Home » Yliopistohaave siirtyi vuodella eteenpäin

Yliopistohaave siirtyi vuodella eteenpäin

by Iida Åfeldt

Osallistuin perjantaina kasvatusalojen valintakokeseen VAKAVAAN. Koetilanne osoitti sen, että opiskeluhaaveet saavat suoraan siirtyä vuodella eteenpäin.

Olen kasvatustieteiden kandi (varhaiskasvatus) ja valmistuin Helsingin yliopistosta vuonna 2015. Silloin sisään otettiin muistaakseni noin 170 opiskelijaa, joista 20 sai suoraan maisterioikeuden. En kuulunut siihen, mutta siitä asti olen ajatellut maisteriopintoja. Olen ajatellut, että sitten joskus.

Viime vuonna ajattelin, että yliopisto olisi oiva pakokeino siirtää töihin paluuta ja hain alani maisteriopistoihin Helsingin yliopistoon. Pääsykoe tapahtui verkossa, se piti sisällään kolme kirjallista tehtävää ja aikaa oli käytettävissä yhteensä 8 tuntia. Materiaalit sai kokeen alettua ja suurin osa oli englannin kielellä. Muistan olleeni valtavan tuskissani kääntäessäni tekstejä, joiden tieteellisiä sanoja en todellakaan ymmärtänyt. Sain kuitenkin kolme todella laajaa ja vaikeaa tehtävää tehtyä ja olin tyytyväinen omiin tuotoksiini. Kokeen loputtua oli sellainen voittajaolo. Jäin kuitenkin kolmannelle varasijalle ja sisään pääsi 20 parasta hakijaa pisteineen. Olo ei ollut pettynyt, vaan toiveikas. En ollut kirjoittanut mitään tieteellistä tekstiä tai tehnyt tutkimussuunnitelmaa useampaan vuoteen, joten olin tyytyväinen siihen miten pärjäsin. Samalla ajattelin, että minulla oli nyt joku käsitys pääsykokeesta, joten seuraavana vuonna voisi vain mennä paremmin.

Tänä vuonna hain uudestaan. Ja tottakai hakuprosessi sitten muuttui täysin. Haku maisteriopistoihin tapahtuikin tänä vuonna VAKAVA-kokeen kautta. Ajattelin, että ei se mitään, olen tehnyt VAKAVA-kokeen vuosina 2011,2012 ja 2013. Joka kerta koe on mennyt hyvin ja olen päässyt haastatteluun ja kahtena vuonna päässyt sisään. Tänä vuonna VAKAVA-koekin uusiutui siten, ettei mitään koemateriaalia ilmestynyt kuukausia aiemmin luettavaksi, vaan 30 minuuttia ennen koetta. Korona toi oman lisän koko hakuun ja koe järjestettiin valtakunnallisesti etänä.

Onneksi omasin kokemusta VAKAVA-kokeesta ja tiesin odottaa haastavaa monivalintakoetta, jossa testataan luetun ymmärtämistä ja aineiston hyvää hallintaa sekä soveltamista. Tiesin, että oikeista vastauksista saisi pisteitä, vääristä miinuspisteitä ja vastaamatta jättämisestä 0 pistettä. Etäkoe järjestettiin menneenä perjantain klo 10.00-13.00. Tehtäviä oli yhteensä 19 ja jo ensimmäisen kohdalla menin paniikkiin. Ensimmäinen tehtävä sisälsi kasan monivalintoja ja käytin sen tekemiseen kolmen tunnin koeajasta 30 minuuttia. Eli liikaa.

