin isolle lapselle. Kirjaa voidaan yhdessä ihmetellä ja katsella mitä kaikkea sivulta löytyy. Lopussa vanhempi voi ottaa oman lapsen syliin, kuten ketunpoikasen. Kirjaa voidaan lukuun voi ottaa mukaan myös muovieläimiä ja esittää tarinaa niillä.

Vauvankin kanssa voi jo lukea. Puhekieli ja kirjoitettu kieli eroavat toisistaan ja siksi jo pienten lasten on tärkeää kuulla kieltä luettuna eri tavoin, lorujen, laulujen ja kirjojen muodossa. Kodin roolilla on todella tärkeä merkitys lukutaidon kehittymisessä ja erilaiset kielelliset virikkeet tukevat lukemaan oppimista. Lyhyet tarinat ja värikkäät kuvat ovat pienten mieleen. Kuvat herättävät keskustelua ja usein samaa kirjaa saa katsella toistamiseen, ihan kyllästymiseen asti. Mutta siten pienet oppivat.

Ensi viikon tiistaina 8.9.2020 vietetään YK:n lukutaidonpäivää ja tiistaina klo 14.00-15.00 vietettään lukutuntia. Kyseessä on ReadHour-kampanja, josta voit lukea lisää täältä. Kampanjan tarkoitus on kannustaa kaikkia lukemaan yksi tunti. Lukutaito ei ole itsestäänselvä taito. Suomessa se on meidän kaikkien oikeus. Suomessa lukutaito on hyvä, mutta ollut heikkenemään päin viime vuosina. Erityisesti nuorten alle 25-vuotiaiden lukutaito ja luetun ymmärtäminen on heikentynyt. Kampanjan tarkoitus on kannustaa nuoria lukemaan, jotta lukuinto syttyisi.

Varhaislapsuudella on todella suuri merkitys lukuinnon kannalta. Siinä tärkeässä roolissa on koti, varhaiskasvatus ja koulu. Lukuinto vaikuttaa lukutaitoon. Lukutaito mahdollistaa sujuvan arjen ja oppimisen, mutta myös vaikuttamisen ja osallistumisen omiin ja yhteiskunnan asioihin. Puutteet lukutaidossa vaikeuttavat isona opiskelua ja työuran rakentamista. Ei siis ole saman tekevää mitä varhaislapsuudessa tapahtuu. Kannustetaan siis toisiamme lukemaan ja levittämään lukutaidon tärkeyttä jo ihan pienille lapsille.

-Iida

15 kommenttia

ElinaL 5.9.2020 - 22:26

Tämä oli yksi lapseni suosikeista vauvavuoden toisella puoliskolla, ja kuvitus on aikuisenkin silmään tosi nätti. Samaan sarjaanhan kuuluu myös muita kirjoja, mm. Missä olet pikku jänis? ja Missä olet yksisarvinen?

Kiva kun jaat kirjavinkkejä. Jos sulle ei ole vielä Riikka Jäntin Pikku hiiri -kirjat tuttuja, niin kannattaa ihmeessä tutustua. Meillä taapero rakastaa niitä ja haluaa että hänelle luetaan niitä jopa 4-5 kertaa päivässä Hiirun ja äidin seikkailuista. 😅

Vastaa
iidaafel 6.9.2020 - 13:14

Kyllä, tää on ihana kirja ja sarja tosiaan! Meillä ei muita osia omana ole. Pikku Hiiri kirjat on myös ihania, hankintalistalla meillekin!

Vastaa
MKK 6.9.2020 - 10:30

Hei! Tämä on ihan huippu kirja! Meidänkin 2v pojan lemppareita. 🙂 Tämä lastenkirja -postaussarjasi on kyllä muutoinkin hieno idea, meille ainakin niin ajankohtainen! Ihana saada vinkkejä uusiin kirjoihin. Innostuinkin edellisen esittelysi jälkeen tilaamaan sen autokirjan (ja muitakin kirjoja), ja nyt ei juuri muita kirjoja olla luettu iltasatuna viikkoihin. Valinta osuu pojalla aina siihen autokirjaan vaikka äiti kaipaisi ehkä jo vähän vaihtelua.🙈

Nyt on kuitenkin pakko kysyä mistä tuo ihana karhu on? Olen yrittänyt metsästää tuollaista muovista karhua joka paikasta, mutta en vain löydä. Ainoa minkä löydän on sellainen Schleichin hampaita näyttävä karhu, enkä siitä oikeen innostu. Eläimet, erityisesti karhut, ovat ihan ykkösjuttu meillä! Siispä juuri tuollainen karhu olisi meille ihan mahtava löytö!

