Home » Gluteeniton vuokaleipä

Gluteeniton vuokaleipä

by Iida Åfeldt

CSC_0661.JPG

CSC_0664.JPG

Pitkään mieleni on tehnyt leipää aamupalalla. Sellaista oikeaa hiivaleipää, eikä gluteenittomia pakasteleipiä, jotka on täynnä kaikkea ylimääräistä. Usein gluteenia sisältävien viljatuotteiden poisjättäminen koetaan haastavaksi, koska aamuleivän tilalle pitää keksiä jotain muuta. Tässäpä nyt ohje gluteenittomaan leipävaihtoehtoon! Olin melko riemuissani kun leipä oli pehmeää, maukasta, helposti leikattavaa ja hyvää myös paahdettuna. Ja ulkomuoto, siis ihan kun oikea leipä! Leivän päälle voi laittaa perinteisen kinkun ja juuston sijaan avocadoa, pähkinävoita, tuorejuustoa, hedelmiä ja marjoja. Näin leipään saa näyttävyyttä ja se toimii vaikka jälkiruokana! Leipään voi käyttää valmiita gluteenittomia jauhoja tai tehdä oman sekoituksen. Hyviä gluteenittomia jauhoja ovat täysjyväriisi-, tattari-, maissi-, manteli- tai kookosjauhot. Usein valmiissa jauhopusseissa on yllätyksekseni ollut sokeria!

CSC_0665.JPG

CSC_0666.JPG

Gluteeniton vuokaleipä

(vegaaninen)

 

5 dl gluteenittomia jauhoja

25 g hiivaa

1/2 dl oliiviöljyä

4 dl vettä

1 tl suolaa

1/2 dl maustamatonta soija-/kaurajugurttia

Lisäksi vaihtelua saat, jos laitat joukkoon siemeniä, bataattimuussia, porkkanaraastetta tai yrttimausteita.

 

Laita uuni päälle 200 asteeseen. Voitele leipävuoka öljyllä tai päällystä vuoka leivinpaperilla. Sekoita hiiva kädenlämpöiseen veteen ja lisää joukkoon suola. Lisää jauhot ja sekoita voimakkaasti. Vaivaa taikinaa kädellä. Lisää joukkoo öljy ja jugurtti ja jatka vaivaanista, kunnes taikina on kunnolla sekoittunut. Kaada se leipävuokaan ja anna turvota 30 minuuttia. Paista leipää uunissa 30-40 minuuttia. Leivästä tulee melko korkea. Voit hammatikulla tarkistaa leivän kypsyyden. Anna valmiin leivän jäähtyä hetki, jonka jälkeen voit leikata viipaleita ja syödä herkkuleipää valitsemillasi täytteillä. Ja tuoreenahan tämä on parasta!

CSC_0667.JPG

-Iida

6 kommenttia

- 4.10.2019 - 12:36

Ihanalta näyttää (ja pian selviää myös, että maistuuko!), mutta uuni kannattaa varmaan laittaa kuumenemaan vasta kohotuksen aikana 😀

Vastaa
. 26.10.2020 - 13:09

Näyttää ihanalta kuvissa, mutta olen nyt kokeillut ohjetta kaksi kertaa ja molemmilla kerroilla on tullut ihan littana leipä. Ensimmäisellä kerralla ilmeisesti taikina oli liian löysää ja annoin sen kohota lämpimässä, ja se lässähti uunissaja meni isolle kuopalle keskeltä. Tästä sisuuntuneena laitoin seuraavalla kerralla enemmän jauhoja (ja teelusikallisen psylliumia). Nyt leipä ei romahtanut keskeltä, mutta littanaksi se jäi. Missähän vika?

Vastaa
. 26.10.2020 - 13:12

Jauhoina tattarijauho (3dl) ja tumma riisijauho (2dl).

Vastaa
iidaafel 28.10.2020 - 12:37

Tosi vaikea sanoa, resepti on useamman vuoden vanha, joten en ihan nyt osaa tarkkaan sanoa. En ole itse tehnyt sitä hetkeen. Mutta tattari ja riisijauhot, ovat melko raskaita jauhoja, eivätkä nouse helposti. Eli siinä voisi olla syy. Muistaakseni käytin leipään valmista jauhoseosta, mutta toki se ei aina kaikille ainesosien vuoksi sovi.

Vastaa
. 29.10.2020 - 09:40

Kiitos vastauksesta! Tuota en hoksannutkaan, mutta tattari on ainakin tosiaan aika raskasta. Kokeilenpa sitten eri jauhoja eri suhteessa. 🙂

Vastaa
iidaafel 29.10.2020 - 12:06

Toivottavasti saat onnistumaan! Tästä innostuin itsekin ja kokeilen tehdä ohjeella leivän viikonloppuna:)

Vastaa

kommentoi postausta