Olin saanut Eemille hoitajan järjestymään aamupäivään. Tyhmyyksissäni olin ajatellut pystyväni hoitamaan kokeen, Eemin lounaan ja nukuttamisen päiväunille itse tilanteen takia. Mikä lie aivopieru käynyt, kun viime vuonnakin, niin helposti tänä vuonnakin! Lounaaseen ja nukuttamiseen meni taas 30 minuuttia koeajasta hukkaan. Lisäksi Eemi nukkuikin vain 20 minuuttia ja heräsi naapurin porausääniin. Ei auttanut kuin laittaa hänelle Pipsa Possu pyörimään ja istua hänen viereensä sohvalle. Siinä vaiheessa koe-aikaa oli jäljellä 40 minuuttia ja olin saanut 12 tehtävää tehtyä. Kuuntelin vuoroin Pipsa Possun röhkintää ja vuoroin naapurin poraa, joka tuntui tulevan seinästä läpi. Vielä oli 7 tehtävää tekemättä, joihin aika ei riittäisi eikä keskittymiskyky. Siinä samassa järjestelmä kaatui ja heitti minut sivustolta kokonaan ulos. Näytölläni luki ”Jokin meni pieleen”. Jokin tosiaan meni pieleen. Siinä kohtaa hermoni oli niin kireällä, että suljin koneen ja annoin olla. Olinkin odottanut, että koska sivusto kaatuu, sillä koetta kuitenkin teki sellaiset 20 000 hakijaa samaa aikaan.

Tiesin sillä hetkellä, että yliopistoon pääsy siirtyi nyt vuodella ainakin eteenpäin. Minua harmitti se, etten olisi edes voinut saada koetta valmiiksi. Koen itseni niin huonoksi. Koin, ettei minulla ole samat mahdollisuudet kuin muilla hakijoilla. Koin, että olen ihan surkea, koska minulla on dysleksia.Voisinko ikinä päästä yliopistoon, jos koe on tälläinen, jossa aineistoa ei voi saada ennakkoon ja aika on näin niukka?

Olin todella tyytyväinen niihin 12 tehtävään, jotka sain valmiiksi ja mielestäni ne meni hyvin. Jouduin lukemaan aineistoa moneen kertaan ja kokonaan, jotta sain kuvan tekstistä ja pystyin vastaamaan kysymyksiin oikein. Olin kuvitellut, että aineistoa voisi lukea sieltä täältä, mutta se ei oikeasti onnistunut niin. Aineistosta sai myös hyvin oleellista tietoa sovellettaviin tehtäviin, joten sen lukeminen oli välttämätöntä.

En olisi koskaan saanut koetta huolellisesti tehtyä siihen varatussa ajassa. Järjestelmän kaatuminen kohdallani oli vain piste iin päälle. Se, että en pääse taaskaan yliopistoon ei tässä niinkään harmita, vaan se, että koin niin suurta huonommuuden tunnetta koetta tehdessä. Osin kyseessä on ihan oma moka, sillä en selvittänyt etukäteen yliopistolta mahdollisuuksiani esimerkiksi lisäaikaan koetta tehdessä. En ole aiemmin sitä tarvinnyt, enkä siten selvittänyt onko se mahdollista ja olisiko se ollut etäkokeessa mahdollista järjestää. Käsittääkseni lukivaikeudesta pitää olla todistus/lausunto, jonka voi toimittaa etukäteen lisäajan saamiseksi. Tämä ei olisi kauhesti minulta vaatinut, kun lausuntokin löytyy.

Jotenkin niin väärin, että muutama monivalintatehtävä määrittää niin paljon ja saa itsetunnon sekaisin. Tuntuu väärältä, että yksi koe kertoo onko kyvykäs opiskelemaan yliopistossa. Itse en näe, ettenkö pärjäisi opinnoissa. Mutta saanko mahdollisuutta päästä sinne asti? Uskon monia muitakin harmittaneen, sillä en ollut ainut, jolla järjestelmä temppuili. Lisäksi koronan vuoksi kanditasonhakijoita otetaan sisään 80% todistuksen perusteella ja vain 20% VAKAVA-kokeella. Tähän kun lisää ensikertalaiskiintiön, niin varmasti hyvin monia on harmittanut.