En ole aikaisemmin kommentoinut, joten kiitänpä nyt samalla mielenkiintoisesta ja aidosta blogista. Kirjoitat hienosti ja rohkeasti erilaisista, jopa niistä hieman aremmistakin, aiheista. Olet myös valtavan kaunis! Kaikkea hyvää syksyynne ja tsemppiä uudenlaisiin työkuvioihin! 🌟

Vastaa
iidaafel 6.9.2020 - 13:33

Voi kiitos todella paljon sun kommentistasi ja palautteestasi! Ihana kuulla, että teilläkin ihastuttiin autokirjaan!

Karhu on schleichin karhu, prismasta ehkä vuosi sitten! Heillä mallit voi vaihtu ja olla monenlaisia karhuja!

Vastaa
Anspa 6.9.2020 - 18:05

Meillä oli vauvavuonna kirjastosta tämä lainassa ja voi miten rakastettiin kaikki tätä 😍 mutta ostettiin sitten itselle jänis versio ja se ei ole yhtä hyvä. Olen muitakin näitä katsellut ja se jänis näyttäisi olevan poikkeuksellisen huono. Tämä vinkiksi, jos joku muukin ryntää innoissaan ostamaan muita noita kirjoja. Toki jäniskin on ihan kiva.

Vastaa
iidaafel 6.9.2020 - 22:06

Hei kiitos, hyvä tieto!

Vastaa
Imv 7.9.2020 - 08:58

Meille on tästä pikkunorsu-versio ja se on tullut nyt uudestaan suosioon 1v 11kk lapsellani. Se on myös mukavan värikäs ja kuvat on musta kauniita. Plussaa antaisin myös siitä, että pikkunorsu löytyy tarinan lopuksi isänorsun kainalosta. Kirjan olen ostanut Prismasta reilu vuosi sitten, ja viimeksi kun kävin siellä huomasin, että siellä oli myös yksisarvisversio hyllyssä.

Vastaa
iidaafel 7.9.2020 - 22:28

Onpa kiva! Koska tässä on äitikettu, voisi hyvin olla vain iso kettu ja pikkukettu. Toki meidän perheeseen kirja istuu hyvin!

Vastaa
Vierailija 8.9.2020 - 11:02

Olisin halunnut ostaa tuon norsun, mutta siitä onkin painos loppu! Olisi kiva “isyyspakkaukseen” joku tuollainen. 🙂

Vastaa
Anonymous 7.9.2020 - 09:08

Meillä myös tämä! Ja on oman ja 2v:n lemppari 😊mutta kuten muutama edellinen, niin täytyy sanoa että oon ollut jotenkin pettynyt muihin kirjasarjan osiin, jotenkin ni huonontuu mitä enemmän niitä tulee 🤨 ja koska oon mun tarvii aina saada koko sarja ni oon kaikki ostanut ja vähän harmittaa😑ehkä se pikku norsu on ihan hyvä. Ja näitä lastenkirja esittelyjä on ihana lukea, koska lasten kirjat best! Sun suosituksesta ostin sen autokirjan joululahja jemmaan😍 kysy suomalaista sun kaa johonkin yhteistyöhön missä esittelet aina jonkun lastenkirja uuteeden😍

Vastaa
iidaafel 7.9.2020 - 22:29

Onpa harmi! En ole kaikkia osia katsonutkaan.

Ja hei loistoidea, voisinkin kokeilla yhteistyötä esim suomalaisen kanssa👌🏼🤩

Vastaa
Anonymous 7.9.2020 - 10:56

Tää on meidänkin puolivuotiaan suosikki! Ja ollut itseasiassa pienestä (jos näin voi näin pienem kohdalla edes sanoa) asti, oisiko tyttö ollut 2kk kun hankittiin. Meillä on itseasiassa monta kirjaa tästä sarjasta (kettu, tiikeri, pentu ja pupu) ja kaikissa aivan ihana kuvitus ja värit.

Vastaa
iidaafel 7.9.2020 - 22:29

Ohi, en tiennyt, että sarja on nykyään noin laaja!!

Vastaa
Ansa Setälä 29.10.2021 - 20:27

Mistähän tämän enää saisi? Ihanan näköinen,ei etsinnät tuota tulosta :'(

Vastaa

kommentoi postausta