Home » Ihania joululahjavinkkejä aikuiselle

Ihania joululahjavinkkejä aikuiselle

by Iida Åfeldt

KAUPALLINEN YHTEISTYÖ SUOMALAISEN TYÖN LIITTO / DESIGN FROM FINLAND

Kolmas joulukuuta vietetään Osta työtä Suomeen -päivää. Päivää vietetään vuosittain joulukuun ensimmäisenä perjantaina, joka sattuu tänä vuonna olemaan 3.12.

Osta työtä Suomeen -päivän tarkoitus on kiinnittää meidän kaikkien huomiota kulutusvalintoihin ja kannustaa ostamaan suomalaisia tuotteita ja palveluita sekä suomalaista muotoilua. Eikä vain kyseisenä päivänä, vaan aina kun siihen on mahdollisuus. Erityisesti näin joulun lähestyessä tämä on todella hyvä muistutus meille kaikille.

Rakastan ostaa joululahjoja, mietin ja ideoin pitkin vuotta sopivia lahjoja läheisille. Minusta on ihana antaa lahja, joka on saajalle mieleinen ja josta hän ilahtuu aidosti. Tänä vuonna haluan kiinnittää aivan erityistä huomiota lahjoihin. Haluan valita suomalaisia palveluita ja tuotteita sekä suomalaista muotoilua paketteihin!

Jos jokainen meistä käyttäisi kymmenen euroa kuukaudessa enemmän suomalaisiin tuotteisiin ja palveluihin, syntyisi Suomeen vuositasolla 10 000 uutta työpaikkaa. Se on mielestäni hurja määrä! Kymmenen euroa taas tuntuu erittäin kohtuulliselta, hyvin voisin pyrkiä lisäämään sen verran rahaa kuukaudessa ja pyrkiä valitsemaan enemmän suomalaista.

Tähän alle olen kerännyt joululahjavinkkejä; itselle, kumppanille, äidille, ystävälle, sukulaiselle…

Kaikki listalla mainitut yritykset omaavat Design from Finland -merkin. Design from Finland -merkki kertoo, että tuote tai palvelu on muotoiltu Suomessa ammattimaisesti, vastuullisesti ja käyttäjälähtöisesti. Merkki myönnetään aina kolmeksi vuodeksi kerrallaan ja kriteerien täyttyminen tarkistetaan vuosittain. Merkkiyritysten pääkonttori sijaitsee Suomessa ja yritykset maksavat verot Suomeen. Merkkiyritykset sitoutuvat viestimään avoimesti tuotantoketjunsa rakenteesta ja valmistusmaasta. Lue lisää Design from Finland -merkistä tästä.

Sinivalkoinen Valinta on sivu, josta löydät kaikki Avainlippu- ja Design from Finland -merkin saaneet tuotteet ja palvelut. Sivulta voi helposti hakea tuotteita ja palveluita merkeittäin ja kategorioittain. Eli sieltä on helppo etsiä vaikka jouluostoksien lomassa, että omaako jokin tuote tai palvelu kyseisen merkin ja tehdä ostopäätöksen sen pohjalta!

Kurkaa sivulle tästä!

pipo ja huivi

Rakastan muhkeita pipoja ja huiveja. Parasta, että pipot ovat todella muodikkaita tällä hetkellä ja valikoima on todella runsas! Stockmannin A+more mallistossa on aivan superherkkuja värejä, North Outdoor, Nosh, SausoLasessor ja Alpa kannattaa myös kurkata! Lämmin pipo ja siihen sopiva huivi tai kauluri on tosi ihana lahja, pitkäksi aikaa!

villapaita

Talvella on ihana pukea päälleen lämmin villapaita tai neule ja kääriytyä sen syleilyyn. Kauniita ja lämpimiä villavaatteita löydät ainakin seuraavilta merkeiltä: Nosh, Nouki, Alpa, North Outdoor, Noom Stockmann, Cut &Prep, Nanso, Kaino ja Blaa.