Mutta osaapahan ensi vuonna taas enemmän! Ja ensi vuonna hakuprosessi pääsykokeineen voi taas olla toisenlainen. Onneksi minulla on syksyksi tekemistä ihan ilman opiskelujakin. Tässä yrittäjyyteen siirtymisessä on ihan tarpeeksi! Voin myös vuoden verran sulatella ajatusta Tampereen yliopistosta, jonne ei ole pääsykoetta alani maisteriohjelmaan.

-Iida

KUVAT // Sipriina Saari

36 kommenttia

Mmmmmiia 17.5.2020 - 22:24

Vaka maisteriopinnot on aika pitkälti mahdollista tehdä etänä, joten ei huono ajatus harkita Tamperetta! Itse asun 3h junamatkan päässä yliopistolta ja opinnoissa tullut vastaan monia muita joilla sama tilanne 🙂

Vastaa
iidaafel 17.5.2020 - 22:29

Joo näin oon käsittänyt, että ne on suunniteltu työn oheen ja ovat pitkälti etäopintoja, joten siksi Tampere voisi toimia! Mulla olisi noin 2h matka, eikä se olisi paha satunnaisesti!

Vastaa
MET 17.5.2020 - 22:31

Ei millään pahalla, mutta kyllä tuo pääsykokeen mönkään menemiseen vaikutti tosiaan myös se, että et ollut varautunut ottamalla hoitajaa Eemille koko kokeen ajaksi. Tätä ihmettelen kyllä suuresti… jo itsessään pääsykoetilanne on stressaava ja jännittävä – eikä aikaa tosiaan äärettömästi, niin vielä lisä haasteet aikataulullisesti ja muutenkin (lukihäiriöt yms) tuohon päälle. Niin en ymmärrä ?

Vastaa
iidaafel 17.5.2020 - 22:36

Toki se vaikutti myös asiaan. Vallitsevan tilanteen takia en voinut itse poistua kotoa vaikka kirjastoon tai kahvilaan tekemään koetta, jolloin Eemi olisi voinut olla kotona. Ja verkkoyhteyden takia haluaa olla varmassa paikassa. Lisäksi kokeen aikaan Eemi nukkuu päiväunet joiden varaan laskelmoin myös. Mutta mönkään meni ja olisi mennyt oli hoitajaa tai ei. Sitäpä tässä ei enää kannata miettiä 🙂

Vastaa
Vierailija 18.5.2020 - 08:05

Aina lupaavaa, kun kommentti alkaa ”ei millään pahalla”. Yleensä silloin on odotettavissa pahansuopa kommentti!

Vastaa
KatjaKatja 17.5.2020 - 23:12

Yliopistoissa (tai ainakin Helsingin yliopistossa) on myös sellainen JOO-systeemi käytössä, se tarkoittaa sitä, että voi ottaa kursseja muista Suomen yliopistoissa riippumatta siitä, missä on kirjoilla. Se kannattaa selvittää, sillä voisit hyvin ottaa vastaan paikan Tampereelta, mutta kuitenkin käydä kursseja täällä Helsingissä 🙂 <3

Vastaa
iidaafel 17.5.2020 - 23:17

Kiitos! Täytyykin ottaa selvää☺️??

Vastaa
VO 18.5.2020 - 09:27

JOO-opinnot vaativat, ettei kyseisiä kursseja ole mahdollista käydä Tampereella. Eli tutkinnon kiinteitä kursseja ei voi suorittaa muualla, mutta valinnaisia opintoja voi, jos vastaavia ei ole saatavilla Tampereen korkeakouluista.

Mutta muuten opintoja voi tehdä paljon etänä. Valmistuin juuri itse Tampereen yliopistosta kasvatustieteen maisteriksi varhaiskasvatuksen puolelta ja olen asunut opintojen ajan Helsingissä. Reissaamista tuli ensimmäisenä vuonna enemmän, mutta toisen vuoden tein lähes täysin Helsingistä käsin. 🙂

Vastaa
iidaafel 18.5.2020 - 20:47

Kiva kuulla!

