Home » Gluteeniton ja maidoton pullataikina

Gluteeniton ja maidoton pullataikina

by Iida Åfeldt

Tein jokin aika sitten aivan ihanaa gluteenitonta ja maidotonta pullaa! Taikinaa oli helppo työstää, mutta ihan normaalinkaltaisia korvapuusteja en saanut siitä aikaiseksi. Gluteeniton pullataikina ei kohoa kuten vehnätaikina, jonka takia omista puusteistani tuli hieman leveitä ja litteitä. Taikina soveltuu parhaiten pyöreään pullaan tai kierteisiin, jotka asettelee muffinivuokiin. Vuoka pitää pullat kivasti kasassa ja ryhdikkäinä.

Perustäytteet ovat mielestäni parhaita. Pullan keskellä voisilmä, siis nam! Silloin pulla voidellaan, keskelle laitetaan reilusti voita ja päälle ripotellaan hienoa sokeria. Toinen törkeän hyvä vaihtoehto on kaulita taikina levyksi, jonka päälle voitelee margariinia, ripottelee fariinisokeria ja kanelia. Rullaa taikinana ja leikkaa siivuiksi, jotka nostelee vuokiin tai tekee niistä bostonin! Fariinisokeri on tahmeaa ja sulaessaan siitä tulee ihanan möhnämäistä, mutta hieno sokeri toimii tottakai myös.

Itse pullataikinassa on myös käytetty fariinisokeria. Se tuo taikinaan vähän väriä, sillä gluteeniton pulla ei samalla tapaa saa väriä uunissa kuten vehnäpulla. Olen itse käyttänyt taikinaan Pirkan gluteenittomia jauhoja. Seos on ainesosiltaan todella hyvä, perunaa, riisiä, maissia ja psylliumia. Toinen jauho, jolla olen taikinaa tehnyt, on Semperin Fin Mix. Mutta myös psylliumin, peruna- ja riisijauhon omatekoinen seos toimii. Käytettävistä jauhoista riippuu jauhojen määrä, eli se voi olla enemmän tai vähemmän kuin ohjeessa.

Jos teet taikinasta kierteitä, täytteeseen tarvitset ainakin:

100 g margariinia

2 dl fariinisokeria

kanelia

Totuushan on se, että rasvaa ja sokeria tulee niin paljon, että ei sitä kehtaa kirjoittaa. Mutta se lienee hyvän pullan salaisuus!

kommentoi postausta