kalenteri

Tulevan vuoden kalenteri on unelma lahja paperikalenterin käyttäjälle. Itse käytän edelleen paperikalenteria, enkä osaa luopua siitä. Lisäksi rakastan kaikkia paperitavaroita, vihkoja, muistilappuja ja portikortteja. Putinki liikkeistä ja verkkokaupasta löytyy vaikka ja mitä ihanaa. Myös Ninnimoi paperituotteet kannattaa käydä katsomassa, ihastut varmasti!

heijastin

Heijastin on kiva pieni muistaminen, joka tulee varmasti käyttöön. Se on todella hyvä lahja ystävälle, opettajalle, hoitajalle tai muulle läheiselle. Kirjosilta heijastimet ovat todella upeita, ne ovat langoin kirjottuja heijastimia. LifeSaver -haijastinkaupan sivuilla on valtava valikoima heijastimia. Myös Lasessor valmistaa heijastimia, tyylikkäitä ja hillityissä väreissä! Leikkisä heijastin löytyy Original Awa merkiltä, nimittäin Shyny, koivuvanerista valmistettu heijastava asuste.

laukku

Upeita laukkuja löytyy Glope Hope valikoimasta. N ekiinnittävät katseen ja toimivat myös upeina asusteina. Valikoimassa on reppuja, lompakkuja, laukkuja ja pussukoita. Cobblerinan laukut ja pussukat ovat todellisia herkkuja, siis mitä värejä! Kaikkia ihania pastellinsävyjä, mutta myös voimakkaampia värejä. Sausolla on myös korttikoteloita ja lompakoita.

hiusasusteita

Pannat, donitsit ja pinnit ovat ihania lahjaideoita! Cailap merkin valikoimassa on kauniita ja näyttäviä hiusasusteita ja hiusharjoja. Lisäksi valikoimasta löytyy paljon lastentuotteita sekä koruja.

sukat

Aina toimiva lahja sellaisenaan tai vaikka kosmetiikkatuotteen kanssa!  Nosh -merkin valikoimaan tuli juuri uutuutena sukkatuotteet. Myös Marimekolla on sukkia. Sukkien kuosit ja värit piristävät asua!

design-esine

Omia suosikkejani ovat Pentikin kauniit maljakot, kuten Tyyny tai Fonte. Marimekon Flower maljakko on todella kaunis, samoin Marimekon Mini -maljakko, Puteli – ja Fyr -kynttilänjalat. Mielestäni Iittalan Kastehelmi purkki on ihana lahja sekä IIttala Vitriini rasia tai Nappula kynttilänjalka.

kosmetiikkaa

Kosmetiikka on mielestäni toimiva lahja. Se on käyttötavaraa ja siten hyödyllistä. Lisäksi uusien tuotteiden kokeilu on kivaakin. Luonnonkosmetiikkaa tarjoaa Luonkos ja Hohde. Aivan ihana Sees valmistaa hoitoöljyjä, saippuoita, kynttilöitä ja pyykkietikkaa. Shamppoota ja hoitoainetta Design from Finland merkin alla saa Biozell ja Cutrin -merkeiltä.

käsipyyhe

Olen monena vuonna paketoinut kauniit käsipyyhkeet, hiupyyhkeen tai kylpypyyhkeen pakettiin saippuan kanssa. Käsipyyhkeitä Design from Finland merkillä saa Finlaysonilta, Pellavialta, Pentikiltä ja Stockmann Villa sekä Casa mallistoista.

lakanat

Olen itse aivan rakastunut pellavalakanoihin, enkä oikeastaan osaa enää muissa nukkua! Pellavia -yritys valmistaa kauniita pellavatekstiilejä mm. lakanoita. Finlaysonin valikoimassa on myös pellava ja hamppulakanoita. Finlaysonilla on puuvilla – ja puuvillasatiinilakanoita eri värisinä ja eri kuoseissa. Myös Pentikin  ja Vallilan valikoimista löytyy lakanoita.