Vastaa
Opo 17.5.2020 - 23:33

Lukihäiriön vuoksi olisi varmasti järjestynyt lisäaikaa tms helpotusta kokeeseen, joten sitä sitten ensi vuonna!
Kannattaa myös tutustua Helsingin/Tampereen tutkintorakenteisiin, ehkäpä jotain sivuainetta tai yleisopintoja tms voisi tehdä jo ensi talvena avoimen kautta ”alta pois”? Olisi sitten vähemmän opiskeltavaa kun pääset sisään. ?

Vastaa
iidaafel 17.5.2020 - 23:35

Kiitos, ihan totta! Täytyy ottaa selvää ja valmistautua paremmin ensi vuonna!

Vastaa
Nimetön 18.5.2020 - 02:12

Itselleni oli viime vuonna liikaa jo se maisteriohjelman valintakokeeseen ilmoittautuminen ?.
Tänä vuonna koko yhteishaku meni täysin ohi.
Pidän opiskelusta kyllä, mutta yliopistoon sisään hakeminen ja sinne pääseminen tuntuvat aina vain kaukaisimmilta haaveilta. Huijarisyndroomakin vaivaa: mitä jos pääsi sinne viimeksikin vain vahingossa. Ja ehkä
Valmistuminenkin on vain ollut aikanaan silkka vahinko.

Vastaa
iidaafel 18.5.2020 - 20:48

Samaistun kyllä tähän! Pidän opiskelusta tosi paljon, mutta tuntuu sitten olevan hyvin kaukainen, kun on se kaikki muu ensin!

Vastaa
Heini11 18.5.2020 - 07:57

Hei!
Mua jäi kiinnostamaan mitkä nuo Tampereen opinnot on ilman pääsykoetta? Ankaralla googlauksella en löytänyt. Olisiko sinulla jokin linkki tallessa??

Vastaa
iidaafel 18.5.2020 - 20:47

https://www.tuni.fi/fi/tule-opiskelemaan/varhaiskasvatus-kasvatuksen-ja-yhteiskunnan-tutkimuksen-maisteriohjelma#switcher-trigger–apply

löytyy ihan tampereen ylipiston sivuilta, vaka maisteriin haetaan motivaatiokirjeella, tai näin nyt ainakin oli 2020 kevään haussa.

Vastaa
TiiaHanna 18.5.2020 - 12:43

Itse olen hakenut kaksi kertaa VAKAVA:lla yliopistoon vakan opeksi ja päässyt soveltuvuuskokeisiinkin. Ekalla kerralla jäädyin ryhmä-ja yksilöhaastatteluissa, jääden 12.varasijalle. Viime vuonna hain toisen kerran ja tsemppasin itseäni kovasti soveltuvuuskokeisiin. Noh, silloin olikin kaikki mennyt uusiksi, koe koostui 4x5min ”pysäkki”haastatteluista. Aivan hirveää oli se ja lopputuloksen osasinkin arvata. Ehkä sitten jonain vuonna kolmas kerta toden sanoo…onneksi kuitenkin töitä on päiväkodeissa riittänyt, kasvatellaan nyt sitten osaamista ja ammattitaitoa työn kautta 🙂

Vastaa
iidaafel 18.5.2020 - 20:53

Huh! Joo haastattelut on kyllä piinaavia ja jännitys tuo oman lisän. Tsemppiä, ihan varmasti meitä vielä onnistaa molempia!

Vastaa
i/o 18.5.2020 - 13:40

Auts. Nyt en kyllä tiedä mitä sanoa. Ainakin tiedostat missä meni vikaan, ja toivottavasti otat opiksi. Yritä ihmeessä ensi vuonna uudestaan (haithan muuten myös yleisen maisteriohjelmaan, olet hakukelpoinen siihenkin?), ota se saamasi lisäaika ja mieti etukäteen miten voisit toimia koetilanteessa tehokkaammin. Oma vinkkini on, että napsii helpot pisteet heti, eli käy kokeen ensin läpi ja vastaa kaikkeen mihin osaa heti ja nopeasti. Sen jälkeen aloittaa uuden kierroksen, jossa pohtii vaikeita/epäselviä kohtia. Tyhmin strategia ikinä on puurtaa tunnollisesti numerojärjestyksessä, kun siihen ei ole tarvetta.

Itse asiassa viime vuonna Helsinkiin otettiin 33 vakan maisteriopiskelijaa sisään, ei 20. Ilmeisesti olivat tasapisteissä, ja otettiin koko joukko.

Mutta nyt katse tulevaan! Avoimessa saa opiskella monia kursseja tänä kesänä ilmaiseksi. Katso minkä verran tarvitset muita opintoja ja lue sieltä jotain kivaa. Esim. erkka hyödyttäisi suoraan työssä, mutta on niin suosittua, että sinne ei ehkä ole enää paikkoja. Samaten psyka olisi hyödyllistä ja hyvin suosittua.

https://www.helsinki.fi/fi/uutiset/opetus-ja-opiskelu-yliopistossa/kesaopinnot-2020

Ensi vuonna maksimoit mahdollisuutesi ja haet kaikkiin niihin paikkoihin mihin voi hakea Vakavalla (olettaen sen olevan hakutapa ensi vuonnakin) ja päälle ne paikat, joihin voi hakea muulla tavalla. Niitä näytti olevan muitakin kuin Tampere, Opintopolustahan ne kaikki löytyvät. Junalla pääsee ja aikuiset pendelöivät vaikka miten kaukaa etenkin maisteriopintoihin. Esim. Joensuussa on ollut paljon helsinkiläisiä psykologiopiskelijoita ja vaikkapa oululaisia pappiopiskelijoita. Maakuntien yliopistot ovat tottuneet tähän. Opetus järjestetään niin, että pakolliset paikallaolot ovat peräkkäisinä päivinä ja esim. graduseminaareja saatetaan järjestää Helsingissä, kun ne opiskelijat asuvat siellä. 🙂

Toivotaan, että tästä etäopiskeluajasta jää paljon etäopiskelutapoja ja -mahdollisuuksia käyttöön niille, jotka eivät halua tai voi tulla paikan päälle!

Terveisin gradua vaille KM

Vastaa
iidaafel 18.5.2020 - 21:00

Kiitos kommentistasi ja vinkeistäsi. Ensimmäisistä virkkeistä tuli tosin hieman ikävä fiilis. Neuvojen ja ihmettelyn sijaan, tsempit toimivat aina.

Aina aiemmin vakava-kokeessa olen tehnyt kokeen mainitsemallasi tavalla. Tässä tämän vuoden kokeessa oli kolme artikkelia ja tietyt kysymykset oli tiettyihin artikkeleihin ja kysymykset tulivat näytölle hassusta yksi kerrallaan. Eli siksi myös tapani oli toinen. Koin sen siinä oikein toimivaksi, mutta varmasti joku toinen olisi tehnyt toisin.

Minulle sijainti on suuri kriteeri opinnoille. En asu junan varralle, vaan bussi/auto olisi sitten kulkumuoto. Niin paljoa en halua opiskelemaan, että olisin valmis hakemaan ihan mihin tahansa yliopistoon. Mutta se on tietysti ihan oma valinta ja voin hyvin odotella rauhassa, että tulee se vuosi kun pääsen sisään.

Vaka maisteriin joo otettiin 33 hakijaa, aloituspaikkoja oli sen 20, muistin muuta!

Vastaa
Elmi1 20.5.2020 - 21:56

Minunkin täytyy lukijana sanoa, että tosi ikävä fiilis jäi tästä kommentista vaikka hyvää oli varmaan tarkoitettu.

Kovin yläpuolelle asettuva ja neuvova sävy oli tässä.