oloasu

Ihana oloasu tai pyjama on kyllä lahjojen klassikko! Kauniita asuja löytyy Stockmann NOOM loungewear naisten yö- ja oloasumallistosta ja  Stockmann Silk yöasumallistosta. Rennompia yö- ja oloasuja on Nanson ja Blaan valikoimassa.

elintarvikkeita

Miten olisi Goodio suklaa ja Warrior kahvi?  Näiden lisäksi Metkatuote myy kahvia, teetä, suklaata ja nameja todella hauskoissa pakkauksissa. Elintarvikkeet on siitä hyviä lahjoja ja muistamisia, sillä ne tulee aina syödyksi! Lahjaksi on kiva viedä vähän erityisempiä elintarvikkeita, joita saaja ei ehkä itse raaskisi ostaa.

muki

Itsehän olen aivan hulluna astioihin ja keräilen kauniita mukeja. Mielestäni mukit saavat olla eriparia, kiva valita kahvimuki aina sen hetken fiiliksen mukaan erilaisten mukien joukosta. Marimekko, Iittala ja Arabia ovat tunnettuja merkkejä, joilla on todella kauniita ja klassikoiksikin nousseita astioita. Lisäksi Pentik valmistaa kauniita asioita, kuten myös Vaja Finland.

tee se itse -lahja

Parhaita ovat itse tehdyt lahjat! Näin aikuisena niitä arvostaa todella paljon. Mikäli mieli tekee tehdä itse, on Novita langat tähän loistava vaihtoehto. Tai lahjaksi voi antaa lankalehden lankoineen, jos itsellä ei taidot tai aika riitä!

-Iida

PS.

Osta työtä Suomeen  -päivään osallistuu yrityksiä ympäri Suomen. Sinivalkoinen Valinta -sivusto on koonnut yhteen kaikkien teemapäivässä mukana olevien yritysten tarjoukset.

Avainlippu- ja Design from Finland -merkkituotteiden parhaat tarjoukset näet täältä. Kyseiseellä sivulla voit myös osallistua arvontaan. Palkinnot voit katsoa täältä!

KUVAT: Pinja Mitrovitch

6 kommenttia

Anonymous 29.11.2021 - 21:39

Minusta taas kuullostaa ihan hurjalta, että käyttäisin kuussa 300 euroa enemmän yhtään mihinkään. Saatika, jos tuo laskelma sisältäisi myös alaikäiset huollettavani. 1200 euroa – sellaisia summia emme kuluta kuukaudessa muutenkaan.

Toki ymmärrän pointin, jos korvaisin muuten ostamiani tuotteita kotimaisilla, mutta tavallisesti ostan vain välttämättömät ruokatarpeet, enkä niinkään tavaraa. Palveluitakin tulee ostettua vähän tai ei lainkaan, kun pienen talouden tuloilla kaikesta on säästettävä.

Vastaa
iidaafel 30.11.2021 - 08:14

Eihän tässä puhuttu 300€sta vaan 10€ kuussa. Mutta tottakai budjetti ja tarpeet on erilaisia.

Ehkä joku ostaa kotimaista enemmän kuin toinen ja toinen vähemmän😊

Vastaa
Gemma 30.11.2021 - 10:59

Moikka! Pakko mainita, kun käytät termiä “pastillinsävyjä” – se on pastelli, ei pastilli 🙂

Kivoja vinkkejä olet listannut, täytyykin jouluostoksia tehdessä pitää Suomi-design mielessä! 🙂

Vastaa
iidaafel 30.11.2021 - 12:49

Kiitos 🙂

Vastaa
laulaulau 30.11.2021 - 11:26

Kymppi on kyllä tosi inhimillinen summa lisätä monessa taloudessa – tai ei ehkä edes lisätä, vaan vaihtaa aiemmin ostettu ulkomainen tuote kotimaiseen. 🙂 Kiva postaus!

Vastaa
iidaafel 30.11.2021 - 12:49

Samaa mieltä! kiitos tosi paljon 🙂

Vastaa

kommentoi postausta