Vastaa
Fiinu 18.5.2020 - 17:59

Todella kurjia yhteensattumia hirveän monta. Tein myös itse vakavan perjantaina. Vaikea arvioida sitä miten itsellä meni, mutta sen osaan arvioida, että jos ei ole nopea lukemaan ja/tai tieteellinen teksti ei ole syystä tai toisesta tuttua, niin koe oli aivan armoton. Puhumattakaan lukivaikeudesta tai muista mutkista matkassa. Käytin itse kokeeseen 2h 50min kolmesta tunnista, olen maisteri toiselta alalta, kirjoitan ja tulkitsen tekstejä ammatikseni, olen kirjottanu tieteellisen artikkelin ja tehnyt kasvatustieteen opintoja avoimessa. Vaikkei tausta autuaaksi tee, tuosta taustasta huolimatta koe oli todella tiukka. Hitaammille lukijoille, jotka eivät ole tottuneet tieteelliseen tekstiin pelkästään kokeen artikkeleiden lukeminen voi olla vaikea pala, johon menee iso osa koeajasta. Ymmärrän, että pääsykokeessa erottelu hakijoiden välillä on pakko jollakin tavalla tehdä ja sen tuo koe varmasti tekee. Mutta toinen kysymys sitten on se, karsiiko tuollainen tieteellisen tekstin nopeuskoe, tilastonikkarivisa ja kompakysymykset juuri ne ihmiset, jotka olisivat parhaita tyyppejä alalle. Vaikka koe meni kai ihan ok, en silti herättele liikaa toivoa sisäänpääsystä, koska kuulun tuohon 20% vakavahakijoista, jotka eivät kuulu ensikertalaiskiintiöön. Kaiken lisäksi hain suositulle kandilinjalle. No onneksi toinen maisteri taustalla pystyn tekemään kasvatustieteen kandipaprut aika helposti avoimessa ja hakemaan sitten maisterihaussa opinto-oikeutta.

Vastaa
iidaafel 18.5.2020 - 21:02

Voi ei! Mutta lohduttavaa kuulla, että moni muukin on kokenut kokeen vaikeaksi ja aikataulun tiukaksi. Ja ajattelen ihan samaa, että onko koemalli sellainen, että alalle saadaan oikeasti niitä, jotka sinne parhaiten soveltuu. Vaikka tietysti ymmärrän, että jonkin laista valintaa ja karsintaa on vain pakko tehdä. Tsemppiä sinulle!

Vastaa
Nimetön 18.5.2020 - 22:50

Itsellä ei ole kokemusta VAKAVA-kokeesta, mutta hyvin samantyylisestä luokanopettajan hakukokeesta. Tuskaa sekin oli, todella pitkä ja yksityiskohtainen, eikä tilannetta auttanut kun näki sen hirveän määrän muita hakijoita ja tiesi, että vain murto-osa valitaan. Älä murehdi kuitenkaan, elämällä on nyt sitten jotain muuta sinun varallesi suunniteltuna! Tsemppiä!

Vastaa
iidaafel 24.5.2020 - 23:45

Kiitos kovasti kommentista <3

Vastaa
M.M.H 19.5.2020 - 10:17

Moi!
Tsemppiä ensi vuoden hakuun. Olen siinä mielessä kohtalotoverisi että maisteriopinnot houkuttaa mutta tällä hetkellä on työt+toinen tutkinto kesken? tekniikka petti minullakin viime perjantaina kurssin zoom-palaverin mikrofoni ei toiminut ja tyttäreni halusi hypppiä sohvalla(ennen hän on jaksanut hetken katsoa musiikkiohjelmaa mutta nyt ei sekään kikka toiminut). Opiskelu on kyllä ihanaa ja mitä enemmän ikää tulee sitä kivemmaksi opiskelu muuttuu!
Hauskaa kesän alkua sinulle ja pojallesi
Toivottaa lukija Turusta

Vastaa
iidaafel 24.5.2020 - 23:45

Voi ei, tsemppiä! Ja kiitos kommentista, ihana akesää <3

Vastaa
Missa 20.5.2020 - 22:21

Onpa harmi kyllä, varsinkin se että järjestelmä heitti sitten lopulta pihallekin! Itse yritän päästä ammattikorkeaan uudelle alalle, alla yksi amk-tutkinto. Ensikertalaiskiintiö rassaa mua niin paljon, ei ole suuria odotuksia sisäänpääsystä varsinkaan nyt kun koe muuttui etänä tehtäväksi.

Vastaa
iidaafel 24.5.2020 - 23:44

Voi ei, toi kiintiö on kyllä :((( Tsemppiä sulle!

Vastaa
Nimetön 21.5.2020 - 11:54

Jos koe meni pieleen järjestelmävirheen takia, niin saisikohan sen uusia? Muuten, jos sulla on lääkärin diagnosoima lukihäiriö, niin olethan hakenut lisäajan kokeen suorittamiseen? Jos on lukemisen vaikeus, niin ei ole oikeudenmukaista joutua samalle viivalle ”normaaleiden” kanssa. Tsemppiä Iidä, kaikki järjestyy 🙂 t. Toinen aikuisena takaisin yliopistoon hakija 🙂

Vastaa
iidaafel 24.5.2020 - 23:43

En huomannut hakea tähän kokeeseen lisäaikaa, mutta ensi vuonna ehdottomasti. EN ole koskaan lisäaikaa kokenut tarvitsevani, mutta nyt oli sellainen tilanne. Siksi en osannut asiaa edes ennakoida.

Vastaa
LL 21.5.2020 - 12:51

Jos järjestelmä kaatui sinusta riippumattomista syistä (esim. oman kotinetin epävarmuus tai oman läppärin hitaus), niin kannattaa äkkiä ottaa yhteys yliopistoon ja kysyä menettelyohjeita. Eihän se, ettei yliopisto saa järjestettyä toimivaa valintakoetta, voi olla esteenä sinun valituksi tulemisellesi. Ehkäpä on jopa kannaltasi hyvä, että järjestelmä kaatui: jos koe ei kohdaltasi mennyt ihan putkeen, järjestelmän kaaduttua saanet toivottavasti uuden mahdollisuuden yrittää. Ja sitä varten jo tiedätkin, mitä tehdä toisin.

Yliopistojen pääsykokeisiin kannattaa muuten aina varautua jotenkin etukäteen, esimerkiksi lukemalla alan artikkeleita suomeksi ja englanniksi – koska kyseessä on korkein tiedekorkeakoulu, ei sinne pääse tuurilla sisään (eli huijarisyndrooman voi unohtaa).

Onnea matkaan!

Vastaa
iidaafel 24.5.2020 - 23:42

Kiitos! Joo asia on vielä kesken selvittelyjen osalta.

Kyseiseen pääsykokeeseen on vaikea valmistautua etukäteen, sillä monivalinta kysymykset on suoraan tiettyyn aineistoon, joka annetaan kokeessa. Toki on hyötyä siitä, että on lukenut vastaavaa tekstiä aiemmin ja omaa jonkinlaisen käsityksen. Mutta muuten se on sinällään hieman haastavaa.

Vastaa
koti_idasta 21.5.2020 - 15:59

Aikamoinen pääsykoe tilanne sinulla :/ toivotaan, että ensi vuonna onnistaa pääsykokeen kanssa ❤. Itse sain sen 1h lisäajan lukihäiriön vuoksi, ja ilman sitä tuskin olisin päässyt yliopisoon sisälle. Tunnissa ehti saada ihmeitä aikaan 🙂

Vastaa
iidaafel 24.5.2020 - 23:39

Vau mahtavaa, täytyy hoitaa se ensi vuonna itsellekin!

Vastaa
Hilppanen 23.5.2020 - 14:45

Onpas urheaa ja sinnikästä toimintaa! Olen varma että vielä pääset! Tsemppiä ja voimia!

Vastaa
iidaafel 24.5.2020 - 23:39

Kiitos kovasti <3

Vastaa

kommentoi postausta